Ελλάδα

Αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί στην Κω. Νεότερα για τους τραυματίες.

Ήδη σημειώνονται μετασεισμοί. Πολύ σοβαρά οι 3 από τους 5 τραυματίες.

Parallaxi
αναμένονται-αρκετοί-μετασεισμοί-στη-215983
Parallaxi

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ οι 4 σοβαρά τραυματίες ήταν μέσα στο μπαρ που κατέρρευσε τμήμα της οροφής του, όπως και οι 2 νεκροί. Οι 4 τραυματίες, άντρες, 2 Σουηδοί και 2 Έλληνες,  μεταφέρονται με ελικόπτερο σινούκ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη, με τους 2 από αυτούς σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο ένας διασωληνωμένος και ένας με σοβαρό ακρωτηριαμό. Οι άλλοι δυο παρουσιάζουν ορθοπεδικά κατάγματα ο ένας και ο άλλος οφθλμολογικό τραυματισμό. Το Σινούκ επέστρεψε για να παραλάβει άλλος 3 τραυματίες για να τους μεταφέρει Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. (Πηγή: ΑΠΕ)

Ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές. Συνέχισε λέγοντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Ήδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους και μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί γίνονται συνήθως μέσα στις πρώτες 5 μέρες αλλά μπορεί να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση μέχρι και 20 μέρες με 1 μήνα. Η πιθανότητα να προκληθεί ντόμινο από τον σεισμό είναι πολύ μικρή λένε οι σεισμολόγοι.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα