Thessaloniki food festival: Και διηγώντας τα… να τρως

0
650

3Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση θα συναντήσουμε στα πλαίσια του αγαπημένου Thessaloniki Food Festival αυτή τη Δευτέρα!

Ο λόγος για την παρουσίαση του βιβλίου της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως», ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων, που θα πραγματοποιηθεί από το 6° Thessaloniki Food Festival και τις εκδόσεις Κίχλη την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στον υπέροχο πολυχώρο ERGON-Agora.

Η Μελίσσα Στοΐλη, που βρίσκεται πίσω από το ιδιαίτερο νέο βιβλίο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και εργάσθηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ από το 1998 αρθρογραφεί στον περιοδικό τύπο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό BHMAgourmet όπου γράφει άρθρα σχετικά με τη γαστρονομία και τον υλικό πολιτισμό. Η αγάπη της για αυτή τη θεματική την οδήγησε στην συγγραφή του «Και διηγώντας τα… να τρως».

1

Τι πρέπει να ξέρετε για το βιβλίο; Η κεντρική ιδέα του βιβλίου «Και διηγώντας τα… να τρως» είναι η περιπλάνηση αγαπημένων πιάτων. Πρόκειται γι’ αυτόνομες ιστορίες, η καθεμιά από τις οποίες διηγείται την περιπέτεια ενός φαγητού από αυτά που συνηθίζουμε να τρώμε στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστεί ένας υλικός κόσμος φτιαγμένος από αγαπημένα φαγητά αλλά και από ρεμπέτικα τραγούδια, διαφημιστικές αφίσες, παλιά βιβλία μαγειρικής, λογοτεχνικά κείμενα, παραμύθια, τελετουργίες, ιστορικές αναφορές.

Ένα βιβλίο που λειτουργεί στον αναγνώστη σαν ένα μαγικό χαλί που τον πηγαίνει όπου οι άνθρωποι τρώνε ή μιλάνε για το φαγητό: σε παλάτια σουλτάνων, στην αυλή των Μεδίκων, σε λαϊκά πανηγύρια, σε οινομαγειρεία, σε πλανόδιους πωλητές γλυκών. Το «Και διηγώντας τα… να τρως» είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από το φαγητό. Οι συνταγές δηλαδή είναι το σημείο αναφοράς, γι’ αυτό και υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι οι ιστορίες γύρω από κάθε πιάτο.

2

Όπως σημειώνει και η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε “δίνδιο παραγεμιστό”, δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα “υποβρυχίου” στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού κίνησαν την περιέργεια, κι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες έπεφτα κάθε φορά σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ. Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε και λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, άντλησε έμπνευση από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής.”

Layout 1

Στην παρουσίαση αυτή τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας και
  • Κωστής Ζαφειράκης, δημοσιογράφος-παρουσιαστής

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μαγδαληνή Μπεκρή, ηθοποιός και Γιάννης Παρασκευόπουλος, ηθοποιός-σκηνοθέτης.

Τη βραδιά συντονίζει η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Μην χάσετε την ενδαιφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση που μας φέρνει το Thessaloniki Food Festival!

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/kai.diigontas.ta/

*12/12, ERGON-Agora, Παύλου Μελά 42, τηλ. 2310 288008, Ώρα: 19.00

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ