Θέατρο

10 Θέατρα για τον Μάιο

Οι πιο σημαντικές παραστάσεις της άνοιξης ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές της πόλης τον Μάιο

Κύα Τζήμου
10-θέατρα-για-τον-μάιο-108830
Κύα Τζήμου

Οι πιο σημαντικές παραστάσεις της άνοιξης ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές της πόλης τον Μάιο.

Γκάμπυ

gaby_4

Εµπνευσµένο από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή µου», των εκδόσεων Κάκτος και από ήρωες των χρονογραφηµάτων του Νίκου Τσιφόρου.

Το θεατρόφιλο κοινό, µπορεί να γνωρίσει µια µοναδική γυναίκα, που έζησε -ως ιέρεια του έρωτα- για έξι δεκαετίες, την κοινωνική, πολιτική και οικονοµική εξέλιξη της Ελλάδας. Μια γυναίκα που βραβεύτηκε µε το µετάλλιο της Ελληνικής Προεδρίας για τη δράση της. Η Γκάµπυ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, µια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έµοιαζε παράλογη. Σε νεαρή ηλικία, κάνει µια «επιλογή ανεξαρτησίας»: µακριά από οικογένεια, από εργοδότες (έγινε η ίδια και «επιχειρηµατίας» και «προϊόν») και από έρωτες που πληγώνουν, παίρνει έναν δρόµο που της δίνει όλα όσα θέλει και κρατά µακριά της όλα αυτά στα οποία έµαθε να αµύνεται. Τα χρόνια περνούν, γίνεται γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών -είτε για τις ασύγκριτες υπηρεσίες της, ή για το µήνυµα του αυτόµατου τηλεφωνητή της-, δεν κάνει διακρίσεις στην πελατεία της και δέχεται στο σπίτι της από βοσκούς µέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Είναι βαθιά θρησκευόµενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερµανικής Κατοχής, εκµεταλλεύεται τις επαφές της µε τις ναζιστικές αρχές προκειµένου να αποκαλύπτει µυστικά σε µέλη της Αντίστασης. Κάπου στα µέσα της πολυτάραχης ζωής της, το 1960, ο εαυτός της σε µικρή ηλικία και ο εαυτός της σε µεγάλη ηλικία, φτάνουν στο σπίτι της, φέρνοντας µαζί τους τις αναµνήσεις µιας περασµένης ευτυχίας και το µέλλον µιας µονότονης ηρεµίας. Η Γκάµπυ, µια επαγγελµατίας του έρωτα, κάνει µαζί τους την ανασκόπηση της ζωής της, µέχρι που µια νύχτα, βρίσκεται δολοφονηµένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αν είχε αφήσει ένα σηµείωµα, πριν φύγει, αυτό θα έλεγε: «Μείνατε ευαίσθητοι».

Μια γυναίκα που χαράχτηκε ανεξίτηλα στα όνειρα χιλιάδων ανδρών που την γνώρισαν και που απέδειξε µε τη ζωή και τη δράση της, ανατρέποντας τα στερεότυπα, πως οι άνθρωποι δεν µπαίνουν σε κατηγορίες, αλλά µένουν στην Ιστορία για το ήθος, το πνεύµα, το πείσµα και την ηρωική, πολλές φορές, επαναδιατύπωση της ίδιας τους της ταυτότητας.

Σε σκηνοθεσία  της Κίρκης Καραλή, με τους Γωγώ Μπρέµπου, Λίλα Μπακλέση, Χρήστο Σιµαρδάνη, Βαγγέλη Αµπατζή, Μανώλη Κλωνάρη, Χρήστο Παληογιάννη, Γιώργο Σαββίδη, Άλεξ Τριανταφύλλου

*1-15 Μαΐου 2016, Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς “Μελίνα Μερκούρη”, Μεταµορφώσεως 7-9, Τηλ. 2310 458591

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

paok

Με το ανέβασμα του θεατρικού αυτού έργου ενός από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες και σεναριογράφους του νέου ελληνικού κινηματογράφου, του Σταύρου Τσιώλη, το ΚΘΒΕ γιορτάζει με την οικογένεια του ΠΑΟΚ τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας. Σε έκτακτη φιλική συμμετοχή ο Γιώργος Μίνος αναμεταδίδει στην παράσταση τον αγώνα Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ.

Σταθμός Λαρίσης. Ακούγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ. Σε ένα παγκάκι δύο νέες γυναίκες περιμένουν… συναντιούνται… ονειρεύονται… ελπίζουν… ταξιδεύουν με το τρένο του ΠΑΟΚ, όπου κανένας δεν τους ζητάει εισιτήριο.

Με πηγή έμπνευσης την ιστορική κάθοδο 2.500 οπαδών του ΠΑΟΚ σιδηροδρομικώς στην Αθήνα για τον κρίσιμο αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό το 1999 και μια τυχαία συνάντηση που είχε την ίδια μέρα με δύο κορίτσια, ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Σταύρος Τσιώλης γράφει ένα έργο με χιούμορ και τρυφερότητα για δυο γυναίκες με «σπασμένες φτερούγες» και ένα ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε. Τα δυο κορίτσια ταξιδεύουν μαζί με άλλους οπαδούς του ΠΑΟΚ αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο γήπεδο, μένουν στον Σταθμό Λαρίσης, κρατώντας μια φωτογραφία με αφιέρωση διάσημου τραγουδιστή στο χέρι, με την ελπίδα ότι εκείνος θα έρθει να τις συναντήσει.

*15/5 – 29/5/2016, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών,  Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη Τηλ. 2310 200200

Η ελληνική εκδοχή του «Le prenom»

onoma

H πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Αθήνας, “ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ….” των Matthieu Delaporte & Alexandre de la Patellière σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη από την Κυριακή 1 Μαΐου στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη!

Ο Βικτόρ (Φάνης Μουρατίδης) περιμένει το πρώτο του παιδί. Η αδερφή του Ελιζαμπέτ (Βίκυ Σταυροπούλου) και ο άντρας της Πιερ (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) τον καλούν στο σπίτι τους για δείπνο μαζί με τη σύζυγό του Άννα (Μαρία Κωνσταντάκη) και τον παιδικό τους φίλο Κλοντ (Αντώνης Λουδάρος). Κι ενώ περιμένουν την ως συνήθως αργοπορημένη Άννα και κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή η κουβέντα στρέφεται γύρω από το μωρό και ο Βικτόρ τους αποκαλύπτει ότι είναι αγόρι! Όταν τον ρωτούν ποιο όνομα έχει διαλέξει για να δώσει στο παιδί, η απάντησή του θα αναστατώσει την παρέα και θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα φέρουν το απόλυτο χάος! Μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα για χρόνια αποκαλύπτονται. Ψέματα που «προστάτευαν» σχέσεις και φιλίες έρχονται στο φως. Και επιβεβαιώνεται το μότο του έργου: ένα παιδί φέρνει την ευτυχία. Αλλά το όνομα που θα του δώσεις… μπορεί να φέρει μεγάλους μπελάδες.

Η κωμωδία «Για όνομα…» είναι μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες στη Γαλλία και υποψήφια για έξι βραβεία Molière. Την ίδια τεράστια επιτυχία γνώρισε και η κινηματογραφική της μεταφορά που ξεπέρασε διεθνώς τα  2,5 εκατομμύρια εισιτήρια.

* 1, 2, & 4 Μαϊου, Ώρα έναρξης 21:30, Θέατρο Μονής Λαζαριστών, τηλ. 211 1000 365

Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance 

Menegaki_w

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “Τραχίνιες” σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Μποσταντζή και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.

Οι “Τραχίνιες” είναι ίσως το σπανιότερα παιγμένο έργο του Σοφοκλή αλλά και συνολικά της αρχαίας κλασικής δραματουργίας λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει. Η Δηιάνειρα, γυναίκα του μυθικού Ηρακλή, φιλοξενούμενη σ’ ένα φιλικό σπίτι όπου την άφησε ο Ηρακλής για να εκτελέσει τους άθλους του, περιμένει τον μυθικό της άντρα. Πριν όμως επιστρέψει, της επιφυλάσσει μια έκπληξη: την εμφάνιση της νεαρής Ιόλης, με την οποία είναι ερωτευμένος.

Η σταδιακά και σταθερά οδηγούμενη παρακμή της σχέσης Δηιάνειρας – Ηρακλή   αντιπαραβάλλεται με την “χρυσή” ελληνική δεκαετία του 1990, τα ματαιωμένα όνειρά της με τα ματαιωμένα όνειρα των Ελλήνων, ένας μύθος και μια δεκαετία που ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προσδοκιών και κατέληξαν σε αυτό που ζούμε σήμερα. Το έργο παρουσιάζεται σε πρωτότυπη μετάφραση ειδικά για την παράσταση.

Svoradov Theatre: Η ομάδα Svoradov Theatre δραστηριοποιείται από το 2014 στον χώρο των παραστατικών τεχνών, ενώ ασχολείται και με την ποίηση, τη μουσική και τα εικαστικά, σε θεωρητικό αλλά κι εφαρμοσμένο επίπεδο, με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως: Αισχύλεια, A for Art festival, φεστιβάλ “Βγάλτε τις μάσκες”, φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ, Bob festival κ.ά. Η παράσταση “Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance” αποτελεί μετεξέλιξη του project “Τραχίνιες unplugged” που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο BIOS, στα πλαίσια του διαγωνισμού Scratch Night του Bob festival το 2015. Προηγούμενες παραστάσεις της ομάδας: ΑΝΑΣΑ/ΜΠΕΚΕΤ (BlackBox), Τη Μοναξιά και τους Ανθρώπους να Φοβάσαι (Coo Basement), Θρυμματισμένη Ανάμνηση (ανά την Ελλάδα) κ.ά. *Τετάρτη και Πέμπτη 4 & 5 Μαΐου & Τετάρτη και Πέμπτη 11 & 12 Μαΐου στις 21:30, Vis Motrix Performance Studio (Έδισσον 4, έναντι νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης). Τηλ. 6939554324

Δεσποινίς Τζούλια

despoinis-tzoulia-pic1-jpgΜετά τη sold out επιτυχία του «Θείου Βάνια» η σκηνοθέτης Λίλλυ Μελεμέ επιστρέφει, για να παρουσιάσει ένα ακόμα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας. Η «Δεσποινίς Τζούλια», το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων, με έναν εκλεκτό θίασο νέων ηθοποιών: Μαρία Κίτσου, Ορέστης Τζιόβας & Αμαλία Αρσένη.  Η παράσταση ανέβηκε στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου και είναι μια παραγωγή της εταιρείας Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Ο Στρίντμπεργκ τοποθετεί τη δράση της Δεσποινίδας Τζούλια τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, τη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Μια νύχτα εκρηκτικής πυκνότητας, νύχτα γιορτής και μεθυσιού, νύχτα απογύμνωσης, πυρετού και αισθησιασμού.

Με φόντο τη ξέφρενη γιορτή των υπηρετών, μέσα στη πηχτή και πνιγηρή ατμόσφαιρα της κουζίνας που βρίσκεται στα έγκατα του αρχοντικού σπιτιού, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για ένα παιχνίδι χωρίς όρια και φραγμούς. Ένα ανελέητο και βασανιστικό παιχνίδι εξουσίας και εναλλαγής ρόλων, μια αδυσώπητη ερωτική μονομαχία με κοινή αφετηρία αλλά εντελώς διαφορετικούς στόχους.

Για τον Ζαν, τον υπηρέτη του Κόμη, ο στόχος είναι η άνοδος, η απόδραση, η φυγή και η κοινωνική καταξίωση. Και το μόνο που αναζητά διακαώς είναι το «ιδανικό πρώτο κλαδί» που θα τον βοηθήσει στην αναρρίχησή του. Για την Δεσποινίδα Τζούλια, από την άλλη, ο απόλυτος στόχος είναι η πτώση, η συντριβή, η εξαφάνιση και εντέλει η ανυπαρξία που θα την οδηγήσει στη λύτρωση από τα εφιαλτικά φορτία-κληρονομιά ενός ένοχου παρελθόντος.

Διχασμένη ανάμεσα στο ένστικτο και τη λογική, η Τζούλια ακροβατεί και φλερτάρει με τα όριά της δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις αντοχές των άλλων, χωρίς πρόθεση, χωρίς βούληση, χωρίς σχέδιο. Η φρενήρης διαδρομή της καθόδου που επιλέγει, την οδηγεί ένα βήμα πριν το τέλος-στον προθάλαμο της κόλασης-στην κουζίνα του σπιτιού σε μετωπική σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα του Ζαν και μετατρέπει το ερωτικό παιχνίδι εξουσίας σε παιχνίδι επιβίωσης, όπου μόνο ένας από τους δύο μπορεί να βγει νικητής.

**11-15/5, Θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, τηλ. 2310 231 431

Το Παλάτι του Τέλους

palatiΤο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τον Μάϊο τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με την παράσταση «Το Παλάτι του Τέλους» της Judith Thompson.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη ανταλλαγή παραστάσεων μετά την υπογραφή συμφωνίας του ΚΘΒΕ με τον ΘΟΚ, καθώς προηγήθηκε η παρουσίασης της παραγωγής του ΚΘΒΕ «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ (28 & 29/01/2016). Επίσης, το καλοκαίρι επίκειται η τριμερής συνεργασία Εθνικού Θεάτρου-ΚΘΒΕ-ΘΟΚ με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ενώ στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα καλλιτεχνικής σύμπραξης. Το έργο αποτελείται από τρεις μονολόγους υπαρκτών  προσώπων  που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Τα πρόσωπα του έργου είναι, η Lynndie England, έφεδρος του αμερικανικού στρατού, ο Δρ.David Kelly, βρετανός επιθεωρητής όπλων και η Nehrjas AlSaffarh, ιρακινή μητέρα και μέλος του Κ.Κ.Ι.

«Το παλάτι του τέλους», ένα τέλειο μίγμα σκληρής ποίησης και λυρικής αφήγησης που συλλαμβάνει το εύθραυστο των ανθρώπινων όντων, συγκινεί περισσότερο με τη σαφή του δήλωσή για τον πόλεμο: δεν υπάρχει κανένας νικητής. Σε όποια πλευρά του πολέμου κι αν βρισκόμαστε, χάνουμε. Γυναίκες, παιδιά, άνδρες, στρατιώτες, πολιτικοί… είμαστε όλοι τρωτοί. Μιλά επίσης για την ευθύνη μας στη διαμάχη, την άγνοιά και το φόβο μας για το «άλλο»,  την κοινωνία του ψέματος.

*Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 21.00, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρόύπολη. Τηλ. 2310 200200

Το Καπλάνι της βιτρίνας

TO-KAPLANI-THS-BITRINAS-PHOTO_3-1Μια παράσταση που γνωρίζει τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ένα εμβληματικό έργο που συμπληρώνει 52 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.  Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου. Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, και αποτελεί έργο – σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

*17-25/5, Μέγαρο Μουσικής, Τηλ. 2310 895 800

Η Τυφλόμυγα

ce3270da-bca8-498a-9777-9b76190a021d

Όταν ολόκληρο το ανθρώπινο είδος έχει αποτύχει, μόνο μια λύση υπάρχει. Η αυτοκαταστροφή του. Σκοτάδι Το απόλυτο. 3 ηθοποιοί. Ο Αδάμ. Η Εύα. Ο Θεός. ‘Ένα δεύτερο μήλο ωρίμασε και έπεσε. Η ανθρωπότητα ξανά από την αρχή της. Η ανθρωπότητα ξανά στο τέλος της. Το φως που δεν έρχεται. Το φως που δεν πλημμυρίζει τίποτα πια. Το φως που δεν μας αξίζει. Ένας τόπος αλλού. Ένας τόπος εδώ. Στο τότε και στο τώρα. Στο αύριο. Και κάπου εκεί μέσα, οι πρώτοι και οι τελευταίοι ‘Ανθρωποι του σκοταδιού σέρνονται στο χώμα. Αναπνέουν, νιώθουν, πονούν, πεθαίνουν και σκοτώνουν για να ξαναγεννηθούν στην πρώτη λάμψη του πρώτου φωτός.

Η Τυφλόμυγα είναι ένα έργο που πραγματοποιείται στο απόλυτο σκοτάδι. Οι ηθοποιοί παίζουν χωρίς καμιά τεχνική υποστήριξη.  Για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του έργου και την απόλυτη ασφάλεια των θεατών η τεχνική ομάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη με κυάλια νυχτερινής όρασης και φακούς.   Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων, κάμερας ή φωτογραφικής μηχανής.

(Λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου project θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως άνθρωποι με επιληπτικά προβλήματα και καρδιακά νοσήματα θα ήταν φρόνιμο να μη παρακολουθήσουν την παράσταση.)

*Παρασκευή, Σάββατο 6,7, 13,14 και 20,21 Μαΐου στις 23:30, BlackBox  Βας. ‘Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2, Τηλ. 231 082 9254

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα