Διεθνή

Εκδηλώσεις καταδίκης σήμερα στην Κύπρο για το πραξικόπημα του 1974

Πέρασαν 44 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Parallaxi
εκδηλώσεις-καταδίκης-σήμερα-στην-κύπ-342695
Parallaxi

Με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που οδήγησε στην τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική νομιμότητα.

Σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας, στις οκτώ και 20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα.

Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, προσθέτοντας ότι σήμερα ο τόπος βιώνει τις συνέπειες.

«Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους ώστε μέσα από την ενότητα να αντιμετωπισθεί η τραγική πραγματικότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους να αλλάξουν νοοτροπία.

«Εύχομαι, να αλλάξουν μυαλά, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα είναι αντάξια με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο,» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Μουσταφά Ακκιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάστηκε ως πρόεδρος της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και διεκδίκησε δικαιώματα γι αυτήν σε διεθνές πεδίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, επειδή θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.

Εξάλλου, τα κόμματα, σε διακηρύξεις τους για την επέτειο επισημαίνουν ότι για 44 χρόνια η μοιρασμένη πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες του διπλού εγκλήματος.

Επίσης επισημαίνουν ότι η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους αλλά και θύμησης για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Η Βουλή, η οποία ολοκλήρωσε τις κανονικές εργασίες της, συνήλθε σε ειδική συνεδρία καταδίκης τόσο του πραξικοπήματος όσο και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, 1974.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία του καταδίκασε το πραξικόπημα, την εισβολή και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Επίσης, απέτισε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, των δημοκρατικών αξιών και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον φανατισμό και τον διχασμό του λαού μας».

Το δίλημμα σήμερα «δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση», επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης του και να κάνει αυτό που χρειάζεται για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ «δεν προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποχωρήσει από τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει πως η λύση του Κυπριακού «θα είναι πικρή και οδυνηρή, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση που θα είναι διχοτομική και θα νομιμοποιεί την εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «λύση, η οποία δεν στηρίζεται στη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμο κράτος, αλλά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, θέτοντας σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι «επαναλαμβάνοντας την ίδια πολιτική, τις ίδιες τακτικές και μεθόδους, με τον ίδιο στόχο αναπόφευκτα θα καταλήγουμε στο ίδιο τραγικό δίλλημα: είτε να αποδεχθούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε να έχουμε αδιέξοδο που διαιωνίζει την κατοχή και την διχοτόμηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πέρασαν δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα