Εκθέσεις

Μνήμες Κατοχής στο Εβραϊκό Μουσείο (13/3-6/4)

Eνα μεγάλο καί σοβαρό κομμάτι τής Ιστορίας τής πόλης μας,πού ακόμη καί σήμερα έχει σημασία, είναι καί η περίοδος τής Γερμανικής Κατοχής.Σάς προσκαλώ λοιπόν γιά να γνωρίσετε μερικά της κομάτια καί μέσα από αυτά να γνωρίσετε περσσότερο τήν πόλη μας: Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, στις 6.30 μ.μ.στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Aγ.Μηνά 13, όπου αρχίζει […]

Parallaxi
μνήμες-κατοχής-στο-εβραϊκό-μουσείο-13-3-6-4-20034
Parallaxi
1977071_475231415936278_1806328791_n.jpg

Eνα μεγάλο καί σοβαρό κομμάτι τής Ιστορίας τής πόλης μας,πού ακόμη καί σήμερα έχει σημασία, είναι καί η περίοδος τής Γερμανικής Κατοχής.Σάς προσκαλώ λοιπόν γιά να γνωρίσετε μερικά της κομάτια καί μέσα από αυτά να γνωρίσετε περσσότερο τήν πόλη μας: Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, στις 6.30 μ.μ.στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Aγ.Μηνά 13, όπου αρχίζει η παρουσίαση τεκμηρίων “Μνήμες Κατοχής”, με πυρήνα ένα κομμάτι τής συλλογής μου γιά τήν Θεσσαλονίκη γιά τήν περίοδο αυτή. Τα τεκμήρια είναι έγγραφα σχετικά με δοσίλογους, πλουτίσαντες επί κατοχής, κατοχικές αγοραπωλησίες, δράσεις συνεργατών των Γερμανών, τάγματα ασφαλείας, διώξεις, κατά των εβραίων, κατασχέσεις ακινήτων, συσσίτια, δελτία τροφίμων, φόρους, εκτελέσεις, στρατόπεδα, εκκλησιαστικά, σωματεία, ζημίες εκ του πολέμου, ξενοδοχεία, ταβέρνες, βομβαρδισμούς, εκπαίδευση, μετακινήσεις, απελάσεις και άλλα θέματα από την καθημερινότητα της Κατοχής. Οι επισκέπτες θα μπορούν να φυλλομετρούν 14 τόμους-ντοσιέ με τα σχετικά έγγραφα. Τα τεκμήρια αυτά διασώθηκαν παρά τα εβδομήντα χρόνια που πέρασαν και τη λήθη που επικράτησε. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με επιλογές από ανέκδοτη συλλογή φωτογραφιών που ανήκει στο Εβραϊκό Μουσείο και απεικονίζει οικογένειες του συνοικισμού Μπαρόν Χιρς, του πρώτου που εκκενώθηκε από τους Γερμανούς στις 15 Μαρτίου 1943, και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Φοιτητές από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. μελέτησαν το υλικό της παρουσίασης και παρεμβαίνουν με πρωτότυπο εικαστικό σχόλιο, που αποτελεί τμήμα της. Το Μουσείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δυνατότητα που δίδεται στον επισκέπτη να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα των γεγονότων της μικροϊστορίας μέσα από τα τεκμήρια, χωρίς τη μεσολάβηση του ιστοριογράφου. Ανεξάρτητα από τη γνώση που προσπορίζει ο επισκέπτης, είναι αναντικατάστατη η αίσθηση που αποκτά από τα πρωτότυπα τεκμήρια (ακόμη και τα πιο “ανώδυνα”, όπως τα χαρτόσημα, τα ένσημα και τα δελτία ταυτοτήτων της εποχής).

Ταυτόχρονα, ο πλούτος και το εύρος του υλικού, το οποίο συνέλεξα με πολυετή προσπάθεια,έρευνα αλλά καί αρκετό κόπο, επιτρέπει μία φρέσκια προσέγγιση στην ιστορία της Κατοχής και των όσων επακολούθησαν. Για παράδειγμα, το πολυγραφημένο συμβόλαιο για την κατάδοση εβραϊκών καταστημάτων δίνει μια νέα διάσταση σε όσα θεωρούνταν μέχρι τώρα ως τετελεσμένα και λησμονημένα καί άλλα βέβαια πολλά.

*13/3-6/4, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ώρα: 18.30

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα