7: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εβδομάδα που ξεκινάει (15-21/5)

0
4609

Αυτή η εβδομάδα τα έχει όλα! Μουσική, Θέατρο, αθλητισμός και τέχνες συναντιούνται σε μια εβδομάδα από την οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και επιπλέον δράσεις, όπως προβολές, συζητήσεις και μαγικά δρώμενα, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα στο οποίο υπάρχει κάτι για τον καθένα. Περιηγηθείτε στην Ατζέντα της parallaxi και τσεκάρετε ό,τι σας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Tην Δευτέρα η παράσταση “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” στο Εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ

δεν πληρωνομιαΗ παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν θα παρουσιαστεί στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Υποστηρίζοντας την προσπάθεια των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ και την έννοια της αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, θα παρουσιάσει στις 15 Μαΐου την παράσταση «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω», σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο που είναι η τελευταία εκδοχή της σπουδαίας κωμωδίας «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» (1974), όπου ο ίδιος ο συγγραφέας επανέφερε το 2010 προσθέτοντας τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία του 21ου αιώνα. Επί σκηνής θα δούμε τους Κάτια Γέρου, Γιώργο Μακρή, Ερατώ Πίσση, Πέτρο Σπυρόπουλο, Χρήστο Μαλάκη να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σάτιρα που αφορά δύο τίμιες οικογένειες που αγωνίζονται με όπλο την «ανυπακοή» κόντρα σε μια παράλογη κοινωνία.

*Δευτέρα 15 Μαΐου. Ώρα: 19.30. Αυτοδιαχειριζόμενο Εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ

Την Δευτέρα και την Τρίτη η “25η ώρα” στο Θέατρο Σοφούλη

25η

H θεατρική ομάδα DeFocus παρουσιάζει την παράσταση “25η ώρα” στο Θέατρο Σοφούλη σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένου από τους ίδιους. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ένα έργο- καθρέφτης που αποκαλύπτει τον κόσμο. Ο φόβος, η επιβίωση, η εγκατάλειψη, η βία, η πίστη. Πού βρίσκονται τα όρια ανθρωπιάς κι επιστήμης; Στο έργο πρωταγωνιστούν η Άντυ Μπότση, ο Γιάννης Τσότσος και η Χρύσα Τσιτάκη.

*Δευτέρα 15, 22, 29. Τρίτη 16, 23, 30 Μαΐου. Ώρα: 21.00. Θέατρο Σοφούλη. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας και πολυτέκνων, άνω των 65: 5 ευρώ. Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά. Επικοινωνία – Κρατήσεις 2310-423925. 

Tην Δευτέρα η ομιλία “Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο: Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν” στη Μονή Λαζαριστών

SERGEI EISENSTEIN PICTURE FORM THE RONALD GRANT ARCHIVEΗ σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο, μέσα από το παράδειγμα του Σεργκέι Αιζενστάιν θα παρουσιαστεί από τη Χάρη Σβαλίγκου σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο: Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν» τη Δευτέρα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο συνεργασίας του Μουσείου με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ και στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της περιοδικής έκθεσης του «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί – 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση».

Η Χάρη Σβαλίγκου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Διαλεκτική ανάμεσα στη θεατρική και την κινηματογραφική γλώσσα» που αναφέρεται στην σχέση ανάμεσα στο θεατρικό έργο του Βσεβόλοντ Μέγιερχολντ και στο κινηματογραφικό έργο του Σεργκέι Άιζενστάιν, θα κάνει μια παράλληλη προβολή και ερμηνεία κινηματογραφικών αποσπασμάτων της ταινίας «Απεργία» του Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν. Η ταινία «Απεργία» (1924) του Σ. Άιζενστάιν είναι το απότοκο των νέων πρωτοπόρων ιδεών του μεγάλου κινηματογραφιστή, στην οποία η διαλεκτική του μοντάζ των αττραξιόν εξελίσσεται, μέσω της συγκρουσιακής δομής, σε πρόκληση συγκινησιακού ερεθισμού και επιθετικών αντανακλαστικών στο κοινό.

*Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, στις 18:00, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Είσοδος Ελεύθερη. 

Απο την Δευτερά έως την Κυριακή η “ΤhessWeek” 

thessweekΜε δύο δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού ξεκινούν οι εκδηλώσεις της «ThessWeek», της Εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Εξωστρέφειας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό και να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για όλη τη Νότια Ευρώπη, μέσα από τη συγκέντρωση και το συντονισμό όλων των εκδηλώσεων των φορέων της Βόρειας Ελλάδας σε μια εβδομάδα.

Η «ThessWeek» είναι μια νέα πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τους 15 φορείς συνδιοργανωτές του 4ου Technology Forum της Θεσσαλονίκης (www.technology-forum.eu), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 (ώρες 9.00’-20.00’) στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ των συνδιοργανωτών του 4ου Technology Forum είναι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Εξωστρέφειας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας «Thessweek», πρόκειται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2017. Όλες οι εκδηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα με βασικά κριτήρια, που έθεσε η Οργανωτική Επιτροπή του «ThessWeek»: την ημερομηνία διεξαγωγής (13-21 Μαΐου 2017), τα αντικείμενα της τεχνολογίας και καινοτομίας και τη μη εμπορική προώθηση ενός προϊόντος ή μιας λύσης από κάποια εταιρεία ή όμιλο εταιρειών και ένα ελάχιστο μέγεθος της εκδήλωσης.

*13-21/5. Ώρα: 09.00-21.00. Δείτε εδώ το πρόγραμμα. 

Την Δευτέρα και την Τρίτη “Η Παρέλαση” στο Θέατρο Αυλαία 

h parelashΈπειτα από δυο επιτυχημένες σαιζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Από Μηχανής Θέατρο με «Ταρτούφο» του Μολιέρου και «Οφσάιντ-Εκτός Παιδιάς» του Σέρτζι Μπελμπέλ αντίστοιχα, oι This Famous Tiny Circus theater group συνεργάζονται για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε μια νέα παραγωγή του εμβληματικού έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου.

Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η «Παρέλαση» με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή: μόλις φθάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα. Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν.

*Δευτέρα 15 & Τρίτη 16 Μαΐου. Ώρα Έναρξης 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ. Μειωμένο (Ατέλειες, Άνεργοι, Φοιτητές, Άτομα άνω των 65, ΑΜΕΑ): 8 ευρώ. Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ. Πληροφορίες – κρατήσεις : 2310 237700. 

Απο την Τετάρτη έως την Κυριακή “Δε σε ξέχασα ποτέ” στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών 

δεσεΤο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Λέοντα Α. Ναρ “Δε σε ξέχασα ποτέ”, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στο θέατρο της ΕΜΣ.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση για έναν έρωτα που, έπειτα από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Μια παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ, η οποία φιλοξενήθηκε ήδη για 4 παραστάσεις (από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2017) στο Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Πόλεμος – Μετανάστευση – Προσφυγιά».

Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους (Μικρός αρραβωνιάστηκα, Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Μισιρλού κ.ά.). Ένα έργο, που θυμίζοντας ότι οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

*Τετάρτη 17/5- Κυριακή 21/5. Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών

Την Τετάρτη “Ανοιξιάτικες μελωδίες” στο Κρατικό Ωδείο

μελωδίεςΤο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει συναυλία μουσικής δωματίου του συνόλου Art Various με τίτλο «Ανοιξιάτικες μελωδίες» την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του. Με συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο της μουσικής δωματίου το σύνολο Art Various έχει εμφανιστεί με αξιόλογες συναυλίες σε αίθουσες και
φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μεταξύ των άλλων και έργα σε πρώτη εκτέλεση στο ελληνικό κοινό. Το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει έργα από την προκλασική εποχή μέχρι το μπελ κάντο και από τον ρομαντισμό μέχρι τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και τη μουσική κινηματογράφου.

*Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του, Μελίνα Μερκούρη, Φράγκων 15. Γενική είσοδος 7 ευρώ – μαθητικά, φοιτητικά, κάρτες ανεργίας 5 ευρώ.

Την Πέμπτη ο Theodore στο Eightball

theodoreTην Πέμπτη ο Theodore θα βρεθεί ξανά στο Eightball στην Θεσσαλονίκη, για ένα διαφορετικό live. Mε κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ (7 και It Is But It’s Not) και την πενταμελή μπάντα του θα παρασύρει το κοινό στην ατμόσφαιρα του ξεχωριστού μουσικού του κόσμου. Σε αυτό θα συμβάλλουν οι Melentini & The Running Blue Orchestra οι οποίοι θα ανοίξουν το live παίζοντας για 40’. Η Melentini και ο Theodore θα συναντηθούν on stage λίγο πριν εκείνος πάρει τη σκυτάλη για το προσωπικό live του.

H ηλεκτρική και συνθετική ατμόσφαιρα της Melentini που φλερτάρει με τη folk – noir ψυχεδέλεια, τη soul και τη nu jazz θα μπλεχτεί μοναδικά με την ψυχεδελική και ambient υπόσταση του ταλαντούχου Theodore και την δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία. Αφού ολοκλήρωσε μία σειρά συναυλιών στην Γερμανία και στην Ιταλία o Theodore, μπήκε αμέσως στο στούντιο για να ετοιμάσει τον επόμενο δίσκο του και εκεί τον βρίσκουμε αυτές τις ημέρες. Λίγους μήνες μετά την προηγούμενη του εμφάνιση στην πόλη (Ιανουάριος) επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη ανανεωμένος και με τα πρώτα νέα τραγούδια στις αποσκευές του. Κάποια από αυτά θα ακούσουμε για πρώτη φορά στο Eightball.

*Πέμπτη 18 Μαΐου. Ώρα: 20.30. Eightball. Προπώληση:7€ | Tαμείο 10€.

Απο την Πέμπτη έως την Κυριακή “Λαμπεντούζα” στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών 

λαμπεντουζα

Η Λαμπεντούζα του Άντερς Λουστγκάρτεν, με τον Αργύρη Ξάφη και τη Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετά από μία σεζόν μεγάλης επιτυχίας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για 4 μόνο παραστάσεις. Το παραδείσιο νησί της Λαμπεντούζα. Εκεί που η βόρεια Αφρική συναντά την Ιταλία. Γραφικά χωριά, ονειρεμένες παραλίες, και παράξενα σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα.

Η οικογένεια του Στέφανου είναι ψαράδες πάππου προς πάππου. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά του είναι πολύ διαφορετική. Δουλειά του είναι τώρα να περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στις σκοτεινές γωνιές της Αγγλίας, η Ντενίζ, μια κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό μιας εισπρακτικής εταιρείας. Είναι μιγάδα, είναι διαφορετική και εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν.

Άβολες δουλειές, για ανθρώπους που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Κι όμως υπάρχει ελπίδα και ζεστασιά, που θα τη βρουν εκεί που καθόλου δεν το περιμένουν. Ο Άντερς Λουστγκάρτεν είναι βραβευμένος βρετανός θεατρικός συγγραφέας. Η Λαμπεντούζα γράφτηκε το 2015 ύστερα από παραγγελία του Θεάτρου Σόχο του Λονδίνου.

*Πέμπτη 18, Παρασκευή 19, Σάββατο 20, Ώρα: 21.00. Κυριακή 21 Μαΐου, Ώρα: 19.00. Εισιτήρια: Πέμπτη-Παρασκευή-Θέσεις πλατείας: Κανονικό 13€, Φοιτητικό / Ανέργων 10€- Θέσεις εξώστη: 10€- Σάββατο-Κυριακή- Θέσεις πλατείας: Κανονικό 15€, Φοιτητικό / Ανέργων 12€- Θέσεις εξώστη: 12€. Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Εθνικής Αμύνης 2. Τηλ. 2315 200 200. 

Την Πέμπτη Student Spring Symposium 2017 στο Campus του City College 

city-college-thessaloniki-1Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το CITY COLLEGE, το Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield διοργανώνει το Student Spring Symposium 2017. Το Student Spring Symposium είναι φοιτητικό συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από φοιτητές για φοιτητές και αποτελεί παράδοση για το CITY COLLEGE τα τελευταία 16 χρόνια.

Έτσι και φέτος στις 18 Μαΐου 2017, φοιτητές από όλη την Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στο campus του CITY COLLEGE, στην οδό Λέοντος Σοφού 3. Το event είναι ανοιχτό για το κοινό και η είσοδος είναι δωρεάν. Στο τέλος του event θα δοθούν βεβαιώσεις παρακαλούθησης.

*Πέμπτη 18 Μαΐου. City College. Λέοντος Σοφού 3. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα κεντρικά γραφεία του CITY COLLEGE στο 2310 224026 ή επισκεφθείτε την σελίδα του Facebook “Students’ Spring Symposium, CITY College”. 

Tην Πέμπτη οι Polkar στο Κτήμα Γεροβασιλείου 

polkar_2Οι Pοlkar στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Για να γιορτάσουν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους “Όλα αρχίζουν” από τη Novel Vox. Για να στήσουν-συστήσουν στο κτήμα την φιέστα με τα νέα κομμάτια τους αλλά και τις διασκευές που τους έκαναν SOLD OUT στις χειμερινές τους εμφανίσεις. Για να γιορτάσουν την έναρξη του καλοκαιριού μαζί με την έναρξη των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων.

Στα live τους οι Pοlkar έχουν ως άξονα την δημιουργία μιας ανοιχτής μουσικοθεατρικής performance με διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, περνώντας αβίαστα από τα μουσικά είδη που τους αφορούν, folk/rock/indie/country/pop/gospel, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την απενεχοποίηση μιας παραδοσιακής μεξικάνικης φιέστας. Στόχος τους πάντα το χαμηλό και μηδενικό εισιτήριο, όχι για κάποιον άλλο λόγο, άλλα γιατί διαφορετικά δεν θα έρθει κανείς. Παράλληλα, στις 20:00, ο Αργύρης Γεροβασιλείου (γεωπόνος-οινολόγος) θα πραγματοποιήσει γευστικές δοκιμές των δύο ετικετών MUSEUM COLLECTION. Δύο ιδιαίτερα κρασιά, αφιερωμένα στο Μουσείο Οίνου. Ειδικά για αυτή τη μέρα, το ωράριο επισκέψεων (ξεναγήσεις-γευστικές δοκιμές) διευρύνεται από τις 10:00 έως τις 21:00.

*Πέμπτη 18 Μαΐου. Ώρα: 22.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη όλη τη μέρα και στη συναυλία.

Την Παρασκευή “Plays, Διαβάζοντας Σάμουελ Μπέκετ” στο Βασιλικό Θέατρο 

μπεκετΟ Θεσσαλονικιός συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης Μιχάλης Λαπιδάκης έχει στο ενεργητικό του μία σειρά σύγχρονων έργων για ορχήστρα, αλλά και για κάθε είδους ενόργανα και φωνητικά σύνολα, που παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο του δημιούργημα είναι το ‘PlayS’, ένα πολυσυλλεκτικό έργο, που συνδυάζει τη συμφωνική ορχήστρα με την ηλεκτρική κιθάρα, το ακορντεόν και το βαρύτονο σαξόφωνο, σε έναν άκρως ενδιαφέροντα συνδυασμό που θα απολαύσουμε στην επίσημη πρεμιέρα του με την Κ.Ο.Θ..

Η σύνθεση του Μιχάλη Λαπιδάκη είναι εμπνευσμένη από το έργο του Samuel Beckett και αποτελεί ουσιαστικά μία «μουσική αφήγηση» του έργου του κορυφαίου Ιρλανδού λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα. Μεγάλο μέρος της μουσικής της σύνθεσης βασίστηκε στα έργα ‘Play’, ‘Rockaby’ και στο τέλος του “Unnamable”.

Το “PlayS” δεν είναι ένα τυπικό κοντσέρτο, καθώς η ορχήστρα δεν αντιπαρατίθεται, ούτε συνδιαλέγεται με τους σολίστες, αλλά διαμορφώνει το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι τρεις σπουδαίοι σολίστες της συναυλίας καλούνται να εκθέσουν τα μέρη τους, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες δεξιοτεχνικές δυσκολίες του έργου που έχουν σκοπό να τους οδηγήσουν στα άκρα.

*Παρασκευή 19 Μαΐου. Ώρα: 20.30. Βασιλικό Θέατρο. Εισιτήρια: 15-12-10-8 Ευρώ. 

Tην Παρασκευή και το Σάββατο το συμπόσιο “Ελληνική Διασπορά: Υλικές, Άυλες Μαρτυρίες και Ταυτότητες” στο ΜΜΣΤ 

συμποσιοΤο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Πολυτεχνική Σχολή, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οργανώνουν σε συνεργασία με το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ., το Ίδρυμα FULBRIGHT για την Ελλάδα, την MESEA (Multi Ethnic Studies: Europe and the Americas) και την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων, Συμπόσιο με τίτλο: Ελληνική Διασπορά Υλικές, Άυλες Μαρτυρίες και Ταυτότητες.

Το Συμπόσιο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τίτλο: “Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται”, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του Προγράμματος Greek Diaspora.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του Institute of International Education των Η.Π.Α. και του Ιδρύματος FULBRIGHT, και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη συνεργασία με τους καθηγητές ελληνικών σπουδών στα Πολιτειακά Πανεπιστήμια του Ohio και του Missouri-St.Louis, ειδικευμένους στα θέματα ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς, κ. Γιώργο Αναγνώστου και Νίκο Πουλόπουλο, οι οποίοι θα είναι και μεταξύ των κύριων εισηγητών.

*Παρασκευή 19, Σάββατο 20 Μαΐου. Ώρα: 09.00-20.00. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο το 4ο Thessaloniki Tuning Show στην ΔΕΘ 

ttsΜε το πιο πλούσιο θέαμα των τελευταίων ετών και με επίκεντρο τους ανθρώπους που λατρεύουν την αδρεναλίνη, η VAG Comment συνεχίζει να πρωτοπορεί και να χαράσσει νέους δρόμους στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Από τις 19 ως τις 21 Μαΐου 2017 στον εκθεσιακό πολυχώρο της Helexpo επανέρχεται δυναμικά το Thessaloniki Tuning Show.

Πανίσχυρα αυτοκίνητα, ηχοσυστήματα πολλών DB, drift show, BMX show, πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, ψυχαγωγία και διασκέδαση είναι κάποια από τα στοιχεία, που θα προσελκύσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης –και όχι μόνο. Το 4ο Thessaloniki Tuning Show, το event που εύλογα πλέον θεωρείται θεσμός, υπόσχεται να μαγέψει τους επισκέπτες και για τρεις ολόκληρες ημέρες να μετατρέψει τη Helexpo στο μεγαλύτερο, πιο ζωντανό και πιο δυναμικό κομμάτι της πόλης!

*Παρασκευή 19, Σάββατο 20, Κυριακή 21 Μαΐου. Ώρα: 17.00-21.00. ΔΕΘ-Helexpo. 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο “O κύκλος” στο Θέατρο Αριστοτέλειον

πολιςΈνας σαρανταπεντάρης μικροαστός (Γιώργος Κοψιδάς) ξαφνικά χάνει τα πάντα! Αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του, όμως σαν από μηχανής θεός, ο δικηγόρος της πρώην γυναίκας του (Δημήτρης Γιώτης), του δίνει την λύση μη ξέροντας τις προθέσεις του. Το μπέρδεμα όμως στη ζωή του θα το φέρει μια απρόσμενη επίσκεψη απο την Τουρκία (Burak Hakki) που θα του αλλάξει τη ζωή. Θα του φέρει την αλήθεια και ξεκαρδιστικές συναντήσεις με απίθανους χαρακτήρες (Κατερίνα Τσάβαλου, Ευγενία Παναγοπούλου, Κώστας Φραγκολιάς, Νίκος Κερασιώτης). Ο κύκλος της ζωής ειναι παντα απρόβλεπτος! Το κείμενο είναι του Δημήτρη Μητρόπουλου και η σκηνοθεσία του έργου του Γιώργου Αϊβάζη.

*Πρεμιέρα Παρασκευή 19 Μαΐου. Ημέρες- Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή- 21.15. Σάββατο- 18:15 και 21.15. Κυριακή- 20.15. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 17€. Φοιτητικό – Παιδικό – Ανέργων – Αμεα: 13€. Θέατρο Αριστοτέλειον. Εθνικής Αμύνης 2. 

Το Σάββατο οι “Hank Mobley Revisited” στο Duende Jazz Bar 

hankΤο Duende Jazz bar παρουσιάζει το Σάββατο το σχήμα “Hank Mobley Revisited”, ένα μουσικό αφιέρωμα στον αμερικάνο τενόρο σαξοφωνίστα Hank Mobley. Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης έστησε το σχήμα αυτό το 2011 για πρώτη φορά, στην Λυών. Σε μικρή ηλικία, οι δίσκοι του Hank Mobley “Roll Call” και “Soul Station” έγιναν η αφορμή να έρθει σε επαφή κα να αγαπήσει τον χώρο της τζάζ μουσικής. Μαζί με άλλους τέσσερις σπουδαίους μουσικούς της πόλης του, θα ζωντανέψουν και πάλι την μουσική του μεγάλου Hank Mobley σε μια μοναδική εμφάνιση, το Σάββατο 20 Μαίου στο Duende Jazz bar.

*Σάββατο 20 Μαίου. Ώρα: Εναρξη: 21.30. Είσοδος: 5 ευρώ. Duende Jazz Bar. Καλαποθάκη 16. 

To Σάββατο και την Κυριακή το Cascade στο Vitruvian Thing 

cascadeH Die Wolke art group και το Vitruvian Thing παρουσιάζουν μια νέα παραγωγή με το όνομα Cascade. Τρεις performers και τέσσερις μουσικοί συνεργάζονται επί σκηνής του Vitruvian Thing με βάση ένα σύστημα διαδοχικότητας. Cascade: κάτι οργανωμένο σε ακολουθία ή διαδοχή σταδίων, έτσι ώστε κάθε στάδιο να αντλεί από, ή να ενεργεί πάνω, στο προϊόν του προηγούμενου.

Η παράσταση χρησιμοποιεί τρεις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, το “Throb of Machinery part A” για τρομπέτα και concrète sampling του Δημήτρη Δαλέζη, το “Isospin” της Σεμέλης Ταγαρά για φωνή και σαξόφωνο με τεχνική looping, και ένα έργο σε δυο μέρη του Dani Joss για μπάσο κλαρινέτο και ηλεκτρονικά, αποτελούμενο από το “Control” (από το soundtrack της ταινίας χορού μικρού μήκους Imago Ep.II: Symmetry) και μια καινούρια σύνθεση με το όνομα “Conform”, και τα δύο εκτελεσμένα ζωντανά από το Θάνο Σιδέρη.

Οι χορογραφίες και ερμηνείες από τις Σοφία Παπανικάνδρου, Μαρία Πίσιου, και Δροσιά Τριαντάκη χτίζουν την κίνηση και τη χρήση του χώρου πάνω στη μουσική, καθώς τα διαφορετικά μέρη και οι ζεύξεις performer / μουσικού περιπλέκονται και αλληλοεπηρεάζονται. Εισάγοντας έτσι αναπόφευκτα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, αναπτύσσεται ένας έμμεσος σχολιασμός της αβεβαιότητας που προκύπτει από τα σύνθετα συστήματα, τόσο δομικά όσο και ποιοτικά.

*Σάββατο 20 Μαίου, 20:00 και 22:00. Κυριακή 21/5, 20:00 και 22:00. Vitruvian Thing
Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς. Είσοδος με απροσδιόριστη συνεισφορά και μόνο με κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.Πληροφορίες / κρατήσεις:
vt.die-wolke.org/cascade1. 6943 642039 [11:00 – 14:00]

To Σάββατο και την Κυριακή “Έτσι είναι…αν έτσι νομίζετε” στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»

ετσι ειναιΤο Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσιάζουν τα δύο Σαββατοκύριακα 13-14 και 20-21 Μαϊου, το «Έτσι είναι… αν έτσι νομίζετε» του σημαντικότερου σύγχρονου ιταλού θεατρικού συγγραφέα, Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, συνεχίζοντας τη παράδοση επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων. Μετά τα έργα «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά, «8 Γυναίκες Κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά, «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» του Νομπελίστα Ντάριο Φο, οι φίλου του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την 6η κατά σειρά παράσταση των τελευταίων δύο ετών, στο Κέντρο Πολιτισμού.

Συνηθίζουμε οι άνθρωποι να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας δημιουργώντας πραγματικότητες που κάθε τόσο αποδεικνύονται μάταιες και φανταστικές.

Συχνά κυριαρχούμαστε από το φόβο, τη ζήλεια, το θυμό, το φθόνο και την ανασφάλεια. Τότε δυστυχούμε και «ξεσπάμε» τη δυστυχία μας στους άλλους. Επιλέγουμε ως θύματα, τους αδύναμους, τους διαφορετικούς. Επινοούμε μία «αλήθεια» και την χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας. Οχυρωνόμαστε πίσω από αυτήν και βιάζουμε τη ζωή, στ’ όνομά της. Υπάρχει άραγε αυτή η «αλήθεια»; Και ποιος την ορίζει; Ο Πιραντέλλο στον πρόλογο του έργου του γράφει: Νομίζω πως η ζωή είναι μία θλιβερή φάρσα…

*Σάββατο 20, Κυριακή 21 Μαίου. Ώρα: 21.00. Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη. Τηλ. 2313 302833, 835. Eίσοδος Ελεύθερη. 

Tην Κυριακή οι Casa Secreta στο Duende Jazz Bar 

casasecretaTο Duende Jazz Bar υποδέχεται για δεύτερη φορά φέτος το μουσικοχορευτικό σχήμα Caja Secreta σε μία μυσταγωγική συναυλία. Αναγνωρίζοντας το flamenco ως αφετηρία, η μουσική περιπλάνηση των Caja Secreta έχει πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς: jazz fusion ethnic. Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις βασίζονται σε ποίηση του Ισπανού ποιητή F.G.Lorca και της Λατινοαμερικανίδας ποιήτριας Gertrudis Gomez de Avellaneda και ταξιδεύουν τους ακροατές σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο της flamenco μουσικής, οι ρυθμοί της οποίας θα παρασέρνουν πάντοτε όποιον αφήνεται στην ένταση της flamenco στιγμής.

*Kυριακή  21 Μαΐου. Ώρα 21:30. Γενική Είσοδος 8 ευρώ. Duende Jazz Bar. Καλαποθάκη 16.

Tην Κυριακή το Thesshand 2017 στην Αριστοτέλους 

αριστοτέλουsΜια μεγάλη αθλητική εκδήλωση για παιδιά, το «thesshand 2017» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Αφορά αγόρια και κορίτσια 10-12 ετών, που είτε φτιάχνουν με τους φίλους τους ομάδες 4-6 ατόμων, είτε έρχονται μόνα τους και εντάσσονται σε ομάδες, για να παίξουν σε υπαίθρια γήπεδα street handball.

Αυτή η αθλητική γιορτή που είναι γεμάτη με αγωνιστική δράση για τα παιδιά, διασκέδαση, μουσική, χρώματα, διαγωνισμούς, events είναι μια υπέροχη ευκαιρία για μια όμορφη Κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και συνδέεται με τα κοινωνικά προγράμματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο συμμετέχοντες μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

*Κυριακή 21 Μαΐου. Ώρα έναρξης εκδήλωσης 11.00 (ώρα προσέλευσης  στον χώρο 10.30). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 2310475501(τηλ. γραφείο ΕΣΧΘ – πρωινές ώρες), 2310475502 (fax) e-mail: esxth@yahoo.gr. Πλατεία Αριστοτέλους. 

Tην Κυριακή το Under Armour Run Thessaloniki City Challenge

underarmourΤο τερπνόν μετά του ωφελίμου θα έχουν όσοι πάρουν μέρος στους αγώνες δρόμους με την ονομασία: “UNDER ARMOUR RUN THESSALONIKI CITY CHALLENGE” την Κυριακή. Θα τρέξουν σε μία εύκολη διαδρομή στο κέντρο της πόλης τους, και θα γυμναστούν, ενώ με τη συμμετοχή τους θα ενισχύσουν τα Παιδικά Χωριά SOS Πλαγιαρίου, καθώς μέρος των εσόδων από τη δράση θα προσφερθεί σε αυτά.

Για πρωτοβουλία που θέλουν να γίνει θεσμός έκαναν λόγο οι διοργανωτές. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγώνες δρόμου διοργανώνονται από την εταιρεία αθλητικών ειδών UNDER ARMOUR υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Β’ Διαμερίσματος σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο Αετός Θεσσαλονίκης. Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες Ημιμαραθώνιου, 10 χλμ., 5 χλμ. και 1 χλμ. για παιδιά.

Οι διαδρομές είναι εύκολες με αφετηρία και τερματισμό το εμπορικό κέντρο ONESALONICA ενώ μεγάλο τμήμα των διαδρομών κινείται επί της Λεωφ. Νίκης. Στη στήριξη που είχε από τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και από το Αθλητικό Σωματείο Αετός Θεσσαλονίκης εστίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Under Armour κ. Γιάννης Σουμπασης.

*Κυριακή 21 Μαΐου. Ώρα: 8.15. One Salonica. Κώττα Ρούλια 10. 

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ