5 κινηματογραφικές προτάσεις αυτή την εβδομάδα!

0
858

Αυτή η εβδομάδα ξεκινά με όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε υπέροχες κινηματογραφικές προτάσεις  για τους σινεφίλ της πόλης! Τρία φεστιβάλ, ένας κινηματογραφικής θεσμός που επιστρέφει για την φετινή σεζόν, και δύο μέρες ελεύθερων προβολών στα Δημήτρια σας περιμένουν σε μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά.

Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect

selectrespect_film_1

Ένα νέο και ευαισθητοποιημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ υποδέχτηκε αυτόν τον Οκτώβριο η πόλη, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών select respect έφτασε για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη από το Δίκτυο οργανώσεων και φορέων select respect και το συναντάμε από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Με το μήνυμα “Select movies, respect ideas”, το Φεστιβάλ Ταινιών έχει στόχο την ανάδειξη μέσα από την κινηματογραφική ματιά της διαφορετικότητας και των ζητημάτων που εγείρει σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνική συνοχή, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το πολυθεματικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει 19 ταινίες από όλο τον κόσμο για την προσφυγική κρίση, την ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων, τα δικαιώματα των γυναικών, τις έμφυλες διακρίσεις και τον αντισημιτισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Οι συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις ταινίες θα δώσουν βήμα διαλόγου σε εκπροσώπους φορέων, οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου αλλά και στο ίδιο το κοινό.

Διαβάστε τα πάντα και δείτε το πρόγραμμα εδώ

*13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2016, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Γενική είσοδος: 3 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία του Ολύμπιον και της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι, αλλά και στο viva: www.viva.gr/tickets/festival/afieroma-select-respect/

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

tisff

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της Π.Κ.Μ. σε συνεργασία με το THESS FEST και τα AZA cinema club παρουσιάζουν το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης» στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), από 17 μέχρι 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ότι αξέχαστο, πρωτοποριακό, βραβευμένο από το χώρο του κινηματογράφου φέρνει για ακόμα μια χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Short Film Festival) υπό την καθοδήγηση του ακούραστου οραματιστή του Γιάννη Ζαχόπουλου. Από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο 22 Οκτωβρίου, μία 3ωρη προβολή στις 5μμ και μία 3ωρη βραδινή στις 8:30. Στην βραδινή τού  Σαββάτου, κλείνοντας μια δεκαετία, το TiSFF παρουσιάζει μια σημαντική λογοτεχνική-κινηματογραφική ρετροσπεκτίβα με τις 10 ταινίες του μοναδικού συγγραφέα/μεταφραστή/σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη.

σινε αλεξανδρος

Την κάθε ταινία θα προλογίσει o φιλόλογος Αριστοτέλης Σαίνης, και φυσικά θα ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση. Ένα μοναδικό βράδυ για τους φίλους του καλού σινεμά και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκη, αλλά και  ένα μεγάλο μάθημα γιά την σκηνοθεσία, το σενάριο, τις ερμηνείες τών ηθοποιών. Και ας μην ξεχνάμε ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης μας είναι τα μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μ.μ. ταινιών πού με βάση την «επιλογή ταινιών και το πρόγραμμα του» έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους του πλανήτη, εκ των οποίων τα 27 είναι ευρωπαϊκά όπως μεταξύ άλλων Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν-Φεράν.

*17-22/10, Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, Ώρες προβολών: 17:00 & 21:00, Είσοδος: 5€

Και πάλι στο CineDoc!

Το CineDoc σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει και φέτος στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποια από τα πιο συζητημένα διεθνώς ντοκιμαντέρ της χρονιάς, ενώ οι προβολές θα συνοδεύονται από μικρές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα κάθε ταινίας. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, θα προβάλλονται μια Τετάρτη του μήνα, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι), σύγχρονα ντοκιμαντέρ που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας κι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για την υψηλή καλλιτεχνική και ψυχαγωγική τους αξία.

Mr. gaga 9 photo by Gadi Dagon (1)

Η πρώτη προβολή της σεζόν στη Θεσσαλονίκη έρχεται αυτή την Τετάρτη19 Οκτωβρίου, με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Mr. Gaga”.

Ο Mr Gaga είναι ο κορυφαίος Ισραηλινός χορογράφος Οχάντ Ναχαρίν. Η εκπληκτική προσωπική του διαδρομή, από τη βασανιστική ενηλικίωση στο Ισραήλ μέχρι τη συμμετοχή στα σημαντικότερα χορευτικά σύνολα του 20ου αιώνα,  αποκαλύπτει μία ανήσυχη φύση που αγωνιά να εκφραστεί και να επικοινωνήσει μέσω του χορού. Το πρωτοποριακό έργο του εντυπωσιάζει βαθειά, προκαλεί και συγκινεί με την κοινωνική του ευαισθησία. Μια ταινία που κέρδισε το παγκόσμιο κοινό, διακρίθηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και εγγυάται ότι θα φύγετε από τον κινηματογράφο με “αναπτερωμένη” διάθεση.

*Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 21.00 / Αίθουσα «Σταύρος Τορνές», Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, 4 ευρώ φοιτητικό/κάρτα ανεργίας

Στο 2ο Thessaloniki Animation Festival!

taf3

Η γιορτή Κινουμένων Σχεδίων της πόλης επιστρέφει αυτόν τον Οκτώβρη για δεύτερη χρονιά! Το Thessaloniki Animation Festival TAF σας προσκαλεί να ζήσετε και να απολαύσετε πάνω από 150 ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, με καλεσμένους, workshops, masteclasses, party και άλλα πολλά. Το 2ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) συδιοργανώνεται από την AddArt και τον Δήμο Καλαμαριάς στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» στη Θεσσαλονίκη με προβολές animation από όλο τον κόσμο, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο.

Επίτιμη καλεσμένη του TAF για το 2016 είναι η Ana Grgic, μια δυναμική γυναίκα μέσα στη βιομηχανία του θεάματος, που η τωρινή της απασχόληση είναι ως Visual Effect Supervisor στην ταινία του CBS με τον Michael Keaton American Assasin. Επίσης, έχει προσκληθεί και θα έρθει ο Άγγελος Ρούβας, ένας από τους βασικούς ανθρώπους στην Ελλάδα που χρόνια τώρα ασχολείται με την ανάπτυξη του animation στην χώρα μας και πολλές παραγωγές στο ενεργητικό του.

Παράλληλα, στο TAF θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και πάνελ με θέμα το animation και τις εφαρμογές του, το animation στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Τέλος, το TAF θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μηκους, με βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες.

Διαβάστε τα πάντα και δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

*20-23 Οκτωβρίου 2016, Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Είσοδος ελεύθερη

Στα Δημήτρια με το Athens Video Dance Project

athensvideo

Για δεύτερη χρονιά, η ομάδα του ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας ξεναγήσει σ’ αυτή τη νέα μορφή έκφρασης μέσα από την οποία η τέχνη του χορού συναντά τον κινηματογράφο, στην τέχνη του videodance. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα διήμερο με προβολές σύντομων έργων. Πρόκειται για 24 δημιουργίες από 15 χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Κίνα), ενώ κάθε βραδιά θα κλείνει με δυο ταινίες χορού μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς είναι διαφορετικό και προβλέπει την προβολή σύντομων έργων videodance (45 λεπτά), διάλειμμα 10 λεπτών και προβολή 2 ταινιών χορού μικρού μήκους (30λεπτά). Πιο αναλυτικά, την πρώτη βραδιά μία εγκαταλειμμένη πισίνα μεταμορφώνεται σε τόπο αναμέτρησης για τους έφηβους χορευτές του «Sink or Swim» –πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Dutch Media Fund του Performing Arts Fund, του κρατικού καναλιού NTR και του Cinedans – Dance On Screen φεστιβάλ της Ολλανδίας. Τη σκυτάλη παίρνει η Clara van Gool, γνωστή από την πολύχρονη συνεργασία της με τους DV8, που σκηνοθετεί τους υπέροχους Jordi Cortés και Damián Muñoz στη μονομαχία του «Coup de Grâce» -ντουέτο που πρωτοπαρουσιάστηκε ως live performance και ύστερα μετατράπηκε σε ταινία χορού.

Τη δεύτερη βραδιά, στο έντονα πολιτικό «Μortiality not Fighting» κυριαρχεί μία χορογραφία, που συνδυάζει τον μεταμοντέρνο χορό και τον πολιτισμό των πολεμικών τεχνών του «Πα Κουά Τσάνγκ», ενώ το «Beach Party Animal» είναι ένα φιλμ-πορτρέτο της βρετανικής εκκεντρικότητας και της ζωής στην παραλία του Brighton. Εκεί όπου η γη συναντά τη θάλασσα και οι άνθρωποι έρχονται για να παρατηρήσουν και να παρατηρηθούν: μία σειρά από σταθερά κινηματογραφικά κάδρα, που «συλλέγουν» ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιους χώρους.

*22-23/10, Σφαγεία, Ώρες προβολών: 22/10 22:30 – 23/10 20:30, Είσοδος ελεύθερη

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ