Εκθέσεις

Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού».

Parallaxi
ραιδεστός-θεσσαλονίκη-αρχαιότητες-96947
Parallaxi

Photo ekthesis 2

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο

«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο:

«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού»,  που πριν από σχεδόν έναν αιώνα εμπλούτισαν τη μόνιμη συλλογή λίθινων αρχαιοτήτων του ΑΜΘ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για 37 λίθινα μνημεία (ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές), τα οποία συνιστούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.

Το 1922, μαζί με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν και οι αρχαιότητες της συλλογής, μέρος των οποίων παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Photo ekthesis

Η οργάνωση της συγκεκριμένης περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την εξέλιξη της γλυπτικής τέχνης στην ευρύτερη περιοχή, προβάλλοντας τις κατά περιπτώσεις τοπικές ιδιαιτερότητές της, δεδομένου ότι τα αντικείμενα της «Συλλογής Ραιδεστού» που βρίσκονται στο ΑΜΘ καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από την αρχαϊκή έως και την παλαιοχριστιανική εποχή. Ταυτόχρονα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό το αρχαίο παρελθόν της Ανατολικής Θράκης και, ιδιαίτερα, της περιοχής στη Β. ακτή της Προποντίδας, την πορεία των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που συνάντησαν κατά την εγκατάστασή τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν στη νέα τους πατρίδα. Προβάλει την ερευνητική προσπάθεια που κατέβαλαν αρχαιολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι, προκειμένου να εντοπιστούν οι αρχαιότητες της «Συλλογής Ραιδεστού» τόσο στο ΑΜΘ όσο και σε άλλα μουσεία της χώρας, ως μία ακόμη διαδικασία διατήρησης της συλλογικής μνήμης.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η εν λόγω περιοδική έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όλες οι αρχαιότητες που περιλαμβάνει βρίσκονταν στις αποθήκες του ΑΜΘ και, για πρώτη φορά, θα εκτεθούν στο ευρύ κοινό ως ένα ενιαίο σύνολο. Παράλληλα με την πρώτη αυτή δημόσια παρουσίαση των γλυπτών της «Συλλογής Ραιδεστού» στο ΑΜΘ, η συγκεκριμένη έκθεση θίγει και ζητήματα που αφορούν στον ρόλο των υλικών καταλοίπων του αρχαίου παρελθόντος για τη συγκρότηση κοινωνικής και εθνικής ταυτότητας.

Σκιαγραφώντας, τέλος, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς, που το 1922 άνθρωποι και αρχαιότητες ακολούθησαν από τη Ραιδεστό στη Θεσσαλονίκη, η συγκεκριμένη έκθεση − στην παρούσα κοινωνική και πολιτική συγκυρία − καθίσταται σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Ιανουαρίου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

afissa

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα