Εκθέσεις

Όσα θα δούμε στις αίθουσες τέχνης της πόλης μέχρι τον χειμώνα

Σημειώστε όσα θα φέρουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Ιούνιο και μην τα χάσετε.

Parallaxi
όσα-θα-δούμε-στις-αίθουσες-τέχνης-της-π-360117
Parallaxi

Οι αίθουσες τέχνης της πόλης γεμίζουν φρέσκες εκθέσεις και δράσεις από το φθινόπωρο μέχρι και το τέλος της χρονιάς και μας περιμένουν με νέα οπτικά ερεθίσματα. Σημειώστε όσα θα φέρουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Ιούνιο και μην τα χάσετε.

Τέχνη στα 53α Δημήτρια

Προφεστιβαλική Έκθεση Photobiennale «Αθέατα όρια /αυτοσχέδιες κατασκευές» από τον Πέτρο Ευσταθιάδη

Έκθεση φωτογραφίας του σημαντικού, ανερχόμενου και με πολλές βραβεύσεις στο εξωτερικό Έλληνα φωτογράφου, που τα έργα του σύμφωνα με τον επιμελητή Ηρακλή Παπαϊωάννου: “…μοιάζουν να ισορροπούν στο αθέατο, διαρκώς επεκτεινόμενο, όριο ανάμεσα στην τεχνητότητα και την πολυπλοκότητα της μητροπολιτικής ζωής και τη συρρικνούμενη φυσικότητα και αυθεντικότητα της υπαίθρου. Ασκούν έτσι κριτική στο αστικό πνεύμα που έχει διαποτίσει το συλλογικό φαντασιακό, όχι αναγκαστικά ως τόπος αλλά ως τρόπος ζωής, ως ακατάβλητος μηχανισμός κατανάλωσης. Προτείνουν ακόμη, ενίοτε με πικρό χιούμορ, τη διαυγή απλότητα ως μια βαθύτερη ουσία της τέχνης όσο και της ζωής, που επιμένουμε ακατανόητα να απεμπολούμε.” Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου.

*24 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2018, Casa Bianca

Συνέδριο «Το Ζωντανό Θέατρο του 1968» με ελεύθερη είσοδο

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την τελευταία “επανάσταση” στις τέχνες και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Πενήντα χρόνια από την περίφημη δεκαετία των 60s και τον πιο ανήσυχο Μάη του 20ού αιώνα, τον Μάη του ‘68, τότε που οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων πραγματοποιείται μια συνάντηση/ημερίδα που θέτει ως στόχο της να εξετάσει τα αποτυπώματα που άφησαν εκείνα τα χρόνια της αισιοδοξίας και των πολλών ουτοπιών στις τέχνες στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ήταν ένα πυροτέχνημα; Ήταν μια επανάσταση που βρήκε καλλιτέχνες-συνεχιστές; Τι πέτυχε; Τι δεν πέτυχε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές.

*30 Σεπτεμβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Video installation «Προσοχή εκτελούνται έργα» από τον Μανώλη Μπαμπούση

Η δουλειά του Μανώλη Μπαμπούση σχολιάζει την εξουσία, τους θεσμούς τα αδιέξοδα, τον θάνατο, τον εγκλωβισμό της φύσης του ανθρώπου, την απώλεια και την καταστροφή. Η νέα του δουλειά με τίτλο “Προσοχή εκτελούνται έργα”, συνθέτει τα διαφορετικά μέσα που απαρτίζουν το έργο του σε μια σειρά βίντεο-προβoλών των φωτογραφιών, των σχεδίων, των αντικειμένων και κειμένων του, σε διαφορετικές οθόνες, οι οποίες λειτουργούν ως ένα ενιαίο έργο μεγαλύτερων διαστάσεων ειδικά διαμορφωμένο για τον συγκεκριμένο χώρο.

*1 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2018, Αλατζά Ιμαρέτ

«7Ply Project»

Το «7Ply Project» είναι μια γιορτή των νέων, μια πλατφόρμα συνεύρεσης καλλιτεχνών και φίλων της street κουλτούρας και της μουσικής, μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών, skate κόλπων και έκφρασης με σύγχρονα μέσα στο πλαίσιο της contemporary urban culture. Φέτος, εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις των 53ων Δημητρίων.

*1-7 Οκτωβρίου 2018, Ώρες: 10.00 – 23.00, 1-6/10: Γαλλικό Ινστιτούτο και εξωτερικοί χώροι, 6/10: Εξωτερικό Αμφιθέατρο Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, 7/10: Πίστα skate Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Εικαστική έκθεση «The European endemic species – Τα ευρωπαϊκά ενδημικά είδη»

Μια έκθεση/εγκατάσταση σύγχρονων εικαστικών για τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη ως κοσμοϊστορική και γεωπολιτική θεώρηση, με αναφορά στους άξονες και στις θεματικές της ημερίδας με θέμα “Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό́ 2018 – Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης, Ιστορικός Τέχνης και Θάλεια Στεφανίδου, Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης.

*2-13 Οκτωβρίου 2018, Γενί Τζαμί

Έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η Κληρονομιά»

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στην Ελλάδα που αφιερώνεται στην προσωπικότητα αυτή, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες ’50-’80 διεθνώς. Θα περιλάβει έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δάνεια σημαντικών συλλογών άλλων ιδρυμάτων και ιδιωτών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό και οπτικό υλικό. Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση θα παρουσιάσει σπουδαία έργα, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, τη γενναιοδωρία του οποίου είχε την τύχη να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές μητροπόλεις.

*6 Οκτωβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Catherine Baÿ Workshop: Εργαστήριο χορού – performance

H Γαλλίδα χορογράφος Catherine Baÿ οργανώνει ένα εργαστήριο – workshop γύρω από την φιγούρα της Χιονάτης. Αρχικά θα διοργανωθεί ένα casting για σπουδαστές καλών τεχνών, χορού και θεάτρου, για την επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο και στην performance που θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου. Το εργαστήριο, πέρα από την γνωριμία με την δουλειά της Catherine Baÿ και το project «Snow white», θα είναι αφιερωμένο στη σωματική εκπαίδευση που αναπτύσσει την ομαδική έκφραση και την παρουσία του ατόμου στην ομάδα (μέθοδος Jacques Lecoq). Θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σπουδαστές να αποκτήσουν εκφραστικά μέσα που αναπτύσσουν τον έλεγχο της σκηνικής παρουσίας τους τόσο στο χώρο, όσο και στον ρυθμό της performance. Το εργαστήριο απαιτεί από τους συμμετέχοντες συγκέντρωση, περιέργεια και αντοχή.

*7 έως 10 Οκτωβρίου 2018, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Εικαστική Performance «Snow white» από την Catherine Baÿ

Η Catherine Baÿ αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει με απροσδόκητους τρόπους. Θα παρουσιάσει την εικαστική performance «Snow white» (Χιονάτη).

*11 Οκτωβρίου 2018, Λιμάνι-Αγορά

«Αναβλάστηση» από την Εικαστική ομάδα «Eordaiart»

Εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτό κάλεσμα θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλάστρες, οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευθούν όλες με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο κήπος θα εμπλουτίζεται με νέα έργα και workshop.

*13 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ώρες: 9.00-17.00

Έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Τούγια (1922-1994)

Η έκθεση/αφιέρωμα στον Γιώργο Τούγια θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο, υλικό από ορισμένες εμβληματικές εκθέσεις του, καθώς και εγκαίνια ιδιαιτέρως σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος. Το υλικό αυτό αποτελεί παραχώρηση από ιδιωτικό αρχείο στον επιμελητή για τις ανάγκες της έκθεσης και έχει ως κύριο στόχο την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας του Γιώργου Τούγια και του έργου του. Επιπλέον, θα εκτεθούν κείμενα του, άρθρα και άλλα, καθώς επίσης δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό, που είχε συγγράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ό,τι έχει απομείνει από τις δράσεις του, καθώς και ζωγραφικά του έργα, αλλά και σχέδια, έχουν εντοπιστεί σε κατιόντα του στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης θα αναδείξει ένα έργο ιδιαζόντος ενδιαφέροντος, με το οποίο η Ιστορία της Τέχνης δεν έχει ακόμη ασχοληθεί.

*17 Οκτωβρίου 2018, Βαφοπούλειο

Έκθεση “Η Πόλη μου η Ευρώπη”

Οι Eυρωπαίοι καλλιτέχνες, εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα του, αντικρίζουν με τη δική τους ματιά τη σημερινή Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες, θέλοντας να απευθύνουν χαιρετισμό και τιμή στην Θεσσαλονίκη, στο ελληνο-αυστριακό αυτό project που θα λάβει χώρα στο Γενί Τζαμί.

*17 Οκτωβρίου 2018, Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι

Νύχτα Τέχνης

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη των πολιτών σε γκαλερί, μουσεία και ατελιέ καλλιτεχνών προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων.

*18 και 19 Οκτωβρίου 2018, Μουσεία και γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Κυριάκος Καμπαδάκης: Αναδρομική έκθεση

O Κυριάκος Καμπαδάκης υπήρξε καταξιωμένος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση και ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τον κατατάσσει σ’ έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες, ενώ συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

*19 Οκτωβρίου 2018, Ρωμαϊκή Αγορά

Συνέδριο «Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό» – Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Μια ημερίδα σε σχέση με ό,τι περιγράφεται ως κληροδότημα από το παρελθόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες, η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής και η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Σε συντονισμό των Θάλειας Στεφανίδου, Νίκου Μυκωνιάτη.

*20 Οκτωβρίου 2018, Λιμάνι

“Van Gogh Alive – The Experience” στη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλειώδης έκθεση-εμπειρία, που μάγεψε περισσότερους από 200.000 θεατές στην Αθήνα και περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται τώρα στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της ΔΕΘ από τις 23 Νοεμβρίου. Η Λάβρυς παρουσιάζει τη μεγαλειώδη έκθεση – εμπειρία “Van Gogh Alive – The Experience” από τις 23 Νοεμβρίου 2018 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2019 στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Μια συναρπαστική έκθεση, μια συγκλονιστική εμπειρία, ένα διαδραστικό τεχνολογικό θαύμα, μια νέα προσέγγιση για τους τρόπους που τα νέα μέσα και η τεχνολογία “επικοινωνούν” με τους μεγάλους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για μία μεγαλειώδη έκθεση. Μία μοναδική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου σε έναν χώρο, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει. Όχι, όμως, με τον καθιερωμένο τρόπο, που πολλοί θεωρούν πλέον ξεπερασμένο, αλλά με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές πλευρές και προοπτικές των έργων, που αφηγείται την ιστορία του δημιουργού τους, που περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, που καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλεπιδράσεις, που διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, που προβάλει, δηλαδή, ολόκληρο τον κόσμο του Βαν Γκογκ.

3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ παντού: στους τοίχους, τις κολόνες, την οροφή, το πάτωμα. Σε έναν χώρο 1.500 m2, 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας, με ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργούν μία εκπληκτική απεικόνιση στις πολλαπλές επιφάνειες, δημιουργώντας μία μοναδική εμπειρία για τις αισθήσεις. Τα διαχρονικά αριστουργήματα του Βαν Γκογκ ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους.

*23 Νοεμβρίου 2018-20 Ιανουαρίου 2019, Περίπτερο 12, ΔΕΘ-Helexpo, Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινές: 13:00 έως 22:00 Τελευταία Είσοδος 21:00 Σ/Κ: 10:00 έως 22:00 Τελευταία Είσοδος 21:00, Τιμές εισιτηρίων από 8 έως 15 ευρώ

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα επανέρχεται σε νέα έκδοση και θα παρουσιάσει φέτος μια κεντρική εικαστική έκθεση, το Κόδρα Fresh, και δύο μικρότερες εκθέσεις, στο κτίριο των Κοιτώνων και των εξωτερικών του χώρων στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα. Το Κόδρα Fresh 2018 επανέρχεται δυναμικά προσκαλώντας νέους εικαστικούς να προβληματιστούν γύρω από τη θεματική του τόπου, αλλά και του εκτοπισμού, της μετακίνησης, της εγκατάστασης και της κατοίκησης. Ακόμη, το φεστιβάλ, μέσα από μία έκθεση αρχειακού υλικού, θα παρουσιάσει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), επιχειρώντας να διερευνήσει και να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης «πατρίδας» του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Η τρίτη έκθεση διερευνά τον τόπο ως ενεργητικό πεδίο καθημερινών μεταβολών κι επιτρέπει την ανάπτυξη ποικίλων ερωτημάτων, όπως αυτά που αναπτύσσονται στον πυρήνα του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018. Παράλληλα, στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση ενός ψηφιακού δημόσιου έργου επαυξημένης πραγματικότητας που οι χρήστες θα μπορούν να το βλέπουν και να περιηγούνται γύρω από αυτό με την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Τέλος στο εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν workshops, εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις.

*16-26 Σεπτεμβρίου 2018, πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Στην 23η διοργάνωσή της, που σηματοδοτεί και την 30η επέτειο από την ίδρυσή της, η Thessaloniki PhotoBiennale 2018 συναντά ξανά το κοινό της, παρουσιάζοντας 21 εκθέσεις ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, ποικίλης θεματολογίας και φωτογραφικών προσεγγίσεων, με τη συμμετοχή 142 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη φετινή διοργάνωση, την κεντρική έκθεση “Capitalist Realism” επιμελείται η Πηνελόπη Πετσίνη με βοηθό επιμελητή τον Φώτη Μηλιώνη. Διαρθρωμένη σε δύο μεγάλες ενότητες, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Επιπλέον, φέτος υιοθετούνται νέες ιδέες και πρακτικές, όπως η παρουσίαση δύο πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα, αλλά και δυο ενοτήτων με έργα από τη μόνιμη συλλογή του ΜΦΘ. Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σειρά εκθέσεων, όπως: μια διεθνής με θέμα το photobook, μια επετειακή όπου θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που αποκτήθηκαν μετά από δωρεά καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αλλά και μια έκθεση όπου υπογραμμίζεται η στενή πλέον σχέση της φωτογραφίας με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Thessaloniki PhotoBiennale 2018 συμπράττει και με άλλες φωτογραφικές διοργανώσεις της χώρας. Συγχρόνως, το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, ένα αφιέρωμα στη σχέση της φωτογραφίας με τον κινηματογράφο, καθώς και μια διεθνή διημερίδα με καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς στην οποία θα διερευνηθεί το πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης.

*28 Σεπτεμβρίου 2018 – 27 Ιανουαρίου 2019, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α΄, Λιµάνι Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2310 566716

“Φωτογραφίες, Αλήθειες και Ψέματα 1985-2018” του Κωστή Αντωνιάδη

Η έκθεση “Φωτογραφίες, Αλήθειες και Ψέματα 1985-2018” του Κωστή Αντωνιάδη είναι η πρώτη που ανοίγει στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018. Η έκθεση αναπτύσσεται σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1985 έως το 2018. Η πιο πρόσφατη εργασία που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί συνέχεια των ερωτημάτων που έχουν τεθεί και παλαιότερα από τον Αντωνιάδη για τη σχέση της πραγματικότητας με την απεικόνισή της. Υιοθετώντας τη μορφή φωτογραφικού δοκιμίου, ακολουθεί τις μεταλλάξεις που υφίστανται φωτογραφικά ντοκουμέντα της πορείας των προσφύγων μέχρι την ενσωμάτωσή τους σε μουσειακούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη θέση στο έργο του κατέχουν φωτογραφίες του οικογενειακού του λευκώματος. Τη συνδιοργάνωση έχουν τα Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

*14 Σεπτεμβρίου – 11 Νοεμβρίου 2018, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Βίλα Καπαντζή), Βασιλίσσης Όλγας 108, Ώρες: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 10:30-18:00

«Capitalist Realism: Συντελεσμένο Μέλλον | Παρελθόν Διαρκείας» στο Μουσείο Φωτογραφίας

Η έκθεση «Capitalist Realism» που έρχεται στο Μουσείο Φωτογραφίας εμπνέεται από τον όρο «καπιταλιστικός ρεαλισμός» που εισήγαγε ο Mark Fisher στο ομώνυμο βιβλίο του για να περιγράψει την πολιτισμική λογική του δόγματος TINA (There Is No Alternative) –την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Συντελεσμένο Μέλλον» και εστιάζει στην περίοδο μετά το 1989, καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός έχει έκτοτε αυτοπαρουσιαστεί με επιτυχία ως το μόνο ρεαλιστικό πολιτικοοικονομικό σύστημα. Η δεύτερη με τον τίτλο «Παρελθόν Διαρκείας» προσεγγίζει το καπιταλιστικό σύστημα με όρους ιστορικούς, δίνοντας έμφαση σε αντιθέσεις όπως: κέντρο/περιφέρεια, αποικιοκράτες/αποικιοκρατούμενοι, αλλά και πραγματευόμενη την έννοια του αρχειακού και τη σύνδεσή του με τη δημόσια ιστορία και μνήμη. Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη.

*Capitalist Realism – Συντελεσμένο Μέλλον: 28 Σεπτεμβρίου 2018 – 27 Ιανουαρίου 2019, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α΄, Λιµάνι, Τηλ. 2310 566716, Ώρες: Τρ-Πε, Σα, Κυ 11:00–19:00, Πα 11:00–22:00

Capitalist Realism – Παρελθόν Διαρκείας: 28 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου 2018, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη B1, Προβλήτα Α΄, Λιµάνι, Τηλ. 2310 593270, Ώρες: Τρ, Τε, Πα-Κυ 10:00–18:00, Πε 10:00–22:00

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η νέα έκθεση “Harvard Strike” μας περιμένει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από αρχές Οκτωβρίου 2018 μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2019. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η πλήρης συλλογή αφισών από την απεργία των φοιτητών στο Harvard τον Απρίλιο του 1969 που προκάλεσε την έναρξη πολλών φοιτητικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ με αφορμή την αντίθεση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση με αφίσες, σχέδια και έντυπο υλικό για τη ρωσική επανάσταση από τη συλλογή Κωστάκη. Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι, έχουμε να αναμένουμε μέρος της κεντρικής έκθεσης της Photobiennale τον Οκτώβριο, αλλά και έκθεση εικαστικών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο.

PREVIEW – PARTY Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 / 20:00 Συναυλία του Stefan Schwedertfeger, κιθαρίστα και τραγουδιστή των The Big Sleep, με τραγούδια από τα χρόνια της αμερικανικής φοιτητικής εξέγερσης (μέσα δεκαετίας 1960 – μέσα δεκαετίας 1970)

ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ Τετάρτη 24 Οκτωβρίου παρουσία των καθηγητών αρχιτεκτονικής και συλλεκτών Αλέξανδρου Τζώνη και της Liane Lefaivre. ΟΜΙΛΙΑ του Harvey Hacker (Harvey Hacker Architects, San Francisco), σχεδιαστή της διάσημης “Γροθιάς”, η οποία αποτελεί πλέον εμβληματικό σύμβολο αντίστασης και εξέγερσης.

Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου 2018 – 24 Φεβρουαρίου 2019 *Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών, Τηλ. 2310 589140-41

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Με νέες εκθέσεις ξεκινάει την σεζόν το ΜΜΣΤ. Για αρχή, φέρνει την Έκθεση Καλλιτεχνών από το Τέξας, η οποία συστήνει μια εκτενή αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης τέχνης του Τέξας και περιλαμβάνει περί τα 100 έργα περισσότερων από 40 καλλιτεχνών (1-16 Σεπτεμβρίου 2018). Την ίδια περίοδο παρουσιάζεται η έκθεση “Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης: The Americans”, η οποία συστήνει μια πλειάδα διάσημων εικαστικών καλλιτεχνών μέσα από το φωτογραφικό φακό του δημιουργού (1-16 Σεπτεμβρίου 2018). Παράλληλα, συνεχίζεται η έκθεση “Ο Λούστας της Νέας Υόρκης” (Λήξη: 16 Σεπτεμβρίου 2018). Επιπλέον, το ΜΜΣΤ φέρνει την έκθεση “Αλέξανδρος Ιόλας: η Κληρονομιά”, 30 χρόνια μετά το θάνατο του μαικήνα της τέχνης και ενόψει του εορτασμού των 40 ετών του μουσείου. Η νέα έκθεση, παραγωγή του ΜΜΣΤ, στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, εστιάζει στη ζωή και το έργο, με ειδικό επίκεντρο τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε και υποστήριξε. (6 Οκτωβρίου 2018-20 Ιανουαρίου 2019).

Στο ΜΜΣΤ έρχεται τον Νοέμβριο και το νέο project της ομάδας «Εν Δυνάμει» με τίτλο “Τα Σημάδια”, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο χαρτογραφούμε τον κόσμο και χρησιμοποιούμε διαφορετικών ειδών σημάδια. Με τη μεθοδολογία των Εν Δυνάμει, ο χώρος θα υποδεχθεί όλο το ερευνητικό υλικό σε ένα νέο εκθεσιακό εγχείρημα. Επίσης, το ΜΜΣΤ συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της Photobiennale 2018, με τις εξής εκθέσεις: Ομαδική έκθεση με έργα από τη συλλογή του ΜΜΣΤ​ που έχουν δωρηθεί από εκθέσεις της Photosynkyria, “Processing…” του Nikola Mihov, την αναδρομική ανθολόγηση έργων του Jindřich Štreit “Retrospection”, “Mide Century Modern” του Tony Albert και έκθεση φωτογραφίας του Mikhail Palinchak (27 Σεπτεμβρίου-4 Νοεμβρίου 2018). Τέλος, για το Inspire Project 2018, το ΜΜΣΤ προσκαλεί τον διακεκριμένο Αμερικανό καλλιτέχνη Christopher Makos, στενό συνεργάτη του Andy Warhol, για να παρουσιάσει σειρά έργων του αναφορικά με τον ανάδειξη της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης στις δεκαετίες ’70 και ’80. Ο Makos θα υλοποιήσει το εργαστήριο με τους νέους καλλιτέχνες, το προϊόν του οποίου θα εκτεθεί σε ξεχωριστή έκθεση (1 Δεκεμβρίου 2018-24 Φεβρουαρίου 2019).

*Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τηλ. 2310 240002

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Η νέα σεζόν στο Τελλόγλειο ανοίγει με μία πρωτότυπη, τολμηρή έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά στο Τελλόγλειο (εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου). Παρουσιάζονται ένα σύνολο γλυπτών και χαρακτικών του καλλιτέχνη, παράλληλα με σπάνιες εκδόσεις εικονογραφημένες από τον ίδιο και πειραματικά φιλμ. Κυριαρχούν οι τρισδιάστατες φιγούρες μεγάλων διαστάσεων από διάφορα υλικά, τα οποία συνδυάζονται με αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Τα έργα σχολιάζουν τον υλισμό, το καταναλωτικό πνεύμα και τη βαθιά οικονομική κρίση της εποχής μας. Έχοντας ως αφετηρία την αρχαιότητα, από την οποία αντλεί θεματικές, ο δημιουργός συνομιλεί παράλληλα με το νέο-Νταντά, τον σουρεαλισμό και την Arte Povera (Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2018).

Ακολουθεί η μεγάλη έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη». Η έκθεση (εγκαίνια 27 Οκτωβρίου) έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αναδεικνύεται μία άλλη, όχι ιδιαίτερα γνωστή πλευρά της περιόδου του Μεγάλου Πολέμου: η εικαστική αποτύπωση της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια των ξένων, κυρίως Γάλλων, στρατιωτών, μέσα από πλούσιο εικαστικό υλικό -περισσότερα από 500 έργα– σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό (Διάρκεια έκθεσης: 27 Οκτωβρίου 2018 – 10 Φεβρουαρίου 2019).

*Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Τηλ. 2310991610

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις προσεχείς εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναμένουμε την έκθεση Χαρακτικής και Έργων Γλυπτικής από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει συνολικά 88 εικαστικές δημιουργίες, στην πλειονότητά τους χαρακτικά έργα καταξιωμένων δημιουργών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική (12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2018, Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄).

Αναμένουμε ακόμα την έκθεση “Αντιγράφοντας το παρελθόν. Ιστορίες Αντιγραφής”, με θέμα τις ποικίλες όψεις του φαινομένου της αντιγραφής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζονται παραδείγματα απομίμησης τεχνοτροπιών και υλικών που χρονολογούνται ήδη από την αρχαιότητα (Νοέμβριος 2018-Νοέμβριος 2019, Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου).

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Gerald Pryor “Greek Body Overlays” (17 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου 2018), αλλά και η περιοδική έκθεση «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» (3 Απριλίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2018, Αίθουσα Α’ – αίθουσα Β’). Στα πλαίσια της έκθεσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και πειραματικό εργαστήριο με θέμα τα πήλινα ειδώλια, με τίτλο “Το ειδώλιο στον Βορειοελλαδικό χώρο από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους”. Σκοπός του συμποσίου είναι η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση των ειδωλίων, μίας από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αρχαιολογικών ευρημάτων (11-13 Οκτωβρίου 2018, Αίθουσα Μαν. Ανδρόνικος).

*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2313 310201

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Τέσσερις νέες περιοδικές εκθέσεις υποδέχεται μέχρι το τέλος της χρονιάς το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάζεται, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η έκθεση «Πόλεις- Εικόνες» με εικαστικά έργα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με ελεύθερη είσοδο (19 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018). Τον Οκτώβριο, θα συναντήσουμε την έκθεση έργων της εικαστικού κ. Μαρίας Κομπατσιάρη, επίσης με ελεύθερη είσοδο (17 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2018). Στα μέσα Νοεμβρίου, το μουσείο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Από τη Ρεντίνα στη Βελίκα: από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη». Θα παρουσιαστούν έξι οχυρωματικά έργα και κάστρα από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία που έχουν κατασκευαστεί, ή ανακαινιστεί κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019). Τέλος, στα μέσα Δεκεμβρίου, θα συναντήσουμε την έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο», σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, με ελεύθερη είσοδο (Μέσα Δεκεμβρίου 2018 – Μάιος 2019). Σημειώστε ότι συνεχίζονται και οι περιοδικές εκθέσεις «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)» (Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου 2018) και «Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπρονστάιν» (Διάρκεια: έως 2 Σεπτεμβρίου 2018).

Στις υπόλοιπες δράσεις του μουσείου, σημειώνουμε την διεθνή διημερίδα, «Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918: η πόλη και οι αναπαραστάσεις της», την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» με ελεύθερη είσοδο. Αλλά και την συμμετοχή στη δράση του ΥΠΠΟΑ, «Περιβάλλον και πολιτισμός 2018. Πνοές Ανέμων» στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018, με θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο. Τέλος, στις 21 Οκτωβρίου 2018, ώρα 12:00, έχει προγραμματιστεί θεματική ξενάγηση για ενήλικες με τίτλο “Το «αέριον γένος» των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών”.

*Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τηλ. 2313306400, Πληροφορίες: www.mbp.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα