Agenda

Τα Μουσεία της πόλης ετοιμάζουν δράσεις για παιδιά!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα Μουσεία της πόλης παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τους ετοιμάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, δράσεις και πολλά ακόμα.

Parallaxi
τα-μουσεία-της-πόλης-ετοιμάζουν-δράσε-129242
Parallaxi

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα Μουσεία της πόλης παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τους ετοιμάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, δράσεις, και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εξωσχολικές προτάσεις απασχόλησης και δημιουργίας. Δείτε τι τρέχει στο καθένα από αυτά!

noesis

Στον κόσμο του ΝΟΗΣΙΣ

Όλοι ξέρουμε και αγαπάμε το Κέντρο Διαδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης. Τι να πρωτοεπισκεφτεί κανείς; Tο Κοσμοθέατρο, που είναι ένας μοναδικός κινηματογράφος γιγαντο-οθόνης τύπου ΙΜΑΧ που προβάλλει εκπαιδευτικές ταινίες, με θέματα από τον Δαρβίνο μέχρι και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε υψηλή ευκρίνεια και 3D. Το Πλανητάριο, που φιλοξενεί διαλέξεις και αστρονομικές προσομοιώσεις, και προβάλει εκπαιδευτικά shows. Τον Προσομοιωτή, που συνδυάζει την τρισδιάστατη εικόνα με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις, δημιουργώντας την αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει ένα Κινηματοθέατρο Εξομοίωσης Κίνησης. Το Τεχνοπάρκο, με τα διαδραστικά του εκθέματα που μας μαθαίνουν για τις επιστήμες, το οποίο ξεκίνησε από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί στους χώρους του το ΝΟΗΣΙΣ. Η λίστα δεν τελειώνει. Και φέτος, έχουμε κάποιους επιπλέον λόγους να επισκεφτούμε το ΝΟΗΣΙΣ, καθώς θα τρέξει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες! Από προγράμματα που συνδυάζονται με προβολές στο Κοσμοθέατρο, ξεναγήσεις στο Μουσείο Τεχνολογίας, «Διαστημικές αποστολές» με ζωντανή παρουσίαση στο Πλανητάριο, πρόγραμμα ρομποτικής «Η ρομποτική συναντά τους αρχαίους Έλληνες τεχνολόγους», Science shows, μέχρι και κύκλους εργαστηρίων με τους Peiramatistas, με θεματικές που ποικίλλουν από εφαρμογές της φυσικής μέχρι το διάστημα, κι όχι μόνο. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το κατάστημα δώρων του για τα πιο πρωτότυπα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οικιακά πλανητάρια, μικροσκόπια, όργανα παρατήρησης και τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας livebooks (NOESIS, 6o χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Τ. 2310483000).

Slinder

Ένας μαγικός τόπος στήνεται στη ΔΕΘ

Ίσως όχι μουσείο, αλλά αξίζει ειδική αναφορά. Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, η ΔΕΘ-Helexpo έστησε ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και έντονο διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Μετά την πρώτη γνωριμία με το θεματικό πάρκο στη διάρκεια της ΔΕΘ επαναλειτουργεί με ακόμη περισσότερες δραστηριότητες από τα τέλη του Οκτώβρη στον ίδιο χώρο (24/10, ΔΕΘ-Helexpo).

Δράσεις στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η σχολική χρονιά ξεκινάει δυναμικά και για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, εργαστήρια και πολλά άλλα, με αφορμή τις δύο επερχόμενες εκθέσεις «Η Επανάσταση του Χρώματος» και «Ψίθυροι». Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων καταστρώνει για φέτος όπως κάθε χρόνο ένα πλάνο εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων ομάδων. Η έμφαση δίνεται φέτος στον επισκέπτη, μικρό και μεγάλο, με στόχο τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στο αντικείμενο της έκθεσης, στην ιστορία που αυτό αφηγείται και στο κοινό του μουσείου.

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, στην έκθεση «Η Επανάσταση του Χρώματος» θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για κάθε ηλικιακή ομάδα να προσεγγίσουν τον τρόπο που οι Ρώσοι πρωτοπόροι χειρίστηκαν με την παλέτα τους το χρώμα και τις διαστάσεις του. Ενώ στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, στην έκθεση “Ψίθυροι” θα πραγματοποιηθεί μια διαδραστική ξενάγηση που απευθύνεται σε λύκεια με κεντρικό άξονα την ταυτότητα, το φύλο, τους κοινωνικούς περιορισμούς και τον φόβο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται Τρίτη- Παρασκευή 10:00-15:00, κατόπιν ραντεβού, και έχουν διάρκεια δύο ώρες (Ομαδικό εισιτήριο: 1€/άτομο, Τ: 2310589222).

mmst

«Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ» στο ΜΜΣΤ

Τα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ» του Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μουσείου. Στα εργαστήρια αυτά, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, οι μικροί μας φίλοι μέσα από μια ποικιλία βιωματικών μεθόδων, δράσεων και ερεθισμάτων προσαρμοσμένων στα ηλικιακά τους χαρακτηριστικά, εξοικειώνονται με το περιβάλλον του μουσείου, «συνομιλούν» με τα εκθέματά του, ψυχαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με τάσεις και ρεύματα της σύγχρονης τέχνης και εκφράζονται δημιουργικά (Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 και κάθε Σάββατο 11.30-13.30). Και βέβαια υπάρχει και το πρόγραμμα «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου», όπου παιδιά ηλικίας 3-4 ετών παίζουν, μαθαίνουν και δημιουργούν σε συνεργασία με το γονέα τους (Κάθε Πέμπτη 18.00).

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ» τρέχει το “Design Lab”, ένα πρόγραμμα που εισάγει τα παιδιά ηλικίας 8-13 ετών στις βασικές αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού και στον μαγικό κόσμο των καθημερινών αντικειμένων (Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00). Αλλά και το “Museum Animated Lab” για παιδιά ηλικίας 8-13 ετών, που επικεντρώνεται στην γνωριμία και εκμάθηση επιλεγμένων τεχνικών animation. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων και αξιοποιώντας παραδοσιακά εικαστικά μέσα, όπως το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία, την οποία και θα μεταφράσουν σε κινούμενη εικόνα, δημιουργώντας ένα προσωπικό μικρού μήκους animation (Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 και κάθε Σάββατο 11.30-13.30).

mmst2

Στο «Τέχνη και Αρχιτεκτονική Lab», πόλεις πλωτές, κινούμενες, περιφερόμενες έρχονται να δοκιμάσουν τα όρια της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της χειροτεχνικής επιδεξιότητας παιδιών ηλικίας 11-14 ετών. Με αφορμή την αρχιτεκτονική ή το έργο τέχνης, οι έφηβοι καλούνται να οραματιστούν παράξενες πόλεις του μέλλοντος, να σχεδιάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να τις μεταφέρουν στις τρείς διαστάσεις (Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 11.30-13.30 και Κυριακή 11.30-13.30). Τέλος, έχουμε τα Family Workshops για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών με τη συνοδεία ενός ενήλικα, με πρωτοτυπία την συνεργασία με καλλιτέχνες προερχόμενους από διαφορετικά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης (Κάθε Σάββατο 11.30-13.30).

Όλα τα προγράμματα έχουν συμμετοχή κατόπιν εγγραφής με κόστος 130€, και αποτελούνται από κύκλους 10 συναντήσεων (Πληροφορίες: Τ. 2310240002).

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Τελλόγλειο

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά, που καλύπτει διάφορους τομείς των τεχνών, παρουσιάζει τη νέα σεζόν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Εικαστικά, μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, εργαστήριο χορού, comics και σεμινάρια μουσικοθεραπείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα λειτουργήσουν από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι 29 Ιανουαρίου 2017 (α΄ κύκλος). Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, μικροί φίλοι του Τελλογλείου θα έρθουν σε επαφή με τις εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ΄21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» και θα γνωρίσουν καλλιτέχνες, κινήματα και ρεύματα της τέχνης.

tellogleio

Αναλυτικά τα εργαστήρια που θα συναντήσουν στο Τελλόγλειο οι μικροί μας φίλοι: 1. Εικαστικά εργαστήρια : «Γνωρίζοντας τον κόσμο του Ντελακρουά» «Ουράνιο Τόξο» (Ηλικίες 4-6, Σάββατο 10:00 -12:00, εργαστήριο 1ου ορόφου) -Εργαστήριο εικαστικών Ι (Ηλικίες 7-9, Κυριακή 10:00-12:00, εργαστήριο Miro) -Εργαστήριο εικαστικών ΙΙ (Ηλικίες 10-12, Κυριακή 12:30-14:30, εργαστήριο Miro) 2. Εργαστήριο Comics: «Τα μυστικά της καρικατούρας» (Ηλικίες 8-12, Σάββατο 10:00-12:00,εργαστήριο Miro) 3. Θεατρικό εργαστήριο: «Η κυριαρχία της φαντασίας και του συναισθήματος στο θέατρο» (Ηλικίες 8-12, Κυριακή 12:30-14:30, αμφιθέατρο) 4. Εργαστήριο χορού (Ηλικίες 5-7, Σάββατο 10:00-12:00, αμφιθέατρο) 5. Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας (Ηλικίες 4-12, Σάββατο 12:00-14:00, διάρκεια κάθε συνεδρίας: 45 λεπτά)

Οι εγραφές θα γίνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2016 και τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με κόστος 80 ευρώ, και 10% έκπτωση στο δεύτερο παιδί. Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας είναι δωρεάν. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο 10 άτομα και μέγιστος 17 (Πληροφορίες – εγγραφές: Πληροφορίες στα τηλ: 2310 991611 και 2310 999074).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και το πρωτότυπο βιωματικό μουσικό εργαστήριο “Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα”, που θα γίνει το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία σε ενήλικες και παιδιά με απώλεια ακοής για μια πρώτη επαφή με τη μουσική και τα κρουστά. Ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις ενισχύουν τη διάδοση δονήσεων και σε συνδυασμό με βίντεο ενθαρρύνουν τη διάδραση των συμμετεχόντων υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών/μουσικών. Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας θα πραγματοοποιούνται Σαββατοκύριακα και συμμετοχή των ατόμων με απώλεια ακοής θα είναι δωρεάν (Εγγραφές από 20 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2016 στα Τ. 6988 668044 και 2310991610).

Tellogleio (2)

Ξεναγηθείτε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με την νέα σχολική χρονιά που ξεκινά, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ετοιμάζει κι αυτό τα προγράμματά του και καλεί εκπαιδευτικούς να φέρουν την τάξη τους στο Μουσείο! Αυτό το φθινόπωρο, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κανονίσουν μια επίσκεψη στο Μουσείο και, με την βοήθεια φυλλαδίων και υποστηρικτικού υλικού που θα τους παρέχει το Μουσείο, να ξεναγήσουν την τάξη τους με βάση τα εξής προγράμματα: “Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες” για νήπια και μαθητές Α΄ Δημοτικού, “Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή”, “Το Βυζαντινό Κάστρο” και “Νερό, πηγή ζωής” για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, και “Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου” για μαθητές Στ΄ Δημοτικού. Αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα ισχύουν και για μαθητές Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, συγκεκριμένα τα “Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου” και “Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα”. Το κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα σχολικό τμήμα έως 25 μαθητές/τριες (Πληροφορίες: 2313 306476) (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Τ. 2313306400).

????????????????????????????????????

Το Ολυμπιακό Μουσείο μας καλεί

Κάθε καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει στο Ολυμπιακό Μουσείο δυναμικά, με όρεξη για δημιουργία, πρωτοτυπία και ακόμα πιο υψηλούς στόχους! Οι καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και η επιτυχημένη πορεία των εργαστηρίων του έχει σαν βάση την εκπαιδευτική ψυχαγωγία των παιδιών. Μας περιμένουν λοιπόν το Εργαστήριο Μουσικοκινητικής Αγωγής & Ελεύθερης Έκφρασης με δύο τμήματα για παιδιά 4-6 ετών (κάθε Σάββατο 11:00-12:00), η Θεατρική Ακαδημία για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών (κάθε Σάββατο 12:15-14:15), το Εργαστήριο Μαγειρικής & Υγιεινής Διατροφής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (κάθε Σάββατο 10:00-12:00) και το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών για παιδιά 6-8 ετών (κάθε Σάββατο 12:15-14:15). Και δεν ξεχνάμε τις εκπαιδευτικές συνεδρίες του Ολυμπιακού Μουσείου, που πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Το Μουσείο σας περιμένει για δημιουργικά Σαββατιάτικα πρωινά! (Ολυμπιακό Μουσείο, Αγ.Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, T. 2310 968531-2/2310 968635).

????????????????????????????????????

Στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως τον χειμώνα

Και αυτή την σεζόν, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας ετοιμάζει όμορφες δράσεις για παιδιά από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο. Για αρχή, τις Κυριακές του Οκτώβρη, και τις ώρες 11.00- 13.00, μας περιμένουν οι δράσεις “Τι είναι τα Μουσεία;”, που διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών γύρω από τα μουσεία, “Ταχυδρόμος και Γράμματα ή Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο” όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν μέσα από παιχνίδι τις διαδικασίες αποστολής ενός μηνύματος, “Οι Αριθμοί στη Ζωή μας”, με θέμα το μέσο που μας επιτρέπει να υπολογίζουμε πληθώρα δεδομένων στην καθημερινή μας ζωή, “Φως και Σκιές” όπου τα παιδιά θα συμμετέχουν σε πειράματα και διαδραστικά παιχνίδια, καθώς και “Κινούμενα Σχέδια” όπου θα μάθουν για την 7η τέχνη. Τις ίδιες ώρες, τις Κυριακές του Νοέμβρη, θα τα περιμένουν οι δράσεις “Προϊστορικοί Οικισμοί και Χρονομηχανές”, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή πριν την εξάπλωση της τεχνολογίας, “Από το μαλλί… Στην τέχνη την Υφαντική”, σε ένα εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας με θέμα την υφαντουργία, “Φωτογραφίζοντας… τη στιγμή”, όπου εξερευνούν τον κόσμο της φωτογραφίας μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, και “Οι Μετεωρίτες και το Σύμπαν” όπου θα ακούσουν για τα μυστήρια του σύμπαντος. Τέλος, τον Δεκέμβριο, οι μικροί μας φίλοι θα περάσουν τις Κυριακές μέχρι τις γιορτές με τις δράσεις “Αγγεία, Σεντούκια και Βαλίτσες!”, όπου κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα θα τους διηγηθεί ιστορίες, “Ηφαίστεια, Λάβα και Μεταλλουργία”, όπου θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τη φύση των ηφαιστείων, και “Με τον Ρούντολφ οδηγό χειροτεχνίες θα φτιάξω ένα σωρό”, όπου λίγο πριν τις γιορτές τα παιδιά γνωρίζουν τα έθιμα των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο, διασκεδάζουν και δημιουργούν ευφάνταστες κατασκευές (Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, Τ. 2310913047).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα