Parallax View

Έγκλημα και Τιμωρία. Ισόβια.

Πριν από ένα μήνα με αφορμή ένα κείμενο που ανεβάσαμε στην Parallaxi για το βίο και την πολιτεία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δεχτήκαμε μια σειρά από περίεργα μηνύματα, στα όρια της απειλής για μελλοντικές μηνύσεις που θα δεχόμασταν μόλις αθωωνόταν στη δίκη που τελείωνε. Για πάρα πολλά χρόνια νοιώθαμε μια μοναξιά. Γράφαμε διαρκώς, μιλούσαμε […]

Γιώργος Τούλας
έγκλημα-και-τιμωρία-ισόβια-21384
Γιώργος Τούλας
pap.jpg

Πριν από ένα μήνα με αφορμή ένα κείμενο που ανεβάσαμε στην Parallaxi για το βίο και την πολιτεία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δεχτήκαμε μια σειρά από περίεργα μηνύματα, στα όρια της απειλής για μελλοντικές μηνύσεις που θα δεχόμασταν μόλις αθωωνόταν στη δίκη που τελείωνε. Για πάρα πολλά χρόνια νοιώθαμε μια μοναξιά. Γράφαμε διαρκώς, μιλούσαμε από ραδιοφώνου, σε εποχές που παντού επικρατούσε μια σιγή ιχθύος.

Η δίκη σήμερα τέλειωσε. Η απόφαση καταπέλτης του δικαστηρίου για ισόβια κάθειρξη του ανθρώπου που διοίκησε την πόλη για 12 χρόνια, δώδεκα από τα πιο σκοτεινά και οπισθοδρομικά χρόνια, είναι μια σελίδα που γράφεται με μαύρα χοντρά γράμματα στην Ιστορία της.

Ακόμα και για όσους πίστεψαν από την αρχή πως ο άνθρωπος αυτός γνώριζε, για να μην πω βρίσκονταν από πίσω από την ιστορία της υπεξαίρεσης των 17 ή 51 εκατομμυρίων του δήμου, η αυστηρότατη ποινή που επιβλήθηκε σήμερα ήταν σοκαριστική αλλά και παραδειγματική. Σε μια εποχή που κάποιος πηγαίνει φυλακή για  απλά χρέη 5000 ευρώ πως θα μπορούσε να εκτιμηθεί η αρπαγή της περιουσίας μιας πόλης από ένα άρρωστο, σάπιο σύστημα με τις ευλογίες του ίδιου του Δημάρχου;

Πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση και την αλαζονεία αυτού του ανθρώπου υπάρχουν οι βαθιές πληγές που άφησε στο σώμα της πόλης η ατυχής, με την ομόφωνη γνώμη του εκλογικού σώματος για τρεις τετραετίες, διακυβέρνηση της.

Σήμερα έγινε μια αρχή της επούλωσης. Θα χρειαστούν δεκαετίες και κυρίως παραδειγματισμός από τους επερχόμενους πολιτικούς άρχοντες. Η αλήθεια είναι ότι η αίσθηση της τιμωρίας αφορά μέχρι τώρα σε ξοφλημένα πρόσωπα. Τσοχατζόπουλος, Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος. Όλοι τους Θεσσαλονικάρχες και όλοι τους πια τελειωμένοι. Κανέναν εν ενεργεία πολιτικό, κανέναν σήμερα επιφανή.

Η πολλαπλά λαβωμένη πόλη, με την τιμή της στα Τάρταρα, έρχεται αντιμέτωπη με μια σαπίλα πρωτοφανή.

Η σημερινή καταδίκη είναι μια στάση μόνο σε ένα σίριαλ αποκαλύψεων που έδειξε σε πόσο λάθος θεμέλια  έχτισε την καθημερινότητά της εδώ και δεκαετίες. Να θυμηθούμε και τον προηγούμενο δήμαρχο Ντίνο Κοσμόπουλο και τον τρόπο με τον οποίο εξέπεσε. Ο εισαγγελέας μίλησε για “ψυχοδυναμική εξοικείωση” του Παπαγεωργόπουλου με το έγκλημα. Της πόλης θα έλεγα γενικεύοντας. Οι ιστορίες με τις συμμορίες που αλωνίζουν δεκαετίες τώρα το αποδεικνύουν.

Αν έχουμε μια ελπίδα να πάμε παρακάτω είναι αν σπάσουμε τα αποστήματα, όσο και αν πονάνε και καυτηριάσουμε τις πληγές. Κόβοντας την όρεξη σε κάθε μελλοντικό άρπαγα.

Υ.Γ. Σήμερα 4 Οκτωβρίου, διατάχθηκε νέα εισαγγελική έρευνα για υπεξαιρεση. Το τέλος είναι ακόμα μακριά. Και η κάθαρση. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα