Διεθνή

Οι σημαντικότερες μονομαχίες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Άνοιξαν τα πρώτα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Parallaxi
οι-σημαντικότερες-μονομαχίες-των-ενδ-0
Parallaxi

Άνοιξαν τα πρώτα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, που θεωρούνται τεστ για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα καθορίσουν την υπόλοιπη θητεία του.

Πολλές μονομαχίες θα μπουν στο μικροσκόπιο κατά τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τις οποίες θα ανανεωθούν το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και πάνω από το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Ένας πρώην τραγουδιστής της πανκ στο Τέξας

Η μονομαχία στις εκλογές για τη Γερουσία που θα παρακολουθηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη και είναι επιπλέον η πιο δαπανηρή διεξάγεται στο Τέξας. Ένας σαραντάρης πρώην τραγουδιστής της πανκ, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, υποστηρικτής ενός καθολικού συστήματος υγείας και του περιορισμού της οπλοκατοχής, αντιμετωπίζει τον νυν γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ο «Μπέτο», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του στις μεγάλες πόλεις, όμως θα πρέπει να πείσει και τη συντηρητική ύπαιθρο για να κερδίσει την εκλογή.

Για τους Δημοκρατικούς, η κατάκτηση του ρεπουμπλικανικού προπύργιου του Τέξας θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός που θα είχε συνέπειες σε πανεθνικό επίπεδο. Θα πρέπει όμως να επωφεληθούν και από τη δυσαρέσκεια εναντίον του Τραμπ που υπάρχει στα προάστια.

Μονομαχίες γυναικών στην Αριζόνα

Στην Αριζόνα, η απερχόμενη ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρθα ΜακΣκάλι επιχειρεί να διαδεχθεί στη Γερουσία τον Τζεφ Φλέικ, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα. Αυτή η 52χρονη πρώην πιλότος καταδιωκτικού αντιμετωπίζει τη δημοκρατική Κίρστεν Σίνεμα, η οποία έχει κι αυτή μια δυνατή προσωπική ιστορία.

Μετά το διαζύγιο των γονιών της, έζησε για σχεδόν δύο χρόνια με τη μητέρα και τον πατριό της σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο. Υπεραμύνεται της σημασίας της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Αριζόνα θα στείλει στη Γερουσία μια γυναίκα.

Στη δεύτερη περιφέρεια αυτής της Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό, η μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θα παίξει κεντρικό ρόλο σε μια άλλη γυναικεία μονομαχία ανάμεσα στην ισπανόφωνης καταγωγής ρεπουμπλικανή Λία Μάρκεζ Πίτερσον και τη δημοκρατική και πρώην βουλευτή Αν Κιρκπάτρικ.

Δημοκρατικοί σε κίνδυνο

Το Μισούρι αποτελεί για τους Ρεπουμπλικανούς την καλύτερη ευκαιρία να ανακαταλάβουν μια έδρα των Δημοκρατικών: έπειτα από δύο θητείες, η γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ απειλείται σ’ αυτή τη μεσοδυτική Πολιτεία που το 2016 ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, ο ρεπουμπλικανός Τζος Χόλεϊ έρχεται στήθος με στήθος με την αντίπαλό του. Δέχθηκε την προσωπική στήριξη του προέδρου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «σταρ».

Στη Βόρεια Ντακότα, Πολιτεία που είχε επίσης κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, η δημοκρατική γερουσιαστής Χάιντι Χάιτκαμπ μάχεται κι αυτή για την πολιτική της επιβίωση. Μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, βρισκόταν στις δημοσκοπήσεις πάνω από δέκα πόντους πίσω από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Κέβιν Κρέιμερ.

Στο Νιού Τζέρσι, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ πίστευε πως είχε εξασφαλίσει την εκλογή: εκλέγεται εδώ και 12 χρόνια σ’ ένα προπύργιο των Δημοκρατικών. Όμως ο ρεπουμπλικανός Μπομπ Χιούγκιν επωφελήθηκε από τις δικαστικές του περιπέτειες –μια δίκη για διαφθορά το 2017, η οποία κατέληξε στην απόρριψη της υπόθεσης από το δικαστήριο– για να καλύψει την απόσταση.

Η Μινεσότα, μια γεωργική και μεταλλευτική Πολιτεία, έχει τις δύο έδρες δημοκρατικών βουλευτών που κινδυνεύουν περισσότερο. Στην όγδοη περιφέρεια, ένα πρώην οχυρό της αριστεράς, ο Δημοκρατικός Τζο Ραντίνοβιτς αντιμετωπίζει τον πρώην αστυνομικό Πιτ Στάουμπερ, ο οποίος έχει γίνει ο κήρυκας του προγράμματος «υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της απασχόλησης» του προέδρου. Όμως οι παρενέργειες του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας ή η πικρία των ηλικιωμένων ψηφοφόρων που έχασαν τις δουλειές τους στην ξυλουργική βιομηχανία ή στη σιδηρουργία, μπορεί να παίξουν έναν ρόλο.

Φλόριντα: οι δυσκολίες ενός αστροναύτη

Στη Φλόριντα, ο απερχόμενος δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον απειλείται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρικ Σκοτ, από το 2011 κυβερνήτη της «Ηλιόλουστης Πολιτείας». Πρώην αστροναύτης που βρίσκεται στη Γερουσία από το 2001, ο Νέλσον αντιμετωπίζει τον άνθρωπο που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά το φονικό στο Λύκειο του Πάρκλαντ, στο βόρειο Μαϊάμι (17 νεκροί στις 14 Φεβρουαρίου). Σε μια Πολιτεία που κατέχει αριθμό ρεκόρ αδειών οπλοκατοχής, θέσπισε μπροστά στη λαϊκή πίεση έναν νόμο που ενισχύει τους ελέγχους κατά τις πωλήσεις όπλων. Είχε επίσης ισχυρή παρουσία όταν πέρασαν από την Πολιτεία του οι κυκλώνες Ίρμα (Σεπτέμβριος 2017) και Μάικλ (Οκτώβριος 2018).

Φλόριντα και Τζόρτζια: το φυλετικό ζήτημα

Πάντα στη Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Άντριου Γκίλαμ, δήμαρχος της πρωτεύουσας Ταλαχάσι, θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Πολιτείας. Αντιμετωπίζει έναν ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρον ΝτιΣάντις, ο οποίος είχε προκαλέσει πολεμική χρησιμοποιώντας για τον αντίπαλό του ένα ρήμα που συνέθεσε από τη λέξη πίθηκος («monkey this up») για να δηλώσει ότι αυτός ο τελευταίος υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τις οικονομικές προόδους.

Στην Τζόρτζια, τον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Κεμπ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «πολιτικά μη ορθός συντηρητικός» ακολουθεί κατά πόδας η Στέισι Έιμπραμς, μια δημοκρατική Αφροαμερικανή που δέχθηκε την υποστήριξη της τηλεοπτικής σταρ Όπρα Γουίνφρι. Σ’ αυτή την Πολιτεία του Νότου, που είναι ακόμη βαθιά στιγματισμένη από τον φυλετικό διαχωρισμό, ο Κεμπ κατηγορήθηκε ότι διέγραψε από τους εκλογικούς καταλόγους περίπου 35.000 πρόσωπα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι μαύροι. Αν εκλεγεί, η Στέισι Έιμπραμς θα γίνει, σε ηλικία 44 ετών, η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται σε θέση κυβερνήτη στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα