Agenda

Η τέχνη του «ζυμαριού και του πλάθειν»!

Οι φούρνοι έγιναν το νέο trend στην εστίαση. Από μεθαύριο θα έχουν την τιμητική τους στην ΔΕΘ.

Parallaxi
η-τέχνη-του-ζυμαριού-και-του-πλάθειν-92371
Parallaxi

1_delicious_world_800

Η 7η Διεθνής Έκθεση Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Μηχανημάτων, Πρώτων Υλών, Εξοπλισμού και Έτοιμων Προϊόντων ARTOZYMA επιστρέφει μετά από 6 χρόνια στην πόλη και θα αποτελέσει αυτόν τον Φεβρουάριο τόπο συνάντησης για αρτοποιούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Με την τελευταία διοργάνωσή της το 2010, η ARTOZYMA κάνει την δυναμική επάνοδό της, απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες των εγχώριων επιχειρήσεων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, προκειμένου να ανοίξουν διαύλους συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της έκθεσης αφενός διευκολύνει την προσέγγιση των βαλκανικών κρατών και αφετέρου ενισχύει τη δυναμική της έκθεσης καθώς πρόκειται για μια πόλη με ιστορία στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας, όπως το περίφημο κουλούρι της και την μπουγάτσα.

Η ARTOZYMA πραγματοποιείται σε κομβικό χρονικά σημείο, καθώς πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη τους σε νέες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται και δράσεις επιχειρήσεων με αντικείμενο τους τομείς της αρτοποιίας και των ειδών ζαχαροπλαστικής. Ήδη, προγραμματίζονται ομαδικές επισκέψεις στην έκθεση από όλη την Ελλάδα και Βαλκανικές χώρες, καθώς επιδιώκεται οι εγχώριες επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής να ανοίξουν διαύλους συνεργασίας με γειτονικά κράτη.

6_artozyma_slider

Το φρέσκο ψωμί θα έχει την τιμητική του στην 7η ARTOZYMA, η οποία μαζί με την 26η DETROP BOUTIQUE θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση θα είναι παρούσες επιχειρήσεις, που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται εξοπλισμό, ο οποίος απευθύνεται σε επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μια σειρά σημαντικών παραλλήλων εκδηλώσεων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος καθώς και με σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού, με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων επισκεπτών από το Διεθνή χώρο και την Ελλάδα, αλλά και την προβολή της έκθεσης μέσω αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

2_artozyma_slider

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, σαν κυρίαρχη παράλληλη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού. Πρόκειται για ένα γεγονός Πανελλαδικής εμβέλειας στο οποίο θα διαγωνιστούν αρτοποιοί από την Ελλάδα, με σκοπό να εκθέσουν τις ικανότητές τους στην παραδοσιακή αρτοποιία, στον πρωινό φούρνο και τα καλλιτεχνικά ψωμιά. Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της 7ης ΑΡΤΟΖΥΜΑ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και με την συνδιοργάνωση της εταιρείας Gruppo, της ΔΕΘ ΗΕLEXPO και του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας».

H εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ιδέα βασίζεται σε παρόμοιες εκδηλώσεις του εξωτερικού κατά τις οποίες αρτοποιοί συνεργάζονται με μεράκι, δημιουργούν, παρουσιάζουν τις ιδέες τους και τις μοιράζονται με το κοινό. Το Πρωτάθλημα γίνεται λοιπόν με στόχο να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα μια διοργάνωση που να συγκεντρώνει όλη αυτή τη συλλογική δημιουργικότητα, που θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο έμπνευσης και διδακτικό εργαστήρι αναδεικνύοντας την ελληνική τέχνη του πλάθειν.

5_artozyma_slider

Οι αρτοποιοί θα δουλεύουν σε ομάδες πλαισιωμένες από τέσσερις συμμετέχοντες, ενώ κάθε μέρα θα διαγωνίζονται όλες οι συμμετέχουσες ομάδες βάση συγκεκριμένου προγράμματος. Οι διαγωνιζόμενοι που θα αποτελούν τις ομάδες θα βαθμολογούνται βάση των ικανοτήτων τους που θα εκφραστούν μέσα από τρία θέματα: Παραδοσιακό ψωμί, πρωινό στον φούρνο και καλλιτεχνήματα από ζυμάρι (θέμα ελεύθερο).

Το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού στοχεύει στην προβολή και αναβάθμιση της τέχνης του «ζυμαριού και του πλάθειν», στην παρουσίαση των παραδοσιακών και σύγχρονων δυνατοτήτων της δημιουργίας αρτοσκευασμάτων στο φούρνο, καθώς και στη δημιουργία μίας Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, μεταξύ άλλων.

7_artozyma_slider

Εκτός από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού κατά τη διάρκεια της ARTOZYMA θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων με θέμα: «Τεχνολογία- Καινοτομία στην Αρτοποιία και τη Ζαχαροπλαστική», ενώ η έκθεση θα φιλοξενήσει και την ετήσια συγκέντρωση των προέδρων των Σωματείων Αρτοποιών Ελλάδος. Επιπλέον, αναμένεται η υλοποίηση και άλλων εκδηλώσεων με αντικείμενο το κομμάτι της ζαχαροπλαστικής.

Η ARTOZYMA διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και με την υποστήριξη της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας».

*26-29/2, ΔΕΘ-HELEXPO

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα