Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

0
14360

book (1)

Μια γιορτή αφιερωμένη στην λογοτεχνία στήνεται στην πόλη με αφορμή την 23η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Δράσεις θα πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα γιορτάζοντας την ημέρα, και βέβαια η Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να απέχει, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έχουν πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου. Εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ σε δημόσιους και μη χώρους, και βραβευμένοι συγγραφείς βγαίνουν να διαβάσουν το έργο τους.

Η 23η Απριλίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, είναι αφιερωμένη σε δυο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Μάλιστα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει με τη σειρά της στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

book (1)

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», οργανώνονται εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Η Ημέρα Βιβλίου σας καλεί. Δείτε τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης!

Το ΚΘΒΕ γιορτάζει την Ημέρα Βιβλίου με δύο υπαίθριες παραστάσεις

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου 2017), που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την παρουσίαση δύο παραστάσεων. Το Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο 22 Απριλίου στις 12.00 «τους Άθλιους» και την Κυριακή 23 Απριλίου στις 13.30, το κουκλοθέατρο «Το δώρο». Και για τις δύο παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

αθλιοι

Οι Άθλιοι: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική παρουσιάζει θεατροποιημένα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», του Βίκτορα Ουγκώ σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. «Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ’ αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

*22 Απριλίου 2017, Αίθριος χώρος έξω από το Βασιλικό Θέατρο, τηλ. 2315 200000, Ώρες: 12:00 εώς 14:00, Είσοδος ελεύθερη

δωρο2

Το δώρο: Μια ευέλικτη παράσταση κουκλοθεάτρου-θεάτρου αντικειμένων, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, με ζωντανή μουσική, γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα. Εκεί που δεν το περιμένεις τα άχρηστα γίνονται χρήσιμα! Τα άσχημα όμορφα! Ο Μάριος, η Ελένη κι ο Παύλος ανοίγουν τα φτερά τους και τα δικά μας φτερά στη φαντασία! Και μας… χαρίζουν τα δώρα που δωρίστηκαν. Στο «Δώρο» παρακολουθούμε την περιπέτεια ενός ρακοσυλλέκτη που προσπαθεί με κάθε μέσο να προσφέρει στο παιδί του το δώρο που του υποσχέθηκε. Με τη βοήθεια μιας φίλης του θα αναζητήσει λύση στον κόσμο των «άχρηστων» υλικών. Τα παλιά αντικείμενα θα ζωντανέψουν και στη συνέχεια θα μεταμορφωθούν σε ζώα, σε ανθρώπους και σ’ ό,τι περνά από τη φαντασία μας. Θα κατορθώσει άραγε να δώσει το πολυπόθητο δώρο στην κόρη του; Να τηρήσει την υπόσχεση που της έδωσε; Ποια είναι η πραγματική αξία του δώρου; Το δώρο δωρίζεται; Και μέσα σ’ όλα αυτά τι ρόλο παίζει η αγάπη; Δίνεται χάρισμα;

*23 Απριλίου 2017, Αίθριος χώρος έξω από το Βασιλικό Θέατρο, τηλ. 2315 200000, Ώρες: 13:30 εώς 15:30, Είσοδος ελεύθερη

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

βιβλιοθηκη χαριλαου

Οι μικροί Βιβλιοφάγοι της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου διαβάζουν και αλλάζουν

21 Απριλίου 2017, Ώρες: 18:30 εώς 20:00

Οι μικροί βιβλιοφάγοι γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία, μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό! Με όχημα τη μουσική, τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… Μεγάλοι και μικροί ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες… Με την οικονομολόγο Άννα Δασκοπούλου. Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι στο χέρι μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία!

Αρχαίο θέατρο για όλους

24 Απριλίου 2017, Ώρες: 19:00 εώς 20:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 4 συναντήσεων για ενήλικες με στόχο τη γνωριμία με το αρχαίο θέατρο και τη δραματική ποίηση της κλασικής περιόδου. Πώς παίζονταν το θέατρο στα Μεγάλα Διονύσια; Γιατί συνεχίζουν να μας συγκινούν οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) και ο Αριστοφάνης; Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με τους συμμετέχοντες, οπτικό υλικό και διαδραστικές ασκήσεις. Με το θεατρολόγο και υποψήφιο διδάκτορα του Α.Π.Θ. Ζαφείρη Νικήτα.

Πρώτη συνάντηση: μαθαίνουμε για την προέλευση της τραγωδίας από τη διονυσιακή λατρεία, τους δραματικούς αγώνες και τα μέρη του θεάτρου. Δεύτερη συνάντηση: μαθαίνουμε για τους συντελεστές της παράστασης, το χορό και τα πρόσωπα και τον ορισμό της τραγωδίας από τον Αριστοτέλη. Τρίτη συνάντηση: μαθαίνουμε για τους τρεις μεγάλους τραγικούς, τις ιστορικές συνθήκες της εποχής τους και τα χαρακτηριστικά του έργου τους. Τέταρτη συνάντηση: μαθαίνουμε για το σατυρικό δράμα και την κωμωδία του Αριστοφάνη, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συζήτηση για τις σύγχρονες αναβιώσεις του αρχαίου δράματος.

book (2)

Μίνι Μαραθώνιος Ανάγνωσης στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

26 Απριλίου 2017, Ώρες: 18:00 εώς 21:00

Με ένα μίνι μαραθώνιο ανάγνωσης, συμμετέχει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου). Την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 18.00 το απόγευμα προσκαλεί όλους εσάς τους γνωστούς ή άγνωστους Θεσσαλονικείς, συστηματικούς ή όχι αναγνώστες, βιβλιόφιλους ή λάτρες της συγκεκριμένης λογοτεχνίας, να διαβάσετε αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Ιωάννου «Το δικό μας αίμα». Οι αναγνώσεις θα διαρκέσουν 3 ώρες. (Δηλώσεις συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310 324666)

*21-26 Απριλίου 2017, Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών – Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666)

Ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Εκδοτών Θεσσαλονίκης τιμά τη Διεθνή Ημέρα Βιβλίου

Ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Εκδοτών Θεσσαλονίκης τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Βιβλίου που καθιέρωσε η UNESCO διοργανώνει ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στις 22 και 23 Απριλίου 2017 στην πλατεία Ναυαρίνου (22.04.2017) και στην πλατεία της Ροτόντας (23.04.2017).

Αναλυτικά το Σάββατο 22 Απριλίου στην πλατεία Ναυαρίνου:

11:00 – 23:00: σας καλούμε σε μια γιορτή δρόμου όπου μουσική, χορός και λόγος φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της ανάγνωσης και αυτών που έχει να προσφέρει στον αναγνώστη.
Ζωγραφική και μουσική για τα παιδιά, δίπλα στην παιδική χαρά.

Συμμετέχουν: Ομάδα χορού Flamenco Semilla, Νίκος Δημηνάκης, Δημήτρης Μπασλάμ, Laura Maria Calderon, Adrian Barile, Javier Martinez, Matias Gadi Caduco, Lost Cumbia, Jazz εργαστήρι του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης (διδασκαλία, διεύθυνση, ενορχήστρωση Λάκης Τζήμκας), Rock εργαστήρι του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνος Πάνος Τσακίρογλου), Μεικτή Νεανική Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης (διδασκαλία, διεύθυνση Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη), Οι ηθοποιοί Δημήτριος Σπορίδης, Κωνσταντίνος Τσώνης, Νίκη Ιωακειμίδου.

23:00: Νύχτα του βιβλίου στο bau’s art bar, πλατεία Ναυαρίνου και Λόρδου Βύρωνα.

Την Κυριακή 23 Απριλίου στην πλατεία της Ροτόντας:

11:00: Αναγνωστικό αναλόγιο με το Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή.

* 22-23 Απριλίου 2017, Δημητρίου Γούναρη, Πλατεία Ναυαρίνου, Τηλ. 2310265042

book (2)

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. γορτάζουν την Ημέρα Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Στο Κεντρικό Ταχυδρομικό Κατάστημα ΕΛΤΑ της πόλης μας θα υπάρχει, με αφορμή την Ημέρα Βιβλίου, ειδική θυρίδα εξυπηρέτησης των επισκεπτών εμπλουτισμένη μόνο με βιβλία από τις Εκδόσεις ΕΛΤΑ. Παράλληλα θα πωλούνται και τα ειδικά συλλεκτικά Γραμματόσημα που εκδόθηκαν για την Ημέρα Βιβλίου, ενώ θα πραγματοποιείται και σφράγιση φιλοτελικών αντικειμένων με Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα.

*22 Απριλίου 2017, Κεντρικό Ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Ηρακλείου 38 (541 01 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), Ώρες: 10:00 πμ – 14:00 μμ

Παράλληλα πολλοί συγγραφείς θα βρεθούν σε χώρους της Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν νέα τους βιβλία με αφορμή την Ημέρα Βιβλίου. Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις που θα τρέξουν στην πόλη εδώ

poster

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ