Agenda

Το Τελλόγλειο βάζει μπρος την κινηματογραφική του μηχανή!

Μια καλή ευκαιρία να δούμε την ματιά του κινηματογράφου πάνω στην ελληνική πόλη!

Parallaxi
το-τελλόγλειο-βάζει-μπρος-την-κινηματ-165551
Parallaxi

Το Τελλόγλειο παραμένοντας πιστό στην φιλοσοφία του τόσο για την προάσπιση του πολιτισμού όσο και για τον προσανατολισμό του στις έξυπνες δράσεις που συνδέουν την ουσία της ύπαρξής του μουσείου με την ζωή στην πόλη αυτή τη φορά κάνει “κινηματογραφική είσοδο” στα πολιτιστικά της Θεσσαλονίκης. Το Τελλόγλειο αγγίζει τον κινηματογράφο και καλεί όλους όσοι αγαπούν την έβδομη τέχνη να έχουν ενεργό ρόλο στις ιδιαίτερες δράσεις. 

κινηματογράφος

Πιο συγκεκριμένα, ένας μεγάλος κύκλος δράσεων αφιερωμένος στον κινηματογράφο και τους κορυφαίους εκπροσώπους του στην Ελλάδα με προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες ξεκινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. Θ. και αναμένεται να φέρει πλήθος κόσμου και πάλι στον χώρο του. Στο πλαίσιο της νέας αυτής δράσης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή Κινηματογράφου και Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιάννη Χατζηγώγα, το Τελλόγλειο υποδέχεται το «Σινεμά του αρχιτέκτονα» με προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από τον χώρο του σινεμά.

Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο. Θα προβληθεί το αριστούργημά του «Δράκος» (1956) με παράλληλο σχολιασμό από τον ίδιο τον δημιουργό σε ζωντανή σύνδεση από την οικία του στην Αθήνα. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης θα μιλήσει για διάφορες σκηνές της ταινίας, θα αναφερθεί στους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και τις γειτονιές της Αθήνας όπου γυρίστηκε.

Ο Δράκος μας μεταφέρει στη Αθήνα του 55, η ανασυγκρότηση της κοινωνίας από τον πόλεμο ολοκληρώνεται, μπαίνοντας τα θεμέλια για τη στρεβλή ανάπτυξη, το παλιό συνυπάρχει με το καινούργιο, τα λαϊκά στρώματα της πόλης κρατούν ακόμα τον αγροτικό τρόπο ζωής, η φτωχολογιά του Πειραιά αποτυπώνεται ρεαλιστικά, όπως άλλωστε έκανε την ίδια εποχή και ο ιταλικός νεορεαλισμός.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που θα συνεχιστεί κάθε Δευτέρα, 18.00 με 21.00, είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας και η συγκρότηση μιας βάσης για νέους, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη.

Για τον λόγο αυτό οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν τόσο στην θεωρία όσο και την πρακτική του κινηματογράφου: οι συμμετέχοντες θα έχουν ενεργό ρόλο στις δράσεις, αναλαμβάνοντας να γυρίσουν μικρές ταινίες με το κινητό τους και απλές μηχανές λήψης δίνοντας περισσότερο βάρος στη ματιά, το μοντάζ, το γύρισμα και λιγότερο στην υψηλή τεχνολογία.

cinema στο Τελλόγλειο

Ο κύκλος θα περιλαμβάνει ακόμη αφιερώματα στον Κώστα Γαβρά («Ζ»), τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο («Το λιβάδι που δακρύζει»), τον Φίλιππο Κουτσαφτή («Αγέλαστος πέτρα, Αρκαδία χαίρε») και πολλούς ακόμη σημαντικούς εκπροσώπους της έβδομης τέχνης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της τοπικής κινηματογραφικής ιστορίας που μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Έτσι θα γίνουν προβολές και σεμινάρια με θέμα τους πρωτοπόρους αδελφούς Μανάκια, τον Τάκη Κανελλόπουλο, τον Φλώρο Φλωρίδη, τον Παύλο Ζάννα, τον Νίκο Μπιλιλή, τον Σάκη Παπαδημητρίου, τον Τάσο Ψαρά, τον Μίλτο Αρβανιτάκη και άλλους δημιουργούς που συνέδεσαν την πορεία τους με το σινεμά: σκηνοθέτες, σεναριογράφους, μουσικούς.

Επιχειρείται έτσι να συγκεντρωθεί και να κωδικοποιηθεί η πλούσια ιστορία της πόλης για το σινεμά, μέσα από σπάνιο υλικό (εκδόσεις και άλλα ντοκουμέντα).

«Η Θεσσαλονίκη έχει έντονο αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Οι ταινίες που γυρίστηκαν στην πόλη περιέχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που πρέπει να συλλέξουμε και να αναδείξουμε», τονίζει ο κ. Χατζηγώγας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή ταινιών, παράλληλα με την «κατάδυση» στη θεωρία και τη μαγεία του κινηματογράφου και τη γνώση του πλούσιου υλικού για το σινεμά στην Θεσσαλονίκη.

*Από Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 18.00 και κάθε Δευτέρα 18.00-20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα