Agenda

Αύριο Κυριακή επισκέψου τον φάρο της περιοχής σου

Τους φάρους σε 27 περιοχές της επικράτειας ανοίγει για το κοινό το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Μάθε για τους δικούς μας επισκέψιμους φάρους σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Parallaxi
αύριο-κυριακή-επισκέψου-τον-φάρο-της-π-124456
Parallaxi

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων. Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Εικόνα: Βασίλης Βερβερίδης

Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:

Αγ. Νικόλαος – Κέα

Ακρωτήρι – Θήρα

Αρκίτσα – Φθιώτιδα

Μουδάρι – Κύθηρα

Βρυσάκι – Λαύριο

Γερογόμπος – Κεφαλονιά

Γουρούνι – Σκόπελος

Δρέπανο – Πάτρα

Δρέπανο – Χανιά

Κασσάνδρα – Χαλκιδική

Κατάκολο – Ηλεία

Κερί – Ζάκυνθος

Κρανάη – Γύθειο

Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη

Μελαγκάβι – Λουτράκι

Πλάκα – Λήμνος

Κόρακας – Πάρος

Κοκκινόπουλο – Ψαρά

Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη

Ταίναρο – Λακωνία

Κόπραινα – Άρτα

Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

Μονεμβασιά – Λακωνία

Λάκκα – Παξοί

Βασιλήνα – Εύβοια

Πάππας – Ικαρία

Σπαθί – Σέριφος

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Δυο από αυτούς βρίσκονται στην πόλη ή πλησίον και αξίζει να μάθετε κάτι γι΄αυτούς πριν τους επισκεφθείτε.

Στη διάρκεια της επίσκεψης οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τη σημασία των φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.

Ο φάρος στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαικού κόλπου (Αγγελοχώρι)

megalo_emvolo10

Κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 10,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαικού στις εκβολές του Αξιού. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Ο φάρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Ηταν φτιαγμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης. Μπροστά του, στη βραχώδη ακτή, την περίοδο 1883-1885, Γερμανοί τεχνικοί έχτισαν οχυρά, έπειτα από παραγγελία των Οθωμανών. Τότε λειτουργούσε με καύσιμο το πετρέλαιο. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Στην περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί τον μετέτρεψαν σε πολυβολείο, λόγω της στρατηγικής του θέσης, στο ύψωμα μπροστά στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου. Δίπλα του στέκεται ακόμη ένα από τα πέντε πολυβολεία από μπετόν που έφτιαξαν τότε οι Γερμανοί. Αυτό είχε αποτέλεσμα να προκαλέσει τον βομβαρδισμό του από συμμαχικά αεροπλάνα, που λάβωσαν βαριά το μνημείο και σταμάτησαν τη λειτουργία του. Το 1948 όμως, ο φάρος επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε. Αυτή τη φορά είχε για καύσιμο την ασετιλίνη, ενώ πέρασε και στην εποχή του αυτοματισμού. Το 1963 ο φάρος πέρασε στην εποχή του ηλεκτρισμού και το φως του χάραζε τη νύχτα σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Ομως η περίοδος λειτουργίας του ήταν σύντομη. Το 1998 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Εδώ και 30 χρόνια, όμως, το φως του έσβησε και το κοκκινόλευκο μονοπάτι που χάραζε η λάμπα του στη θάλασσα στροβιλίζοντας μέσα στη νύχτα, σταμάτησε να υπάρχει. Ο,τι δεν κατάφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το πέτυχε η λήθη. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε, αφέθηκε στο πέρασμα του χρόνου και ρωγμές εμφανίστηκαν στα πλευρά του. Ο κίνδυνος να καταρρεύσει ήταν ορατός. Ομως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ο φάρος του Αγγελοχωρίου, ένας από τους 25 διατηρητέους της χώρας, θα ξαναλειτουργήσει και θα είναι πλέον ένα επισκέψιμο ζωντανό μνημείο. Θα μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.

Στις αρχές του 2010 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναστήλωσης του ιστορικού φάρου, που γίνεται σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, το ΑΠΘ μέσω του προγράμματος «EC-PHAROS» και τον Δήμο Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.

Φάρος Κασσάνδρας

kasandra7

Ο φάρος αυτός στο ακρωτήριο Ποσείδι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής , σε περιοχή που ελέγχεται από το Πολεμικό Ναυτικό , λίγο πιο κάτω από τις κατασκηνώσεις. Κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 14,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13. Το ακρωτήριο Ποσείδι βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομ. Ν Δ. της Καλάνδρας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Το όνομά του το συναντούμε σε αγιορείτικα έγγραφα του 4ου αι., αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ παλιότερο και σχετίζεται με την λατρεία του Ποσειδώνα. Έχουν εντοπισθεί λείψανα αρχαίου ιερού. Στο ακρωτήριο Ποσείδι ή “Ποσειδώνιον”, όπως ονομάζεται ήδη από το Θουκυδίδη, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα σημαντικό Ιερό τoυ Ποσειδώνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα