Διεθνή

5 νεκροί από τυφώνα στο Μακάο-Κόκκινος συναγερμός

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στην κλίμακα 10.

Parallaxi
5-νεκροί-από-τυφώνα-στο-μακάο-κόκκινος-σ-223304
Parallaxi

Ο τυφώνας Χάτο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων σήμερα στο Μακάο, αφού σάρωσε το γειτονικό Χονγκ Κονγκ, που τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κι όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Εκτεταμένες πλημμύρες έπληξαν την πρώην πορτογαλική αποικία και νυν παράδεισο του τζόγου, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ενώ στις εικόνες που προβάλλονται από τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται αυτοκίνητα να έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό και άνθρωποι να επιχειρούν να διασχίσουν τους δρόμους κολυμπώντας. Η κυβέρνηση του Μακάο γνωστοποίησε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από έναν τοίχο, ένας άλλος όταν έπεσε από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου, ενώ ένας Κινέζος τουρίστας όταν παρασύρθηκε από ένα φορτηγό. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου άλλων δύο ανθρώπων.

Πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης από την κακοκαιρία και τα καζίνο στην περιοχή λειτουργούν χάρη στις γεννήτριες. Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί και στην υδροδότηση, ενώ περίπου 50 πτήσεις ακυρώθηκαν. Στο Χονγκ Κονγκ οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν τον θάνατο ενός άνδρα, 83 ετών, που έπεσε στην θάλασσα και τον τραυματισμό 120 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Σε «κόκκινο» συναγερμό Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στην κλίμακα 10. Τεράστια κύματα έπληξαν τις ακτές και η στάθμη του νερού σε ορισμένες συνοικίες ανήλθε στο ύψος του γόνατου. Η ταχύτητα των ανέμων ανήλθε σε 207 χιλιόμετρα ανά ώρα με αποτέλεσμα δρόμοι να καταστούν απροσπέλαστοι εξαιτίας των δέντρων που ξεριζώθηκαν. Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων έσπασαν. «Βρισκόμουν στο μπαλκόνι μου στο χωριό μου Γουέν Λονγκ όταν ένα δέντρο στην κυριολεξία πέρασε «πετώντας» μπροστά από το σπίτι» αφηγήθηκε ο Ντέιβ Κόλσον, κάτοικος του Γουέν Λονγκ, στο βορειοδυτικό Χονγκ Κονγκ. Περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν, τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό έχουν ελαττωθεί ενώ εκείνα των φέρι έχουν ανασταλεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα