Agenda

MOTUM: Ένα νέο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού φτάνει στην πόλη

Ένα νεό όμορφο φεστιβάλ έρχεται στην πόλη αυτόν τον Μάρτιο, υποσχόμενο να γίνει θεσμός, και ακούει στο όνομα “MOTUM”.

Parallaxi
motum-ένα-νέο-φεστιβάλ-σύγχρονου-χορού-φτά-95559
Parallaxi

2ποιν

Ένα νεό όμορφο φεστιβάλ έρχεται στην πόλη αυτόν τον Μάρτιο, υποσχόμενο να γίνει θεσμός, και ακούει στο όνομα “MOTUM”. Το καινούριο αυτό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμαριάς με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης και πρωτοποριακής χορευτικής δημιουργίας, και θα φιλοξενήσει στο πλαίσιό του πολλούς σπουδαίους χορευτές.

«Σύγχρονος χορός» είναι ένας όρος που δόθηκε στο σύνολο των διάφορων χορευτικών φορμών του 20ού αιώνα, οι οποίες παρέκλιναν από το τότε πιο κυρίαρχο κλασικό μπαλέτο. Αποτελώντας μάλιστα μια μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του, ο σύγχρονος χορός ξεκίνησε την πορεία του στην Αμερική στα τέλη του 1920, από την Isadora Duncan, που έθεσε τα θεμέλιά του απορρίπτοντας τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών. Ο σύγχρονος χορός επιτρέπει στους χορευτές να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να θέτει κανόνες και περιορισμούς, γι’ αυτό και αποτελεί την απόλυτα ελεύθερη έκφραση κάθε χορευτή.

Αυτή την ελευθρία έκφρασης του σύγχρονου χορού έρχεται να αναδείξει το φεστιβάλ, που θα ανοίξει την αυλαία του στις 19 Μαρτίου και θα κλείσει στις 27 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Στο φεστιβάλ θα συναντήσουμε έξι καταξιωμένες χορευτικές ομάδες Ελλήνων χορευτών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό με αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία. Μάλιστα, θα δούμε χορευτές που θα έρθουν αποκλειστικά για το φεστιβάλ από Ελβετία, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία και Αθήνα. Μέσα από τις χορογραφίες τους, το κοινό της πόλης θα γνωρίσει την εξέλιξη του σύγχρονου χορού διεθνώς, καθώς θα παρουσιάσουν τις σύγχρονες τάσεις, τις δημιουργίες και τα ρεύματα του χώρου.

2ποιντς

Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με γνώμονα την αξιόλογη πορεία τους τόσο στην Ελλάδα όσο στο και εξωτερικό και ο καθένας από τους συμμετέχοντες έχει αποδείξει την καλλιτεχνική του αξία μέσα από τη δουλειά του. Καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παραχωρηθούν Master classes από τους συμμετέχοντες χορογράφους τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι της Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα υπάρχει ακροατήριο-κοινό για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την μαγεία της τέχνης του χορού.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στο dancersofnorth@hotmail.com από τις 1/3/2016.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ MASTERCLASSES


1) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 19/3/2016: “ONE ONE ONE”  Xoρογράφοι, Ερμηνευτές: Yannis Mantafounis-Aoife McAtamney

Το “one one one” είναι μία διαφορετική βραδιά χορού, είναι μία αφυπνιστική εμπειρία. Οι καλλιτέχνες μεταφράζουν συναισθήματα από το κοινό, τα μετατρέπουν για να τα στείλουν πίσω σε αυτό μέσα σε μία χορευτική φόρμα. Οι εκτελεστές χρησιμοποιούν το χώρο του κοινού σαν έναν χώρο πειραματισμού και όχι παρουσίασης. Δίνοντας τον κοινό τους χώρο και χρόνο που το κοινό αποφασίζει. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σωματικά και ψυχικά για την αποσταθεροποίηση μιας ορισμένης ιδέας για την πραγματικότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να εξερευνήσουν τα όριά τους ή τη σχέση τους με την παράβαση. Αγαπητό κοινό: ”Εσείς επιλέγετε τη διάρκεια της προσωπικής σας παράστασης. Εμείς θα είμαστε επί σκηνής και θα σας περιμένουμε. Είστε ελεύθεροι να περιηγηθείτε σε όλο το χώρο του Θεάτρου και να λάβετε μέρος στην παράσταση. Φυσικά χωρίς εσάς δεν μπορεί να υπάρξει παράσταση. Χωρίς την παρουσία σας στις δύο καρέκλες που θα έχουν τοποθετηθεί στη σκηνή δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση.”

Το έργο έχει παρουσιαστεί στην Ελβετία, την Ισπανία και την Γαλλία. Kάνει πρεμιέρα για την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμαριάς.


2) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 21/3/2016: “ALTERNATIVE BODIES” & “2POINTS”

Alternative-Bodies-2015-Foto-Karl-Heinz-Mierke- (1)

α) ALTERNATIVE BODIES”- ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» Χορογράφοι-Ερμηνευτές: Χριστίνα Μερτζάνη – Ευάγγελος Πουλίνας Μουσική: Μάρθα Μαυροειδή

Το “Alternative Bodies” είναι ένα ντουέτο που διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα και την ένωση. Δυο διακριτά διαφορετικά σώματα, ένα γυναικείο και ένα αντρικό, προσπαθούν να συνυπάρξουν, να ενωθούν, να συμβιώσουν, να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Στην προσπάθειά τους αυτή επισκέπτονται ξεχασμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους και της εξελικτικής τους πορείας. Ένστικτα και συναισθήματα τους συμπορεύουν και τους διακατέχουν. Τα σώματά τους μπλέκονται, μπερδεύονται καθώς προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Αποτέλεσμα των πράξεών τους απρόσμενες συνενώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη μουσική είναι της Μάρθας Μαυροειδή. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Κάσσελ της Γερμανίας το 2015.

β) “2POINTS Χορογραφία: Στέλλα Ζάννου Ερμηνεύουν: Στέλλα Ζάννου,Εldon Pulak

Βοηθός χορογράφου: Όλγα Τζικούλη Μουσική: Pneumonoqaastric Τραγούδι: Με αεροπλάνα και βαπόρια (Σαββόπουλος, Μπέλλου)

Το “2Points” είναι ένα ταξίδι μεταξύ δύο σημείων. Από το συνειδητό στο ασυνείδητο, από το παρελθόν στο παρόν. Ταξίδι με στάσεις στις αναμνήσεις, στις επιθυμίες και στις προσδοκίες μιας ανθρώπινης ζωής. Ή και δύο. Δύο άνθρωποι που αντανακλούν ο ένας την εικόνα του άλλου, την κίνηση, τη λάμψη, τους φόβους τους. Το έργο 2Points μιλάει για τις εσωτερικές δυνάμεις που κάποιος πρέπει να ανακαλύψει μέσα του και την εσωτερική πάλη που πρέπει να βιώσει ώστε να βρει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να πολεμήσει για τα πιστεύω του. Ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στον εαυτό του. Το ντουέτο παρουσιάστηκε το 2013 και το 2014 στο Βερολίνο – Dock11, το 2015 στο Φεστιβάλ SAF στη Σαντορίνη και το 2016 στο Όλβιο στην Αθήνα.

alk_5643


3) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 23/3/2016 “ΜΕΤΑ” & “WISHING WELL”

α) “ΜΕΤΑ” Ομάδα χορού ΜΑΝ Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη Ερμηνεύουν: Άρτεμις Λαμπίρη,Κάντυ Καρρά Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος & Chopin prelude op.28 no.15 Καλλιτεχνική σύμβουλος: Χαρά Κότσαλη Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα

Το” ΜΕΤΑ” είναι ένα χορογραφικό έργο που πραγματεύεται την ανθρώπινη αντίδραση μετά από ένα μεγάλο σοκ ή μια μεγάλη μάχη. Φωτογραφίζει τη στιγμή όπου κανείς συνειδητοποιεί πως η ζωή συνεχίζεται είτε αυτός το θέλει, είτε όχι. ΜΕΤΑ από κάθε μάχη, κανείς προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του για να συνειδητοποιήσει ποια χαρακτηριστικά του έχουν αλλάξει, τι έχασε και τι κέρδισε. Το ΜΕΤΑ είναι μια κινούμενη εικόνα, που παρενθέτει την ένταση της ακούσιας συνέχισης της ζωής.

Το ΜΕΤΑ ξεκίνησε ως έρευνα στο πλαίσιο των 110 ετών απ’ τη συγγραφή του μανιφέστου της Ισιδώρας Ντάνκαν το Μάιο του 2013 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν στην Αθήνα και έκτοτε έχει παρουσιαστεί στο ARC dance festival το Μάιο του 2014, στο “Θησείον ένα θέατρο για τις Τέχνες” τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων το Μάιο του 2015, το Διεθνές συνέδριο “Athens is Dancing” τον Ιούνιο του 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο 1ο Φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Πάτρας το Δεκέμβρη του 2015.

copy-of-meta-flyer-front β) «THE WISHING WELL» Χορογραφία: Εva Recacha Eρμηνεύουν: Μάρθα Πασακοπούλου Sound designer: Alberto Ruiz Soler, Light designer: Gareth Green

Το “Τhe Wishing Well” είναι ένα έργο που διεκδικεί την αξιοπρέπεια και τη σημασία των ονείρων και των ιδανικών μας, και το ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Φιναλίστ του χορογραφικού διαγωνισμού Place Prize 2013 (London)- “Ένας σημαντικός υποψήφιος για την πρώτη θέση” (The Stage), “Μοναδική περφόρμερ” (Metro). Το Wishing Well εκφράζει τη μετατροπή του χαρακτήρα της χορεύτριας μέσω της πίστης, των δεισιδαιμονιών και των διαφόρων αναμνήσεων της προσωπικής της ιστορίας.


4) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 26/3/2016 «ΡΩΜΑΙΟΣ +» -ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ «ΗΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ»

Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Φωτισμοί :Πέτρος Γάλλιας Ερμηνεύουν: Νικολέτα Καρμίρη,Νώντας Δαμόπουλος, Ιβάν Νετσιταϊλένκο,Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας Eικαστικό περιβάλλον, Mουσική επιμέλεια: ‘Ηρος Άγγελος Βίντεο art:Πέτρος Κιοσές, Δημήτρης Πολίτης, Βάνα Κωσταγιόλα Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Δελαπόρτας – Μπάμπης Σεβολζίδης Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

“Ρωμαίος +…”

“Όταν μιλώ για τον έρωτα Μιλώ για το τίποτα. Αλλά δεν πειράζει Εγώ μιλώ για τον έρωτα….”

*στην παράσταση ακούγονται σπαράγματα από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ρωμαίος και Ιουλιέττα”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MASTERCLASSES


12

*Ιωάννης Μανταφούνης Κλασσικό μάθημα για σύγχρονους χορευτές στις 19/3 στις 13:00-15:00

O Ιωάννης Μανταφούνης ζει και εργάζεται στην Ελβετία,έχει διετελέσει χορευτής των Gothenburg Opera Ballet-Nederlands danse Theater-Forsythe Company κ.α., είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων Lemurius και P.A.D.. έχει παρουσιάσει δουλειές του στο Φεστιβάλ Αθηνών,Swiss Contemporary Dance,Eθνική Λυρική Σκηνή κ.α.,είναι ο «φτερωτός έρωτας» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, το 2015 κερδίζει στην Ελβετία, το Swiss Dance Award ως τον καλύτερο άντρα χορευτή.

*Χριστίνα Μερτζάνη  Τεχνική σύγχρονου χορού στις 20/3 στις 13:00-15:00

Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Η πρώτη της χορογραφική δουλειά (video-dance «χωρίς ίχνος») βραβεύτηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο, έχει χορογραφήσει για τις ομάδες χορού «Άρθρωσις», «V.Void», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, SOZOVisions in Motion κ.α.Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “ελεύθερη πτώση” με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές της,σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία.Εχει διδάξει για cie.Toula Limnaios, Marameo, Κρατικό θέατρο Osnabrück, Κρατικό θέατρο Dresden, Κρατικό θέατρο Kassel, Κρατικό θέατρο Heidelberg, SOZO visions in motion στη Γερμανία, Tanzbüro Basel, Κρατικό θέατρο St. Gallen, Κρατικό θέατρο Bern, Nachschub Ελβετία, HJS Profitraining Amsterdam Ολλανδία κ.α.,έχει χορέψει με Smack, Λάθος Κίνηση, Ad–Lip, Quassistellar, Αμάλγαλμα, Άνω Τελεία, Χοροθέατρο Ροές, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Έχει επίσης χορέψει χορογραφίες των: WimVandekeybus, Mark Morris και Martha Graham.Είναι συνδιοργανώτρια του Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε αστικό τοπίο “ένα μικρό βήμα ” στην Κέρκυρα.

*Ατρεμις Λαμπίρη & Μάρθα Πασσακοπούλου  Χορογραφικό εργαστήρι-σύνθεση στις 23/3 στις 13:00-15:00

Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Η πρώτη της χορογραφική δουλειά (video-dance «χωρίς ίχνος») βραβεύτηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο, έχει χορογραφήσει για τις ομάδες χορού «Άρθρωσις», «V.Void», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, SOZOVisions in Motion κ.α.Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “ελεύθερη πτώση” με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές της,σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία.Εχει διδάξει για cie.Toula Limnaios, Marameo, Κρατικό θέατρο Osnabrück, Κρατικό θέατρο Dresden, Κρατικό θέατρο Kassel, Κρατικό θέατρο Heidelberg, SOZO visions in motion στη Γερμανία, Tanzbüro Basel, Κρατικό θέατρο St. Gallen, Κρατικό θέατρο Bern,Nachschub Ελβετία, HJS Profitraining Amsterdam Ολλανδία κ.α.,έχει χορέψει με Smack, Λάθος Κίνηση, Ad–Lip, Quassistellar, Αμάλγαλμα, Άνω Τελεία, Χοροθέατρο Ροές, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Έχει επίσης χορέψει χορογραφίες των: WimVandekeybus, Mark Morris και Martha Graham.Είναι συνδιοργανώτρια του Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού σε αστικό τοπίο “ένα μικρό βήμα ” στην Κέρκυρα.

Η Μάρθα Πασακοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο,έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση,’Ιδρυμα Κωστόπουλου και Ίδρυμα Σκυλίτση,master in performance από το London Contemporary Dance School, έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους όπως τους Wally Cardona, Eva Recacha, Rick Nodine, Darren Ellis, Seke Chimutengwende, Robert Clark, Michael Klien, Jozsef Csaba Hajer, Robin Dingemans, Leila McMillan, με τις ομάδες Tilted Productions, Requardt & Rosenberg, backsteinhaus production (Stuttgart), όπως επίσης και με τους καλλιτέχνες Tino Sehgal (Tate Modern/ Ρωμαική Αγορά) και Marina Abramovic (Serpentine Gallery/ Μουσείο Μπενάκη). Το 2015 έλαβε την υποτροφία danceweb για το Φεστιβάλ χορού Impulstanz στη Βιέννη.

*Πέτρος Γάλλιας  Κίνηση και λόγος πάνω σε κείμενο στις 27/3 11

Ο Πέτρος Γάλλιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα.Παρακολούθησε μαθήματα χορού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Είναι απόφοιτος της Ανώτερη Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ως ηθοποιός και χορευτής συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, τη Μαρία Χορς, το Θίασο Πορφύρα της Ειρήνης Παπά, το Μιχάλη Κακογιάννη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη, το Χοροθέατρο Ροές, το Θέατρο Τέχνης κ.ά. Το 1994 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου. Έχει χορογραφήσει ή σκηνοθετήσει: 85 Θεατρικά Έργα, 36 Όπερες, 30 Χοροθεατρικά Έργα, 4 μικτά θεάματα, 3 Κουκλοθέατρα, 7 Έργα με Παιδιά και 6 με Εφήβους, μεταξύ άλλων, για την Fujiwara Opera του Τόκιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο (Κεντρική, Πειραματική, Παιδική Σκηνή), την Εθνική Λυρική Σκηνή (Κεντρική, Παιδική Σκηνή), την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κρήτης και Ρούμελης, την Έξοδο Λάρνακας, τα Θέατρα: 104, Εγνατία, Θέατρον, Κιβωτός, Πειραιώς 131, Χορν, Ίδρυμα Κακογιάννη.

Είναι μέλος και από το 2011 πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID της UNESCO. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις Σχολές Χορού και μέλος της Επιτροπής Τιμητικών Συντάξεων του Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού. Είναι ιδρυτικό μέλος και από το 2002, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Από το 2012 έως το 2015 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας).

flyer motum2

*19-27/3, Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Μεταμορφώσεως 9 & Αργυρουπόλεως

Ώρες έναρξης παραστάσεων: 19 &26 Μαρτίου στις 21:00, 21 &23 Mαρτίου στις 21:15

Tιμές εισιτηρίων: Kανονικό 10 ευρώ & Μαθητικό-Φοιτητικό 8 ευρώ Έναρξη κρατήσεων και προπώλησης εισιτηρίων 1η Μαρτίου

Πληροφορίες από 1η Μαρτίου στο 2313 314570

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα