Επικαιρότητα

Tι συμβαίνει με τις τράπεζες σήμερα και την Δευτέρα;

Τι πρέπει να προσέξετε.

Parallaxi
tι-συμβαίνει-με-τις-τράπεζες-σήμερα-και-306738
Parallaxi

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις τραπεζικές συναλλαγές μας καθώς το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο κλείνει σήμερα και την Δευτέρα 2 Απριλίου εξαιτίας αυτής της διατραπεζικής αργίας.

Επειδή όμως οι μέρες αυτές δεν θεωρούνται αργίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικό νόμο, ορίζονται ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών. 

Τι θα συμβαίνει όμως με τα καταστήματα των Τραπεζών; Οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτά γιατί οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές εξαιτίας της μη λειτουργίας του διευρωπαϊκού αυτοματοποιημένου συστήματος ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων.

Πιο συγκεκριμένα, όσες συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις δύο συγκεκριμένες ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματά τους με ημερομηνία της αμέσως επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της 3ης Απριλίου 2018.

Tι προτείνει το ΕΒΕΘ για την σημερινή ημέρα: 

Δεν θα μπορούν να εκτελωνίσουν τα εμπορεύματά τους, την Παρασκευή 30/3 και Δευτέρα 2/4, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, αφού, όπως ενημερώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι προαναφερόμενες ημερομηνίες ορίστηκαν ως ημέρες ειδικής αργίας, λόγω του ότι το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων (ΤARGET2) θα είναι κλειστό.

Έτσι, κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, όπως ενημερώνει το ΕΒΕΘ, δεν θα πραγματοποιηθούν εκκαθαρίσεις και διακανονισμοί και δεν θα ανταλλαγούν αρχεία συναλλαγών πληρωμών με τις Τράπεζες και τους διαχειριζόμενους Οργανισμούς. Ωστόσο, θα διεκπεραιωθούν κανονικά όλες οι on line ηλεκτρονικές πληρωμές του ICISnet. Επίσης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές του ICISnet, που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένη ημερομηνία (όχι on line), θα αποσταλούν στο ICISnet (με αρχείο batch), την Τρίτη 3 Απριλίου 2018, οπότε και θα τύχουν επεξεργασίας, προκειμένου να προωθηθεί η τελωνειακή διαδικασία (απελευθέρωση εμπορευμάτων κ.λ.π.).

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΘ προτρέπει τους ενδιαφερόμενους εισαγωγείς, που δεν θα πραγματοποιήσουν on line πληρωμές του ICISnet απευθείας, να εκτελωνίσουν σήμερα σχετικά εμπορεύματα, ώστε να αποφύγουν προβλήματα. Επιπλέον, το ΕΒΕΘ, ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι θα ήταν σκόπιμο να καταβάλλουν σήμερα τυχόν εισφορές και δόσεις ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ και τις ΔΟΥ που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τις δύο προαναφερόμενες ημερομηνίες.

Παράταση προθεσμιών για βεβαιωμένες οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων

Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στην Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν στις ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών (Παρασκευή 30/03 και Μ. Δευτέρα 02/04, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 3336/2005) παρατείνονται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη ημέρα (Μ. Τρίτη 03/04). Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα