Διεθνή

Φονικός κυκλώνας Ίρμα

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε επίσης από μια έπαυλη 11 υπνοδωματίων που ανήκει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Parallaxi
φονικός-κυκλώνας-ίρμα-228074
Parallaxi

Τουλάχιστον «έξι νεκρούς» θρηνεί το γαλλικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου μετά το πλήγμα του κυκλώνα Ίρμα, ανακοίνωσε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ. «Ο απολογισμός δεν είναι οριστικός. Απέχουμε πολύ από αυτό. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρούμε κι άλλους» νεκρούς, τόνισε ο νομάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού» ακόμη, συμπλήρωσε.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας έκανε λόγο για «τουλάχιστον δύο νεκρούς και δύο βαριά τραυματισμένους» στα δύο νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου. «Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ. Η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών επιβιβάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια πτήση προς τη Γουαδελούπη με «ενισχύσεις», άνδρες και υλική βοήθεια, για τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα κατηγορίας 5.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια σύσκεψη του κλιμακίου που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προέβλεψε ότι ο κυκλώνας θα προκαλούσε ανθρώπινα θύματα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», είπε ο Μακρόν. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε επίσης από μια έπαυλη 11 υπνοδωματίων που ανήκει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο νησί Άγιος Μαρτίνος — και αυτό δεν είναι το μοναδικό πολυτελές ακίνητο του μεγιστάνα που απειλούσε να καταστρέψει. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το Chateau des Palmiers, το περιφραγμένο οίκημα ιδιοκτησίας του Τραμπ, υπέστη ζημιές. Το ακίνητο, που πωλείται για 16,9 εκατομμύρια δολάρια, ανήκει τυπικά σε μια κοινοπραξία και έχει νοικιαστεί. Οι αρχές στον Άγιο Μαρτίνο ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων στο νησί, που ανήκει στη Γαλλία και στην Ολλανδία σχεδόν εξ ημισείας, έχει καταστραφεί. Μια εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ, η Αμάντα Μίλερ, δήλωσε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση τόσο στον Άγιο Μαρτίνο, όσο και σε άλλες ιδιοκτησίες του Τραμπ στη Φλόριντα. Αν και η πορεία του κυκλώνα είναι αβέβαιη ακόμη, το ακίνητο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς —το οποίο ο ίδιος αποκαλεί τον «χειμερινό Λευκό Οίκο» και κατά το περιοδικό Forbes έχει αξία 175 εκατ. δολάρια— επίσης κινδυνεύει. Η Κομητεία του Παλμ Μπιτς κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κοντά στο Μαϊάμι, στον Τραμπ ανήκουν πολυτελείς πολυκατοικίες, οι Πύργοι Τραμπ, τα Ηλιόλουστα Νησιά, αλλά και το Trump International Beach Resort, πάνω στην παραλία. Ορισμένοι πελάτες αυτού του τελευταίου έφυγαν πριν από την έλευση του κυκλώνα. Έχουν ληφθεί μέτρα και στελέχη του θέρετρου θα φροντίσουν για την εκκένωσή του αν χρειαστεί, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ του ακινήτου του Τραμπ.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα