Κινηματογράφος

Τέχνη, προσφυγιά και οικολογία στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η Βαγγελιώ Χρηστίδου προτείνει τρία ντοκιμαντέρ με τρία διαφορετικά θέματα για το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Βαγγελιώ Χρηστίδου
τέχνη-προσφυγιά-και-οικολογία-στο-18ο-φ-98644
Βαγγελιώ Χρηστίδου

Τρία ντοκιμαντέρ, τρία διαφορετικά θέματα. Τρεις δικές μου προτάσεις για το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τέχνη, προσφυγιά και οικολογία

Πρεμιέρα για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αυτές τις μέρες και όλοι εκεί θα είμαστε. Παρουσιάζω και προτείνω εδώ τρία διαφορετικά ντοκιμαντέρ, με τρία διαφορετικά, αλλά πάντα επίκαιρα θέματα. Από τη Μυτιλήνη έρχεται το «Στρατής Ελευθεριάδης – ΤΕΡΙΑΝΤ», αφιερωμένο στη ζωή του μεγάλου κριτικού τέχνης, μέσα από τη Θεσσαλονίκη ξεπηδά το «Όνειρο Ζωής» του Ιρανού σκηνοθέτη Μορτεζά Τζαφαρί, αποτυπώνοντας το δράμα των προσφύγων κατά το ταξίδι τους. Κι από την Αθήνα, οι «Ανεμοδαρμένες Πτήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, δείχνουν ένα άλλο ταξίδι: αυτό της νανόχηνας, ενός απειλούμενου και προστατευμένου πουλιού. Παραλληλισμός; Τέχνη, προσφυγιά και οικολογία και τα τρία σχετιζόμενα με μετακίνηση. Θα δείτε, γιατί…

Το ταξίδι έργων τέχνης

Στρατής Ελευθεριάδης – Τεριάντ. Ο κριτικός τέχνης, ο διάσημος εκδότης του «Verve», του «Chiersd’ Art» και του «Minotaure», πασίγνωστων περιοδικών τέχνης κατά τον προηγούμενο αιώνα. Αυτός που ανέδειξε το λαϊκό Θεόφιλο, αλλά και φίλος καρδιακός των περισσότερων από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Ευρώπης, όπως ο Matisse, o Miro, o Chagall, o Giacometti, oΤσαρούχης, ο Γκίκας, κ.ά. Αυτός που ίδρυσε τα δύο πιο σημαντικά Μουσεία της Λέσβου, του Θεόφιλου και το ομώνυμο δικό του Μουσείο – Βιβλιοθήκη. Και τα δύο, με τη συλλογή από έργα που στεγάζουν, εκπληκτικά. Όπως και πολύπαθα, εδώ και αρκετά χρόνια, από μη μέριμνα των αρμοδίων για καιρό και πλέον προσπαθώντας να ξαναλειτουργήσουν κανονικά. Ένας θησαυρός, που θα πρέπει να αναδειχθεί και δεν έχει το πώς, αφού το Μουσείο Τεριάντ παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όλα αυτά, θα τα μάθετε μέσα από την ταινία για τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ, που προσπαθεί να αναδείξει τη σημαντικότητα του Μουσείου και να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του ιδρυτή του. Θα σας φανεί, οικείος. Η εκδότρια της εφημερίδας «Πολιτικά» της Λέσβου και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, που υπογράφει και τη δημοσιογραφική έρευνα που ξεκίνησε με πείσμα πολλά χρόνια πριν, θέλει να «πιέσει» προς τη διάσωση του πολιτιστικού θησαυρού που δώρισε στη χώρα ο Τεριάντ, μέσα από πολλά ταξίδια, που έχουν «προσγειώσει» τόσα σημαντικά έργα στο νησί της. Με σκηνοθέτη το Σίμο Κορεξενίδη, το ντοκιμαντέρ “Teriade” θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Εκτός άλλων θα ακούσετε μαρτυρίες της «δικής» μας Κατερίνας Καμάρα, Γενικής Γραμματέως του Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και της Νίκης Τσαρούχη Γρυπάρη, διευθύντριας του Μουσείου Τσαρούχη.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 13/3 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Tonia Marketaki και την Τρίτη 15/3 στις 15:30 στην αίθουσα Frida Liappa.

Το ταξίδι των προσφύγων

MORTEZA 2

Ο Μορτεζά Τζαφαρί, είναι πλέον ένας καταξιωμένος, γνωστός και αγαπητός για πολλούς, Ιρανός σκηνοθέτης στην πόλη μας. Πρόσφυγας ο ίδιος, καταγράφει στο «Όνειρο Ζωής» – την 11η ταινία του – με την κάμερά του και με φωτογραφίες του, το δράμα των προσφύγων σε ένα πολύ μικρό κομμάτι τους ταξιδιού τους, από τις τουρκικές ακτές, μέχρι κάποιους από τους προσωρινούς καταυλισμούς και σημεία συγκέντρωσης που έχουν στηθεί στην Ελλάδα. Ο φακός του γίνεται ένα σύγχρονο εργαλείο για τη δημιουργία μιας ιστορικής καταγραφής, για το τι σημαίνει αυτό το ταξίδι. Χωρίς να μπορεί να δείξει το πραγματικό δράμα που βιώνει κάθε άτομο, αλλά ελπίζοντας να αποτελέσει ένα «αγκάθι» για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ταινία του θα προβληθεί στις 12/3 στις 22:30 το βράδυ στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη στην Αποθήκη Δ (Λιμάνι), και στις 20/3στις 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Ολύμπιον).

oneiro-zois

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/mohajer.azad.35

Το ταξίδι της νανόχηνας

Τέλος, οι «Ανεμοδαρμένες Πτήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για την παράδοξη σχέση ανάμεσα στη λαθροθηρία, τα απειλούμενα είδη πουλιών και το κυνήγι. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχει γίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στους σημαντικούς για τη Νανόχηνα υγρότοπους της Β. Ελλάδας που υλοποιεί το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ («Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής»).Από τον Αρκτικό Κύκλο ως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου ως τη Λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Τον χειμώνα, χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή των υγροτόπων του Βορρά. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια Νανόχηνας, διεκδικούν τον δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών αλλά και λαθροθήρες.

NTOKIMANTER ORNITHOLOGIKI 1

«Αναδεικνύοντας τις υπέροχες εικόνες των ελληνικών υγροτόπων αλλά και τη “συγκατοίκηση” πουλιών και ανθρώπων σε αυτούς, συνεχίζουμε τον διάλογο και την πολύχρονη προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της άγρια φύσης για ζωή. Η Νανόχηνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκ μέρους όχι μόνο των άγριων πουλιών αλλά και των ίδιων των υγροτόπων. Δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε», λέει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας.

Πρεμιέρα το Σάββατο 12/3 στις 20:00 το βράδυ και την Κυριακή 13/3 στις 13:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη (Αποθήκη Δ΄) στο Λιμάνι. Σενάριο – σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη.

NTOKIMANTER ORNITHOLOGIKI 3

Για περισσότερες πληροφορίες: Ρούλα Τρίγκου, Συντ. Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704, e-mail: rtrigou@ornithologiki.gr.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα