Δωρεάν έξοδος στην πόλη τον Οκτώβρη

0
2095

Καλή η έξοδος και οι περιπλανήσεις στην πόλη, αλλά ακόμα καλύτερα όταν είναι δωρεάν. Σας συγκεντρώσαμε ότι θα τρέχει τον Οκτώβριο στην πόλη και μπορείτε να επισκεφτείτε χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη!

Στην υπέροχη έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ!

PHOTO_KOSTOYMIA1

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Κοστούμια από εμβληματικές παραστάσεις του θεάτρου –όπως ο Οθέλλος του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1964), το Κρίμα που είναι πόρνη του Τζον Φορντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (1984) και οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους (1991)– εκτίθενται στο Αλατζά Ιμαρέτ με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του ΚΘΒΕ στο κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια του θεάτρου να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του στο σήμερα. Μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα.

PHOTO_KOSTOYMIA5-horz

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει 64 κοστούμια που σχεδίασαν οι ενδυματολόγοι Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Απόστολος Βέττας, Νίκος Εγγονόπουλος, Λίζα Ζαΐμη, Δαμιανός Ζαρίφης, Γιάννης Κύρου, Γιώργος Ζιάκας, Κέννυ ΜακΛέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Δημήτρης Μυταράς, Αγνή Ντούτση, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  Γιώργος Πάτσας, Nίκος Πετρόπουλος, Νίκος Σαχίνης, Έβελυν Σιούπη, Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης, κά.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου. H έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων.

*4 έως 23 Οκτωβρίου, Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93 (Λεωφορεία: 15, 16, 23), Τηλέφωνο: 2310278587, Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 11:00-18:00, Είσοδος ελεύθερη

Με την Yoko Ono στα Δημήτρια

24-Yoko-Ono-Ex-It-19972

Όπως ξέρουμε, η Yoko Ono έχει στήσει ένα ενδιαφέρον installation στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των Δημητρίων. Το «Ex It» είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, μια παράθεση ξύλινων φερέτρων με οπωροφόρα δέντρα να φυτρώνουν εντός τους από το σημείο που βλέπεις το πρόσωπο των νεκρών. Μια εικαστική μια περφόρμανς βασισμένη στο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου που παρουσίασε πριν λίγο καιρό στη Λυών της Γαλλίας. Η περφόρμανς αφορά 100 φέρετρα που μέσα τους ανθίζουν ελιές. Τα φέρετρα θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη και απαίτησε να είναι τριών ειδών. Διαφορετικά για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Πολωνία και το Βέλγιο. Η εγκατάσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο καθόλη τη διάρκεια των Δημητρίων, μέχρι 23/10.

*1-23/10, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά, Τετάρτη: 18:00-22:00, Πέμπτη: 10:00-22:00, Παρασκευή: 10:00-19:00, Σάββατο: 10:00-18:00 και Κυριακή: 11:00-15:00  Είσοδος ελεύθερη

Μια δραστική περφόρμανς στην Αριστοτέλους

chauvinism-header

Στις 8/10 το σχήμα God’s Entertainment από Chauvinism Scanner (Αυστρία) θα παρουσιάσει μια δραστική περφόρμανς σε εξωτερικό χώρο: Η αυστριακή ομάδα God’s Entertainment καταλαμβάνει για ένα πρωινό Σαββάτου την πλατεία Αριστοτέλους. Η performance, που θα παρουσιάσουν είναι χωρισμένη σε δύο βασικά μέρη. Στο πρώτο οι Έλληνες ηθοποιοί θέτουν σε περαστικούς ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την προκατάληψη. Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως μειονότητες. Εφόσον ανταποκριθεί στις ερωτήσεις ο περαστικός, τότε «μπαίνει» στη σκηνή, όπου εκεί υποβάλλεται σ’ επιπλέον τεστ με βάση κάποια συγκεκριμένα προγράμματα, όπως «ο σκάνερ για ξένους» και το «τεστ του εθνικού οράματος». Τα μηχανήματα μετρούν το βαθμό του «σωβινισμού», της «ξενοφοβίας» κ.λπ. Το τεστ διαρκεί περίπου 20 λεπτά, αλλά πάντα εξαρτάται και από το άτομο που συμμετέχει. Μέσα στη σκηνή μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέχρι δύο άτομα.

*8 Οκτωβρίου, Θέατρο ΕΜΣ/ πλατεία Αριστοτέλους (Αριστοτέλους & Τσιμισκή, Ώρες: 11:00-17:00

Το ΑΠΘ γιορτάζει στην Αριστοτέλους!

img_5983_ed

Στο πλαίσιο του εορτασμού του για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα εορταστικό διήμερο στην πόλη, με τίτλο “ΑΠΘ στην πόλη”, στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2016, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Με το “ΑΠΘ στην πόλη”, το Πανεπιστήμιο «κατεβαίνει» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει το έργο και τους ανθρώπους του. Εικαστικές δράσεις, επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, ο μαγικός κόσμος της Χημείας, Φυσικά Μαγικά, πειράματα από απόσταση, Μαγικά Υλικά, λογοτεχνικό κυνήγι θησαυρού, η ισορροπημένη διατροφή, προγραμματισμός ρομπότ με κύβους, η ομάδα Ρομποτικής PANDORA, η ομάδα AMANDA με την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την ολιστική αντιμετώπιση του bullying, η Ομάδα ARISTURTLE με το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο, η Ομάδα Aristotle Racing Team (ART) με το αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο ART-16, το ιστιοφόρο σκάφος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” του ΑΠΘ και άλλα πολλά συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε τα πάντα και δείτε το πρόγραμμα εδώ

*8 & 9 Οκτωβρίου 2016, Πλατεία Αριστοτέλους, Είσοδος ελεύθερη

«Le rebétiko aujourd’hui – société et réalité» στη Πλατεία Άθωνος

πληρη

«Συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης» μέσω της δικιάς τους δημιουργίας αποκαλεί τους «πλήρη ντάξει» το γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Le grand tour – La Grèce», όπου αυτοί ερμηνεύουν μεταξύ άλλων και σχολιάζουν το κοινωνικού περιεχομένου τραγούδι τους «Τα δάνεια». Η συμμετοχή αυτή αποτελεί και το ερέθισμα για τη δημιουργία της μουσικής παράστασης «le rebétiko aujourd’hui – société et réalité». Τραγούδια παλιά, αλλά και δικά τους, με κεντρικό θεματικό άξονα την κοινωνική πραγματικότητα (ανθρώπινες σχέσεις, εργασία, κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση κ.α.) αποτελούν αυτήν τη μοναδική παράσταση.

Για όσους, ωστόσο, πιστεύουν ότι μια ρεμπέτικη κομπανία μπορεί πλέον να είναι και passé ή  αναρωτιούνται για το ρόλο που μπορεί να έχει σήμερα το ρεμπέτικο στην ελληνική μουσική σκηνή, ένα και μόνο live των «πλήρη ντάξει» αρκεί για να δώσει τις απαντήσεις. Οι ακροατές τους άμεσα διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μια σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη μουσική κομπανία, που υπηρετεί και σέβεται το ρεμπέτικο και ξεχωρίζει για το δυναμισμό στην οργανοπαιξία και το λυρισμό των φωνών. Μια κομπανία που πετυχαίνει να αναπαράγει το ηχόχρωμα των ακουσμάτων της προκατοχικής κυρίως περιόδου, έτσι που χωρίς δυσκολία σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Έχετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε δωρεάν αυτή την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Πλατεία Άθωνος!

*Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Πλατεία Άθωνος, Συμβολή οδών Βατικιώτη-Δημητσά, Ώρα: 12:00, Είσοδος ελεύθερη

Στην έκθεση “Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια”

γκύζης

Από αυτόν τον Οκτώβριο, στην Casa Bianca, συναντάμε την έκθεση “Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια”. Στην έκθεση παρουσιάζονται ογδόντα έργα που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης – δωρεάς της οικογενείας Γύζη και από ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά των ετών 1886 – 1899, τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε ενότητες που αποτελούν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο θεματικό σύνολο, που γοητεύει με το δυναμισμό της γραφής και το ρυθμό της σύνθεσής του, την αρτιότητα της τεχνικής, τη συνθετική αξία και τον σπάνιο χαρακτήρα της έκφρασης που ταυτοποιείται από την εναλλαγή φωτός και σκιάς και την παλμική κίνηση.

Μεταξύ αυτών, η ενότητα για τη Διαφήμιση, των προσχεδίων αφισών και ένθετων για περιοδικά, τα οποία ο Γύζης υπέβαλε σε σχετικούς διαγωνισμούς ή φιλοτέχνησε για τη διαφήμιση εταιριών και προϊόντων, καταδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του Γύζη στη διαμόρφωση της αφίσας στη Γερμανία , η ενότητα με τα προσχέδια για το έργο “Εαρινή Συμφωνία”, που ολοκληρώθηκε το 1888, και η ενότητα Άνθρωποι και Τόποι, που περιλαμβάνει σχεδιαστικές απεικονίσεις από τα ταξίδια του καλλιτέχνη, στην Ελλάδα, το 1872-74, στη Μ. Ασία, το 1873 και στο Τιρόλο το 1883.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και εντός του εκθεσιακού χώρου θα προβάλλονται οι ταινίες
τεκμηρίωσης “Νικόλαος Γύζης”, “Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές” και “Οι Ζωγράφοι της
Σχολής του Μονάχου”, από το Αρχείο της ΕΡΤ. Η έκθεση αποτελεί τη συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης στα 51α Δημήτρια.

*3 Οκτωβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2016, Casa Bianca, Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 17.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά, Είσοδος ελεύθερη

Στο Χαριστικό παζάρι βιβλίων στην Καλαμαριά

books

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς οργανώνει χαριστικό παζάρι βιβλίων για παιδιά και ενήλικες, την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στο χώρο της βιβλιοθήκης. Ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, ελληνικά και ξενόγλωσσα, φορείς πολιτισμού, λογοτεχνικά, ιστορικά, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και παιδικά διαφόρων εκδοτών, θα είναι εκτεθειμένα εκείνη την ημέρα στο μεγάλο τραπέζι της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και θα περιμένουν τους βιβλιόφιλους. Μέλη των Βιβλιοθηκών, φίλοι του βιβλίου και δημότες  θα έχουν την ευκαιρία εκείνη την ημέρα, να αποκτήσουν δωρεάν μέχρι και τέσσερα βιβλία.

*Τρίτη 11 Οκτωβρίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς, Αργυρουπόλεως 34, τηλ.  2313314490 ή 2310 423233, Ώρες: 8.30-15.00

Στις Πορείες Τρωάδων

Πορείες Τρωάδων (1)

Το Σχήμα εκτός Άξονα συνεχίζει τη φετεινή σεζόν με τις Πορείες Τρωάδων σε σκηνοθεσία Αναστασίας Θεοφανίδου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Εκάβη – Κασσάνδρα – Δύο γυναίκες σε μια διαδρομή  από το παρελθόν στις μέρες μας. Με αφορμή την τραγωδία του Ευριπίδη και συγκεκριμένα τις δύο αυτές γυναίκες η παράσταση   επιδιώκει να φέρει πιο κοντά  στο  θεατή τις  πορείες τους και να φωτίσει  στιγμές τους  μέσα από αποσπάσματα της τραγωδίας αλλά και από μαρτυρίες άλλων γυναικών, που έζησαν μεταγενέστερα και βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό, δημιουργώντας ένα υλικό που ακροβατεί ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες. Το θέμα των πολέμων και της προσφυγιάς είναι δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ. Το χθες, το σήμερα και ενδεχομένως το αύριο έχουν κοινές εμπειρίες. Ο τόπος και ο χρόνος μόνο αλλάζουν.

*13-17 και 20-24 Οκτωβρίου, Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, Ώρα: 21.30, Κρατήσεις θέσεων- πληροφορίες: 2310823444, Είσοδος Δωρεάν. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Στο Athens Video Dance Project

athensvideo

Αποτελεί ένα γοητευτικό πάντρεμα της τέχνης του χορού και της 7ης τέχνης –ειδικότερα του video. Το video dance αποτελεί μια νέα υβριδική σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα, που όχι μόνο καταφέρνει να νικήσει το εφήμερο μιας παράστασης χορού. Όχι μόνο προσφέρει τη δυνατότητα της διάδοσης της τέχνης του χορού σ’ ένα ευρύτερο κοινό, που ξεπερνά τα όρια, γεωγραφικά, αλλά και χρονικά. Παράλληλα, λειτουργεί και ως μια ευκαιρία εξερεύνησης νεωτερικών μορφών επικοινωνίας μέσα από νέα εκφραστικά εργαλεία αφήγησης, ακόμα και συνθέτοντας τις διαφορετικές μορφές τεχνών μεταξύ τους.

Για δεύτερη χρονιά, η ομάδα του ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας ξεναγήσει σ’ αυτή τη νέα μορφή έκφρασης μέσα από την οποία η τέχνη του χορού συναντά τον κινηματογράφο, στην τέχνη του videodance. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα διήμερο με προβολές σύντομων έργων. Πρόκειται για 24 δημιουργίες από 15 χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Κίνα), ενώ κάθε βραδιά θα κλείνει με δυο ταινίες χορού μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς είναι διαφορετικό και προβλέπει την προβολή σύντομων έργων videodance (45 λεπτά), διάλειμμα 10 λεπτών και προβολή 2 ταινιών χορού μικρού μήκους (30λεπτά). Πιο αναλυτικά, την πρώτη βραδιά μία εγκαταλειμμένη πισίνα μεταμορφώνεται σε τόπο αναμέτρησης για τους έφηβους χορευτές του «Sink or Swim» –πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Dutch Media Fund του Performing Arts Fund, του κρατικού καναλιού NTR και του Cinedans – Dance On Screen φεστιβάλ της Ολλανδίας. Τη σκυτάλη παίρνει η Clara van Gool, γνωστή από την πολύχρονη συνεργασία της με τους DV8, που σκηνοθετεί τους υπέροχους Jordi Cortés και Damián Muñoz στη μονομαχία του «Coup de Grâce» -ντουέτο που πρωτοπαρουσιάστηκε ως live performance και ύστερα μετατράπηκε σε ταινία χορού.

Τη δεύτερη βραδιά, στο έντονα πολιτικό «Μortiality not Fighting» κυριαρχεί μία χορογραφία, που συνδυάζει τον μεταμοντέρνο χορό και τον πολιτισμό των πολεμικών τεχνών του «Πα Κουά Τσάνγκ», ενώ το «Beach Party Animal» είναι ένα φιλμ-πορτρέτο της βρετανικής εκκεντρικότητας και της ζωής στην παραλία του Brighton. Εκεί όπου η γη συναντά τη θάλασσα και οι άνθρωποι έρχονται για να παρατηρήσουν και να παρατηρηθούν: μία σειρά από σταθερά κινηματογραφικά κάδρα, που «συλλέγουν» ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιους χώρους.

*22-23/10, Σφαγεία, Ώρες προβολών: 22/10 22:30 – 23/10 20:30, Είσοδος ελεύθερη

Οκτώβριος στο ΦΙΞ in art

VagorBellaVita2

Ο Οκτώβριος θα μας βρει στο ΦΙΞ in art με δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο! Μετά την επιτυχία του «Γεια Σου Φθινόπωρο!» του διήμερου φεστιβάλ για όλη την οικογένεια, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο ΦΙΞ in art, προσελκύοντας περισσότερους από 1500 επισκέπτες, το ΦΙΞ in art, σε συνεργασία με τον περιπλανώμενο θίασο Dromocosmicas, φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του ΦΙΞ μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα είναι γεμάτα όμορφες ιστορίες, χρώματα, μουσική και τραγούδι. Σας περιμένει παρέα με τους Hocus Pocus, Tik-Nik Puppet Theatre, Circus Taradadan, Dromocosmicas, Gypsy Moth Puppet Theatre, Ντουέντε Θέατρο & Τέχνη και τον κουκλοθίασο «Νίστα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Σάββατο 8/10 στις 18:00 & Κυριακή 9/10 στις 12:00:
«Τα παραμύθια στις βαλίτσες» από την ομάδα Hocus Pocus
Μια διαδραστική παράσταση βασισμένη σε ευρωπαϊκά κλασικά παραμύθια που συνδυάζει τις τεχνικές της αφήγησης, του θεάτρου και του κουκλοθέατρου. Τα παραμύθια παρουσιάζουν οι Θεοδοσία Τουρτόγλου και Ευαγγελία Σταμάτη. Στη μουσική η Ναυσικά Κατσικέα.

Σάββατο 15/10 στις 18:00 & Κυριακή 16/10 στις 12:00:
«Αστείες Ιστορίες» & «Χοροπαραμύθια» από την ομάδα Tik-Nik Puppet Theater
Δύο παραστάσεις με κούκλες και στοιχεία από παραδοσιακά παραμύθια και χορούς από όλο τον κόσμο που επαινούν τη φιλία, την επινοητικότητα και την ανδρεία.

Σάββατο 22/10 στις 18:00 & Κυριακή 23/10 στις 12:00: «Μπαμπάκο & Τσιρκολίνα» από την ομάδα Circus Taradadan
Μια παράσταση με ακροβάτες, ζογκλέρ και κλόουν που μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα και μουσική.

Σάββατο 29/10 στις 18:00 & Κυριακή 30/10 στις 12:00:
“Vagor & Bellavita” από τον περιπλανώμενο θίασο Dromocósmicas
Μια παράσταση με στοιχεία από το θέατρο τσίρκου και την τέχνη του κλόουν που αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας.

*Έως 29/10, ΦΙΞ in art, Σαββατοκύριακα στις 12.00, Είσοδος ελεύθερη

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ