Αθλητισμός

Ούριος άνεμος, όρτσα τα πανιά!

Μια εντυπωσιακή εκκίνηση. Μια ακόμα πιο εντυπωσιακή συνέχεια.

Parallaxi
ούριος-άνεμος-όρτσα-τα-πανιά-212711
Parallaxi

Κυριακή βράδυ, με την πόλη να λάμπει απέναντι στο ηλιοβασίλεμα και την πανσέληνο να υψώνεται πάνω από το Θερμαϊκό, άνθρωποι από όλο τον κόσμο που αγαπούν τη θάλασσα και τους αγώνες της αλλά και εκατοντάδες Θεσσαλονικείς εξαιρετικά χαρούμενοι που στην πόλη τους οργανώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, συγκεντρώθηκαν στον υπέροχο θαλασσόκηπο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος για να γιορτάσουν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Εικόνα: Νίκος Αλευρομύτης

Δευτέρα μεσημέρι στο Ναυτικό Όμιλο στη Σοφούλη. Ολοι ήταν έτοιμοι για την έναρξη, αφού από το πρωί προετοίμασαν τα σκάφοι τους, κόλλησαν τα αυτοκόλλητα με τους αριθμούς τους και έλαβαν τα απαραίτητα για την προστασία τους.

Τα πληρώματα στη θέση τους, οι προπονητές κοντά στους αθλητές, το κοινό εκεί έτοιμο να παρακολουθήσει, να ενθαρρύνει, να χειροκροτήσει τις επιδόσεις. Εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ’90 που έγινε μια σοβαρή αρχή και μέχρι και σήμερα οι Ελληνικές επιτυχίες στα παγκόσμια πρωταθλήματα 470 ήταν εξαιρετικά σημαντικές, κάτι που κάνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων θεατών μεγαλύτερο. Από την εποχή των Κοσματόπουλου-Τριγκώνη μέχρι τους Μάντη-Καγιαλή σήμερα οι αθλητές μας διατηρούσαν το ενδιαφέρον αμείωτο. Αλλά και στις γυναίκες οι Μπεκατώρου και Τσουλφά κράτησαν ψηλά τον πήχη.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος 470 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκαν τρεις ιστιοδρομίες στου άνδρες και τρεις στις γυναίκες οι οποίες ξεκίνησαν με καθυστέρηση δύο ωρών καθώς στις 12 το μεσημέρι που είχε προγραμματιστεί η έναρξη της 1ης ιστιοδρομίας, επικρατούσε άπνοια. Στη συνέχεια η ένταση του ανέμου ανέβηκε στα 10 και σταδιακά  μέχρι τα 16 μίλα και παρέμεινε σταθερή μέχρι την ολοκλήρωση των αγώνων δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή των ιστιοδρομιών.

Στους άνδρες μετά την ολοκλήρωση της 1ης ημέρας των αγώνων, προηγούνται οι Σουηδοί Anton Dahlberg και Fredrik Bergstrom με 2 βαθμούς, ακολουθεί το πλήρωμα από την Αυστραλία με τους Mathew Blecher και Will Ryan με 5 βαθμούς και στην 3η θέση είναι οι τούρκοι Deniζ Cinar και Ates Cinar επίσης με 5 βαθμούς.

ΟΙ Έλληνες χάλκινοι Ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής βρίσκονται στην 5η θέση με 6 βαθμούς.

Στις γυναίκες στην προηγούνται η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Hannah Mills με τη συναθλήτρια της Eilidh Mcintyre από τη Βρετανία με 2 βαθμούς και ακολουθούν οι Tina Mrak και Veronica Macarol από τη Σλοβενία με 2 βαθμούς επίσης. Πιο πίσω οι Κινέζες Xiaoli Wang και Haiyang Gao με 4 βαθμούς και οι Βρετανίδες Amy Seabright και Anna Carpender επίσης με 4 βαθμούς.

Σε ότι αφορά τις Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου βρίσκονται στη 13η θέση με 12 βαθμούς.

Την Τρίτη οι αγώνες ξεκίνησαν στην προγραμματισμένη τους ώρα στις 14:00 το μεσημέρι καθώς οι καιρικές συνθήκες σε ότι έχει να κάνει με τον άνεμο το επέτρεψαν. Η ένταση του ανέμου ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τη Δευτέρα και κυμάνθηκε από 6 -10 μίλια ωστόσο δεν δυσκόλεψε καθόλου τις προσπάθειες των ιστιοπλόων και ο αγώνας εξελίχθηκε απολύτως ομαλά .

Ο Τάκης Μάντης με τον Παύλο Καγιαλή που χθες ήταν στην 5η θέση υποχώρησαν στην 9η της γενικής κατάταξης με 20 βαθμούς. Στις δύο σημερινές ιστιοδρομίες οι δύο χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο κατέλαβαν την 4η και την 12η θέση αντίστοιχα.

Οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου ανέβηκαν στην 9η θέση της γενικής κατάταξης με 20 βαθμούς. Τα δυο κορίτσια του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στις δύο σημερινές ιστιοδρομίες τερμάτισαν στην 6η και την 3η θέση αντίστοιχα.

Ο εξαιρετικά δυνατός ήλιος των δύο πρώτων ημερών έδειξε σε όλους όσους παρακολουθήσαμε τους αγώνες πόσο σημαντική είναι για τους αθλητές η χρήση του αντηλιακού. H La Roche-Posay με τη βοήθεια του φαρμακοποιού Νίκου Παπανικολάου μας ενημερώνουν ότι ‘το πώς εφαρμόζεται το αντηλιακό είναι βασικός παράγοντας στην επιλογή του’.

‘Για αυτούς που κάνουν θαλάσσια σπορ τα spray είναι πιο βολικά και εύκολα στη χρήση καθώς δεν αφήνουν κατάλοιπα στα χέρια, άρα και λιπαρότητα που δυσκολεύει  στη χρήση εξοπλισμού που απαιτεί σφιχτό κράτημα. Θα πρέπει όμως να εφαρμόζονται προσεχτικά για να μην αφεθούν απροστάτευτες ζώνες, ειδικά αν ο άνεμος είναι δυνατός’.

Τι είναι αυτό όμως που αναζητούν άντρες και γυναίκες από την αντηλιακή τους προστασία; Έχοντας πλέον επίγνωση των κινδύνων που κρύβει ο ήλιος, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί το Νο1 ζητούμενο.  Σε έρευνα που δημοσίευσε η La Roche-Posay και το Πανεπιστήμιο  George Washington όπου συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες από 23 χώρες, ηλικίας 16-65 ετών, φάνηκε ότι οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι οι άνδρες, τους παράγοντες κινδύνου και  τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τη Sophie Seite, επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, “τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι ειδικά στοχευμένο στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν’’. Oι αθλητές ιστιοπλοΐας αγωνίζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο για πάρα πολλές ώρες κάνοντας το άθλημα που αγαπούν και αυτός  είναι ο λόγος που εμείς, στη La Roche-Posay, έχουμε δεσμευτεί να  παρέχουμε ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση για την προστασία από τον ήλιο. Σημαντικές συμβουλές από έναν γνώστη της προστασίας από τον ήλιο.

Η La Roche Posay είναι κύριος χορηγός με τη σειρά αντηλιακών προϊόντων ANTHELIOS, για να προστατεύσει κάτω από τον ήλιο τους διεθνείς κορυφαίους ιστιοπλόους που θα αναμετρηθούν σε αυτό το μοναδικό γεγονός που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Ελλάδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα