Θέατρο

Ο θάνατος της Ζωής

Η αγαπημένη Ζωή του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, έφυγε σαν σήμερα

Parallaxi
ο-θάνατος-της-ζωής-221861
Parallaxi

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή, στα 73 της χρόνια, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη στις 18 Αυγούστου του 2017. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αγαπημένη καλλιτέχνιδα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου της πάγωσε την Ελλάδα. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της ηθοποιού, καθώς κι όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με μεγάλα γράμματα: «Έφυγε η τελευταία των σταρ», «Αντίο, Ζωίτσα», «Πολύ μας πίκρανες, Ζωή», «Τελευταία παράσταση χωρίς encore», «Ένας άγγελος στη γειτονιά των αγγέλων», «Καλό ταξίδι, Ζωή», «Έφυγε η ξανθή αγαπημένη Παναγιά», «Η Ζωίτσα στον Παράδεισο», «Αθάνατο κορίτσι για φίλημα» κ.ά.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1944, αγαπημένη σταρ και ανακάλυψη του Γιάννη Δαλιανίδη, αποτέλεσε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Τζένη Καρέζη τη χρυσή τριάδα γυναικών του ελληνικού κινηματογράφου του 60.

Αυθεντική σταρ παλαιάς κοπής και διαχρονικής ομορφιάς, ξεκίνησε την πορεία της κερδίζοντας τον τίτλο της “Σταρ Ελλάς” το 1959.

Με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, η Ζωή Κουρούκλη, όπως ήταν το πραγματικό της επώνυμο, άφησε την πόλη και κατέβηκε μαζί με την συνονόματη ξαδέρφη της, στην Αθήνα όπου και διέπρεψαν. Η μία στο σινεμά και η άλλη στο τραγούδι.  Αποτελούσε “καλλιτεχνικό παιδί” του Γιάννη Δαλλιανίδη ο οποίος ουσιαστικά την ανακάλυψε, την ανάδειξε και της χάρισε το καλλιτεχνικό της επώνυμο.

Στα 16 της χρόνια, κερδίζει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και ο Γιάννης Δαλλιανίδης την επιλέγει για πρωταγωνίστρια της ταινίας “Ο Κατήφορος”. Η ταινία εκτινάσσει την φήμη της στα ύψη με αποτέλεσμα η νεαρή τότε ηθοποιός να κλείσει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Φίνος Φιλμ. Παίζοντας ρόλους γυναικών κόντρα στα συντηριτικά δεδομένα της εποχής μεσουράνησε ως ενζενύ πλάι σε γοητευτικούς πρωταγωνιστές.

Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες σταθμοί όπως οι: “Μερικοί το προτιμούν κρύο “, “Νόμος 4000”, “Κορίτσια για φίλημα”, “Στεφανία”, “Μια κυρία στα μπουζούκια”, “Οι θαλασσιές οι χάντρες”. Συνεργάστηκε με ονόματα μεγαθήρια όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Νίκος Κούρκουλος κ.ά. Η Στεφανία στο Αναμορφωτήριο είναι ο ρόλος της ζωής της.

Μετά το 1970, όταν και ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε να παρακμάζει, στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο. Επέστρεψε μάλιστα στην Θεσσαλονίκη συνεργαζόμενη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε παραστάσεις όπως το “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ”, “Οι γυναίκες της Τροίας”, “Οι Εραστές του ονείρου με τον Τόλη Βοσκόπουλο” και άλλες.

Σε συνέντευξή του στην parallaxi ο Γιώργος Αρβανίτης είχε πει για την Ζωή Λάσκαρη, πως είναι μία από τις πιο ακομπλεξάριστες ηθοποιούς που συνάντησε. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως “… είχα την Ζωή Λάσκαρη που δεν την ενδιέφερε ποιος προβολέας θα πέφτει πάνω της.” Μεγάλος πόθος των αντρών και μία γυναίκα πρωταγωνίστρια που όπως πολλές φορές είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις της, ίσως δεν κατάλαβε ποτέ το πόσο όμορφη ήταν.

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου το 1944 και ήταν μητέρα δύο κοριτσιών. Της Μάρθας Κουτουμάνου την οποία απέκτησε από τον γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο και της Μαρίας Ελένης την οποία απέκτησε από τον γάμο της με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, σύντροφό της από το 1976. Εκτός από ηθοποιός,  διατέλεσε και δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Έπαιξε στην Επίδαυρο πρώτη φορά το 1997 στις Τρωάδες του Κακογιάννη ενώ δεν δίσταζε να πειραματίζεται με διάφορα είδη θεάτρου. Ήταν η τελευταία ντίβα μιας εποχής.

Είναι η μόνη ηθοποιός στον κινηματογράφο που συνεργάστηκε μόνο με μία εταιρία παραγωγής σε όλη την κινηματογραφική καριέρα της. Συνολικά έπαιξε σε 22 ταινίες της Φίνος Φιλμ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους.

Η Λάσκαρη έγινε για όλο τον κόσμο η “Ζωίτσα” και της αναλογεί ένα αστραφτερό κομμάτι του παλιού ελληνικού σινεμά. Πολύ δημοφιλής, έκανε θραύση στον ανδρικό πληθυσμό και αποτέλεσε πρότυπο για τις νέες κοπέλες τόσο ως παρουσία, όσο και σαν ηθοποιός. Η Ζωή Λάσκαρη μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών.

Ο θάνατός της στις 18 Αυγούστου του 2017 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Το πιο συγκινητικό «αντίο» ήταν αυτό από την κόρη της Μαρία Ελένη στους φίλους της στο Διαδίκτυο, ως ο ιδανικός επίλογος στη ζωή της μητέρας της: «Μαμάκα μου, θα είσαι πάντα το πιο λαμπρό αστέρι μου. Θα είσαι η μυρωδιά μου, η καλύτερή μου φίλη. Μου δίνεις τέτοια δύναμη που ο πόνος όλος θα γίνει δημιουργία. Και θα γελάω, μαμά μου. Θα γελάω γιατί η ψυχή σου θέλω να είναι ανάλαφρη. Να μη σε βαραίνω. Όπως γελούσαμε μαζί. Και είμαι τόσο ευτυχισμένη που έφυγες σαν άγγελος… Χωρίς γιατί… Έτσι γούσταρες απλά! Ήταν η δική σου ζωή!».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα