Τα KinderDocs μας συστήνουν την μαγεία του ντοκιμαντέρ

0
372

Dancing for you_2

Σας συστήσαμε το αναμενόμενο KinderDocs μόλις πριν δύο βδομάδες. Τώρα η ώρα έφτασε να το γνωρίσετε κι από κοντά, παρέα με τους μικρούς σας φίλους! Κι αυτό καθώς οι προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ KinderDocs ξεκινούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη με ενδιαφέρουσες συζητήσεις μετά τις προβολές.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται για ένα τρίμηνο στην πόλη μας με προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, αλλά και δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους τους. Το KinderDocs μας καλεί να ζήσουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον.

Οι προβολές στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται Παρασκεύες για τα σχολεία και Σάββατα για το κοινό, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε αίθουσα χωρητικότητας 180 ατόμων. Ο πρώτος κύκλος προβολών ξεκινάει την 3η Φεβρουάριου και διαρκεί έως τον Απρίλιο του 2017, με φιλοδοξία να γίνει πια σταθερός θεσμός. Η εμπειρία κάθε προβολής εμπνέει δημιουργικές δράσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά και την σχέση τους με τον κόσμο, καθώς και διάλογο με διαλεχτούς καλεσμένους. Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα.

Δείτε λοιπόν τις πρώτες προβολές του KinderDocs και να είστε εκεί!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (για σχολεία)

Once Upon a Tree & Dancing for you, ώρα 10:00

Gaurav and the Kites & Crowley: Every Cowboy needs his horse, ώρα 12:00

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (για όλη την οικογένεια)

Dancing for you & Once Upon a Tree, ώρα 12:00

Την Παρασκευή και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μετά την προβολή θα συζητήσουμε με τον Αντώνη Καράγιωργα, Βιοχημικό, και Ιδρυτικό μέλος της ΠΕΡ.ΚΑ. (Περιαστικοί καλλιεργητές του Πάρκου Καρατάσου), ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BIOS Coop και μέλος του Δ.Σ. της εθελοντικής οργάνωσης οι φίλοι της νέας παραλίας.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μετά τις προβολές θα είναι επίσης μαζί μας η Μαρία Κατσακιώρη, Υπεύθυνη Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων και Υγρότοπων (ΕΚΒΥ) και οι Γιώργος Γλαυκίδης, νηπιαγωγός Med και Γιώργος Υφαντής, Βιολόγος, εκπαιδευτικοί και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Οι ταινίες αναλυτικά:

Dancing for you, ERLEND E. MO 2015 / Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, 30’

ΣΤΑ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Dancing for You_1

Το halling είναι ένας θεαματικός νορβηγικός χορός που απαιτεί δύναμη και δεξιοτεχνία. Η δωδεκάχρονη Βίλντε προπονείται σκληρά για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα κερδίσει στον διαγωνισμό αυτού του χορού. Καθοδηγούμενη από τον δάσκαλό της, ασκείται στην ισορροπία και τα ακροβατικά μέσα στην υπέροχη νορβηγική φύση, σε δάση, καταρράκτες, βουνά και κοίτες ποταμιών. Η Βίλντε αγαπάει τη φύση και λατρεύει τον παππού της, που της μιλάει για το νόημα της ζωής: να τα έχεις καλάμε τον εαυτό σου και να είσαι δεμένος με την οικογένεια και τους φίλους σου. Η Βίλντε ελπίζει πως η προσπάθειά της θα δώσει χαρά και δύναμη και στον παππού της.

Once Upon a Tree, MARLEEN VAN DER WERF, 2013/ Ολλανδία, 13’

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Still Once Upon a Tree I - Marleen van der Werf

Το αγαπημένο δέντρο της εντεκάχρονης Φιλίν είναι μια γιγαντιαία αιωνόβια βελανιδιά στο δάσος. Σκαρφαλώνει πάνω της και αγναντεύει τον κόσμο. Με τον μεγεθυντικό φακό, ανακαλύπτει τον πλούτο της ζωής που φιλοξενεί η βελανιδιά. Στις εξορμήσεις της, η νεαρή φυσιολάτρισσα λατρεύει να παρατηρεί τα δέντρα, αλλά προβληματίζεται για αυτά που βλέπει να κόβονται. Πώς γίνεται μέσα σε μια στιγμή να κόβεται ένα δέντρο που χρειάστηκε τόσα χρόνια για να μεγαλώσει, που φιλοξενεί και τρέφει τόσα ζώα και έντομα; Η Φιλίν καταστρώνει ένα σχέδιο για να σώσει τη βελανιδιά και το δάσος της.

Βραβεία (επιλογή):

SHORT SHORTS FILM FESTIVAL ASIA: WINNER | SAVE THE EARTH! COMPETITION PLANET IN FOCUS FILM FESTIVAL: WINNER | BEST SHORT FILM

HAMPTONS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL: AWARD FOR ARTISTIC MERIT FOR DIRECTOR MARLEEN VAN DER WERF WILDLIFE VAASA FILM FESTIVAL: WINNER | CHILDREN FILMS CATEGORY

Gaurav & the kites, ANDRÉ HÖRMANN, 2015/ Γερμανία, 25’

ΣΤΑ ΧΙΝΤΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Gaurav

Ο δωδεκάχρονος Γκαουράβ είναι ένα πολυμήχανο αγόρι που ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό του Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας. Μετά το σχολείο, δουλεύει σε μια βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών, που είναι και η βασική ενασχόληση και πηγή εισοδήματος του χωριού εδώ και αιώνες. Ο Γκαουράβ θέλει μια μέρα να γίνει αρχιτεχνίτης. Πειραματίζεται με τις τεχνικές σχεδιασμού και κατασκευής, τα χρώματα και τα υλικά, και απευθύνεται στους καλύτερους μάστορες για να κατασκευάσει το πιο όμορφο και αεροδυναμικό μοντέλο για τη μεγάλη γιορτή των χαρταετών στο χωριό.

Crowley – every cowboy needs his horse ANDRÉ HÖRMANN, 2015/ Γερμανία 15’

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Crowley

Ποιο αγόρι δεν ονειρεύεται να γίνει καουμπόι; Ο εντεκάχρονος Κρόλεϊ, με το καπέλο και τα σπιρούνια του, ζει σε ένα ράντσο στην Αμερική και ήδη καβαλάει το άλογο και πετάει λάσο. Βιάζεται να γίνει αληθινός καουμπόι, αλλά το να εξημερώσει ένα άγριο άλογο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του KinderDocs στη σελίδα www.kinderdocs.com


Διοργάνωση: Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

Τιμή εισιτηρίου: 3€ (παιδιά) 6€ (ενήλικες)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία (Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη) παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τηλ. 2310 240002.

Πληροφορηθείτε ότι καινούριο τρέχει για το KinderDocs στην σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/kinderdocs/

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τηλ. 2310 240002, www.mmca.org.gr

Πρόσβαση

Λεωφορεία: 02, 03, 05, 06, 07, 08, 10, 11, 12, 14, 17, 27, 31, 33, 39, 54, 58, 78 & Πολιτιστική Γραμμή Νο 50 στη διαδρομή “Θεσσαλονίκη με μια βόλτα”

*Φεβρουάριος-Απρίλιος 2017, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τηλ. 2310 240002, Τιμή εισιτηρίου: 3€ (παιδιά) 6€ (ενήλικες), Πληροφορίες: www.kinderdocs.com, info@kinderdocs.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ