Πολιτισμός

Αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη !

Όσα πρόκειται να συμβούν το σ/κ στην πόλη και δεν θα ήθελες να χάσεις !

Parallaxi
αυτό-το-σαββατοκύριακο-στην-πόλη-90153
Parallaxi

Από μία σπουδαία και γεμάτη Παρασκευή που θα σας βάλει σε δίλημμα της τελικής επιλογής για το που θα πάτε μέχρι και την Κυριακή, σας περιμένει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην πόλη. Με μεγάλες μουσικές συνυπάρξεις, εμφανίσεις γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών, ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, ένα εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, μία νέα και εντελώς δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ και όπως είθισται μία μεγάλη βόλτα της Κυριακής στην πόλη. Αυτά και ακόμα περισσότερα, βλέπετε αναλυτικά σκρολάροντας και σημειώνεται ημερομηνίες και ώρες στην ατζέντα !

Πάμε Chinatown

38088_Tet-Lunar-New-Year-celebration

Στους ρυθμούς της κινεζικής Πρωτοχρονιάς θα κινηθεί το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη. Στην οδό Αισώπου στη λεγόμενη «Chinatown», από τις 10.00 έως τις 14.00, οι Κινέζοι καταστηματάρχες θα γιορτάσουν με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο την έλευση της χρονιάς του πιθήκου. Οι δρόμοι της περιοχής θα στολιστούν με κόκκινο χρώμα από τους εκπροσώπους της κινεζικής κοινότητας, ενώ το Σάββατο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γεύσεις από την κινεζική κουζίνα.

Στον εορτασμό θα πάρουν μέρος 150 καταστηματάρχες της περιοχής που καλούν όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες ολοκλήρωσε έργα ανάπλασης στην περιοχή, με σκοπό οι δρόμοι να αποκτήσουν έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα.

*13/2, 10:00-14:00, Chinatown, Αισώπου

String Demons

Oι “String Demons’’ έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα την περιπέτεια τους  στον κόσμο στέκοντας πανάξια δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους τους. Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να  μας παρασύρουν   σε μία ’Συμφωνική γιορτή’  με βάση τα έγχορδα σε όλα τα μέρη  της Μουσικής. Από το παραδοσιακό στο κλασσικό, από το heavy metal στο λαϊκό, από τους εκκλησιαστικούς  ύμνους στο ρεμπέτικο,  στο rock…και όπου φτάνει η μουσική με θετική ενέργεια, τρέλα, ρυθμό και  έγχορδα. Το “δαιμόνιο’’ πρόγραμμα τους θα το συμπληρώσουν με  κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο τους  που  θα κυκλοφορήσει  σύντομα από μεγάλη εταιρία ταυτόχρονα Ελλάδα και εξωτερικό . Ήδη κυκλοφορεί ένα mini album από την FM Records με τίτλο το όνομα τους προάγγελος του επερχόμενου. Oι ‘’String Demons’’ αν και έχουν ξεκινήσει σαν group μόλις το 2014 έχουν ήδη τα πρώτα τους  sold out

*Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»

Στην παράσταση «Mall» από την ομάδα Casuali ! 

Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία, ανεβάζει το έργο «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς – Μελίνα Μερκούρη.

mall2

Ένας πόλεμος μόλις τελείωσε. Οι νικητές βρίσκονται προστατευμένοι μέσα σε τεράστια εμπορικά κέντρα. Ο μηχανισμός κινείται με σχέδιο και ασφάλεια. Οχτώ πρόσωπα προσπαθούν να επιβιώσουν χαμογελώντας μέσα σε ένα πλαίσιο εξουσίας όπου τίποτα δεν αμφισβητείται. Ώσπου κάποια στιγμή ένα ερωτηματικό εισβάλλει στο mall και οι ισορροπίες διαταράσσονται. Ποιος είναι αυτός που σπέρνει την αμφιβολία; Ποιος υπενθυμίζει την ύπαρξη των «έξω»; Ποιος είναι αυτός, τελικά, που πρέπει να αποκλειστεί; Μια αλληγορία της σύγχρονης εποχής για τον καταναλωτισμό, τον αποκλεισμό και την αυταπάτη της ασφάλειας.

mall

Σκηνοθεσία: Στεφανία Παπαμιχαήλ Κείμενο: Στέλλα Παπαδημητρίου Σκηνικά- κοστούμια: Ελίζα Μοσχοπούλου Μουσική: Άγγελος Μπουρνάς Σχεδιασμός φώτων: Δήμητρα Αλουτζανίδου Επιμέλεια βίντεο: Παρασκευή Καραδουλαμά Σχεδιασμός αφίσας- φωτογραφίες: Γιώργος Χρηστινίδης Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πασχαλίδης

Παίζουν: Βουρλιώτης Κώστας, Ευσταθίου Αθηνά, Ηλιάδης Χάρης, Κασιούμη Αλεξάνδρα, Μαυροφρύδου Κατερίνα, Ντασιώτη Δήμητρα, Συναπίδου Κατερίνα, Τάντου Μαριάννα.

*Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς – Μελίνα Μερκούρη Διάρκεια παραστάσεων: 12, 13, 14 και 19, 20, 21 Φεβρουαρίου Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.30 Γενική είσοδος: 10 ευρώ Ατέλειες (ΣΕΗ, Τμήματος Θεάτρου): 5 ευρώ Κρατήσεις θέσεων: 6949009699 (πρωινά) και 6944290478, 6973895607 (απογεύματα).

Ένας περίπατος στην Θεσσαλονίκη του 1900 ! 

Στο Μουσείο Ύδρευσης, εγκαινιάστηκε ήδη η έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες από τις συλλογές του Γιώργου Θωμαρέη και του μουσείου και η έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες» αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη που χάθηκε: είτε καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ή και άλλαξε απλώς χαρακτήρα, από κύρια πολυεθνική πύλη στη βαλκανική ενδοχώρα σε ελληνική «συμπρωτεύουσα».

μουσείο ύδρευσης

«Η κάρτα είναι η πρώτη στην ιστορία μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου. Πρωτοεμφανίζεται την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και η ακμή της, ως μικρό έργο τέχνης των βιβλιοπωλών της εποχής, κρατά μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο χάρτης και τα αξονομετρικά αποτυπώνουν την πολεοδομική διάταξη της πόλης που χάθηκε και καθοδηγούν την “περιήγηση”», επισημαίνει ο συλλέκτης και υπάλληλος της ΕΥΑΘ Γ. Θωμαρέης .

CARD-ART NOUVEAU

*Στο Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 19), η έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα διαρκέσει από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου 2016. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά, 9 π.μ. έως 2 μ.μ. (το Σάββατο κατόπιν συνεννόησης).

Ο Μπάμπης Στόκας με πλήρη μπάντα στον Μύλο !

Ένα πλούσιο και απρόσμενο ανθολόγιο αγαπημένων τραγουδιών, ερμηνευμένο πάντα με άξονα το προσωπικό αίσθημα του Μπάμπη Στόκα, φέρνει τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεότερου ελληνικού ρεπερτορίου.

poster stokas mylos club febr 2016

Στο club του Μύλου λοιπόν, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου με πλήρη μπάντα, ο Μπάμπης Στόκας θα κάνει μια μουσική αναδρομή σε τραγούδια που τον χαρακτήρισαν: κομμάτια των Πυξ Λαξ που όλοι συνεχίζουμε να τραγουδάμε, επιλογή από τα λαϊκά που αγαπάει, τραγούδια της προσωπικής του διαδρομής, για να μας οδηγήσει τελικά στην πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά, την «Αυλή των Τρελών», σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.

*Μύλος Club Ανδρεου Γεωργίου 56, περιοχη Σφαγεία Ώρα προσέλευσης: 21:30 / Ώρα έναρξης: 22:30 Τηλ κρατήσεων: 2310510081 Εισιτήριο θεάματος: 10€

Μια “Απρόβλεπτη Συνάντηση με την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ” !

“ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” και η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, συνομιλούν αυτή την φορά με την Αγγελική Κοτταρίδη.

KOTTARIDI_THESSALONIKI

Η αρχαιολόγος που θήτευσε κοντά στον Μανώλη Ανδρόνικο και γνωρίζει τα χώματα της Μακεδονίας σαν την παλάμη της, μιλά για τα πρόσφατα σημαντικά ευρήματα αλλά κυρίως για το πώς η μελέτη του παρελθόντος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κατανόησης του παρόντος.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ (Παλτεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή), με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Ένα εργαστήριο ραπτικής “Τα αρκουδάκια της αγάπης” για παιδιά ! 

Για παιδάκια από 5 ετών και άνω, τα οποία κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα ράψουν χνουδωτά και τρυφερά αρκουδάκια, το πιο γλυκό μας φιλαράκι, με γούνινη κοιλίτσα ή μαξιλαράκι καρδούλα ! Ένα εργαστήριο που διοργανώνεται από και στον “Μυστικό Κήπο της Νέλλης” .

Αρκουδάκια Αγάπης Εικόνα

*Σάββατο 13/2, 8€ το παιδί, 14€ τα δύο αδελφάκια Δηλώστε συμμετοχή: Καλλιτεχνικό εργαστήριο “Ο Μυστικός Κήπος της Νέλλης” Καπετάν Μητρούση 8, Ντεπό 6974995679 – 2310413922

Συναυλία Ελένης Καραίνδρου στην ερμηνεία η Μαρία Φαραντούρη !

Μαζί της η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη Συμμετέχει το Τρίο Τζαζ των David Lynch (τενόρο σαξόφωνο), Σταύρου Λάντσια (πιάνο) και Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο)

καραίνδρου φαραντούρη

Η Ελένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενη με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Τρίο Τζαζ των David Lynch (τενόρο σαξόφωνο), Σταύρου Λάντσια (πιάνο) και Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο) στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Τη συναυλία πλαισιώνει το κορυφαίο Τρίο Τζαζ με τους: David Lynch, τενόρο σαξόφωνο (συμπράττει και ως σολίστ με την Ορχήστρα), Σταύρο Λάντσια, πιάνο και Γιώτη Κιουρτσόγλου, μπάσο.

*14 Φεβρουαρίου 2016, Κυρ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1), Τιμές εισιτηρίων: 45€, 35€, 30€, 25€, 15€ (περιορισμένης ορατότητας)

Μια παράσταση θεάτρου – τσίρκο για μικρά και μεγάλα παιδιά !

“VAGOR & BELLAVITA”, η παράσταση που είναι ένα αφιέρωμα στο βουβό κινηματογράφο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο-τσίρκου, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας.

Οι Dromocósmicas είναι ένας περιπλανώμενος θίασος που δημιουργήθηκε από τον Βύρωνα Σκουρή και την Camilla Bombardini το 2009. Στις παραστάσεις συνδυάζονται η commedia dell’ arte, η τέχνη του κλόουν, το θέατρο δρόμου, στοιχεία του τσίρκου και γενικά του λαϊκού θεάτρου με σκοπό να βρεθεί μία κοινή, παγκόσμια “γλώσσα”.

*κάθε Κυριακή στις 12.00 μέχρι την Κυριακή 6 Μαρτίου, Χώρος: Θέατρο Τ, Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη, Επικοινωνία: Θέατρο Τ, τηλ. για πληροφορίες – κρατήσεις: 2310 854333

«Σελανίκ: Το ρόδο του Σουλτάνου» και μία μεγάλη βόλτα στην πόλη !

Ένας σουλτάνος που ονειρεύεται ένα τριαντάφυλλο λίγο πριν πέσει μια πόλη στα χέρια του, ιστορία και θρύλοι, μνημεία εμβληματικά, μνημεία ξεχασμένα, μνημεία παραγνωρισμένα και μερικά σχεδόν άγνωστα. Ένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, ο Κόμης Δράκουλας, οι τρεις ταφές που έκαναν σε έναν πασά.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, αναζητούμε τα ίχνη της Οθωμανικής Περιόδου της πόλης και φέρνουμε στο φως περιστατικά που κοντεύουν να γλιστρήσουν από τη μνήμη της Θεσσαλονίκης.

selanik 1Τα μεγάλα γεγονότα αλλά και οι πολυάριθμες ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω τους, δίνουν τον τόνο σε μια πρωτότυπη διαδρομή, με αναπάντεχους σταθμούς και πλούσια αφήγηση με την υπογραφή του αρχαιολόγου – ξεναγού και υποψήφιου διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τάσου Παπαδόπουλου.

*Σημείο Συνάντησης: Κτήριο Παλιάς Φιλοσοφικής Ώρα: 11 πμ Συμετοχή: 12 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται καφές ή κρασί ή μπύρα σε μια στάση της διαδρομής μας) Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 6978186900- 1 & info@thessalonikiwalkingtours.com

Γιορτάζοντας τα 6 χρόνια La Dose !

Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, το La Doze σβήνει το έκτο του κεράκι και “κερνάει” μια βραδιά γεμάτη Disco με τις μουσικές να αναλαμβάνει η Πολίτισσα Zozo aka Nigar Zeynep (Istanbul/ TR), και ο δικός μας Jiles John (Street Outdoors/ GR) .

12662500_1223782674315802_8974328850304095317_n

Από την μία ως λάτρης και δεινή partygoer, η Zozo (aka Nigar Zeynep) είναι στο επίκεντρο της dance μουσικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης από τα τέλη των 90’s και από την άλλη ο προσκυνητής του βινυλίου και πειραματιστής που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας .

*Παρασκεύη 12 Φεβρουαρίου α247πό τις 22.00, Είσοδος Ελεύθερη/ Entrance Free , La Doze Βηλαρά 1 & Συγρού (περιοχή Βαλαωρίτου), 231 092 2

Για πρώτη φορά στην πόλη ο παραδοσιακός Βιενvέζικος Χορός της Όπερας!

Υπό την αιγίδα του Δήμου της Βιέννης και του Αυστριακού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Hyatt Regency Θεσσαλονίκης οργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο παραδοσιακός Βιενvέζικος Χορός της Όπερας.

12552578_1009008149172003_9103483392673185823_n

Η Συμφωνική Ορχήστρα CON FUOCO του Ωδείου Θέρμης με 30 μουσικούς θα γεμίσουν τo ballroom με μελωδίες και θα παρασύρουν τους παρευρισκόμενους στους ρυθμούς του βαλς, πόλκας και τάγκο ενώ 50 ζευγάρια νέων debutants από σχολεία της πόλης, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί από την σχολή χορού Let’s Dance θα παρουσιάσουν μια ανεπανάληπτη χορογραφία με βαλς και επιπρόσθετα μία Live Band έκπληξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα της μεγάλης αυτής διοργάνωσης θα διατεθούν στα σωματεία: Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών ΣΤΟΡΓΗ, Σύλλογο Φίλων Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού « ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», Φιλόπτωχο Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης.

*Hyatt Regency Thessaloniki, Παρασκευή 12/2, στις 21.00

20 χρόνια Γιώργος Καζάντζης – Λιζέτα Καλημέρη στον Μύλο!

Οι δύο καλλιτέχνες μετά την πρώτη τους γνωριμία στην “πνοή του ανέμου” το 1995 πάλι μαζί. Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζης στο πιάνο και η τραγουδίστρια Λιζέτα Καλημέρη, μας ταξιδεύουν απέριττα στον υπέροχο μουσικό τους κόσμο.

LEFKOSIA ME LIZ 1Αγαπημένα τραγούδια από την κοινή τους πορεία αλλά και επιτυχίες από την προσωπική τους δισκογραφία, ενώ η Κική Δημουλά (σε αποκλειστικά για τις συναυλίες βίντεο) διαβάζει ποιήματά της πανω σε οργανικά κομμάτια του Γιώργου από την τελευταία τους συνεργασία στο διπλο CD “Μικρή Σουίτα”. Μια συναυλία απαλλαγμένη από εντάσεις, όπου η διαύγεια των ήχων δίνει χώρο στην ανάσα του τραγουδιστή και στα σφυράκια του πιάνου να παίζουν τον μουσικό τους ρόλο ενώ το λιτό σύνολο συμπληρώνουν οι ανατροπές του κόντρα μπασου του Δημήτρη Γουμπερίτση.

POSTER KAZANTZIS KALIMERI MYLOS CLUB 2016

*Παρασκευή 12/2, Μύλος Club, Ανδρεου Γεωργίου 56, περιοχη Σφαγεία Ώρα προσέλευσης: 21:30 / Ώρα έναρξης: 22:30 Τηλ κρατήσεων: 2310510081 Εισιτήριο θεάματος: 10€, Φοιτητικό-ανέργων: 8€

Προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου !

Την Παρασκευή στο Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζεται το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο«Αίγυπτος. Η άλλη πατρίδα». Το ντοκιμαντέρ στο οποίο γίνονται αναφορές στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και όχι μόνο, αλλά και η εκδήλωση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης ”Αλεξάνδρεια=Θεσσαλονίκη 45+4 Εικαστικές Προτάσεις”.

Αίγυπτος

*Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, τηλ. 2310424132-3) Αίθουσα Θεάτρου, είσοδος ελεύθερη, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19.00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα