11 Visual Artists εμπνεύστηκαν από τον Μύθο των Αετών της Ουρανούπολης

0
687

eagles-palace-4

Τον Μάιο του 2016, το ξενοδοχείο Eagles Palace πρόσφερε τις μοναδικές εγκαταστάσεις του σαν τόπο έμπνευσης σε 11 ταλαντούχους καλλιτέχνες, φιλοξενώντας τους στα πλαίσια της τρίτης διοργάνωσης του προγράμματος Artists in Residence. Τώρα, μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε τους καρπούς του προγράμματος σε μια όμορφη έκθεση στην Θεσσαλονίκη!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι τα Artist in Residence Programs; Aποτελούν μέρος του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου εδώ και περίπου έναν αιώνα και μερικά από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία του κόσμου, όπως το The Savoy στο Λονδίνο, το The Pfister Hotel στο Μιλγουόκι και το The Swatch Art Peace Hotel στη Σανγκάη, έχουν φιλοξενήσει αντίστοιχα προγράμματα. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών, προσφέροντάς τους τον απαραίτητο χρόνο και τον ιδανικό χώρο για να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν νέες προοπτικές, να γνωρίσουν καινούριους ανθρώπους και να απολαύσουν μια όμορφη διαμονή σ’ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ξενοδοχεία, συνδυάζοντας εργασία και στιγμές χαλάρωσης.

Για μία εβδομάδα λοιπον, το πρόγραμμα φέρνει μαζί μια δυναμική ομάδα καλλιτεχνών και τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σε ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών μέσα στη φύση, μακριά από την πόλη. Η συναναστροφή αυτή σε ένα τέτοιο πλαίσιο έχει ως στόχο την διευκόλυνση της δημιουργικής διαδικασίας για τους συμμετέχοντες αλλά και τη συναναστροφή με δημιουργούς υψηλού προφίλ, την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δημιουργούς και την καλλιέργεια συνεργασιών.

eagles3 eagles2

Καθώς λοιπόν το Eagles Palace αποτελεί έναν μαγικό προορισμό για ξεχωριστές εμπειρίες, προσφέρεται ιδανικά για τον σκοπό του προγράμματος. Πρωτοπορώντας στην παροχή υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εμπειριών στον ελληνικό χώρο, εγκαινίασε το 1ο Artists in Residence Program by Eagles Palace πριν δύο χρόνια, με τη συμμετοχή επιφανών συγγραφέων στο Literature Edition, ενώ την επόμενη χρονιά ακολούθησε το Photography Edition. Στο τελευταίο του πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, υποδέχτηκε 11 διακεκριμένους visual artists από τις 9 έως τις 15 Μαϊου 2016, στο 3ο Artists in Residence Program-Visual Arts Edition. Μάλιστα, το θέμα του προγράμματος ήταν για την συγκεκριμένη διοργάνωση ο «Μύθος των Αετών» και βασίστηκε στο άρθρο του Γιώργου Τούλα για το μαγικό ξενοδοχείο, που δημοσιεύτηκε στην Parallaxi.

Artists in Residence (1)

Το πρωτοποριακό –για τα ελληνικά δεδομένα- πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του βραβευμένου resort Eagles Palace, μέλος των Small Luxury Hotels, έφερε για άλλη μια φορά κοντά έναν ονειρικό προορισμό και 11 διακεκριμένους visual artists, δίνοντας σάρκα και οστά σ’ ένα ζωτικό πολιτιστικό όραμα. Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικό και η εικαστική παρέμβαση στον χώρο αναζωογονητική. Τώρα, το πρόγραμμα επιστρέφει στη χειμερινή του στέγη για να εκτεθεί στο κοινό και τους δημιουργούς του από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 στη Nitra Gallery!

Artists in Residence (3)

Τι θα συναντήσουμε στην έκθεση του 3ου Artists in Residence Program; Καλλιτεχνικά ίχνη που «αφηγούνται» την ιστορία του πολυτελούς resort Eagles Palace, έμπρακτα δημιουργικά αποτυπώματα κι αμέτρητες αναγνώσεις συναντώνται σ’ ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πάντρεμα. Μία φτερούγα προστασίας, μία συμβολική πτώση, ένας γεωγραφικός χάρτης διαδρομών, ένα θαλάσσιο ψηφιακό μοντάζ, ένα χειροποίητο υφαντό, μερικά βιβλία από μπρούντζο, σκόρπια επιστολόχαρτα, τρισδιάστατες φόρμες και αινιγματικά πορτρέτα σας καλούν να τα ερμηνεύσετε και να τα κατακτήσετε. Και όλα αυτά με φόντο έναν προορισμό-εμπειρία «στιγματισμένο» από τη μυστηριώδη γοητεία της χερσονήσου του Άθω και του «Μύθου των Αετών».

Artists in Residence (5)

Artists in Residence (7)

Το 3ο Artists in Residence Program υπό τη γενική επιμέλεια της Θάλειας Καραφυλλίδου και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Αλίκης Τσιρλιάγκου έχει ως στόχο να προάγει τη δημιουργική διαδικασία, προωθώντας παράλληλα τη γόνιμη συναναστροφή των εμπλεκόμενων, την ανταλλαγή απόψεων, την καλλιέργεια συνεργειών με επίκεντρο έναν σύγχρονο πυλώνα μοντέρνας φιλοξενίας και πολιτισμού.

Ως το επόμενο καλοκαίρι! Εν τω μεταξύ, μην χάσετε την έκθεση!

Artists in Residence (10) Artists in Residence (22)
Artists in Residence (20) Artists in Residence (18) Artists in Residence (17) Artists in Residence (16) Artists in Residence (13)
Artists in Residence (12) Artists in Residence (11)

Οι visual artists που συμμετείχαν στο 3ο Artists in Residence Program by Eagles Palace ήταν οι: Ράνια Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Ευσταθίου, Θάλεια Γκατζούλη, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Kalos & Klio, Θοδωρής Προδρομίδης, Ράνια Μπέλλου, Αναστάσης Στρατάκης, Πάνος Φαμέλης, Κώστας Χριστόπουλος και Λία Ψωμά.

Info

Εγκαίνια: Δευτέρα 12/12 στις 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 12-14 Δεκεμβρίου 2016, Nitra Gallery, Φιλίππου 51

Τρίτη 13/12 11:00-15:00 & 17:00-20:00, Τετάρτη 14/12 11.00-15.00

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ