Δωρεάν έξοδος στην πόλη τον Νοέμβρη

0
3506

Καλή η έξοδος και οι περιπλανήσεις στην πόλη, αλλά ακόμα καλύτερα όταν είναι δωρεάν. Σας συγκεντρώσαμε ότι θα τρέχει τον Νοέμβριο στην πόλη και μπορείτε να επισκεφτείτε χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη!

Στην 2η συνάντηση εραστιεχνικών θεατρικών ομάδων «ΘΥΜΕΛΗ»

ΑΦΙΣΑ ΘΥΜΕΛΗ FINAL

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζουν την 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ «ΘΥΜΕΛΗ» στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), τις μέρες 03.11 – 07.11.2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη «Θυμέλη» φιλοξενούνται και φέτος οι καλύτερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη «Θυμέλη» θα φιλοξενηθούν τα έργα:

  • «Τσαναβάρ σα Λάχανα» Ποντιακή Ηθογραφία (3/11)
  • «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη & «Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη (4/11)
  • «Τα Μωρά τα φέρνει ο Πελαργός» των Μ. Ρέππα- Θ. Παπαθανασίου (5/11)
  • «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου (6/11)
  • «Περί Τυφλότητας» Διασκευή του έργου του Ζωζέ Σαραμάγκου (7/11)

*3-7/11, Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, Ώρα: 21.00, Είσοδος ελεύθερη

Στην έκθεση “Geniale Dilletanten”

goethe

Την Πέμπτη, 3.11.2016, ώρα 19.30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, εγκαινιάζεται η έκθεση “Geniale Dilletanten” (Ιδιοφυείς Ερασιτέχνες), με θέμα την υποκουλτούρα της δεκαετίας του ’80 στη Γερμανία. Πρόκειται για μια κινητή έκθεση του Goethe-Institut, η οποία φιλοξενείται παγκοσμίως σε μουσεία και άλλους εκθεσιακούς χώρους.

Geniale Dilletanten ήταν ο σκοπίμως ανορθόγραφος τίτλος ενός συναυλιακού φεστιβάλ που έλαβε χώρα το 1981 στο Τέμποντρομ του Βερολίνου και αποτέλεσε το συνώνυμο μιας σύντομης εποχής καλλιτεχνικού αναβρασμού. Κυρίως στο περιβάλλον των σχολών Καλών Τεχνών εκδηλώθηκε μια καλλιτεχνική έξαρση, η οποία χαρακτηριζόταν αφενός από πειραματισμούς στην υπέρβαση και τη διασταύρωση ειδών τέχνης και αφετέρου από τη χρήση νέων ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή η εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή κατάφερε με την ηχηρή της διαμαρτυρία και τις στοχευμένες προκλήσεις της να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και κύρος. Η έκθεση παρουσιάζει το ευρύ φάσμα αυτής της υποκουλτούρας βασιζόμενη σε επτά μουσικά γκρουπ, καθώς και σε καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και σχεδιαστές από πόλεις και ευρύτερες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας που έδωσαν ώθηση και παλμό σ’ αυτή τη σκηνή.

Η εκτενής έκθεση παρουσιάζει πρωταγωνιστές και στέκια των καλλιτεχνικών σκηνών διαφόρων πόλεων και δίνει μια εικόνα των ποικίλων δικτύων της εποχής. Επίσης, θεματοποιεί ομόχρονες εξελίξεις στην τέχνη, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το ντιζάιν. Περιλαμβάνοντας μια συνέντευξη σε φιλμ που ετοιμάστηκε ειδικά για την έκθεση, μαγνητοσκοπημένο και φωτογραφικό υλικό, ακουστικά δείγματα, περιοδικά, αφίσες και άλλα εκθέματα από τη συγκεκριμένη σκηνή, πρόκειται για την εκτενέστερη ως τώρα παρουσίαση της γερμανικής υποκουλτούρας της δεκαετίας του ’80.

*3.11.2016-16.12.2016, Goethe-Institut Thessaloniki, Γκαλερί, Βασ. Όλγας 66, Είσοδος ελεύθερη

Στην “Μαύρη Κωμωδία” του Πήτερ Σάφερ

PHOTO_KEAT2

Ποιος είπε πως κάποιος που δεν βλέπει δεν μπορεί να ανέβει στη σκηνή; Η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις! Αυτό το Σάββατο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) μας δίνει τη δυνατότητα, σε βλέποντες και μη, να εκφράσουμε την αγάπη μας για το θέατρο και τη ζωή, συμπορευόμενοι σε ένα ταξίδι καρδιάς.

Μας προσκαλούν όλους να συμμετέχουμε κι εμείς στο ταξίδι αυτό που ξεκινάει στις 5 Νοεμβρίου 2016 με την παράσταση «ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ» του Πήτερ Σάφερ, στο Βασιλικό Θέατρο ώρα 21:00 και είσοδο ελεύθερη. Το θέατρο άλλωστε είναι από εκείνες τις διεξόδους που μας προσφέρει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως όλοι είμαστε ικανοί να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα, αρκεί να μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, όσοι ενδιαφέρονται θα φορέσουν μάσκα και θα περιηγηθούν σε συγκεκριμένο χώρο συνοδευόμενοι από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, ώστε να βιώσουν τί σημαίνει να ζεις και να κινείσαι βασισμένος στις υπόλοιπες αισθήσεις σου και όχι στην όραση.

*5/11, Βασιλικό Θέατρο, Ώρα: 21:00, Είσοδος ελεύθερη

To 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Taratsa Film Festival μας πάνε ρετιρέ!

img_5112
Εικόνα: Σωτήρης Κοϊκόπουλος

Ένα από τα events του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που δεν θέλεις να χάσεις: Το ρετιρέ ενός από τα πιο όμορφα διατηρητέα της πόλης εγκαινιάζει έναν νέο πολιτιστικό χώρο που θα φιλοξενήσει την πρώτη συνεργασία μεταξύ ΦΚΘ και Taratsa International Film Festival. Το τελευταίο, αφού μας ανέβασε στις ταράτσες της πόλης για τρίτη φορά τον φετινό Αύγουστο, θα προβάλει στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του και θα κάνει ένα πάρτυ -όπως μόνο αυτό ξέρει- με ελεύθερη είσοδο. Τα δύο Φεστιβάλ λοιπόν σας προσκαλούν να ανεβείτε στον 5ο και τελευταίο όροφο του ιστορικού Μεγάρου Ερμείον, ν’ ανακαλύψετε τον νέο πολιτιστικό πολυχώρο «Ρετιρέ», να παρακολουθήσετε την προβολή και να περάσετε μια μοναδική βραδιά γεμάτη σινεμά, μουσικές από την ομάδα του Beater.gr και party διάθεση!

Δείτε τις ταινίες και διαβάστε τα πάντα για την εκδήλωση εδώ

*6/11, Μέγαρο Ερμείον, Βενιζέλου 23, 5ος όροφος, Είσοδος από τη Στοά Καρύπη, Ώρα προσέλευσης: 19:30 – Ώρα Έναρξης: 20:00, Διάρκεια προβολής: 120’, Πολιτιστικός πολυχώρος «Ρετιρέ», Η είσοδος στην προβολή των ταινιών και το party που θ’ ακολουθήσει είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στη Λέσχη ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη μεσαιωνικών και Νέων ελληνικών σπουδών

Λένε ότι η ανάγνωση είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Η αγάπη όμως για τα βιβλία και τη λογοτεχνία  μπορεί να φέρει  κοντά διαφορετικούς ανθρώπους και να τους κάνει μια ευχάριστη συντροφιά. Αυτή είναι η εμπειρία από τα τρία χρόνια λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Φέτος, ανανεώνει το κάλεσμά της σε παλιούς και νέους φίλους για να συζητήσουμε, να προτείνουμε νέα κείμενα και νέους συγγραφείς και να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώμες, εμπειρίες. Όλοι, φοιτητές ή απόφοιτοι του Τμήματος, και όχι μόνο, είναι ευπρόσδεκτοι. Οι συναντήσεις της Λέσχης πραγματοποιούνται μία φορά περίπου τον μήνα, ημέρα Τετάρτη στις 7:15 μ.μ. στη βιβλιοθήκη του Τομέα ΜΝΕΣ (αίθ. 208 ν.κ. Φιλοσοφικής). Η πρώτη μας συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016.

*Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, βιβλιοθήκη του Τομέα ΜΝΕΣ (αίθ. 208 ν.κ. Φιλοσοφικής), Ώρα:  19.15, Είσοδος ελεύθερη

Στην Λογοτεχνική σκηνή

skini7

Δημιουργήθηκε χάρη στο πείσμα και το μεράκι ενός ανθρώπου που η προσφορά του στα γράμματα είναι αμέτρητη, του Γιώργου Κορδομενίδη. Ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια στην Καλαμαριά σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς και φέτος κάνει ένα βήμα προς το κέντρο της πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις θα πλαισιώσουν την διοργάνωση αυτή τη χρονιά, ενώ δεν θα λείπουν και οι εμφανίσεις σκηνοθετών, χορογράφων, ηθοποιών και χορευτών. Ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά να γνωρίζει από κοντά και τους δημιουργούς της.

*18-19 Νοεμβρίου, Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310869869

Open House: Τα κτίρια της πόλης ανοίγουν στο κοινό

concert-hall-m2

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της Αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Για ένα Σαββατοκύριακο και φέτος, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Εκατοντάδες εθελοντές στηρίζουν το project κάθε χρόνο ενώ όλο και περισσότερα κτίρια συμμετέχουν. Ενδεικτικά πέρυσι 344 εθελοντές δήλωσαν συμμετοχή, ενώ στα 75 κτίρια που συμμετείχαν στο κυρίως πρόγραμμα και στις παράλληλες δράσεις σημειώθηκαν περίπου 31.000 επισκέψεις.

* 19-20 Νοεμβρίου 2016, www.openhousethessaloniki.gr

Στο Flea Market του Μύλου

flea1

Τα υπέροχα flea market, ο θεσμός του εξωτερικού που έφτασε φέτος για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, καθιερώνονται πια στην πόλη! Πρόκειται για τις υπαίθριες μεγάλες αγορές γεμάτες από βίντατζ αντίκες, κοσμήματα, μικροαντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ μεταχειρισμένα, άπαντα σε απίστευτες τιμές ευκαιρίας, στημένα κάτω από μεγάλες ή μικρότερες πολύχρωμες τέντες, που στο εξωτερικό αποτελούν αγαπημένη καθιερωμένη συνήθεια. Τα συναντήσαμε σε δύο διοργανώσεις το 2016, και τώρα καθιερώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Μύλου, με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του από τις 19 Νοεμβρίου και για 5 διήμερα να μεταμορφώνονται σε μία μεγάλη αγορά για μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε τα πάντα εδώ

*19-20/11 & 26-27/11, Μύλος, Είσοδος ελεύθερη

Στην έκθεση “Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια”

γκύζης

Και τον Νοέμβριο, στην Casa Bianca, συναντάμε την έκθεση “Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια”. Στην έκθεση παρουσιάζονται ογδόντα έργα που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης – δωρεάς της οικογενείας Γύζη και από ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά των ετών 1886 – 1899, τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε ενότητες που αποτελούν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο θεματικό σύνολο, που γοητεύει με το δυναμισμό της γραφής και το ρυθμό της σύνθεσής του, την αρτιότητα της τεχνικής, τη συνθετική αξία και τον σπάνιο χαρακτήρα της έκφρασης που ταυτοποιείται από την εναλλαγή φωτός και σκιάς και την παλμική κίνηση.

Μεταξύ αυτών, η ενότητα για τη Διαφήμιση, των προσχεδίων αφισών και ένθετων για περιοδικά, τα οποία ο Γύζης υπέβαλε σε σχετικούς διαγωνισμούς ή φιλοτέχνησε για τη διαφήμιση εταιριών και προϊόντων, καταδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του Γύζη στη διαμόρφωση της αφίσας στη Γερμανία , η ενότητα με τα προσχέδια για το έργο “Εαρινή Συμφωνία”, που ολοκληρώθηκε το 1888, και η ενότητα Άνθρωποι και Τόποι, που περιλαμβάνει σχεδιαστικές απεικονίσεις από τα ταξίδια του καλλιτέχνη, στην Ελλάδα, το 1872-74, στη Μ. Ασία, το 1873 και στο Τιρόλο το 1883.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και εντός του εκθεσιακού χώρου θα προβάλλονται οι ταινίες
τεκμηρίωσης “Νικόλαος Γύζης”, “Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές” και “Οι Ζωγράφοι της
Σχολής του Μονάχου”, από το Αρχείο της ΕΡΤ. Η έκθεση αποτελεί τη συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης στα 51α Δημήτρια.

*Έως 30 Δεκεμβρίου 2016, Casa Bianca, Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 17.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά, Είσοδος ελεύθερη

Νοέμβριος στο ΦΙΞ in art

VagorBellaVita2

Ο Οκτώβριος θα μας βρει στο ΦΙΞ in art με δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο! Μετά την επιτυχία του «Γεια Σου Φθινόπωρο!» του διήμερου φεστιβάλ για όλη την οικογένεια, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο ΦΙΞ in art, προσελκύοντας περισσότερους από 1500 επισκέπτες, το ΦΙΞ in art, σε συνεργασία με τον περιπλανώμενο θίασο Dromocosmicas, φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του ΦΙΞ μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα είναι γεμάτα όμορφες ιστορίες, χρώματα, μουσική και τραγούδι. Σας περιμένει παρέα με τους Hocus Pocus, Tik-Nik Puppet Theatre, Circus Taradadan, Dromocosmicas, Gypsy Moth Puppet Theatre, Ντουέντε Θέατρο & Τέχνη και τον κουκλοθίασο «Νίστα».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Σάββατο 5/11 στις 18:00 & Κυριακή 6/11 στις 12:00: «Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά» από την ομάδα Gypsy Moth. Μια παράσταση κουκλοθέατρου για μικρά και μεγάλα παιδιά για το ταξίδι μιας κάμπιας στον κόσμο των απλωμένων ρούχων. Η παράσταση βραβεύθηκε στο «4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους» της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 12/11 στις 18:00 & Κυριακή 13/11 στις 12:00: «Οι γείτονες» από τον κουκλοθίασο Νίστα. Η ιστορία της συμφιλίωσης δύο γειτόνων-άσπονδων εχθρών, μέσα από μία σειρά αστείων και απροσδόκητων γεγονότων.

Σάββατο 19/11 στις 18:00 & Κυριακή 20/11 στις 12:00: «Η κανέλα και το γαρύφαλλο» από την ομάδα Ντουέντε Θέατρο & Τέχνη. Μια τρυφερή ιστορία με θέμα την αγάπη που μιλά στην καρδιά μας και μυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο.

*5-20/11, ΦΙΞ in art, Σαββατοκύριακα, Είσοδος ελεύθερη

Ασκήσου δωρεάν στη Νέα Παραλία με προγράμματα του Δήμου

acro_yoga4

Τρέχουν και πάλι τα προγράμματα άσκησης στη φύση που υποστηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα οποία προσφέρονται δωρεάν και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μέχρι και τον Νοέμβριο, πάρτε το στρωματάκι σας και ελάτε να γυμναστείτε στη Νέα Παραλία, στο χώρο του Πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής με γνωστές εναλλακτικές μορφές άσκησης (yoga, pilates, cross training). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: στις 9:00 yoga, στις 10:00 Cross training και στις 17:00 Pilates.

*Εγγραφές στο γυάλινο περίπτερο του Πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής, Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313317633, 2310 850242

Στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας!

unnamed

Κάθε Σάββατο μέχρι τον Ιούνιο, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας διοργανώνει μια σειρά σεμιναρίων για κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και διαλέξεις με καλεσμένους καταξιωμένους επιστήμονες από μια πληθώρα ειδικοτήτων. Τα μέλη διαθέτουν εθελοντικά τον χρόνο τους και με μεράκι τα Σάββατα μοιράζονται τις γνώσεις τους στην Αστρονομία. Στα σεμινάρια γίνεται χρήση slides, ταινιών, χαρτών και δίνονται και σημειώσεις. Θα δίνεται πιστοποιητικό (τιμής ένεκεν) παρακολούθησης σεμιναρίων.

Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη ή τα μη τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου.
Οι ώρες μαθημάτων είναι: Σάββατο απόγευμα 6:00 – 8:00 στα γραφεία του Ομίλου,στην οδό Αλεξανδρείας 113, (περιοχή Μαρτίου), τηλ. 2310 423133. Η είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων και διαλέξεων για την περίοδο 2016-2017 εδώ.

*ΟΦΑ, Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, Πληροφορίες: 2310 423133

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ