Πολιτισμός

Όσα έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο! (26/28/5)

Ίσως το πιο γεμάτο Σαββατοκύριακο της χρονιάς έρχεται με φόρα στην πόλη.

Parallaxi
όσα-έρχονται-αυτό-το-σαββατοκύριακο-26-28-5-198387
Parallaxi

Ίσως το πιο γεμάτο Σαββατοκύριακο της χρονιάς έρχεται με φόρα στην πόλη. Διαλέξτε τι θα πρωτοκυνηγήσετε και κρατήστε σημειώσεις σύμφωνα πάντα με την πληθωρική ατζέντα της Parallaxi.

Aπο την Παρασκευή “Nocturne” στο Vis Motrix 

Η ομάδα χορού “VIS MOTRIX”, παρουσιάζει την νέα της παραγωγή με τίτλο: “NOCTURNE”, στο STUDIO VIS MOTRIX. noc•turne (nok′tûrn), ουσ. [μουσική και χορός.] προέρχεται από το λατινικό nocturnus – της νύχτας/ σύντομη μουσική και χορευτική σύνθεση για τις νυχτερινές ώρες, ειδικότερα ένα ονειρικό, λυρικό μουσικό έργο για πιάνο/ ορχηστρική σύνθεση για πιάνο, ονειρικού ή διαλογιστικού χαρακτήρα/ πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει νυχτερινή σκηνή/ νυχτερινό συμφωνικό ποίημα.

Ο όρος nocturne αναφερόταν αρχικά σε μουσικά έργα του 18ου αιώνα που παίζονταν σε χοροεσπερίδες ανάμεσα στις 9 και τις 11 το βράδυ, με πρωτεργάτη τον Ιρλανδό John Field. Τον 19ο αιώνα, τα nocturnes εξελίχθηκαν σε λυρικές συνθέσεις για σόλο πιάνο. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του είδους ήταν ο Frederic Chopin που έγραψε 21 nocturnes. Θεωρούνται συνθέσεις ήσυχες, εκφραστικές και λυρικές και συχνά μελαγχολικές, αν και στην πραγματικότητα κάποιες είναι έντονες και εκφράζουν μια ποικιλία διαθέσεων

*Παρασκευή 26 Μαΐου έως και Δευτέρα 5 Ιουνίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9:30μμ., Studio Vis Motrix, Έδισσον 4, Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο 

Η Γιορτή Πολυγλωσσίας ξεκίνησε ως νέος θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο όπου θα αναδείξουν το έργο τους και θα συνεργαστούν μεταξύ τους: αλλόγλωσσες ομάδες της πόλης και κοινότητες, προξενεία και πρεσβείες όλων των χωρών, εκπαιδευτικοί και σχολεία της περιφέρειας, ινστιτούτα, μορφωτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς της πόλης, θεσμοί Γιορτών Γλωσσών και Πολιτισμών στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, πολίτες σε όλον τον κόσμο που συμμετέχουν σε παρόμοια εναλλακτικά κινήματα ειρήνης και συνανθρωπίας. Δείτε περισσότερα εδώ.

*26-27-28 Μαΐου 2017, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2313 318664,-65, -60

Tην Παρασκευή οι Polkar στη Μαύρη Τρύπα 

Οι Polkar στη Μαύρη Τρύπα! Για να γιορτάσουν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους “Όλα αρχίζουν” από τη Novel Vox. Για να στήσουν-συστήσουν στη Μαύρη Τρύπα τη φιέστα με τα νέα κομμάτια τους αλλά και τις διασκευές που τους έκαναν SOLD OUT στις χειμερινές τους εμφανίσεις. Για να κάνουν μαζί με το ντεμπούτο του album τους, το ντεμπούτο των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων. Στα live τους οι Polkar έχουν ως άξονα την δημιουργία μιας ανοιχτής μουσικοθεατρικής performance με διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, περνώντας αβίαστα από τα μουσικά είδη που τους αφορούν, folk/rock/indie/country/pop/gospel, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την απενεχοποίηση μιας παραδοσιακής μεξικάνικης φιέστας.

*Παρασκευή 26 Μαίου. Μαύρη Τρύπα, Λαδάδικα, 546 25 Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή η Antonella Vitelli και ο Luciano Bellini στο Μ.Μ.Σ.Τ

Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ιταλικής Δημοκρατίας η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, τo Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στη συναυλία του μουσικού σχήματος Duo Pianistico Italiano – Antonella Vitelli e Luciano Bellini “Quattro mani all’opera…”

*Παρασκευή 26 Μαίου. Ώρα: 20:00. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO-Θεσσαλονίκη, 2310.240002). Είσοδος ελεύθερη. 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης

Είναι ένα ταξίδι που διαρκεί 60 ώρες με όχημα τη φαντασία και τροφοδότες τα βιβλία. Ή μάλλον καλύτερα τα παραμύθια. Εφτά χρόνια τώρα, στη Χαλκηδόνα, εθελοντές και φορείς συνεργάζονται και υλοποιούν ένα μαραθώνιο παραμυθιού, που βρίσκει μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης αρχίζει την Πέμπτη όμως απο την Παρασκευή οι αφηγήσεις, τα θεατρικά δρώμενα και όλες οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν το πρωί στις 9 και δεν θα σταματήσουν ούτε τη νύχτα, παρά μόνο όταν πραγματοποιηθεί η λήξη του φεστιβάλ, η οποία θα γίνει το βράδυ της Κυριακής. Δείτε τα πάντα για το φεστιβάλ εδώ.

*25-29/5/2017. Χαλκηδόνα. Όλη την ημέρα. Είσοδος Ελεύθερη.

Tην Παρασκευή “Ευλάβεια, ραψωδίες, μύθοι και φολκλόρ” στο Βασιλικό Θεάτρο 

Η σειρά συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συνεχίζεται με μία συναυλία που συνδυάζει ποικίλα ακούσματα, ενδιαφέρουσες ιστορίες και έντονα συναισθήματα. Διευθύνει ο νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας της Κ.Ο.Θ. ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2014’ Δημήτριος Σπούρας, ενώ σολίστ στο πιάνο είναι η διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με δημοφιλέστερο ίσως αμερικανικό συμφωνικό έργο, το υπέροχο ‘Αντάτζιο για έγχορδα’ του Μπάρμπερ. Ακολουθεί το ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Σνίτκε, έργο χαρακτηριστικό του μεταμοντερνισμού με πολλαπλές τεχνικές στη σύνθεση και με έντονα μυστικιστικό χαρακτήρα. Ο Λιστ έχει διασκευάσει για ορχήστρα έξι συνολικά ‘Ουγγρικές Ραψωδίες’, τα θέματα των οποίων είναι βασισμένα σε τσιγγάνικα τραγούδια ενώ ο Σμέτανα συνέθεσε τον κύκλο έξι συμφωνικών ποιημάτων ‘Η πατρίδα μου’ σε πλήρη δυστυχία λόγω κώφωσης, αλλά με υπερήφανο πνεύμα για να τιμήσει τη σκλαβωμένη του πατρίδα.

*Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30. Βασιλικό Θέατρο. Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 15 €. Εξώστης 10 €. Μειωμένο 5 €.

Απο την Παρασκευή η έκθεση ζωγραφικής “Winetopia” στο Πόρτο Καρράς 

Την Παρασκευή, το κτήμα Πόρτο Καρράς ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη με την έκθεση ζωγραφικής “Winetopia”, ένα εικαστικό project εικόνων αμπελιού και κρασιού , από μια περιηγητική ομάδα καλλιτεχνών. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί για τη φετινή σεζόν στο περιθώριο της γιορτής του κρασιού «Ανοιχτές Πόρτες», και θα παραμείνει ανοιχτή προς το κοινό καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο χώρο οινογνωσίας «Μελισσάνθη» του οινοποιείου του Κτήματος Πόρτο Καρράς.

Η επιμέλεια του εικαστικού project ανήκει στην Δάφνη Ζουμπουλάκη και συντονίζεται από τον Χάρη Κοντοσφύρη, εικαστικό και αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Εικόνες συναύγειας, ηλιόλουστων αμπελώνων, χαράς και ευθυμίας από τη συναναστροφή της ευωδιάς του κρασιού, απλώνονται πάνω στο χαρτί και τις ζωγραφικές επιφάνειες για να κρατήσουν όμορφη την ανάμνηση από το μοναδικό Χαλκιδικιώτικο τοπίο των αμπελώνων του Πόρτο Καρράς.

*Παρασκευή 26 Μαίου. Ώρα εγκαινίων: 20:00. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00 – 18:00 έως 30/6 &  09:00 – 01:00 από την 01/07 . Είσοδος Ελεύθερη. Porto Carras. Σιθωνία.

Απο την Παρασκευή η 3η Έκθεση από το γκρουπ Worldwide Graphic Designers (WGD) στο 7ο επαλ του Ευκλείδη

Οι Worldwide Graphic Designers είναι μία ομάδα στο Facebook, η οποία αριθμεί 797 σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Σκοπός της είναι η διοργάνωση projects σχεδίασης αφισών (poster design) με θέματα κοινωνικού περιεχομένου. Οι συμμετέχοντες, αναγνωρισμένοι σχεδιαστές στις χώρες τους, καλούνται να δημιουργήσουν αφίσες, σε συνεργασία μεταξύ τους, με στόχο την αφύπνιση, την ευαισθητοποίηση και τον κοινωνικό προβληματισμό.

Πλεονέκτημα και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εγχειρήματος είναι, ότι με αφορμή τη συνεργασία τους, συνδυάζουν διαφορετικές κουλτούρες, απόψεις και ιδέες οι οποίες αντανακλώνται στα έργα τους. Το τρέχον project της ομάδας με τίτλο “For the Next Generation” έχει θέμα την εκπαίδευση και εάν η άποψη και ο ρόλος του σχεδιαστή/γραφίστα μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή. Το project συγκέντρωσε 79 σχεδιαστές από 25 διαφορετικές χώρες. Δείτε εδώ περισσότερα.

*Παρασκευή 26 Μαΐου 2017. Ώρα: 17.30. Ευκλείδης. Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 13. Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2017. Ώρες λειτουργίας: 10:00-6:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

Tην Παρασκευή και το Σάββατο το 1ο Αυτo-οργανωμένο Thessaloniki Pride 

Ύστερα από εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις 8 μηνών, το RADical PRIDE ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 1ου Αυτο-οργανωμένου Thessaloniki Pride την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου, για τις Διεκδικήσεις των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ, ασέξουαλ (ΛΟΑΤΚΙΑ+) και την Απελευθέρωση Φύλου και Σεξουαλικότητας. Το Pride αφιερώνεται στη μνήμη της Τουρκάλας τρανς ακτιβίστριας Hande Kader, την οποία βίασαν και έκαψαν ζωντανή τον περσινό Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη. Η έναρξη του Pride θα γίνει την Παρασκευή 26 Μαΐου με εκδηλώσεις στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, οδός Ερμού 23, γωνία με Βενιζέλου:

– στις 18:30 φεμινιστικό εργαστήριο για τη βία κατά των cis και trans γυναικών, με τη Φιλίππα Διαμάντη και τις ομάδες Kιουρί@ και Sylvia Rivera, με τίτλο: “Απ’ τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τουρκία, κραυγή για την ισότητα και την ελευθερία” – στις 21:00 performances από τη θεατρική ομάδα Ιστορικού Αρχαιολογικού και τη Γυμνή Ποδηλατοδρομία – στις 21:30 προβολή της μισάωρης ταινίας Sins Invalid και συζήτηση με θέμα τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρίες.

Η κεντρική Πολύχρωμη Συγκέντρωση και ΠΟΡΕΙΑ Ελεύθερης Έκφρασης καλείται για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαΐου. Η πορεία θα καταλήξει στη συνέχεια στη Σχολή Θετικών Επιστημών (πλατεία Χημείου απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματάς) και ΟΧΙ στο πάρκο Ξαρχάκου!), όπου θα βρίσκονται στημένα τα περίπτερα οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Στο χώρο θα υπάρχει vegan κουζίνα και έκθεση φωτογραφίας. Η μεταφορά συμβαίνει λόγω υψηλών πιθανοτήτων βροχής αργά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και εργαστήρια: – Στις 16:30 εργαστήριο για τους/τις ΛΟΑΤΚΙΑ* πρόσφυγες, από την ομάδα Sylvia Rivera και την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης: “Η αθέατη πλευρά της προσφυγικής κρίσης” – Στις 18:00 εκδήλωση για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία, από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/τών Ψυχολογίας ΑΠΘ: “Πέτα τους φόβους σου, όχι το αίμα μου” – Στις 19:00 η κεντρική εκδήλωση του Pride μας στην οποία θα μιλήσουν μέλη του Pride Κρήτης, του Patras Pride και του RADical PRIDE με θέμα: “Pride από τα κάτω και με τις/τους κάτω”

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων αρχίζουν LIVE με τους Ρεύμα 102 και after-pride PARTY στο χώρο του πάρκου!

*Παρασκευή 26- Σάββατο 27. Στέγη Μεταναστ(ρι)ών. Eκδηλώσεις όλη την ημέρα. 

Tην Παρασκευή ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Κώστας Λειβαδάς στο Κτήμα Χρηστίδη 

Δύο μεγάλοι συνθέτες ανταμώνουν σε μια ανοιξιάτικη βραδιά που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στο Κτήμα Χρηστίδη στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης. Ο Σταμάτης Κραουνάκης μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα «Βικτώρ ή Τα παιδιά στην εξουσία», του Ροζέ Βιτράκ στο θέατρο Τέχνης, στη Φρυνίχου, συναντάει τον από χρόνια φίλο του Κώστα Λειβαδά, σε μια ξεχωριστή βραδιά σε ένα ξεχωριστό χώρο στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστούν μνήμες, σκέψεις, ιστορίες και τραγούδια κάτω από τον ουρανό. Θα συναντηθούμε για να τραγουδήσουμε για την Σωτηρία της ψυχής και την επιμονή σου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Κώστας Λειβαδάς με δύο πιάνα και δύο φωνές σε μια μοναδική συνάντηση στο Κτήμα Χρηστίδη στην Άνω Περαία την Παρασκευή 26 Μαΐου.

*Παρασκευή 26 Μαίου. Ώρα: 22.00.  Απαραίτητη κράτηση. Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2392 022 090 | 2310 288 354. Ελάχιστη κατανάλωση 15€/ πρώτο ποτό. Κτήμα Χρηστίδη. 

Tην Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο το Offside Festival στην Αποθήκη 1

Το OFFSIDE Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Λιμάνι της πόλης με τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες στην οθόνη! Ιστορίες για θριάμβους ή για συντριπτικές ήττες, ιστορίες για ομάδες που έγιναν τρόπος ζωής και παίκτες που έγιναν «άγιοι», ιστορίες γεμάτες ένταση και πάθος που ξεκινούν πάντα από το ίδιο ακριβώς σημείο: τη σέντρα! Αυτές είναι οι ιστορίες που αφηγείται το OFFSIDE Festival. Το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά, από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Δείτε το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

*Παρασκευή 26- Κυριακή 28 Μαίου. Ώρα: 19.30-00.00. Αποθήκη 1. Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τηλέφωνο: 2310273660. 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η “Ζωή σε πέντε στιγμές” στον πολυχώρο “Χοροπράξις”

Η θεατρική ομάδα «Φτου και βγαίνω!», του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, ανεβάζει τη νέα της παράσταση “Ζωή σε πέντε στιγμές” του Άγγελου Παπαδάκη. Με την παράσταση αυτή, επιθυμούν να έχουν μια ενεργητική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Η φοιτητική ομάδα «Φτου και βγαίνω!», του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με πρωτοβουλία της Θεατρολόγου Ευαγγελίας Παπαγεωργίου.

Η ίδρυση και λειτουργία της ήταν της επιθυμίας των φοιτητών/τριών του Τμήματος να κάνουν Θέατρο, της επίγνωσης των Διδασκόντων- μελών ΔΕΠ του Τμήματος για τον ενεργό ρόλο που το Τμήμα και η Παιδαγωγική Σχολή οφείλουν να έχουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας και της απόφασης του Τμήματος και της Σχολής για έμπρακτο «άνοιγμά» τους προς την πόλη, που εναρμονίζεται με την αντίστοιχη απόφαση, συνολικά του ΑΠΘ. Η ομάδα, τον Μάιο του 2015 συμμετείχε στη Φοιτητική εβδομάδα του ΑΠΘ, με την παράσταση Καταιγίδα (του πρωτοεμφανιζόμενου Άγγελου Παπαδάκη), η οποία παίχτηκε στην Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

*Παρασκευή 26- Κυριακή 28 Μαίου. Πολυχώρος “Χορόπραξις”. Γιαννιτσών 110. 

Την Παρασκευή στο Duende υποδεχόμαστε 3 σπουδαίους μουσικούς

Με Original συνθέσεις και ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε jazz standards οι τρείς μουσικοί ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη το ταξίδι της νέας τους συνεργασίας έχοντας στις αποσκευες τους καινουργιες συνθέσεις και ηχοχρώματα !!!

*Παρασκευή 26 Μαίου. Εναρξη. 21.30. Είσοδος. 8 ευρώ. Duende Jazz Bar. Καλαποθάκη 16. Τηλ. 2310 252704. 

To Σαββατοκύριακο η Γιορτή Περσικής Μουσικής – Eργαστήρια και Συναυλίες

Ο νέος μουσικός και συνθέτης Pouya Khoshravesh επιστρέφει στο Αβγό μαζί με τον σπουδαίο κρουστό Reza Samani, όπου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από το ρεπερτόριο της ιρανικής κλασικής μουσικής, καινούργιες συνθέσεις και παραδοσιακά τραγούδια ενώ τις ίδιες μέρες θα προσφέρουν εργαστήρια για την περσική μουσική.

Το Σάββατο το Αβγό θα φιλοξενήσει δυο workshops με τον Reza Samani. Θα είναι μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τις τεχνικές του tombak και daf από πρώτο χέρι στην Ελλάδα, αλλά και να ακούσει έναν σπουδαίο μουσικό να εξηγεί τις λεπτομέρειες της ρυθμικής φρασεολογίας, τις διαφορές στο παίξιμο από περιοχή σε περιοχή του Ιράν και άλλα ρυθμικά σχήματα.

Το workshop είναι κατάλληλο για όλα τα όργανα και χωρίζεται σε δυο μέρη: Πρωί 12.00 – 13.30: ‘Ο ρυθμός και το κρουστό στη λόγια και δημοτική μουσική του Ιράν – στύλ, φρασεολογία και τεχνικές’. Απόγευμα 14.30 – 16.00 : ‘Ρυθμικα concept και structure στην Περσική Μουσική για όλα τα όργανα’. Ο Reza Samani και ο Pouya Khoshravesh θα είναι διαθέσιμοι και για ιδιαίτερα μαθήματα το Σάββατο και την Κυριακή.

*Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου. Ώρα 21.00. Είσοδος €7. Για πληροφορίες σχετικά με το workshop, μαθήματα και συμμετοχή : j.g.wylie@gmail.com. Τηλ.: 6980383168. Αβγό. Βαλαωρίτου 4. 8ος Όροφος. 

Το Σάββατο 9 Χρόνια Paranoise: V.I.V.E.K & Dego Ranking + Kiki Hitomi Live στο WE

Ο Paranoise Radio γιορτάζει τα 9 χρόνια δημιουργικής πορείας του στα μουσικά δρώμενα της χώρας και περήφανα παρουσιάζει το Σάββατο 27 Μαΐου στον πολυχώρο WE (Λεωφόρος Γ’ Σεπτεμβρίου) στην Θεσσαλονίκη, τους V.I.V.E.K & Dego Ranking, καθώς και την Kiki Hitomi live, πλαισιωμένους από άλλους παραγωγούς και DJ’s σε ένα ιδανικό line up. O Vivek Sharda aka V.I.V.E.K, είναι ένας καλλιτέχνης της Dubstep σκηνής που χρόνια τώρα, και με συνέπεια, εξελίσσει και οδηγεί το είδος μπροστά, συνεχίζοντας την βαριά κληρονομιά του ήχου. Ο V.I.V.E.K. αποτελεί σημείο αναφοράς στην εν λόγω σκηνή παγκοσμίως και συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη των 140 bpm, χωρίς άσκοπες ανακυκλώσεις και πάντα με -κατά γενική ομολογία- ποιοτικές παραγωγές.

Η Γιαπωνέζα εξαίρετη καλλιτέχνις, Kiki Hitomi, έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση όλα τα προηγούμενα χρόνια με την υπέροχη λεπτή φωνή της, όπως και για την πολύ ενδιαφέρουσα, εκκεντρική περσόνα που παρουσιάζει – υποδύεται επί σκηνής, και επί ψηφιακών μέσων, στο εκάστοτε project που παρουσιάζει. Οι Ste & Northical είναι τα δύο βασικά μέλη, σε παραγωγή και μικρόφωνα, της κορυφαίας ελληνικής μπάντας του Reggae Dub ήχου. Αρχικά, ξεκίνησαν με το όνομα Κακό Συναπάντημα στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2001 ως τετραμελές low bap σχήμα, ενώ το 2002 κυκλοφόρησαν από το ανεξάρτητο label των Active Member το ομώνυμο CD τους.

Από το ’04 o Ste και ο Νοrthical αποφασίζουν να κάνουν reggae-dub μπάντα και έκτοτε κάποια από τα πιο γνωστά κομμάτια τους διανέμονται χέρι με χέρι ή άλλα ανεβαίνουν στο internet – μεταξύ άλλων τα “Μπανανιά”, “Μεγάλο Αφεντικό”, “Απαγορεύεσαι”. Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησαν ένα ομώνυμο CD, “Κακό Συναπάντημα”, σε ανεξάρτητη παραγωγή με δέκα κομμάτια -το πρώτο τους ως reggae μπάντα- χωρίς να λείπουν τα hip hop στοιχεία. Το συγκεκριμένο εξαντλήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που τους έδωσε δύναμη να συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους. Ένας απ’ τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς και DJ’s, έχει μοιραστεί την σκηνή με σπουδαία ονόματα όπως οι Dj Krush, Bonobo, Dj Shadow, Madilb, Q Bert, GZA, The Bug, Andy Smith, Deadalus, Nostalgia 77, Gonjasufi, The Gaslamp Killer, J Rocc, Masta Ace, Digital Mystikz και πολλούς ακόμα…

Secret Tapes είναι το όνομα στο οποίο ακούει το προσωπικό DJ & radio show project του γνωστού παλαιότερα ως Bobobush. DJ και συλλέκτης δίσκων, ασχολείται ενεργά με το djing και το event producing απο το 2009, ξεκινώντας κατά κύριο λόγο από την Ξάνθη, όπου παρέα με τους άλλους παραγωγούς του Paranoise και όχι μόνο, διαμόρφωναν ανά τα χρόνια τον modern base ήχο με αρκετά events, καθώς επίσης και σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Πλέον κάτοικος Ζυρίχης τα τελευταία χρόνια, μετράει αρκετές συμμετοχές σε line up εκεί, όπως και στο Distortion Festival 2016 στην Κοπεγχάγη.

Ο Malfunction, επηρεασμένος από την Soundsystem σκήνη της Τζαμάικα και της Αγγλίας, αλλά και το παρελθόν του στην συνδιοργάνωση αρκετών underground bass-heavy parties στην Αθήνα, μέσα από τα dj sets του και την εκπομπή Lalibela που διατηρεί μαζί με τον Οpn από το 2012 στον αέρα του Paranoise, μεταφέρει τους ήχους και το μήνυμα μιας κουλτούρας που ξεπερνάει την απλή διασκέδαση. Συνήθως από αυτόν θα ακούσετε αγγλική και γαλλική dub, steppers, αλλά και digital ήχους, ενώ σίγουρα θα βγάλει έναν “άσσο από το μανίκι” σε κάθε dj set του. O Margasv είναι ιδρυτής κι από τους πιο βασικούς συντελεστές του πρωτοπόρου σταθμού, DJ με παρουσία σε δεκάδες venues, κυρίως στον Βορρά της χώρας, ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος δισκοκριτικών, ιδιότητες με τις οποίες έχει συνδράμει σημαντικά στην ανάδειξη και προώθηση της ποιοτικής πλευράς σύγχρονων μουσικών ειδών.

*Σάββατο 27 Μαίου. Ώρα: 21.00. WE. Τα εισιτήρια σε προπώληση διατίθενται έναντι 8 ευρώ από τα WE (Γ’ Σεπτεμβρίου και Γρ.Λαμπράκη), Λωτός Record Shop (Σκρα 7), To Πικάπ (Ολύμπου 57), Μικρού Μήκους (Αρριανού 13) και προς 7 ευρώ διαδικτυακά από το Viva.gr εδώ https://www.viva.gr/tickets/music/polyxoros-we/ennia-xronia-paranoise-radio/. Την ημέρα του event θα τιμώνται στα 10 ευρώ κατά την είσοδο.

Το Σάββατο ο λογοτεχνικός περίπατος “Ξυπόλητοι Ήρωες” 

Η Θεσσαλονίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μας «συστήνεται» μέσα από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Ξυπόλυτοι Ήρωες» από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, μια παρέα παιδιών, αντιστέκονται και καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα στο ζοφερό κλίμα της εποχής. Μέσα από τις προσπάθειές τους ξετυλίγεται μπροστά μας η Θεσσαλονίκη της Κατοχής: οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι Γερμανοί, οι μαυραγορίτες και οι δωσίλογοι, τα επιταγμένα κτήρια, οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις και φυσικά το δράμα της εβραϊκής κοινότητας, ο αποκλεισμός και η εξόντωσή της.

*Σάββατο 27 Μαίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Public Τσιμισκή όπου συζητάμε με την συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Το Σάββατο και την Κυριακή “H πόρνη απο πάνω” στο Θέατρο Αυλαία 

η πορνηΜετά τις sold out παραστάσεις του Απριλίου «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου επιστρέφει στο Θέατρο Αυλαία για δύο μόνο παραστάσεις. Η παράσταση σε κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη καθηλώνει με την γρήγορη αφήγηση, την εσωτερική της δράση. Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ,την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε…

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.

*Σάββατο 27 Μαΐου, Ώρα: 21.00. Κυριακή 28 Μαΐου, Ώρα: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65). Θέατρο Αυλαία. Πλατεία ΧΑΝΘ. Πληροφορίες – κρατήσεις : 2310 237700. 

Μια ξεχωριστή Σαββατιάτικη συναυλία

Λίγες μέρες αφότου θα έχει συμπληρώσει τα 54 του χρόνια ο εκ Μελβούρνης ορμώμενος Hugo Race, ιδρυτικό μέλος των Bad Seeds, επιστρέφει στις 27 Μαϊου στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της νέας ευρωπαϊκής περιοδείας του, παρέα με τους Fatalists αυτή την φορά και τον τελευταίο του δίσκο „John Lee Hooker’s World Today“ στις αποσκευές, για να μας οδηγήσει στις ώρες που θα βρίσκεται επί σκηνής με τον μοναδικό μυσταγωγικό του τρόπο σε έναν κόσμο, όπου ομορφιά και πόνος συνυπάρχουν σαν αδιαχώριστα δίδυμα.

*Σάββατο 27 Μαίου. Club του Μύλου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Την συναυλία θα ανοίξει η Σεμέλη Ταγαρά. Τιμή Προπώλησης : 13 € Τιμή Ταμείου : 15 € Προπώληση : Stereodisc (Αριστοτέλους 4, τηλ. 2310 262912), Λωτός (Σκρά 7, τηλ. 2310 260776)

Το Σάββατο οι “Μικροί Φαρισαίοι” στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει την θεατρική παράσταση «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά  σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαλλούχου και εκτέλεση από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας. Το έργο “Μικροί Φαρισαίοι” γράφτηκε το 1954, και είναι μια ξεκαρδιστική σάτυρα που καυτηριάζει σκανδαλώδη κοινωνικές καταστάσεις, ίδιες και απαράλλακτες με αυτές που ταλαιπωρούν την Ελλάδα σήμερα.

Θέμα του, είναι η υποκρισία εκείνων που προσπαθούν να καλύψουν ένα σωρό ανομήματα, απιστίες καταχρήσεις, κλεψιές, λοβιτούρες με την φιλάνθρωπο συμμετοχή τους σε φιλόπτωχα ταμεία σε ανάλογους συλλόγους, οργανώσεις και άλλα. Ο Ψαθάς στους Μικρούς Φαρισαίους ξεπέρασε τον εαυτό του σε κωμικά ευρήματα και σπαρταριστές ανατροπές. Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Γιάννη Μαλλούχου με βοηθό σκηνοθέτη τον Αλμπέρτο Σεβή.

*Σάββατο 27 Μαίου. Ώρα: 21.00. Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος. Εθνικής Αμύνης 1. Είσοδος Ελεύθερη. 

Το Σάββατο εαρινή συναυλία Μουσικής Δωματίου στο Βυζαντινό Λουτρό 

Το αναστηλωμένο Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στις 20.00 μία ακόμα ξεχωριστή συναυλία του Ωδείου Άνω Πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για περιορισμένο αριθμό θεατών, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για εαρινή συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και συγκεκριμένα των L. Spohr, Fr. Schubert, G. Meyerbeer, A. Piazzolla, και Μ. Χατζιδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης (Θεοτοκοπούλου17) είναι ένα ακόμη μνημείο της UNESCO, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου. Το αναστηλωμένο Βυζαντινό λουτρό αποτελεί επισκέψιμο προορισμό και είναι ανάμεσα στα 14 κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συντελεστές της συναυλίας είναι οι καθηγητές του Ωδείου Άνω Πόλης Χρήστος Γραονίδης κλαρινέτο, Μιρέλλα Λύκα σοπράνο και Νίκη Παπαγερούδη πιάνο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Ωδείου, αρχιμουσικού Παναγιώτη Διαμαντή.

*Σάββατο 27 Μαίου. Ώρα: 20.00. Βυζαντινό Λουτρό. Θεοτοκοπούλου 17. Είσοδος Ελευθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις τηλεφωνικώς στο 6942.591084 τις ώρες από 18.00 έως 20.00.

Το Σάββατο η Αλέκα Κανελλίδου συναντά τον Γιάννη Σπανό στο Μέγαρο Μουσικής

Μετά από μια σειρά sold out εμφανίσεων στην Αθήνα, η Αλέκα Κανελλίδου με την βαθιά, βελούδινη φωνή θα συναντηθεί με τον Γιάννη Σπανό το Σάββατο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια ερμηνεύτρια με διαχρονικές επιτυχίες που έχει σφραγίσει τις τρυφερές μας στιγμές, με την ακαταμάχητα γοητευτική φωνή της μας ξυπνάει παλιούς και νέους έρωτες. Η Αλέκα Κανελλίδου παραμένει πιστή σε μια καλλιτεχνική έκφραση με σαφείς επιρροές από την τζαζ. Εκλεκτική και ακαταμάχητα σαγηνευτική, έχει σημαδέψει με τα τραγούδια της μία ολόκληρη εποχή εξακολουθώντας να διατηρεί τη μαγική σχέση που τη συνδέει με το κοινό. Για μία μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έρχεται να μας θυμίσει «Πως δεν είναι έτσι η αγάπη, Άσε με να φύγω, Μονά ζυγά…». Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για τον αγαπημένο και μεγάλο συνθέτη μας Γιάννη Σπανό.

*Σάββατο 27 Μαΐου. Ώρα: 21:00. Τιμές Εισιτηρίων:Α Ζώνη: Κανονικό 32€/Β Ζώνη: Κανονικό 27€ /Γ Ζώνη: Κανονικό 22€/Δ Ζώνη: Κανονικό 17€,/Ε Ζώνη: Κανονικό 12€,/Ζ Ζώνη: Κανονικό 9€, (μειωμένη ορατότητα)/ 9 € (Φοιτητικό, Παιδικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Συνταξιούχων). Μέγαρο Μουσικής: 25ης Μαρτίου & Παραλία. 

Την Κυριακή το IMAGO Ep.II: Symmetry + In Side Out στο Vitruvian Thing

Δύο ξεχωριστές διπλές προβολές του IMAGO Ep.II: Symmetry και του In Side Out θα γίνουν το Vitruvian Thing. Μετά τη συμμετοχή και βράβευση της ταινίας σε πλήθος φεστιβάλ ανά τον κόσμο, από τις Η.Π.Α. μέχρι την Κίνα, και από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή, το Imago Ep.II: Symmetry επιστρέφει στην οθόνη του Vitruvian Thing για ακόμα μια προβολή στη Θεσσαλονίκη. To Ιn Side Out είναι ένα τρίπτυχο-ταξίδι προς αναζήτηση μιας τάσης ικανής να αποκαταστήσει την κατακερματισμένη φύση μιας «συνέχειας που συνεχώς υποχωρεί». Μια φυσική και συναισθηματική εμπειρία της εισόδου στο «άγνωστο», όπου η δυσφορία και το ρίσκο διαμορφώνουν κάθε απόκριση σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα. Μια διαδικασία όπου η μουσική και η κίνηση υπόκεινται στη συνεχή διαδικασία της αποδόμησης και της ανακατασκευής.

*Κυριακή 28 Μαΐου, 2 προβολές: 20:00 και 22:00. Vitruvian Thing. Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς. Είσοδος με απροσδιόριστη συνεισφορά και μόνο με κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Διάρκεια προβολής: 45 λεπτά. Πληροφορίες / κρατήσεις: http://vt.die-wolke.org/imago2sym. 6943 642039 [11:00 – 14:00]. 

Την Κυριακή Quantic & Frente Cumbiero: Ondatropica Dj set στο Space Lab 

Το Space Lab, σε συνεργασία με το Gazarte, υποδέχεται στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 28 Μαΐου τον αγαπημένο Βρετανό παραγωγό Quantic και τον Κολομβιανό Frente Cumbiero, σε ένα Ondatropica Dj set που θα φέρει νωρίτερα το καλοκαίρι στην πόλη. Cumbia ρυθμοί, τροπικοί ήχοι και απολαυστικά grooves θα μας ταξιδέψουν σε ονειρεμένους λατινοαμερικάνικους προορισμούς, εκεί όπου μουσική και χορός δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό και αποτελούν τρόπο ζωής. Το δυναμικό DJ set, σαν ένα μουσικό παιχνίδι στα decks, θα γίνει το απόλυτο καλοκαιρινό soundtrack της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο απευθείας από τα βάθη της Κολομβίας με στοιχεία salsa, boogaloo και Caribbean ρυθμού που συναντούν latin, funky και ηλεκτρονικά beats.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό Will Holland (aka Quantic), θεωρείται δικαιολογημένα μία από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής σκηνής. Πρόκειται για έναν μουσικό εξερευνητή με πολυσυλλεκτικό ήχο που παράγει μία ακουστική εμπειρία, η οποία κάθε φορά σε μαγεύει με τρόπο διαφορετικό, μέσω της μουσικής εξερεύνησης στα μονοπάτια των nu-soul, jazz, funk, bossa nova και τις εκφάνσεις των παραδοσιακών μουσικών της Λατινικής Αμερικής. Oι Ondatropica, από την άλλη, έχουν καταφέρει να συνδέσουν τον τροπικό ήχο της Κολομβίας με τον underground ήχο του Λονδίνου. Κορυφαίοι μουσικοί διαφορετικών ηλικιών ένωσαν τις δυνάμεις τους, δίνοντας μία νέα διάσταση σε αυτόν και καθιστώντας τη λατινική μουσική πιο “hot” από ποτέ, διατηρώντας παράλληλα το «βάθος» της παράδοσης με την οποία είναι άμεσα συνδεδεμένο το συγκεκριμένο μουσικό ύφος.

Στα decks θα βρεθεί και ο Larry SKG, λίγο πριν αναχωρήσει για την ευρωπαϊκή του περιοδεία, για να συνοδεύσει μουσικά τη βραδιά με τους afro-tropical, nu-cumbia και global bass ρυθμούς του. Το groove θα συμπληρώσει ο Palov, ο δικός μας Σπίλιος, που παίρνει τα δισκάκια του και έρχεται Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου δίσκου του ‘’He Hecho Mucho Por Ti”.

*Κυριακή 28 Μαΐου. Space Lab (Μοναστηρίου 18). Ώρα: 20.00. Προπώληση: 8 ευρώ (με μπύρα) | link: viva.gr, Ταμείο: 10 ευρώ (με μπύρα).

Οι Δρόμοι του Κρασιού το Σαββατοκύριακο! 

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προτάσεων. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 13η συνεχή χρονιά στα οινοποιεία-μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» έχοντας καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια και στους υπόλοιπους «Δρόμους του Κρασιού» της Ελλάδας, με ιδιαίτερη επιτυχία. Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ενώ στα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους, προτάσεις για φαγητό και πολλά ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις `ανοιχτές πόρτες` των οινοποιείων των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, περνούν πάνω από 10.000 επισκέπτες το συγκεκριμένο διήμερο! Tο κάθε οινοποιείο που συμμετέχει στην εορταστική αυτή ανοιξιάτικη οινοτουριστική πρόταση, διοργανώνει τις δικές του εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσει παλιούς αλλά και νέους φίλους του κρασιού. Το οινόφιλο κοινό αντίστοιχα, αναμένει το γεγονός και προγραμματίζει για το σαββατοκύριακο της εκδήλωσης την επίσκεψή του σε ένα ή περισσότερα οινοποιεία, ακολουθώντας τις 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος:

Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου – Tsantali – Αμπελώνας Ραψάνης – Κτήμα Κατσαρού

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου – Κατώγι Αβέρωφ – Κτήμα Γκλίναβος – Zoinos Winery

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών – Κτήμα Βογιατζή – Κτήμα Δύο Φίλοι – Κτήμα Στεργίου – Κτήμα Άλφα

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας – Μπουτάρη – Οινοποιείο Νάουσας – Κυρ-Γιάννη – Οινοποιείο Νάουσας – Κτήμα Φουντή – ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας – Κτήμα Χατζηβαρύτη

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης – Κεχρής – Κτήμα Γεροβασιλείου

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής – Κτήμα Πόρτο Καρράς – Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου – Κτήμα Βιβλία Χώρα – Κτήμα Τέχνη Οίνου – Κτήμα Παυλίδης

*Σάββατο 27- Κυριακή 28 Μαίου. Ώρα: 11.00-19.00. Ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις και τις προτάσεις μας από τις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr και από τη σελίδα μας εδώ στο facebook.

Την Κυριακή το “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος 

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει την θεατρική παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου ενώ παίζουν η Παυλίνα Χαρέλα και η Χριστίνα Γυφτάκη. Δυο κορίτσια, η Καίτη και η εξάδελφή της Λίζα, συνομίληκες και εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες αναπαριστούν τη ζωή τους με πάθος και χιούμορ. Μεγαλώνουν, ερωτεύονται, προδίδουν και προδίδονται, επιλέγουν, αποτυχαίνουν, προσπαθούν… ζουν. Τα όνειρα και οι εφιάλτες τους γίνονται πραγματικότητα σε μια πανέξυπνη σκηνική αποτύπωση όπου οι δυο ηθοποιοί ενσαρκώνουν όλα τα πρόσωπα της ζωής τους από την παιδική τους ηλικία έως το γηροκομείο.

*Κυριακή 28 Μαίου. Ώρα: 21.00. Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος. Εθνικής Αμύνης 1. Είσοδος Ελευθερη

Πρόταση Ανάγνωσης για το Σαββατοκύριακο

Φτώχεια και Φιλανθρωπία στην Θεσσαλονίκη (1930-1935)- Ελευθερία Μαντά, Δημήτρης Κοντογεώργης, Χρήστος Μανδατζής. Η κρίση που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του 1930 με αφορμή το μεγάλο «κραχ» της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Στόχος του είναι να αναδείξει την ιστορία των «μικρών», των «αδυνάτων», των «παραμελημένων», των ασθενέστερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης, την ιστορία αυτών που υφίστανται τις συνέπειες των μεγάλων γεγονότων καθώς εκκινούν από υποδεέστερες θέσεις: φτώχεια, ανεργία, επαιτεία, εκμετάλλευση, ασθένειες.

Η σημερινή συγκυρία αποτέλεσε ασφαλώς κίνητρο για την παρούσα μελέτη, όμως το ζητούμενο δεν είναι να προχωρήσει σε συγκρίσεις μεταξύ των δύο εποχών, να αναζητήσει ομοιότητες και διαφορές, ούτε θα βρει ο αναγνώστης ανάλογες επισημάνσεις∙ ωστόσο, ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα διαβά­ζοντας τα όσα περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου. Η Ελευθερία Μαντά είναι Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Ο Δημήτρης Κοντογεώργης είναι Υπεύθυνος Παραρτήματος Περιφέρειας Ηπείρου Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πανεπιστημιακός υπότροφος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Χρήστος Μανδατζής είναι διδάκτωρ Ιστορίας και πρ. μεταδιδακτορικός υπότροφος ΑΠΘ.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα