Ελλάδα

To σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του προσφυγικού από 12 ΜΚΟ

ΜΚΟ δημοσιεύουν έκθεση προτάσεων για τη μετάβαση των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων για τους πρόσφυγες στην Ελληνική κυβέρνηση.

Parallaxi
to-σχέδιο-δράσης-αντιμετώπισης-του-προσ-267254
Parallaxi

Περισσότερα από 2,000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για την τοποθέτησή τους σε ασφαλείς ξενώνες στην Ελλάδα σύμφωνα με νέα έκθεση* 14 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) όπως κάνει γνωστό το Solidarity Now.

Η χρόνια έλλειψη θέσεων φιλοξενίας για παιδιά αποτελεί ένα από τα κενά που χειροτερεύουν στις υπηρεσίες, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάζεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των ανθρωπιστικών δρασεων για τους πρόσφυγες.

Η έκθεση παρουσιάζει μια γενική εικόνα της κατάστασης σημερα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις για την Ελληνική Κυβέρνηση, τους Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για μία επιτυχή μετάβαση προκειμένου να ανταποκριθούν σε διαρκή κενά στις υπηρεσίες, στην πρόσβαση στο άσυλο κα σε ευκαιρίες ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει για τη μεταφορά των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα, τα νησιά παραμένουν σε επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού με πολλές οικογένειες να μοιράζονται την ίδια χωρίς θέρμανση σκηνή όσο ο χειμώνας πλησιάζει.

Η σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νομικού προσωπικού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, ενώ καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία ασύλου. Στην ηπειρωτική χώρα, τα ασυνόδευτα παιδιά περνούν νύχτες σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, σε καταλήψεις ή ακόμα και στο δρόμο εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε ασφαλείς ξενώνες.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένας μηχανισμός μεταφοράς των ανθρώπων σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ηπειρωτική χώρα μόλις τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά αγγίξουν το μέγιστο της δυναμικότητάς τους. Καλεί, επίσης, όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τη νομική και ηθική υποχρέωσή τους να εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου και να μετεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Συστήνει στις ΜΚΟ και στην Ελληνική Κυβέρνηση να επενδύσουν σε περισσότερα προγράμματα που εμπεδώνουν την ανοχή και την ενσωμάτωση, και στις ελληνικές κοινότητες που σήκωσαν το βάρος των ξαφνικών εισροών. Καλεί επίσης την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να υιοθετήσει μια πιο κριτική στάση και να σταθεί ενάντια σε πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και, οι οποίες μειώνουν τα πρότυπα, και αποδυναμώνουν τις δικλείδες ασφαλείας στις διαδικασίες υποδοχής, ασύλου και επιστροφών.

Ο Nicola Bay, Επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είναι ώρα η Ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης. Θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να πάρει μαθήματα από τα τελευταία δύο χρόνια μεταφέροντας τους ανθρώπους από τον υπερπληθυσμό σε ασφαλές καταφύγιο. Με στεναχώρια παρατηρούμε ότι η δυστυχία της οποίας είμαστε μάρτυρες στα νησιά θα γίνει μεγαλύτερη όσο πλησιάζει ο χειμώνας.»

Η Jana Frey, Διευθύντρια του International Rescue Committee, ανέφερε: «Υψίστης σημασίας είναι η ασφάλεια και η ευημερία των περισσότερων από 3,000 παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα και χωρίς τις οικογένειές τους. Μόνο 1,000 από αυτά μένουν σε ξενώνες που φτιάχτηκαν για να τα φιλοξενήσουν. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη λίστα αναμονής με πιθανότητα εκατοντάδες από αυτά να κοιμούνται στους δρόμους ή σε καταλήψεις. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο».

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Διευθύντρια του SolidarityNow, είπε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τους απαιτούμενους πόρους για την υποδοχή των προσφύγων με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο, καθώς και για να υποστηρίξει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης πολιτική βούληση να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα που κάνουν χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν, όπως επίσης να δημιουργηθεί ένα σύστημα παροχής ανθρωπιστικών δράσεων που θα ωφελεί τόσο τους πρόσφυγες όσο και τις κοινότητες υποδοχής».

Η Aleksandra Godziejewska, Επικεφαλής της αποστολής της CARE στην Ελλάδα, είπε: «Παρά το ότι μιλάμε για την ίδια χώρα, ως άμεσο αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα είναι ουσιωδώς διαφορετικές. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των προσπαθειών να αποσυμφορηθούν τα νησιά, και καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει στρατηγικές που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση που όλοι οι πρόσφυγες, άνδρες, αγόρια, γυναίκες και κορίτσια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης διαδικασίας ενσωμάτωσης».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ:

Joint NGO Roadmap

*Η έκθεση «Μετάβαση στην πλήρη ανάληψη της ανθρωπιστικής δράσης από το ελληνικό κράτος: Προτάσεις για πιο δίκαιες και ανθρώπινες πολιτικές», αποτέλεσε το προϊόν της κοινής συγγραφής με υλικό που προέρχεται από τις κάτωθι οργανώσεις: ActionAid, Advocates Abroad, CARE, Caritas Greece, Danish Refugee Council (DRC), Greek Helsinki Monitor, HIAS, International Rescue Committee (IRC), JRS, Oxfam, SolidarityNow, Spanish Commission for Refugees (CEAR), Terre des hommes και Translators Without Borders.

*Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά. Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα