Agenda

Η Ζωή Μέσα απο τα Μάτια του ‘Αλλου

Νεαροί πρόσφυγες και μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια μαζί με φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν, σε διάστημα τριών συναντήσεων, στιγμές από την καθημερινή τους ζωή.

Parallaxi
η-ζωή-μέσα-απο-τα-μάτια-του-αλλου-177328
Parallaxi

Η τέχνη μιμείται την ζωή ή η ζωή την τέχνη; Δεν έχει σημασία. Όταν βλέπεις δύο μαθητές Λυκείου, δύο παιδιά συνομήλικα, εκ των οποίων ο ένας έχει ζήσει σε έναν άλλον κόσμο και έχει βιώσει μια θηριωδία, να μοιράζονται απλόχερα, χωρίς ενδιασμούς, τους προβληματισμούς και τα όνειρα τους για την ζωή, είναι απλά μαγικό.

ρεφ4Μέσα απο το πρόγραμμα «Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου». Νεαροί πρόσφυγες και μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, με την καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν, σε διάστημα τριών συναντήσεων, στιγμές από την καθημερινή τους ζωή.

ρεφ2Πρώτα φιλμάρει ο ένας, και έπειτα ο άλλος. H κάμερα, ο κινηματογράφος αποτυπώνει και ενδυναμώνει, με κάθε νέα αποκάλυψη του παιδιού μπροστά απο τον φακό, την σχέση μεταξύ τους. Είναι η σχέση που θα είχαν όλα τα παιδιά της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως διαφορών και αυτό αν δεν δείτε τα φιλμάκια των παιδιών δεν περιγράφεται με λόγια.

Το πρόγραμμα είναι προιόν συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κολλέγιου Ανατόλια. Μεταφραστές, άνθρωποι του ΟΗΕ, φοιτητές, καθηγητές και πάνω απο όλα οι πρόσφυγες και οι μαθητές του Ανατόλια σπάνε κάθε φραγμό μεταξύ τους και επιχειρούν να παρακολουθήσουν τον κόσμο, έστω και για λίγο, μέσα απο τα μάτια του άλλου.

ρεφ1Η κ. Μουζάκη πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου και μία εκ των συντονιστών του προγράμματος τόνισε στην Parallaxi “Είναι μια μαγική εμπειρία, τα παιδιά δένονται μέσα σε λίγη ώρα μέσω αυτού του μοναδικού κινηματογραφικού “παιχνιδιού”. Επίσης μας αναφέρε ότι οι συνεργαζόμενοι φορείς φιλοδοξούν το πρόγραμμα να συνεχίστει και να εξελιχθεί.

ρεφ3Η συλλογή των ολιγόλεπτων ταινιών και των φωτογραφιών που προέκυψαν από το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, όπως και η κοινή πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί στις 8 Μαρτίου από τη Sabine Waehning, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Δέσποινα Μουζάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, πρόεδρο Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και τον Παύλο Πανταζή, αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, και την Αριάν Κότση, Director of U.S. Counseling Office & Special Programs του Κολλεγίου Ανατόλια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των δημιουργών (φοιτητών, μαθητών, προσφύγων). Τη συζήτηση συντονίζει η Δρ Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Bissell, ACT- American College of Thessaloniki.

*Τετάρτη 8 Μαρτίου. Ώρα: 18.00. Βιβλιοθήκη Bissell, ACT – American College of Thessaloniki, Σεβενίδη 17, Πυλαία. 2310 398 390- 391. Διάρκεια έκθεσης έως 9 Απριλίου 2017. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10π.μ. – 4μ.μ., Σάββατο: 11π.μ. – 2μ.μ. Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης: 2310 398390 -1.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα