Η Γειτονιά της Σβώλου μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα πάρκο τσέπης

3
38668

Μια από τις αγαπημένες ομάδες της πόλης, που τα τελευταία χρόνια ζωντανεύει μια ιστορική γειτονιά της, έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη μια μικρή όαση παρέα με όλους μας!

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, που γνωρίσαμε από το γνωστό πια Δείπνο της Άνοιξης της Σβώλου, σας καλεί το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, σε ένα ανοιχτό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, με σκοπό να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το πρώτο πάρκο τσέπης της πόλης μας.

παρκο τσεπης

Πρόκειται για μια όμορφη ιδέα που οι πόλεις του εξωτερικού έχουν αγκαλιάσει θερμά εδώ και χρόνια. Τα Πάρκα Τσέπης είναι χώροι πρασίνου, μικρού μεγέθους, που συνήθως δημιουργούνται ευκαιριακά σε κενά, «ξεχασμένα», τμήματα του αστικού ιστού και παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν ασχεδίαστα τμήματα γης πυκνοδομημένων πόλεων, τα οποία δεν έχουν κάποια λειτουργική χρήση, σε ζωτικούς χώρους. Χωρίς να επιβαρύνουν τον αστικό ιστό, εντάσσονται διακριτικά στο συνεχές σύστημα δόμησης ενισχύοντας τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό των πόλεων, προσφέροντας στους πολίτες την δυνατότητα απομόνωσης και χαλάρωσης από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από αυτή.

Επίσης, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή καθώς ανταποκρίνονται με μεγάλη ευστοχία στις ανάγκες των κατοίκων-χρηστών αφού μπορούν να σχεδιαστούν και να διαχειριστούν από τους ίδιους, όντας προσαρμοσμένα στις πραγματικές, καθημερινές τους ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθεια αναζωογόνησης του αστικού χώρου, τα Πάρκα Τσέπης λειτουργούν ως ”αστικές οάσεις” προάγοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, το αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής.

παρκο τσεπης2

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου λοιπόν μας καλεί όλους στο ανοιχτό της εργαστήριο ώστε μαζί να σχεδιάσουμε το δικό μας μικρό πάρκο μέσα στην πόλη. To εργαστήριο απευθύνεται σε νέα αστικά κινήματα, φοιτητές, ερευνητές επαγγελματίες και κατοίκους της Γειτονιάς, ενώ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να υπάρχει πρόθεση για δράση μέσα στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας.

Στα πλαίσιά του εργαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις έννοιες της ‘DIY πολεοδομίας’, του ‘Δικαιώματος στην Πόλη’ και της ‘Οικειοποίησης του Δημόσιου Χώρου’. Θα συζητήσουμε και θα καταγράψουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες που έχει ο καθένας για το μέρος στο οποίο ζει, και έπειτα θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στον δημόσιο χώρο.

σβωλου

Με τα λόγια της ομάδας «Θέλουμε η Γειτονιά μας να γίνει ένας καμβάς ελεύθερης έκφρασης και αυτενέργειας. Αγκαλιάζουμε την Πρωτοβουλία και διεκδικούμε το κοινό μας μέλλον στην πόλη!»

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ: ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ

Για εγγραφές και για οποιαδήποτε ερώτηση στείλτε μήνυμα στην ομάδα: Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Τόπος: Α Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης 
Προξένου Κορομηλά 36
Ημ/νία: Σάββατο 22.04.2017
Ώρα: 12.00 – 16.00

 

Εργαστήριο συμμετοχικου σχεδιασμου

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι πρεμούρα να περιστρέφονται όλα γυρω απο την δηθεν επανάσταση…το σήμα με την γροθιά, “αλληλέγγυα και συλλογικά”, η “αυτοοργάνωση”…αλήθεια, κουραστήκαμε.

  2. Έτσι ακριβώς Τζένη, αμαυρώνει την καλή κίνηση, ακόμη να κατανοήσουμε ως κοινωνία οτι αυτή η ψευτοεπανάσταση μας έφερε στην σημερινή κατάντια του τόπου μας.Έλεος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ