Κινηματογράφος

Η έξυπνη πολιτιστική πολιτική των Τούρκων. Ένα νέο φεστιβάλ δίπλα μας.

Έτσι στήνεται έξυπνα η πολιτιστική πολιτική στα Βαλκάνια σήμερα.

Γιώργος Τούλας
η-έξυπνη-πολιτιστική-πολιτική-των-τού-59608
Γιώργος Τούλας

Στιγμιότυπο 2015-10-20, 12.28.59 π.μ.

Του Γιώργου Τούλα

Στο φιλόξενο σαλόνι του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ μας περίμεναν εκπλήξεις χθες. Μια στάση σε ένα ιδιόμορφο road show που διασχίζει όλα τα Βαλκάνια για να παρουσιάσουν το νέο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πιο κοντινής τουρκικής πόλης, της Αδριανούπολης, τρία από τα στελέχη του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο τεχνοκράτης μάνατζερ και μια γνωστή σταρ του τούρκικου σινεμά. Ταξιδεύουν ένα μήνα όλα τα Βαλκάνια και κάνουν γνωστό ένα νέο Φεστιβάλ που ενώνει το Βαλκανικό σινεμά. New politics.

Με σήμα κατατεθέν μια παλιά σκούπα που έχει πάνω της ένα καθρεφτάκι, και λειτουργεί συμβολικά με στόχο ‘’να σκουπίσει όλες τις παρεξηγήσεις και διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς και ο καθρέφτης να ελέγχει αν αυτό γίνεται σωστά’’, όπως περίπου σκούπιζε η παλιά τούρκαλα νύφη ελέγχοντας αν την κοιτάζει η πεθερά.

Με 200 ταινίες σε όλα τα τμήματα, ένα διεθνές πανόραμα βραβευμένων ταινιών, δυο διαγωνιστικά, ένα μικρού και ένα μεγάλου μήκους και μια τιμώμενη βαλκανική χώρα που φέτος είναι η Ρουμάνια και βέβαια εκθέσεις σε παλιά χάνια της πόλης, workshops, καλεσμένους και μια πανσπερμία νέων τούρκικων ταινιών.

Και πως όλα αυτά; Με ένα εκατομμύριο δολάρια προϋπολογισμό! Διότι η Τουρκία επενδύει στον πολιτισμό και ότι αυτό συνεπάγεται. Και που βρήκατε τα λεφτά τους ρώτησα; Από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομαρχία, χορηγίες και το Γραφείο του Πρωθυπουργού! Μάλιστα. Ο Ερντογάν επενδύει στη Θράκη, γιατί εκεί δεν υπήρχε κανένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Νέα κέντρα βάρους. Την ίδια ώρα που η δική μας Θράκη ερημώνει.

Δεν ήταν όμως η μόνη έκπληξη. Στη χθεσινή κουβέντα μαζί τους μάθαμε πως μια ομάδα μάνατζερ συντονίζει όλα τα Φεστιβάλ της χώρας, για να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός. Δεν παρεμβαίνει στα καλλιτεχνικά τους προγράμματα, μανατζάρει όμως σωστά ώστε να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις. Σωστό.

Με τα μάτια ανοικτά στους γείτονες. Ο Μουράτ Τουφάν το έκανε σαφές: «Θελήσαμε να κάνουμε ένα Φεστιβάλ που να σχετίζεται με τις Βαλκανικές χώρες και την προβολή των ταινιών τους και να δείξουμε πως μπορεί να έχουμε άλλες γλώσσες, σημαίες και θρησκείες, όμως στη βάση είμαστε σε μια κοινωνία, στα Βαλκάνια, που ο ένας βρίσκεται κοντά στον άλλο. Θελήσαμε να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις και να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο σε συνεργασίες»

Από 20 έως και 26 Νοεμβρίου στο Εντιρνέ, όπως ονομάζουν σήμερα την Αδριανούπολη οι Τούρκοι, το σινεμά γίνεται η αφορμή για συναντήσεις σε μια προσπάθεια τα Βαλκάνια να δουν μέσα από ταινίες όσα τους ενώνουν και τους χωρίζουν. Που τους χωρίζουν πολλά. Έξυπνο. Θα πάει καλά. Στην κριτική επιτροπή του θα υπάρχει και ένας Έλληνας σκηνοθέτης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα