Μια γυναικεία κραυγή πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

0
569

Μία “κραυγή ελευθερίας” ενάντια στη βία, για όλα τα κορίτσια του κόσμου, θα “ακουστεί” στις 5 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ποίησης και τεχνών “Grito de Mujer”.

γυναικια“Πρόκειται για εκδήλωση που εντάσσεται στο ετήσιο φεστιβάλ Γυναικεία Κραυγή (Grito de Mujer) και διοργανώνεται, σε διάφορες χώρες του κόσμου, κάθε Μάρτιο, εδώ και εφτά χρόνια, από το “Διεθνές Κίνημα Ποιητριών” (Women Poets International)” εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εκπρόσωπος του κινήματος και συντονίστρια του φεστιβάλ στην Ελλάδα,μεταφράστρια, Έλενα Σταγκουράκη.

Το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών ιδρύθηκε το 2009 στη Δομινικανή Δημοκρατία από τη Χαέλ Ουρίμπε (Jael Uribe) για να προωθήσει το ποιητικό έργο των γυναικών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και να προαγάγει μηνύματα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, υπέρ του αυτοσεβασμού και της καταπολέμησης της σιωπής.

Στην Ελλάδα, το φεστιβάλ θα διοργανωθεί για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 5 Μαρτίου, από τις 12.00 έως τις 13.30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

“Ποιήτριες, μουσικοί και εικαστικοί θα παρουσιάσουν έργα που εστιάζουν στην προβολή μηνυμάτων για την τόνωση της αυτοπεποίθησης, της ασφάλειας και των αξιών των κοριτσιών παγκοσμίως” αναφέρει η κ.Σταγκουράκη στο Αθηναικό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, οι Δώρα Κασκάλη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαρία Κενανίδου, Γεωργία Τρούλη και Αννίτα Χατζίκου θα διαβάσουν ποιήματα των Ζeina Hashem Beck, Θωμά Γκόρπα, Rachel McKibbens, Αudre Lorde, Ατένα Φαρροχζάντ, Linn Hansen, Mohja Kahf, Γιανινά Ντεκουτίτε, Πέτια Σταΐκοβα Ντουμπάροβα, Lucille Clifton, Suheir Hammad, Warsan Shire και Ashe Vernon.

Η Αριάδνη Πεδιωτάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα εκτελέσει performance, μουσική του Γιώργου Κυριακάκη θα παίξουν τα μέλη του συνόλου εγχόρδων Spira Minore και μουσικές γέφυρες μεταξύ των ποιημάτων θα συνθέσει η Αναστασία Γιαμούζη.

Βιντεοπροβολές που θα επενδύουν τον λόγο και τη μουσική θα επιμεληθεί η video artist Χριστίνα Κατσάρη ενώ τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Σοφία Καρακάντζα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ