Επικαιρότητα

Σκληρή “μάχη” για τις συντάξεις στη Βουλή αυτή την ώρα

Τροπολογία καταθέτει η αντιπολίτευση για να μην ισχύσει το μέτρο περικοπής για τις συντάξεις.

Parallaxi
σκληρή-μάχη-για-τις-συντάξεις-στη-βο-340161
Parallaxi

«Μεταξύ του διπλού νομίσματος Βαρουφάκη και των μνημονίων που έρχονται γραμμένα στα αγγλικά, υπάρχει και ο δικός μας δρόμος: Ο δρόμος του μέτρου, της αλήθειας και της πειστικής επιχειρηματολογίας. Ο ρόλος του ισότιμου συνομιλητή και όχι του επαναστάτη που μετατρέπεται σε “yes man”», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταθέτω τροπολογία για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων. Εμείς την ψηφίζουμε γιατί είμαστε ενάντια στο κόψιμο τους. Τις καταψηφίσαμε, όταν εσείς τις ψηφίζατε. Ελάτε να την ψηφίσουμε μαζί. Τώρα. Για να δούμε επιτέλους ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι υποκριτής», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Ήδη, από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται σενάρια ότι τα ψηφισμένα μέτρα μπορεί να ανασταλούν ή και να καταργηθούν αν υπάρξει δημοσιονομική υπεραπόδωση. Τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων δεν προβλέπονταν από το τρίτο μνημόνιο και είναι το τίμημα της δικής σας αναξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, εσείς τις ψηφίσατε και τώρα έχετε το θράσος και ζητάτε και τα ρέστα; Εμείς έχουμε ετοιμάσει μία τροπολογία που λέει πολύ απλά “ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Αν εσείς παραμείνετε στην εξουσία οι μειώσεις συντάξεων είναι αναπόφευκτες, γιατί μπορούν να αποφευχθούν μόνο με ανάπτυξη την οποία εσείς σκοτώσατε, όταν αναστείλατε την πορεία του 2014» είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι όταν θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός θα ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με ένα δημιουργικό σοκ στην οικονομία και επειδή πιστεύει ότι οι Έλληνες μπορούν και μεγαλουργούν, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώνουν για δύο γενιές την ανικανότητα και τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα». Χαρακτήρισε «ψεύτη» τον πρωθυπουργό, γιατί επικαλέστηκε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και γιατί τον συνέκρινε με τον κ. Όρμπαν.

Νωρίτερα, συνεχίζοντας την κριτική προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις συντάξεις.

«Το εντυπωσιακότερο όλων όμως, δεν είναι μόνο η στάση σας σχετικά με την απέλπιδα προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το μεγάλο ψέμα σας περί τέταρτου μνημονίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που σας έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις. Τι πράγμα είναι αυτό; Κρατήστε τουλάχιστον λίγο τα προσχήματα… Τέτοιος θυμός πια; Τέτοιος πανικός; Δε μπορείτε να κρυφτείτε με τίποτα;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:

«Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί. Εντάξει, εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό. Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο, τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία». «Όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

Είπε επίσης πως σήμερα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο (για τις συντάξεις)». «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «ουσιαστικά βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots».

«Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Καθοδηγείστε πια μόνο από τη κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους. Και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ που έχουν κατακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στο κόμμα σας. Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, και εκλέγονταν από το πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημείωσε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

«Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάντοτε όμως με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αντίθεση με αυτή τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, δεν θα εξευτελίζονταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ:

Αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας της αντιπολίτευσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είσαι ψεύτης, συκοφάντης και πρωθυπουργός υπό προθεσμία» απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε κατ΄επανάληψην και σε έντονο ύφος «ψεύτη», «συκοφάντη» και «πρωθυπουργό υπό προθεσμία», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ενώ του καταλόγισε ασυνέπεια λόγων και έργων, για τα όσα έλεγε πριν τις εκλογές του 2015 και όσα έκανε σαν πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ακόμη και στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν είχε προειδοποιήσει την κοινωνία και δεν είχε μιλήσει για αποφάσεις που έλαβε στη συνέχεια. «Ψέματα, κ. Τσίπρα, λέγατε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και ψέματα λέτε και τώρα» ανέφερε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην Ευρώπη «εκλιπαρεί για λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη».

Επικέντρωσε την σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Η χώρα σε μία δύσκολη περίοδο έχει στο τιμόνι μία κυβέρνηση οπερέτα, άλλα λέει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Αμύνης. Άλλα λέει το πρωί, άλλα λέει το βράδυ, τη μία λέει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, την άλλη ότι θα ζητήσει να περάσει με 180. Γιατί δεν έχετε δίπλα σας τον κ. Καμμένο; Σας ενοχλεί το κάδρο; Είστε ένας πρωθυπουργός αδύναμος και υπό προθεσμία. Κυβερνάτε μέχρι να αποφασίσετε να δώσετε ένα τέλος από κοινού με τον κ. Καμμένο» είπε και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να βρίσκει άλλους πρόθυμους σε αυτή τη Βουλή. Επέστρεψε, δε, τις κατηγορίες περί ακδροδεξιάς στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «συνέπραξε και συγκυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τρία χρόνια».

«Μας είπατε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και από την επομένη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει ότι κατοχύρωσε την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» είπε και ζήτησε εκλογές για «να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα με τον θίασο που είναι στην κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της συζήτησης, είπε ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση γιατί, όπως τόνισε, θέλησε να πει αλήθειες, τις οποίες παρέθεσε:

– Στο τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο αχρείαστο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η χώρα να απευθυνθεί στις αγορές για δανεισμό. Ούτε όμως τέλος των μνημονίων συνιστά ούτε έξοδο στις αγορές, αφού ανα τρίμηνο η Ευρωπαική εποπτεία θα κάνει την δική της έκθεση.

– Η συσώρευση υψηλών πλεονασμάτων προκύπτει από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, την υψηλή φορολογία και την καθυστέρηση συντάξεων, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

– Με υπογραφή Τσίπρα, Τσακαλώτου και συμφωνία Καμμένου η χώρα δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα 5,1 δισ, να εξασφαλίσει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

«Να τελειώσουμε με την προπαγάνδα και να σταματήσετε να εξαπατάτε τους Έλληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος ξανά προς τον πρωθυπουργό, και αναφερόμενος στις δηλώσεις Μοσκοβισί, πρόσθεσε: «Κάποιοι στην Ευρώπη που σας σιγοντάρουν να δείξουν λίγο σεβασμό σε έναν λαό που υποφέρει από τα δικά σας λάθη». Υποστήριξε ότι ο κ. Μοσκοβισί που είπε καλά λόγια το έκανε για δικούς του προσωπικούς πολιτικούς λόγους και επικαλέστηκε τους κυρίους Ρέγκλινγκ και Βίζερ που μιλούν για τις «απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων από την πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό τού είπε: «Δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε κεντροαριστερός, είστε ένας κυνικός χειριστής της εξουσίας». Του καταλόγισε, δε, «παράδοση της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας». Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού ότι «στο Μεταναστευτικό βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Συμφωνείτε, ή όχι, ότι πρέπει η Ευρώπη να φυλάξει τα σύνορά της».

Κλείνοντας ανέφερε: «Η μόνη έξοδος, που μπορείτε να κάνετε, είναι η έξοδος από την εξουσία με κάλπες, γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Απάντησε για τις σχέσεις του με τον Κώσταντίνο Φρουζή ότι η δεξίωση που έκανε προς τιμήν του ο πρώην CEO της Novartis, έγινε όταν δεν είχε καν εκδηλώσει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ και πρόσθεσε σε υψηλό τόνο προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Είστε άθλιος συκοφάντης». Επιπλέον, ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Πόσες φορές έχετε συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη; Έχετε συναντηθεί με τον κ. Σαββίδη, με τον κ. Μπόμπολα και με τον βοσκοτόπια τον κ. Καλογρίτσα;». Και κατέληξε: «Είστε βαθιά διαπλεκόμενος πρωθυπουργός και είστε υπεύθυνος για τον κάθε κ. Μπαξεβάνη και τον κ. Ματζουράνη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα