Εκθέσεις

Τι θα δούμε στην 4η Μπιενάλε Σύγρονης Τέχνης

της Κύας Τζήμου Ετοιμάζεται να καταλάβει την πόλη η 4η Μπιενάλε αμέσως μετά το καλοκαίρι με εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις που θα διαρκέσουν 4 μήνες. Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και […]

Κύα Τζήμου
τι-θα-δούμε-στην-4η-μπιενάλε-σύγρονης-τέ-12434
Κύα Τζήμου
marta20dell92angelo.jpg

της Κύας Τζήμου

Ετοιμάζεται να καταλάβει την πόλη η 4η Μπιενάλε αμέσως μετά το καλοκαίρι με εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις που θα διαρκέσουν 4 μήνες.

Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας παραμένει και φέτος η θεματική γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κάτω από τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew».

1. Κεντρική Έκθεση: Στις 18 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now). Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων 14 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις βίντεο εγκαταστάσεις, τα φιλμ και την περφόρμανς.

Χώροι εκθέσεων: Αλατζά Ιμαρέτ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), Περίπτερο 6 -ΔΕΘ.

2. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Η έκθεση έχει εγκαινιαστεί ήδη από τις 5 Μαΐου κάτω από τον τίτλο “Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη” στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990).

*5/5/2013-31/1/2014, Κ.Μ.Σ.Τ., Μονή Λαζαριστών

3. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης: Κάτω από τον γενικό τίτλο «Παράδοση-Ανατροπή» στο Μουσείο θα εκτίθενται επιλογές από αποκτήματα της συλλογής σύγχρονης τέχνης του ΚΜΣΤ που σχετίζονται με τη σύνθετη οπτική, την παράδοση, την τεχνογνωσία και τις κοινωνικοπολιτικές ανατροπές που άλλαξαν οριστικά τα τελευταία χρόνια το τοπίο της Μεσογείου.

*18/9/2013-31/12/2014, Αποθήκη Β1, λιμάνι

4. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:  Ένα αρχαίο κείμενο, το αρχαιότερο “βιβλίο” της Ευρώπης σε ελληνικό αλφάβητο, ο πάπυρος του Δερβενίου, συνομιλεί με δύο σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα με τη μορφή εγκατάστασης του εικαστικού Δημήτρη Ξόνογλου. Αυτά τα τρία έργα ορίζουν και τον τίτλο της έκθεσης  «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας».

*18/9/2012- 31/1/2014, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

5. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Η λατρευτική παράδοση που συνοδεύει τον μυροβλήτη και ιαματικό άγιο Μάμα οδήγησε στην έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», Τα αντικείμενα λατρείας της έκθεσης μέσα από την τέχνη της Ανατολής και της Δύσης συνδέουν άμεσα τον άγιο αυτό με τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

*19/9/13-19/1/14, Μ. Β. Π., Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

6. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: 120 εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται την πολυσήμαντη έννοια του δημοσίου-ελεύθερου χώρου εκτίθενται στο Μ.Μ.Σ.Τ. κάτω από τον γενικό τίτλο «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου».

*18/9-31/12/13, Μ. Μ. Σ. Τ., ΔΕΘ

7. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Η Βάσω Κατράκη υπήρξε η σημαντικότερη Ελληνίδα χαράκτρια. Βαθιά ουμανιστικό το έργο της αλλά και κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένο αναμόρφωσε ουσιαστικά την τέχνη της χαρακτικής.  Αφιερωμένη στην καλλιτεχνική πορεία της χαράκτριας, η έκθεση φέρει τον τίτλο  «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο».

8. 3o Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης: Το φετινό Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ζωντανές δράσεις που θα υπογραμμίζουν τα ετερόκλητα στοιχεία που απαρτίζουν την τέχνη της περφόρμανς, ημερίδα, συναυλίες πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής, προβολές βίντεο περφόρμανς και αφιερώματα, master classes από καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και ένα workshop που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

*15-19/10/13, Κ.Σ.Τ.-Κ.Μ.Σ.Τ., Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Η οργάνωσή της φετινής Μπιενάλε ανήκει στο Κ. Μ.Σ.Τ. και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ) και τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη γενική διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων.

*18/9/13-31/1/14, 4η Μπιενάλε Σύγρονης Τέχνης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα