Κινηματογράφος

7 ελληνικοί λόγοι για να πάτε στο 56ο Φεστιβάλ

77 συνολικά ταινίες του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ φέτος μιλούν ελληνικά δηλώνοντας ίσως έτσι την επιστροφή των ελλήνων δημιουργών στο φεστιβάλ της πόλης.

Κύα Τζήμου
7-ελληνικοί-λόγοι-για-να-πάτε-στο-56ο-φεστ-60889
Κύα Τζήμου

21 ταινίες μεγάλου μήκους, 15 ταινίες μεγάλου μήκους σε πρώτη προβολή και 6 ταινίες που ήδη έχουν κάνει επίσημη πρώτη, 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων περιλαμβάνει το ελληνικό πανόραμα του 56ου Φεστιβάλ. 77 συνολικά ταινίες του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ φέτος μιλούν ελληνικά δηλώνοντας ίσως έτσι την επιστροφή των ελλήνων δημιουργών στο φεστιβάλ της πόλης. Γιατί να τις προτιμήσετε;

nikos kavoukidis

    1. Για να γνωρίσετε το έργο του Νίκου Καβουκίδη τον οποίον τιμά το Φεστιβάλ, προβάλλοντας την ταινία « Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015» σε σκηνοθεσία του ίδιου. Ένας κινηματογραφιστής που επί έξι δεκαετίες έβαλε την σφραγίδα του στο ελληνικό σινεμά από την χρυσή εποχή του. 15 ετών μαθήτευσε δίπλα στον Φίνος και τον Νίκο Κατσουρίδη για να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο καταξιωμένους διευθυντές φωτογραφίας και μοντέρ.

2. Γιατί υπάρχει και ελληνικό κινούμενο σχέδιο και του οφείλουμε την προσοχή μας. «70 χρόνια ελληνικού κινούμενου σχεδίου» ονομάζεται το αφιέρωμα του φεστιβάλ που περιλαμβάνει 40 φιλμ μικρού μήκους. Και ήταν μόλις πέντε χρόνια μετά την προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας animation του Walt Disney (Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, 1937), που ένας έλληνας σκιτσογράφος, ο Σταμάτης Πολενάκης, σχεδίασε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο “Ο Ντούτσε Αφηγείται” (ήταν μια αντιφασιστική σάτιρα, 3,5 λεπτών, ασπρόμαυρη). Ήταν χειμώνας του 1942 στη Σίφνο, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά η ταινία κινηματογραφήθηκε το 1945 με τη βοήθεια των Παπαδούκα και Μεραβίδη. Δυστυχώς  η άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου που θα ακολουθούσε τις δεκαετίες του ’50 και ’60 δεν συμπαρέσυρε την παραγωγή του ελληνικού animation,που περιορίστηκε για πάνω από 40 χρόνια σε μεμονωμένες προσπάθειες.  Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου», με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.

Chevalier

3. Για να δείτε πρώτοι τη νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη που επιτέλους βγαίνει σε ελληνικό έδαφος. Εν συντομία: Μια παρέα ανδρών επιστρέφει μετά από μια εκδρομή με γιοτ, όταν μια βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος. Για να περάσει η ώρα αρχίζουν να παίζουν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που λέγεται Chevalier και φυσικά θα αποδειχτεί κάθε άλλο παρά αθώο. Στο ρόλο των ανδρών οι: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Λονδίνου και βραβείο ερμηνείας για το σύνολο του καστ και Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σαράγεβο.

kalasnikof

4. Γιατί αγαπάτε τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη και δεν ξεχνάτε ότι ήταν η λάμψη που φώτισε το νέο ελληνικό σινεμά, με το «Στην Άκρη της πόλης» το 1998. Δεν χρειάζεται συστάσεις φτάνει μόνο να σας θυμίσουμε τα λόγια του στη συνέντευξη τύπου στο 52ο Φεστιβάλ όπου ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα: «Δε θέλω να χαρακτηριστώ σκηνοθέτης του περιθωρίου ή του μεταναστευτικού ζητήματος. Υπάρχουν πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά θέματα με απίστευτο ενδιαφέρον. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε όλη Ευρώπη, υπάρχουν πάρα πολλά ερεθίσματα για τον δημιουργό. Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για την τέχνη, όχι όμως αναγκαστικά και για τις ίδιες τις κοινωνίες. Η Ελλάδα, αναφερόταν μέχρι πρότινος ως Ελλαδίτσα, ως ο μικροαστικός παράδεισος, χωρίς τις ταξικές αντιφάσεις άλλων κοινωνιών των βαλκανικών χωρών. Τελικά όμως, αυτή η διαφορά μας από άλλες κοινωνίες αποδείχθηκε πολύ εύθραυστη. Μέσα σε δύο χρόνια αποδείχτηκε πόσο σαθρά ήταν τα θεμέλια των τελευταίων 40 χρόνων.» Η νέα του ταινία Καλάσνικοφ -To ξύπνημα της άνοιξης παρακολουθεί 5 εφήβους που στήνουν μια ένοπλη συμμορία με φόντο μια Αθήνα σε παρακμή.

smac

5. Για να πάρετε μια συνολική ιδέα του νέου ελληνικού σινεμά που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει ταυτότητα. 6 ταινίες ήδη δοκιμασμένων δημιουργών σε πρώτο πλάνο: Silent του Γιώργου Γκικαπέππα («Η πόλη των παιδιών») για μια πολλά υποσχόμενη σοπράνο που χάνει μυστηριωδώς τη φωνή της, κλείνεται στον εαυτό της και έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά της. Smac του Ηλία Δημητρίου (τo 2012, στο 52ο Φεστιβάλ ήταν ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης σύμφωνα με τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την ταινία του «Fish n’ Chips») που αφηγείται μια ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστές μια καρκινοπαθή γυναίκα κι έναν άστεγο, η ευεργετική συνάντηση των οποίων θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Invisible του Δημήτρη Αθανίτη («Τρεις Μέρες Ευτυχίας») με ήρωα έναν μοναχικό, διαζευγμένο πατέρα που χάνει άδικα τη δουλειά του και ετοιμάζει την εκδίκησή του. Το κυπαρίσσι του βυθού του Νίκου Κορνήλιου («11 συναντήσεις με τον πατέρα μου», «Μητριαρχία») που διερευνά τις σχέσεις με πειραματική διάθεση μέσα από μια αφήγηση όπου εναλλάσσονται όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Impressions of a drowned man

6. Για να γνωρίσετε το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά που μόλις ξεκινά: Interruption του Γιώργου Ζώη, που μυεί το κοινό σε μια διαδραστική θεατρική παράσταση που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου, που εμπνέεται από το έργο του Κώστα Καρυωτάκη και αποτυπώνει την υπαρξιακή οδύσσεια ενός περιπλανώμενου ανθρώπου. Tabula Rasa των Ηρώ Δοντά και Ναταλία Στράτου με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο, ο οποίος αναζητά την ταυτότητά του μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Καύσωνας της Τζόις Νασαουάτι που εκτυλίσσεται σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο όπου η ανυπόφορη ζέστη και η έλλειψη νερού διαταράσσουν τις ανθρώπινες ισορροπίες. Η Ειμαρμένη του Ανδρέα Μαριανού μας αποκλείει σε ένα μικρό νησί όπου ένας μυστηριώδης θάνατος κι ένας ρεπόρτερ που αναζητά την αλήθεια, αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο μιας κλειστής κοινωνίας. Στην κουζίνα του Σπύρου Αμοιρόπουλου που επικεντρώνει στις ερωτικές σχέσεις παρακολουθώντας έξι ζευγάρια σε διαφορετικά χρονικά στάδια των σχέσεών τους. Μέλος οικογένειας του Μαρίνου Καρτίκκη, με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Κύπρο και μια οικογένεια που καταφεύγει σε παράτυπες οδούς για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Zenaida των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, με την ομώνυμη ηρωίδα, θύμα trafficking, να φτάνει στην Ελλάδα από την Αφρική και να αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια εχθρική Αθήνα.

mikri arktos

7. Για να δείτε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των ταινιών της σεζόν που κλέινει: Το νουάρ αποχρώσεων Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου που καταγράφει τον αγώνα ενός άνδρα να διασώσει όλα όσα δίνουν νόημα στη ζωή του, μέσα σε μόλις 32 ώρες. Το ατμοσφαιρικό Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή όπου ένα αλλόκοτο πλάσμα αναστατώνει τους κατοίκους ενός απομονωμένου νησιού. Η Μικρή Άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου ξετυλίγει μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Στις Όχθες του Πάνου Καρκανεβάτου ο έρωτας ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, με φόντο ένα ποτάμι-σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στην ταινία Από έρωτα του Θοδωρή Αθερίδη ένας άνδρας νιώθει διχασμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες, οι οποίες συνυπάρχουν στη ζωή του με τον πιο παράδοξο τρόπο. Στο Illusion του Σάββα Καρύδα ο ήρωας βυθίζεται σε έναν κόσμο όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι θολά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα