10 υπέροχα πράγματα να κάνετε με το νήπιό σας στην πόλη

0
300

Η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα μια πόλη που έχει φροντίσει για το παιδικό κοινό, με όμορφες παραστάσεις και δραστηριότητες να τρέχουν κάθε εβδομάδα. Όμως μια ειδική μερίδα του μικρού κοινού της φαίνεται να έχει την τιμητική της, καθώς εκδηλώσεις και δραστηριότητες για νήπια και μάλιστα και βρέφη κάνουν εμφάνιση στην πόλη. Διαλέξαμε δέκα πολύχρωμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τους ιδιαίτερα μικρούς σας φίλους στη Θεσσαλονίκη!

Στην βρεφική παράσταση «Κοίτα!»

Η Κατερίνα Καραδήμα σκηνοθετεί τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ’ ένα “Κοίτα!”. 

Το θέατρο για βρέφη είναι ένα είδος θεάτρου πολύ ιδιαίτερο και όχι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Μετά από μια έρευνα 4 χρόνων  στις δράσεις και αντιδράσεις ενός μωρού, στο τί είναι το βρεφικό θέατρο και πώς απευθύνεται σε ένα μωρό, η Κατερίνα Καραδήμα έχει ετοιμάσει μία παράσταση – έκπληξη, η οποία απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως παιδιά 4 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την μοναδική θεατρική εμπειρία.

Η διαδικασία είναι απλή και τρυφερή… Οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες έρχονται με τα μωράκια τους θέατρο για πρώτη φορά. Αφήνουν τα καροτσάκια τους στο φουαγιέ του θεάτρου, παίρνουν αγκαλιά τα μωράκια ή από το χεράκι τα πιο μεγάλα παιδιά και ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή. Εκεί θα κάτσουν σε μαξιλαράκια που θα βρίσκονται πάνω στη σκηνή του θεάτρου και απέναντι τους ένα θεατρικό μωρό θα ξυπνήσει στο κρεβάτι του και ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος χρώματα, ήχους και εικόνες θα ξεδιπλωθεί μπροστά τους. Μια χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα με τρυφεράδα μαμάς. Τα μωρά μπορεί να γελάσουν, να κλάψουν, να μιλήσουν, να κοιμηθούν. Είναι και αυτό μέρος της παράστασης. Μια μοναδική εμπειρία για γονείς και παιδιά!

Το έργο μάλιστα θα έχει διπλές παραστάσεις από τις 13 Ιανουαρίου 2018 στο Βασιλικό Θέατρο, καθώς σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία, με συνεχή sold out. Λόγω μεγάλης ζήτησης του κοινού, η παράσταση, η οποία απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 10:30 και στις 12:00.

*Διπλή παράσταση κάθε Σάββατο στις 10.30 & 12.00, Βασιλικό Θέατρο, Τ. 2315 200 200, Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 7€, Οικογενειακό εισιτήριο: Προσφέρεται ένα εισιτήριο ατελώς για τον έναν από τους δύο ενήλικες συνοδούς.

Στην βρεφική θρεατρική παράσταση “Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes” επιστρέφει με την νέα βρεφική θρεατρική παράσταση ‘Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας’ για το λιλιπούτειο κοινό 9 μηνών-2,5 ετών, που είναι προσβάσιμη και για θεατές με μερική ή ολική απώλεια ακοής!

Η υπόθεση της μουσικής βρεφικής παράστασης “Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας”; Το παιχνίδι ανάμεσα στα απλωμένα ρούχα είναι η καλύτερη διασκέδαση για έναν ζωηρό μικρούλη. Πόσα καινούρια υλικά, πόσες καινούριες ιδέες! Μπορεί να τσαλαβουτήσει στα νερά, να γίνει «αδιάβροχο», ακόμη και να γίνει καπετάνιος! Θα μπορέσει το μικρό του καράβι να ταξιδέψει στα κύματα; Τί θα γίνει όταν λίγο πέσει λίγο απορρυπαντικό μέσα στο νερό;

Η βρεφική θεατρική παράσταση διαρκεί 30’ και ακολουθείται από 40’ δημιουργικό παιχνίδι!

*13, 20, 27 Ιανουαρίου 2017, στις 12:00, Θέατρο Αθήναιον Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, Τ. 2310 832060, Τιμές Εισιτηρίων: 1 παιδί + 1 μαμά= 16 ευρώ*, 2 αδελφάκια + 1 μαμά = 20 ευρώ* 3 αδελφάκια + 1 μαμά= 28 ευρώ* (*ο μπαμπάς μαζί τους στην ίδια τιμή), 1 μεμονωμένο (ή επιπλέον άτομο)= 8 ευρώ

Στην παράσταση «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό Κουτί των Ήχων»

Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, γνωστή τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση της στο χώρο του θεάτρου για παιδιά παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά στο «Θέατρο Τ» την πετυχημένη εκπαιδευτική θεατρική παράσταση «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό Κουτί των Ήχων» για παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 10 ετών. Πρόκειται για μία ευρηματική παράσταση, ένα σύγχρονο παραμύθι, που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προηχογραφημένους ήχους, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πραγματοποιώντας πάνω από 150 παραστάσεις και τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

«Τί θα συμβεί όταν ο κύριος ΚΙΧ αποφασίσει να εγκαταλείψει την Πόλη της Φασαρίας ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός δράκος και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, τον ωθούν σε μια μαγική περιπέτεια!» Η παράσταση είναι ιδιαίτερα διαδραστική και τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκειά της, αναγνωρίζοντας ήχους, διακρίνοντας τα μουσικά ηχοχρώματα, απαντώντας σε ερωτήσεις και βοηθώντας τον κύριο ΚΙΧ να μαγέψει τον φοβερό δράκο Μουσικόδοντα. Το κείμενο υπογράφουν οι πολυβραβευμένοι συγγραφείς και ιδρυτές της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη και βασικά του υλικά είναι το χιούμορ, η περιπέτεια και –φυσικά- οι ήχοι.

*‘Εως την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή, στις 12:00, Θέατρο Τ Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16, Τηλ. 2310 854333, Τιμή εισιτηρίου: 8 €

Στη «μωρολέσχη» της βιβλιοθήκης Χαριλάου

Κι όμως υπάρχει λέσχη ανάγνωσης για νήπια στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και σας περιμένει! Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους. Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Στις 16 Ιανουαρίου θα διαβάσουμε το βιβλίο «Το αρκουδάκι που ήθελε να γίνει χιονάνθρωπος» και θα φτιάξουμε έναν καλτσοχιονάνθρωπο με τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τράπτσιου. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά. Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: μια κάλτσα παιδική, βαμβάκι, σχοινί, ματάκια και κόλλα. Συμμετοχή με προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη.

*16 Ιανουαρίου 2018, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666, Ώρα: 18.30, Είσοδος ελεύθερη

Στα θεατρικά εργαστήρια για νήπια του ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει και φέτος Θεατρικά Εργαστήρια για τους μικρούς του φίλους, με λίγες θέσεις να είναι ακόμα ανοιχτές στο τμήμα των νηπίων! Θεατρικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμοί, παιχνίδια ρόλων και τεχνικές δράματος στην εκπαίδευση προσφέρουν τη  δυνατότητα να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα, η φαντασία και η ομαδικότητα με την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών. Η αξιοποίηση και δραματοποίηση παραμυθιών, μύθων, αυτοσχέδιων ιστοριών και θεατρικών κειμένων, τροφοδοτούν τη γνώση και τη φαντασία, καλλιεργούν τα αισθητικά κριτήρια και ανοίγουν νέους δρόμους έκφρασης. Αντικείμενα, κοστούμια, μουσική, φώτα, επισκέψεις στη σκηνή και γνωριμία με συντελεστές των παραστάσεων εξοικειώνουν τους νεαρούς θεατές με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Το τμήμα των νηπίων που ακόμα διαθέτει θέσεις θα πραγματοποιείται από τον Φεβρουάριο κάθε Σάββατο 10.00-11.15 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγχουν την σελίδα του ΚΘΒΕ για ανακοινώσεις και να απευθύνονται για πληροφορίες από 20 Ιανουαρίου 2018, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 09.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ. στο τηλέφωνο 2315200029.

*Φεβρουάριος-Ιούνιος 2018, Κάθε Σάββατο 10.00-11.15 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Πληροφορίες: 2315200029

Πρωινά Κυριακής στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι Κυριακές είναι ημέρες που αφιερώνονται στην οικογένεια, στην χαλάρωση και την ψυχαγωγία. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τηρεί όλες τις παραπάνω παραμέτρους έτσι ώστε να περάσετε ένα ευχάριστο Κυριακάτικο πρωινό. Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στους χώρους μας εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα διάρκειας δύο ωρών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ποικιλίας της θεματολογίας κάθως και της προσαρμοστικοτητας των προγραμμάτων αυτών όσο αφορά την ηλικιακή κατηγορία στην οποία απευθύνονται. Αυτό σημαίνει πως κάθε Κυριακή οι μικροί μας φίλοι θα έρχονται σε επαφή με διαφορετικά προγράμματα λαμβάνοντας ερεθίσματα παρμένα από την τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, την φυσική, την τεχνολογία, τον αθλητισμό, την ιστορία, την φύση κ.α. Τα Κυριακάτικα προγράμματα υλοποιούνται στο χώρο του μουσείου με κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 3 ευρω για κάθε παιδί που θα συμμετάσχει σε αυτά.

*Κάθε Κυριακή στις 11.00, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κλεάνθους 57, Τηλ. 2310 913047, Είσοδος: 3 ευρώ

Για ρομποτική στο ΝΟΗΣΙΣ

Τον Ιανουάριο ξεκινούν στο Νόησις νέα τμήματα ρομποτικής και δύο από αυτά αφορούν τους ιδιαίτερα μικρούς μας φίλους. Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την EDUACT. Δείτε την περιγραφή των προγραμμάτων:

• Martians Starter 1 
Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να συνηθίσουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα τουβλάκια και πώς να φτιάχνουν σταθερές κατασκευές, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Παράλληλα, τα παιδιά θα μάθουν, μέσα από το παιχνίδι, να δουλεύουν στα πλαίσια της ομάδας. Τα τουβλάκια που χρησιμοποιούμε είναι τα LEGO Duplo.
Τάξη: Προνήπια – Νήπια
Απόθεμα: 15
Ημερομηνίες: Σάββατο 13, 20, 27/01 & 03/02
Ώρα: 13.30 – 15.30

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο ηλεκτρονικά, πατώντας εδώ.

• Martians Intermediate 
Μαθαίνουμε τα βασικά για να φτιάχνουμε σπίτια, αυτοκίνητα και διαστημόπλοια. Γνωρίζουμε τα κλασσικά τουβλάκια LEGO. Φτιάχνουμε ακολουθώντας οδηγίες κατασκευές όπως σπίτια, αυτοκίνητα και διαστημόπλοια.
Τάξη: Προνήπια – Νήπια
Απόθεμα: 15
Ημερομηνίες: Σάββατο 13, 20, 27/01 & 03/02
Ώρα: 16.00 – 18.00

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο ηλεκτρονικά, πατώντας εδώ.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στα τμήματα όλων των επιπέδων καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

*ΝΟΗΣΙΣ, Οδός Θεσσαλονίκης – Θέρμης (6 χλμ.), Πληροφορίες: 2310 483 000, εσωτ. 140 (Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00), Κόστος: 75,00€

Με Βιβλιοπαρέα στο Πράσινο Σύννεφο

Η βιβλιοπαρέα στο δραστήριο βιβλιοπωλείο “Πράσινο Σύννεφο” είναι ένα πρόγραμμα ανάγνωσης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και εξερεύνησης του κάθε βιβλίου ξεχωριστά. Μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, μουσικές δραστηριότητες και ψυχοκινητικά παιχνίδια βασισμένα στις ανάγκες των παιδιών που συνθέτουν την ομάδα προσεγγίζουμε τις αξίες του κάθε βιβλίου. Στόχοι του προγράμματος είναι η προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών, η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η ώθηση στην ανακάλυψη της χαράς που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ηλικίες: Για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού
Διάρκεια προγράμματος: Όλη τη χρονιά
Ημέρα μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: Παρασκευή, 5.30 – 6.30
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Υπεύθυνος προγράμματος/εργαστηρίου: Καλογεράκη Μυρσίνη, νηπιαγωγός

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.
Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 2310 454050
ή κάντε κράτηση μέσω email: [email protected]

Οι γονείς / συνοδοί δεν παρευρίσκονται στο χώρο που πραγματοποιείται το εργαστήριο, μπορούν να παραμείνουν στον ισόγειο χώρο του βιβλιοπωλείου ή να παραλάβουν τα παιδιά τους στη λήξη του εργαστηρίου, μετά από δήλωσή τους.

*Κάθε Παρασκευή, 5.30-6.30, Πράσινο Σύννεφο, Πασαλίδη 40, Καλαμαριά, Τηλ. 2310 454050

Για εκμάθηση πατινάζ στο Iceberg Center

Χαρείτε μαζί τον πάγο και το πατινάζ είτε σε τμήμα εκμάθησης είτε με επισκέψεις απλά τις ώρες κοινού στο υπέροχο μόνιμο παγοδρόμιο της πόλης. Το Iceberg Center, λειτουργεί από το 2014 στο Ωραιόκαστρο, σε έναν χώρο 2.500 τ.μ και είναι το  μεγαλύτερο παγοδρόμιο και το μοναδικό αθλητικό παγοδρόμιο στη χώρα το οποίο λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Λένε πως η ιδανική ηλικία για συστηματική εκμάθηση πατινάζ είναι τα 4 έτη, ενώ για ακόμα μικρότερες ηλικίες υπάρχει η επιλογή της βόλτας με έλκηθρο στο παγοδρόμιο ή πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εκτός παγοπίστας. Οι ώρες κοινού για πατινάζ είναι Παρασκευή 18.00-00.00, Σάββατο 11.00-00.00 και Κυριακή 11.00-00.00, καθώς και ημέρες αργιών. Κατά τη διάρκεια των ωρών κοινού δεν διεξάγονται μαθήματα εκμάθησης, υπάρχει παρόλαυτα επίβλεψη και παροχή βασικών συμβουλών για την ασφάλεια των πατινέρ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του παγοδρομίου 2310698275.

*Iceberg Center, Συμμαχική οδός Ωραιοκάστρου Ιωνίας, Τηλ. 2310698275, Fb: Iceberg Center Thessaloniki

Για βρεφική κολύμβηση στη Θεσσαλονίκη

Άφησέ τα μικρά σου να “ζαλιστούν..από το κολύμπι” γιατί τα οφέλη του είναι τόσα πολλά που τα έχουν πει επιστήμονες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω. Εξαιρετικά σχόλια και κριτικές έχει λάβει το κολυμβητικό κέντρο Iχθείς baby swimming. Τι το καθιστά μία από τις καλές επιλογές για να εμπιστευθείς το παιδί σου; Το γεγονός πως από την ίδρυσή του το 2011 οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται υπερσύγχρονες, η ομάδα του είναι η μόνη πιστοποιημένη σε όλη την Ελλάδα για εκμάθηση βρεφικής κολύμβησης σε βρέφη από σαράντα ημερών, πιστοποιημένοι από τους πιο αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού όπως επίσης και όλοι οι προπονητές του κέντρου είναι κάτοχοι πτυχίου Πρώτων Βοηθειών και ναυαγοσωστικής από επίσημους ελληνικούς φορείς. Το πρόγραμμα baby swimming απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 40 ημερών έως 3 ετών. Οι χώροι όπου γίνονται μαθήματα Baby Swimming είναι η Κλινική του Αγίου Λουκά στο Πανόραμα, σε μια θερμαινόμενη πισίνα μεγάλων διαστάσεων με προδιαγραφές για οκταμελή γκρουπ και βασικό καθαρισμό το όζον και το χλώριο. Αλλά και το Ιχθείς Aqua Club στην Καλαμαριά, Μιαούλη 18, σε μια πισίνα ηλιόλουστη και μεγάλη όπου γίνονται μαθήματα βρεφικής κολύμβησης, aqua yoga για εγκύους, aqua aerobic, aqua zumba. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

*Ιχθείς Aqua Club, Πληροφορίες: 2313054671, www.babyswimthessaloniki.gr

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας