Δόμνα Δέλλιου: Επιστρέφει στην καλλιτεχνική της μήτρα

0
2796
17156136_1305476899537138_6130364962953643566_n
Κεντρική Εικόνα: από το προφίλ της Δόμνας Δέλλιου στο Facebook

Η σπουδαία εικαστικός επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μετά από τρία χρόνια αδιάκοπης έμπνευσης και δημιουργίας για να παρουσιάσει μία μεγάλη ατομική έκθεση στην ευρυματική 2 Concept Store Gallery στην περιοχή του Καραβάν Σαράι. 

Η τελευταία της έκθεση στη Θεσσαλονίκη ήταν στο ατελιέ της στη Ζεύξιδος τον Ιούλιο του 2014, όταν και αποχαιρέτησε γνωστούς και φίλους λίγο πριν την κάθοδό της στην Αθήνα. Αργότερα συμμετείχε στο 7ply Project στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Οκτώβρη του 2016 και τώρα η μεγάλη επιστροφή της στην γκαλερί του 2 Concept Store.

Η ίδια μιλάει στην parallaxi για αυτή την “επιστροφή” της λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που με γέννησε καλλιτεχνικά, μια πόλη ζωντανή, ανθρώπινη, δημιουργική, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας γεμάτο έμπνευση και ενέργεια, μια μήτρα μέσα στην οποία αναπτύχθηκα και ανέπτυξα την τέχνη μου. Επιστρέφω μετά από 3 χρόνια δημιουργικής απουσίας, γεμάτη χαρά και νοσταλγία για να εκθέσω τα νέα μου έργα στο 2 Concept Store, ένα καινούργιο χώρο τέχνης στην πόλη μας.Δόμνα Δέλλιου

Ο ζωγραφικός της κόσμος, η κοσμική ψυχή της, ο άνθρωπος και η πόλη, άμεσα και κατανοητά πάνω στο ξύλο για περισσότερο από ένα μήνα στην θέα όλων όσοι ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερο αυτό εικαστικό κάλεσμα.

Το διαχρονικό θέμα του ανθρώπου και του πεδίου που ζει, επιρροές από διαφορετικά ιστορικά περιβάλλοντα τέχνης μπλέκουν σε ένα φαντασιακό εικαστικό αποτέλεσμα με τον πιο σαφή και άμεσο τρόπο, την Αίγυπτο με την Θεσσαλονίκη, την γραφιστική με την ζωγραφική τους κλασικούς κούρους με την βυζαντινή αγιογραφία. Αυτή είναι η εικαστική ψυχή της Δόμνας Δέλλιου. Ανεπιτήδευτα και σκληροπυρηνικά μέσα στην καθαρότητά της.

Η απερχόμενη έκθεση αφορά σε μικρά και μεγάλα ζωγραφικά έργα τα οποία ξεδιπλώνονται σε δύο ξεχωριστές ενότητες, “πρόσωπα” και “πόλη”. Επίσης θα παρουσιαστεί και η νέα ενότητα έργων της, τα οποία δημιούργησε την τελευταία διετία, με μελάνι και ξυλομπογιές ακουαρέλας πάνω σε ξύλο. 

Δόμνα Δέλλιου

Η Δόμνα Δέλλιου, εικαστικός και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εγκατέλειψε την 25χρονη καριέρα της στην γραφιστική για να ζήσει την απόλυτη σχέση της με την ζωγραφική. Εδώ και εδώ και 20 χρόνια ζωγραφίζει κυρίως πάνω σε ακατέργαστα ξύλα χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα με το ενεργητικό της γεμάτα από ατομικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων.

Είναι ένας πολίτης του κόσμου που ζει παράλληλα στην Ελλάδα στην Ευρώπη στην Αμερική και κάπου στο Θιβέτ μέσω των έργων της αφού αφού αυτά βρίσκονται μοιρασμένα και αναρτημένα σε πολλές ιδιωτικές και μη συλλογές διεθνώς.

Άλλωστε η Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης, λέει για την ίδια πως ο «καλλιτέχνης δεν είναι ποτέ μόνος του… είναι πάντα μαζί με τις μορφές που δημιουργεί» αν είναι έτσι, τότε η Δόμνα Δέλλιου είναι πάντοτε μαζί με τις μορφές που δημιουργεί, τα σχήματά του, τις γραμμές και τα χρώματα του.

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους, ρεαλιστικούς και κυρίως κατανοητούς κόσμους ζωγραφικής είναι αυτός της Δέλλιου. Οι επιρροές της έντονες από τόσο από την λαϊκή και τη βυζαντινή τέχνη όσο και από αυτή την φαντασιακή την οποία βιώνει μέσα της. 

Πρόσωπα, θραύσματα προσώπων ή ολόσωμα πορτραίτα γίνονται το ένδυμα ακατέργαστων, φυσικών συνήθως υλικών από πέτρα και ξύλο μέχρι εφημερίδες κ.α. τα οποία επιτείνουν την αμεσότητα της έκφρασης. Ακόμη και χρειστικά αντικείμενα όπως καρέκλες, κασέλες κ.α. τα βλέπεις να μεταπλάθονται γοητευτικά σε καλλιτεχνήματα, που φέρουν φανερά τα σημάδια της
χειροτεχνίας.

Σύμφωνα με την Θ.Μισιρλόγλου η μεγάλη διαφορά της Δέλλιου από οποιονδήποτε άλλο εικαστικό είναι μία πολύ βασική: 

Στο έργο της συναντώνται μυστικά πολλά κομμάτια της Ιστορίας. Η προϊστορική τέχνη μέσα από το κυκλαδικό αγαλματίδιο, οι αρχαϊκοί και κλασσικοί κούροι και κόρες, η τέχνη των φαγιούμ, η βυζαντινή αγιογραφία, η λαϊκή εικονογραφία βρίσκουν έναν κοινό τόπο συνάντησης χωρίς καμία επιτήδευση. Στα καθηλωτικά μάτια των προσώπων, στα βαθιά και διαπεραστικά τους βλέμματα, συναντώνται οι βυζαντινοί και λαϊκοί μάστορες, ο Κόντογλου και ο Εγγονόπουλος, οι ζωγράφοι της Αιγύπτου, η γραφιστική και η διαφήμιση. Όλα επανέρχονται στο σήμερα, σε μια χαρούμενη, αλλά και μελαγχολική άλλοτε ζωγραφική, που αναφέρεται άμεσα στο διαχρονικό θέμα, τον άνθρωπο.

*Διάρκεια Έκθεσης: 5 Μαΐου 2017 έως 03 Ιουνίου 2017, 2 Concept Store | Gallery
Ιουστινιανού 6, Περιοχή Καραβάν Σαράι, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 265 999, Τα εγκαίνια θα
πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 20.00. Mπορείτε να ακολουθήσετε το έργο της εικαστικού στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ