Open House 2016: Ανοίγουμε 83 κτίρια της πόλης!

0
7560

Το Open House Thessaloniki, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, γιορτάζει φέτος τα 5 του χρόνια και ετοιμάζεται να επιστρέψει για την διοργάνωση του 2016 στις 19 και 20 Νοεμβρίου ενισχυμένο και με πολλή διάθεση να “διηγηθεί” στο φανατικό κοινό της διοργάνωσης αλλά και τους νέους φίλους της, τις κρυμμένες ιστορίες που κάθε κτίριο κρύβει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Open House Thessaloniki 2016, τις νέες προσθήκες και το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. 

musa-baba-2016-1

O εντυπωσιακός και γεμάτος ιστορίες και εικόνες “μαραθώνιος ξεναγήσεων” που αγάπησε η πόλη επιστρέφει και φέτος στο Οpen House 2016, φέρνοντας μαζί του ακόμα περισσότερα κτίρια και πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις. Η δράση που έγινε θεσμός και μετράει πλέον 5 χρόνια συνεχίζει να προωθεί και να αναδεικνύει την αρχιτεκτονική, ανοίγοντας πόρτες νεοκλασικών, ιδιωτικών γραφείων και καταστημάτων, αρχαίων ή διατηρητέων κτιρίων, προσφέροντας την δυνατότητα στο ευρύ κοινό της πόλης να έρθει σε επαφή με αθέατους μέχρι πρότινος χώρους της πόλης, να τους συστήσει και να τους παρουσιάσει όλες εκείνες τις πληροφορίες που πολλές φορές αγνοούνται. Όπως η χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου ή ο λόγος ανέγερσης, το πώς σχεδιάστηκαν και άλλα πολλά.

2016-caravan-out_PetrosAntoniadis

19 & 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ OHT 2016 EVERY BUILDING HAS A STORY TO TELL

Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 83 κτίρια από τους 450 εθελοντές της διοργάνωσης. Το Open House Thessaloniki 2016 έρχεται διευρυμένο με ένα σύνολο παράλληλων δράσεων στοχεύοντας να απευθυνθεί σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Πιο συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το “Made in Thessaloniki” το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι που συγκροτούν τη δημιουργική και παραγωγική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

2016-sofouli-in-800x537

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το “Open School” το οποίο αφορά οργανωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένα κτίρια και απευθύνεται σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τμήματα μαθητών και σπουδαστών. Καθ’ όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης μέσω οργανωμένων ποδηλατικών ξεναγήσεων (Open Bike), να συμμετέχουν στον καθιερωμένο διαγωνισμό φωτογραφίας στο instagram (Open Photo) και τέλος στο “Time to Close Party” να γιορτάσουν την λήξη των μαραθώνιων ξεναγήσεων.

2016-IatreioTsimiski-1 2016-grafeio-athonos-in

Για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα το Open House 2016 πριν την διοργάνωση και όχι μόνο, από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης (Open Box).

2016-sidirodromikomouseio-in-2-800x537

2016-monokatoikia-anwpoli-out-poupis-800x537

Ενώ για εκείνους που δεν έτυχε να γνωρίσουν ή να ζήσουν το Open House μέχρι στιγμής, αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

MET

Δείτε αναλυτικά τα κτίρια που θα ανοίξουν τις πόρτες τους ΕΔΩ και εκτενέστερα το πρόγραμμα της εβδομάδας (14–20/11/2016):

MADE in Thessaloniki 14- 18/11
Σε αυτήν την παράλληλη δράση οι συμμετεχοντες θα εχουν την δυνατοτητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και χώρους παραγωγής της πόλης. Στόχος ειναι η ανάδειξη της δημιουργικής πλευράς της πόλης, συστήνοντας στο κοινό της, παραδοσιακούς αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν για τη δουλειά τους.

To MADE in Thessaloniki το οποίο τελείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν ξεχωριστούς δημιουργούς, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν την διαδικασία παραγωγής.
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος (15) δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

*Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη του MADE in Thessaloniki σε μορφή pdf εδώ καθώς επίσης και να περιηγηθείτε στον on-line χάρτη εδώ. Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Για να παρακολουθήσετε τις ξεναγήσεις το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες και μέρες του καθενός.

OPEN BOX 16-20/11Το info point του OPEN HOUSE Thessaloniki είναι το γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα, να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα και να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

*Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, ωράριο 10:00-22:00

2016-neoklassiko-loft-2

OPEN SCHOOL 18/11
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα κτίρια, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων, σχολών ή άλλα οργανωμένα εκπαιδευτικά γκρουπ. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

*μόνο με προγραμματισμό, στέλνοντας mail με θέμα OPEN SCHOOL στο info@openhousethessaloniki.gr

OPEN PHOTO 18-28/11
Πρόκειται για τον διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του OHT 2016. Μπορεί κάποιος να λάβεις μέρος ανεβάζοντας φωτογραφίες του από το ΟΗΤ 2016 στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #baufox_oht2016. Με αφορμή τη συνεργασία με την εταιρεία δομικών υλικών Baufox, που αποτελεί τον χορηγό της δράσης, το φετινό θέμα είναι “Υλικά”. Οι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους: απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, σε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης, της δράσης, αλλά και σε όσους θέλουν απλά να μοιραστούν τη ματιά τους για το OPEN HOUSE Thessaloniki. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα θα κερδίσουν δώρα από τη Fujifilm.

*18-28 Νοεμβρίου 2016, instagram, γράφοντας #baufox_oht2016 από δημόσιο προφίλ

2016-neoklassiko-loft-1

OPEN TOURS 19-20/11
Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki οι συμμετεχοντες θα εχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 85 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, 28 εκ των οποίων συμμετέχουν για πρώτη φορά. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ιατρεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία, μνημεία, κατακόμβες… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 450 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν γίνονται κρατήσεις.

*19 & 20 Νοεμβρίου 2016, επιλεγμένα κτίρια της πόλης, δωρεάν με τήρηση προτεραιότητας, δείτε περισσότερα εδώ

OPEN BIKE 19-20/11
Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μια διαδρομή με ποδήλατο και παρακολοθούν ξεναγήσεις σε 5 κτίρια. Τους παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIΤ και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016. Οι διαδρομές είναι συγκεκριμένες και οι θέσεις περιορισμένες. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας openhousethessaloniki.gr .

*19 & 20 Νοεμβρίου 2016, με κράτηση, κόστος 10€, δείτε τις διαδρομές εδώ 

TIME TO CLOSE Party 20/11
Η αυλαία του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 δεν θα μπορούσε, παρά να κλείσει με ένα πάρτυ, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες! Την Κυριακή 20/11 μετα τις 9μμ στο Στέρεο (Βαμβακά 3-5). Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις Open δράσεις, η αυλαία του OHT 2016 κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο. Στο καθιερωμένο πάρτυ λήξης είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες!

*Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, 21:00, ΣΤΕΡΕΟ, Βαμβακά 3-5 (πίσω από το Αλκαζάρ)

unnamed (12)

*Οpen House Thessaloniki 2016, 19 & 20Νοεμβρίου, www.openhousethessaloniki.gr  

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ