Διεθνή

Προπύργιο του ισλαμικού «Λοντονιστάν» το τζαμί στη Βρετανία

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους του Λονδίνου είναι το τζαμί Φίνσμπουρι Παρκ, το οποίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Parallaxi
προπύργιο-του-ισλαμικού-λοντονιστά-206214
Parallaxi

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους του Λονδίνου είναι το τζαμί Φίνσμπουρι Παρκ, το οποίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το τζαμί που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Λονδίνου, κοντά στο στάδιο Εμιρέιτς της Άρσεναλ, στους πέντε ορόφους του μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.800 προσκυνητές.

Γνωστό ως προπύργιο του ισλαμικού «Λοντονιστάν» στις αρχές του 2000, επανιδρύθηκε εξ ολοκλήρου το 2005 και τελεί υπό νέα διοίκηση.

Εγκαινιάστηκε το 1994 από τον πρίγκιπα Κάρολο και το 2003 φιγουράριζε σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου όταν έκλεισε έπειτα από έφοδο της αστυνομίας. Οι τρομοκράτες Ζαχαρίας Μουσάουϊ και Ρίτσαρντ Ρέιντ σύχναζαν στο Φίνσμπουρι Παρκ, υπό την ηγεσία τότε του ιμάμη Αμπού Χαμζά, προσκείμενου στην Αλ Κάιντα.

Ο Χαμζά τασσόταν υπέρ της αυστηρής εφαρμογής της σαρία και του τζιχάντ. Ακόμη και στον περίβολο του τζαμιού πραγματοποιούνταν ασκήσεις χειρισμού όπλων.

Αψηφώντας την απόφαση των βρετανικών αρχών να κλείσει το τζαμί, ο Χάμζα, ο οποίος είναι τυφλός από το ένα μάτι και γνωστός παντού για τους γάντζους που έχει στη θέση των χεριών, καλεί τους πιστούς σε δημόσιες προσευχές στο δρόμο κάτω από αυστηρή αστυνομική επίβλεψη. Συλλαμβάνεται το 2004 και ύστερα από μία μακρά δικαστική μάχη εκδίδεται το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Το 2005, το τζαμί ανοίγει εκ νέου σε νέες βάσεις. Το μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας διορίζει νέο διοικητικό συμβούλιο και νέους ιμάμηδες οι οποίοι οφείλουν να εφαρμόζουν ένα μετριοπαθές όραμα του Ισλάμ.

Οι διοικητικές αρχές του τεμένους συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία και τις αντιτρομοκρατικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγγελία εξτρεμιστών υπόπτων.

Ο Μοχάμεντ Καζμπάρ, πρόεδρος του Φίνσμπουρι Παρκ, προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο. Πριν από τρεις ημέρες είχε προσκαλέσει πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον τοπικό βουλευτή Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, εκπροσώπους της χριστιανικής κοινότητας, Εβραίους καθώς και τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας στο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Δείτε το χρονικό της επίθεσης ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Le Figaro

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα