Ελλάδα

Εντάσεις και χιούμορ στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Με έντονα σχόλια συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο.

Parallaxi
εντάσεις-και-χιούμορ-στη-βουλή-για-το-ν-218787
Parallaxi

Με νεύρα και χιούμορ πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία και το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα».

«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;» ενέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλια της Βουλής νωρίτερα.

«Από τότε που έκλεισε η β’ αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.

«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.

«Αντί να καταθέτετε κάθε 15 μέρες πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ασχοληθείτε με τις προτάσεις σας για το πώς η χώρα θα βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς είτε το θέλετε, είτε όχι, ανοίγουμε διάδρομο εξόδου από την κρίση και το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο εσείς βυθίσατε τη χώρα». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τρίτη παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Όσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε, όσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σας σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον λαό, γιατί σας έχει κρίνει στο παρελθόν και γιατί δεν έχετε άποψη για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Κάντε, λοιπόν, εξεταστικές για να ανακαλύψετε τις αιτίες των προβλημάτων σας» σχολίασε σκωπτικά, προσθέτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων της ΝΔ είναι ότι χρεοκόπησε τη χώρα, ότι έχει μία ταξική μεροληψία απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και δεν έχει θετική πρόταση για αυτή. «Γι’ αυτό, το 2019, όταν ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε όταν θα ξαναπάμε στην κάλπη, δεν θα επιλέξει εσάς, όσο κι αν στήνετε ευχάριστες επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό από άχυρα», τόνισε.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας, «αλοίμονο», «όμως, μην έχετε την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη». Όπως υπογράμμισε, τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θυμούνται ποιοι λεηλάτησαν τις δυνατόπτητες του τόπου και ποιοι χροεκόπησαν τη χώρα στα χρόνια των μνημονίων. «Γιατί δεν πέσατε με αλεξίπτωτο κ. Μητσοτάκη, υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου ήσασταν», υποστήριξε και τον κατηγόρησε ότι αντιμετώπισε αυτές τις ομάδες με εχθρότητα.

«Εμείς παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης και λεηλασίας, χροεκοπίας, εσείς την αφήσατε εκεί, είχατε φτιάξει και το σχέδιο της παρένθεσης, όμως, βήμα το βήμα, με σκληρή δουλειά, καταφέρνουμε κι ανοίγουμε δρόμους προοπτικής. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε πάντοτε την έγνοια μας για τις κοινωνικές κατηγορίες που αξιοποιήσατε ως πελατειακό προσωπικό και τη μνημονιακή πενταετία εξωθήσατε στον Καιάδα», σημείωσε. Επίσης, ζήτησε να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα προγράμματα για το μέλλον, για την επόμενη μέρα και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντί αυτού αντιπαραβάλλει μεμψιμοιρία, διαρκή καρτερία μπας και σκοντάψει η κυβέρνηση, μιζέρια για την επιτυχή έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στον χώρο της εκπαίδευσης είναι μεγάλες και δεδομένες. «Μην προσπαθείτε τώρα να παριστάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τη μεγάλη πλειοψηφία» τόνισε. «Όπως και στη δική μας πολιτική υπάρχει κοινωνική και ταξική μεροληψία πολλές φορές, έτσι υπάρχει και στη δική σας, όμως η μεροληψία που αποπνέουν οι προτάσεις σας είναι η μεροληψία για τους λίγους, αυτούς που τα κατάφεραν στα χρόνια της ανάπτυξης, όμως δεν τράβηξαν κουπί στα χρόνια της κρίσης» συμλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι διακοπές που θα κάνει και ο κ. Μητσοτάκης να «απαλείψουν λίγο τα νεύρα, γιατί η πολιτική ζωή χρειάζεται συγκρούσεις πάνω στα πραγματικά επίδικα».

Πηγή: ΑΠΕ, Ν. Λιονάκης

Παρακολουθήστε την συζήτηση ζωντανά εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα