Θέατρο

Όλες οι παραστάσεις που ετοιμάζει το ΚΘΒΕ για την επόμενη θεατρική σεζόν

Ο προγραμματισμός της επικείμενης θεατρικής περιόδου.

Parallaxi
όλες-οι-παραστάσεις-που-ετοιμάζει-το-κ-330583
Parallaxi

«ΚΘΒΕ, ένα Θέατρο ουσίας»

“Τη χρονιά που έρχεται το Κ.Θ.Β.Ε. οφείλει να κάνει ένα βήμα ακόμη. Περνώντας πια από τις συμπληγάδες, να βγει στην ανοιχτή θάλασσα της Τέχνης με αισιοδοξία και σχέδιο.

Το θέμα του φετινού ρεπερτορίου καθρεφτίζεται στη φράση «η σπίθα της ζωής»…”.

Ο αναλυτικός καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για την θεατρική σεζόν 2018-2019 είναι εδώ:


ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

«ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου

Η «αρρώστια» της ζήλειας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε.

Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Η ιστορία του βασιλιά Λεόντιου που με την υποψία ότι η γυναίκα του τον απατά, τυφλωμένος από ζήλεια, θα οδηγηθεί σε απόλυτη δυστυχία και μοναξιά. Αλλά, κάποτε θα έρθει η μεγαλειώδης αλλαγή: ο Λεόντιος θα βγει από το λήθαργο,  θα «ξυπνήσει» σοφότερος, και το σκοτάδι θα διαδεχθεί το φως. Γιατί η δύναμη της ζωής είναι ανίκητη…

Σκηνοθεσία: Σίλβιου Πουρκαρέτε, Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Με Λεόντιο το Στάθη Μαντζώρο και Ερμιόνη την Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Πρεμιέρα: 16/11/2018


«ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ» του Κάρλο Γκολντόνι

Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου δραματολογίου το πάντα επίκαιρο έργο του μαιτρ του είδους Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» διεισδύει, κριτικάρει και σατιρίζει την παρακμή και τη σήψη της κοινωνίας αλλά και τη διαφθορά που διαχρονικά είναι σύμφυτη με την  ανθρώπινη φύση.

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει  να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση.  Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας….

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

Πρεμιέρα: 16/02/2019


ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«ΟΡΦΑΝΑ» του Ντέννις Κέλλυ

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.

«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας;  Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;»

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν), Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ)

Έναρξη: 05/10/2018 – 2ος Χρόνος


«ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ» (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ

Το έργο «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό θέατρο του Λονδίνου. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε τα σημαντικότερα βραβεία του αγγλόφωνου κόσμου, όπως Λ. Ολίβιε το 1998, Τόνυ το 1999 κ.α. Έγινε ταινία το 2004 από τον Μάικ Νίκολς σε σενάριο του συγγραφέα.

Πρόκειται για μια σκληρή βρετανική κωμωδία -στο κλίμα του Ν. Μάμετ αλλά με τον τρόπο του Χ. Πίντερ- που επεξεργάζεται μερικά από τα πιο σπάνια και αδιαπέραστα ορυκτά της ερωτικής εμπειρίας. Με τον ζωηρό παλμό ενός σκηνικού παιχνιδιού, σε δώδεκα εικόνες, χτίζει ένα αμείλικτο ερωτικό γαϊτανάκι ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα  -δύο γυναίκες και δύο άνδρες- χρησιμοποιώντας σαν πιόνια, τις πρώτες και τις τελευταίες συναντήσεις τους.

Ένα έργο μυθιστορηματικής πνοής, χωρίς ψευτορομαντικά κλισέ, που επιτίθεται γενναία στη σταθερότητα των αντιλήψεων μας και αμφισβητεί ευθέως, την υγεία της απόλυτης αλήθειας στις ερωτικές σχέσεις. Γιατί ίσως ο έρωτας δεν είναι μονάχα το να υποφέρω ή να κάνω τον άλλον να υποφέρει. Αλλά μια καινούρια κάθε φορά -εκ προοιμίου ηττημένη- απόπειρα, να ξαναέρθουμε με δική μας ευθύνη σ’ αυτή τη ζωή.

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός

Πρεμιέρα: 15/12/2018


ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ – «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» & «ΝΤΑ»

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» του Σάμουελ Μπέκετ

Το εμπνευσμένο έργο του Νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην αξεπέραστη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό, μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο. Δύο κλοσάρ, ένα μισοφαγωμένο καρότο,  ένα ζευγάρι παλιές αρβύλες, ένα καπέλο που θα έπρεπε να γράφει μέσα το όνομά μας αλλά δεν έχει τίποτε, σε μια δυνατή παράσταση που εκφράζει την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια κωμωδία που…παρωδεί την τραγωδία του ανθρωπίνου είδους, από την εμφάνισή του ως σήμερα.

Παίζουν: Γιώργος Καύκας (Βλαδίμηρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Πότζο), Θανάσης Ραφτόπουλος (Λάκυ),  Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Εστραγκόν)

Το Αγόρι ερμηνεύει ο Φούλης Μπουντούρογλου.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή

Έναρξη: 28/10/2018 – 2ος Χρόνος


«ΝΤΑ» του Χιου Λέοναρντ

Το «DA», το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, μετά τη εξαιρετική επιτυχία που γνώρισε, τις sold out παραστάσεις του και τη συγκίνηση και το χαμόγελο που χάρισε στο κοινό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει. Το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του εικοστού αιώνα στην Ιρλανδία ζωντανεύει και πάλι  στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία & σκηνοθεσία  Δημοσθένη Παπαδόπουλου.

Ένας γιος επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ο Ντα (υποκοριστικό του Daddy) αντιμέτωπος με τον Τσάρλι.  Η πατρική φιγούρα, οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, τα λάθη του παρελθόντος, η απώλεια, το τίμημα της ενηλικίωσης, η σκληρότητα που πολλές φορές κρύβει μέσα της αγάπη, η παιδική ηλικία μέσα από την απόσταση του χρόνου.

Μετάφραση-Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Στο ρόλο του ΝΤΑ ο Κώστας Σαντάς.

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο

Έναρξη: 03/11/2018 – 2ος Χρόνος


«ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» του Ουαζντί Μουαουάντ

Δυο αδέλφια, με το θάνατο της μητέρας τους και την αινιγματική διαθήκη που αφήνει πίσω της, έρχονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη αποστολή. Αυτή θα τους οδηγήσει σ’ένα γαϊτανάκι αναπάντεχων συναντήσεων με πρόσωπα από το τραυματικό παρελθόν της μητέρας τους στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή και θα γίνει ο δρόμος για την αβάσταχτη και συγχρόνως λυτρωτική αυτογνωσία.

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Πρεμιέρα: 26/01/2019


ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»

Η θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη»

Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.

Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη (Ιωάννινα;). Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Θεατρική μεταφορά: Γεράσιμος Σταύρου

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.

Πρεμιέρα: 13/10/2018


ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) της Σοφίας Νικολαΐδου

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

H Πηγή Δημητρακοπούλου

Ένα νέο άπαιχτο θεατρικό έργο, που διερευνά, 70 χρόνια μετά, την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Πολκ.

1948-49: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει. Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνησε τη χώρα.

Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου

Πρεμιέρα: 20/10/2018


«Ο ΕΛΕΦΑΣ» του Κώστα Μποσταντζόγλου

Ο «Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει την θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα – που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο – συνδυάζεται με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας ως σύμπτωμα μιας νεοελληνικής παθογένειας.

Ο «Ελέφας» είναι μία ξεκαρδιστική τραγωδία.  Το τέλος του έργου έχει χαρακτηριστικά «σεξπιρικού φινάλε» καθώς τα περισσότερα πρόσωπα πεθαίνουν δολοφονημένα, επί σκηνής. Η κάθαρση της τιμωρίας του ενόχου παραμένει από τον συγγραφέα ζήτημα εκκρεμές, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί κάθαρση η ίδια η δολοφονία που προηγείται!

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης

Πρεμιέρα:  09/02/2019


Επιπλέον:

-Για την Παιδική Σκηνή (στο Βασιλικό θέατρο) επελέγη φέτος το θρυλικό έργο της ‘Αλκης Ζέη “Ο περίπατος του Πέτρου” και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τάκης Τζαμαργιάς (πρεμιέρα 21/10), ενώ για τη Νεανική σκηνή, το έργο του Σάιμον Στέφενς “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα” σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη (Από τις 10/11).

-Η Βρεφική Σκηνή (για βρέφη από οκτώ μηνών ως και νήπια τεσσάρων ετών), που εγκαινίασε πέρσι το ΚΘΒΕ σε σύλληψη ιδέας της Κατερίνας Καραδήμα, συνεχίζεται με το ίδιο έργο από τις 17 /11 ως τις 29/12 και ακολουθεί νέο έργο (“Έξω, πάνω , μέσα-κάτω”) από τον Ιανουάριο του 2019.

-Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς (στο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμαριάς) θα παρουσιαστεί από τις 21/12 το έργο “Η μύτη” του Δανιήλ Χάρμς σε σκηνοθεσία του Φούλη Μπουντούρογλου .

– Στο πλαίσιο των φετινών 53ων Δημητρίων, το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπαρουσιάζουν θεατρικά και μουσικά (όπερα) σε κοινή παράσταση το μονόπρακτο έργο (μονόλογο) του Ζαν Κοκτώ “Η ανθρώπινη φωνή” και την ομώνυμη όπερα του Φράνσις Πουλένκ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα