Γευση

Δοκιμάσαμε σπουδαίο αργεντίνικο κρασί

Ο Δημήτρης Μότσος δοκιμάζει σπουδαία κρασιά από την Αργεντινή και καταθέτει.

Δημήτρης Μότσος
δοκιμάσαμε-σπουδαίο-αργεντίνικο-κρα-208937
Δημήτρης Μότσος

Την Αργεντινή ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει ως την πατρίδα του Messi και του Maradona, άλλοι ως τη χώρα του Tango, ενώ οι βιβλιόφιλοι ως την πατρίδα του δεξιοτέχνη του λόγου, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Σε κάθε περίπτωση, είτε παίζουν μπάλα είτε χορεύουν tango και γράφουν διηγήματα, οι Αργεντίνοι το κάνουν με πάθος και αυτό φαίνεται κατ΄ επέκταση σε κάθε πτυχή του πολιτισμού του. Λίγοι όμως ξέρουν ότι η Αργεντινή είναι μια από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγούς χώρες που μάλιστα φτιάχνει κάποια πολύ μεγάλα κρασιά. Εδώ βρίσκονται και οι αμπελώνες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, μέσα στη βραχώδη αγκαλιά των Άνδεων με τον μέσο όρο να φτάνει εύκολα τα 1100+ μέτρα, αλλά και με αμπελώνες που σκαρφαλώνουν σε πολύ μεγαλύτερα ύψη. «Εθνική» ποικιλία θεωρείται το Malbec, ενώ εδώ έχουν βρει ιδανικό μέρος έκφρασης οι περισσότερες γνωστές διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Syrah, το Chardonnay κ.α Στις ανερχόμενες εγχώριες ποικιλίες συγκαταλέγονται το τραγανό λευκό Torrontes και η φρουτώδης και χρόνια παρεξηγημένη Bonarda.

Εμείς είχαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια σπουδαία κρασιά από την Αργεντινή τα οποία εισάγει στη χώρα μας η HEBE Argentinean Wineology. Η εταιρεία αποτελεί το δεύτερο καρπό του έρωτα του Μανώλη Λεονάρδου (με ρίζες από τη Σαντορίνη) και της συζύγου του Ivana Bisonard με καταγωγή (μαντέψτε) από την Αργεντινή. Ο πρώτος καρπός βέβαια είναι το υπέροχο παιδάκι τους που ήρθε στις ζωές τους πριν από λίγους μήνες. Τα κρασιά που εισάγει η εταιρεία είναι αποκλειστικά από μικρά οινοποιεία και πάντα εμφιαλώνονται σε πολύ μικρές παρτίδες.

Τη συγκεκριμένη δοκιμή την περιμέναμε πώς και πώς, καθώς ανάμεσα στα κρασιά που θα δοκιμάζαμε υπήρχαν κάποια πολύ μεγάλα κρασιά. H έμφαση δόθηκε στο σπουδαιότερο «Gran Cru» της Αργεντινής το Gualtallary της Mendoza και στο τρομερά σημαντικό οινοποιείο El Enemigo του πιο παθιασμένου terroirista της Αργεντινής Alejandro Vigil.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ταχύτατα ανερχόμενο “Gran Cru” του Gualtallary βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Mendoza, στην περιοχή Tupungato που αποτελεί το βορειότερο άκρο της Uco Valley. Από πολλούς διεθνείς και αναγνωρισμένους οινογράφους, θεωρείται ως μια περιοχή με πολύ υψηλή δυναμική στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με βασικό τους χαρακτηριστικό τη φινέτσα και τη μεγάλη δυνατότητα αντανάκλασης του τόπου προέλευσής τους. Αυτό οφείλεται αρχικά στο μωσαϊκό των εδαφών της περιοχής, τα οποία είναι βαθιά και εύφορα κυρίως αλλουβιακού τύπου, σε συνδυασμό με αργιλώδη κομμάτια που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων. Από την άλλη, το έδαφος είναι γεμάτο χαλίκια και κροκάλες που βοηθούν στη σωστή αποστράγγιση, αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μιας και η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και στη μέρα μπορεί να είναι και πάνω από τους 25οC, κάτι το οποίο είναι τρομερά εντυπωσιακό και καταλυτικό για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Το επιπλέον στοιχείο είναι ο καυτός άνεμος Zonda ο οποίος έρχεται με τρομακτική ταχύτητα από τις κορυφές των Άνδεων και σκάει πάνω στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι τα σταφύλια από την περιοχή να ωριμάζουν ιδανικά και τα κρασιά να έχουν μια σπάνια φαινολική συγκέντρωση, σε συνδυασμό με αρωματική πολυπλοκότητα και απίστευτη φινέτσα στο στόμα.

Ο οραματιστής Alejandro Vigil έρχεται να δράσει ως καταλύτης στην περιοχή και να δημιουργήσει κρασιά με απίστευτο γευστικό υπόβαθρο. Από μικρός θεωρήθηκε ταλέντο με ότι καταπιάστηκε, αν και παράτησε το σχολείο στα 14 του, αλλά για να μη στεναχωρήσει τη μητέρα του συνέχισε να πηγαίνει στο νυχτερινό. Στα χρόνια που ακολούθησαν αποφοίτησε πρώτος από την τάξη του στον τομέα του Agricultural Engineering και βρέθηκε επικεφαλής στο INTA (National Research Institute) στο τμήμα εδαφολογίας σε ηλικία 27 ετών. Από εκεί “στρατολογήθηκε” από τον Nicolas Catena για να ηγηθεί του ερευνητικού τμήματος της Bodega Catena Zapata, ενώ από το 2002 χρίστηκε ως επικεφαλής οινολόγος της εταιρείας.

Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2009. Ο Alejandro Vigil και η Adrianna Catena επιστρέφουν από την Πρεσβεία της Αργεντινής, όπου ο Nicolas Catena είχε μόλις λάβει τον τίτλο του Decanter Man of the Year. To σκηνικό θύμιζε σκωτσέζικη νουβέλα: ο Τάμεσης ήταν καλυμμένος με ομίχλη και η Adrianna άρχισε να μιλάει στον Alejandro σχετικά με τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς του 1666 στο Λονδίνο. Βλέπετε, η Adrianna είναι μια σπουδαία ιστορικός, που πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με τον Alejandro μοιράζονται μια αμοιβαία αδυναμία για τον Ντοστογιέφσκι, ένα πάθος για την Ελληνική Φιλοσοφία, τα μεταχειρισμένα βιβλία, την καλή μουσική και μια μεγάλη αγάπη για τα γεύματα με φίλους. Σε αυτή τη βόλτα λοιπόν ο Alejandro και η Adrianna αποφασίζουν να κάνουν ένα κρασί μαζί, ένα κρασί που θα αντιπροσωπεύει το μεγάλο σεβασμό τους για την ιστορία και την παράδοση, και την «πλήρη ασέβεια τους προς το status quo», όπως τους αρέσει να λένε. Κι έτσι γεννιέται το οινοποιείο «El Enemigo» (Bodega Aleanna), που θα πει «Εχθρός» στα ισπανικά και δανείζεται το όνομα από τη θεία κωμωδία του Δάντη και το μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου, που είναι ο ίδιος του ο εαυτός: «Στο τέλος του ταξιδιού, θυμόμαστε μόνο μια μάχη. Αυτή που δώσαμε ενάντια στον εαυτό μας, ο οποίος είναι όμως ο μόνος αυθεντικός εχθρός μας. Και η μάχη μας μαζί του είναι αυτή που μας καθορίζει». Αυτή τα φράση θα δούμε γραμμένη στα κρασιά του El Enemigo, που μπλέκουν υπέροχα την ιστορία, την τέχνη, την εδαφολογία και το κρασί.

O στόχος των δύο φίλων είναι τα κρασιά τους να είναι θελκτικά και να απολαμβάνονται εύκολα όπως ακούς μια σύνθεση του Μότσαρτ ή όπως διαβάζεις ένα εξαιρετικό βιβλίο. Θέλουν τα κρασιά να μιλάνε από μόνα τους για την προσωπικότητά τους, την καταγωγή τους και να έχουν μέσα τους μια υπέροχη ιστορία να διηγηθούν. Και αυτό το καταφέρνουν μια χαρά.

H δοκιμή κινήθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο δοκιμάσαμε κάποια value for money κρασιά από το portfolio της Hebe Argentinean Wineology, τα οποία είναι ιδανικά για το ζεστό καλοκαίρι που μας περιμένει. Ελαφριά, αρωματικά, χωρίς επιθετικότητα στο στόμα, πίνονται δροσερά και ταιριάζουν με μια σειρά ελληνικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας.

Το δεύτερο flight ήταν το πιο εντυπωσιακό με τέσσερα συγκλονιστικά δείγματα από το Gualtallary της Mendoza. Κοινή συνισταμένη η αρωματική πολυπλοκότητα, η ένταση του φρούτου, το γεμάτο σώμα μα κυρίως οι υψηλές αλλά άριστα ενσωματωμένες οξύτητες, που αναζωογονούσαν το στόμα στην επίγευση, προσθέτοντας το απαραίτητο συστατικό για ένα μεγάλο κρασί: την ισορροπία.

  1. El Enemigo 2014 από την ποικιλία Chardonnay. Τα σταφύλια προέρχονται από υψόμετρο 1400-1500μ. Η ζύμωση γίνεται σε γαλλικά βαρέλια των 500lt (εκ των οποίων το 35% σε πρώτης χρήσης) και η διαδικασία αρχίζει και τελειώνει με άγριες ζύμες. Ακολουθεί ωρίμαση για 9 μήνες σε παλιά γαλλικά βαρέλια με παρουσία αραγούς στρώματος flor, ενώ ο οινοποιός δεν παρεμβαίνει καθόλου στη διαδικασία. Ένα υπέροχο νεοκοσμίτικο Chardonnay με ωραίο χρυσό χρώμα, ισορροπημένη χρήση του βαρελιού, αρώματα πεπονιού, ώριμων εξωτικών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ξύσμα από πορτοκάλι, μπισκότο και πολύ χαρακτηριστική ορυκτότητα δίπλα σε νότες βανίλιας. Γεμάτο σώμα, πληθωρικό και με πολύ μεγάλης διάρκειας επίγευση. Alc 13,9%
  2. El Enemigo 2013 από Malbec σε ποσοστό Μalbec 90%, Cabernet Franc 7% και Petit Verdot 3%. Για να καταλάβετε την εμμονή που έχει ο Alejandro Vigil με το Malbec σκεφτείτε ότι στο ένα του χέρι έχει τατουάζ το malbec και στο άλλο το όνομα του γιου, καθώς θεωρεί ότι αυτά τα δύο είναι και αυτά που του άλλαξαν τη ζωή. Τα σταφύλια και σε αυτό το κρασί προέρχονται από υψόμετρο 1400-1500μ. Η ζύμωση γίνεται σε γαλλικά βαρέλια 225lt και τσιμεντένιες δεξαμενές με άγριες ζύμες. Ακολουθεί ωρίμαση για 15 μήνες σε foudres (μεγάλα βαρέλια ενός τόνου τουλάχιστον) τρίτης χρήσης. Ένα πεντανόστιμο κρασί με πυκνό χρώμα, αρώματα σοκολάτας, μαύρων μούρων, βοτανικές νύξεις λεβάντας και ψητής κόκκινης πιπεριάς. Στο στόμα έχει μεστό σώμα και βελούδινη απαλή επίγευση. Ένα κρασί που ο Vigil το έφτιαξε για να πίνεται σε μεγάλες ποσότητες απολαυστικά μαζί με τους φίλους του. Alc 13,9%
  3. Bodega Lagarde, Primeras Vinas Gualtallary 2015 από Malbec 95% και Petit Verdot 5%. Από το αγαπημένο οινοποιείο που εισάγει η Hebe έρχεται το τρίτο αδερφάκι της ομώνυμης σειράς Primeras Vinas. Ρισκαδόρικο κρασί, καθώς είναι το μόνο premium malbec, το οποίο δεν έχει περάσει καθόλου από νέο βαρέλι, πράγμα ουσιαστικά ριζοσπαστικό στη σύλληψη και στην εκτέλεσή του. Χρήση αποκλειστικά άγριων ζυμών με ποσοστό ολόκληρων τσαμπιών και ωρίμαση σε ένα μοναδικό Foudre 100 ετών χωρητικότητας 4.000lt για 18 μήνες. Σαρκώδες, με φουλ πρωτογενή αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, δίπλα σε γλυκιές ανθικές νύξεις βιολέτας και καθολική απουσία αρωμάτων δρυός. Έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να μας δείξει τις πραγματικές δυνατότητές του. Alc 13,9%
  4. Gran Enemigo Gualtallary Single Vineyard 2012. Τι να πεις τώρα γι’ αυτό το κρασί. Μια λέξη θα αρκούσε. Μεγαλειώδες! Το Cabernet Franc με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο με 98+ από το πιο γνωστό οινοκριτικό το Robert Parker (μόλις πρόσφατα ο James Suckling του έδωσε το απίστευτο 99 στα 100) O Alejandro Vigil έφτιαξε αυτό το κρασί προς τιμήν των παλιών Pomerol από το Bordeaux όταν το Cabernet Franc ήταν το βασικό σταφύλι και αναμειγνυόταν με τα υπόλοιπα. Τα σταφύλια προέρχονται από υψόμετρο 1400-1500m και το εντυπωσιακό είναι ότι πραγματοποιούνται 5 διαφορετικοί τρύγοι σε διάρκεια ενός μήνα. Η ζύμωση γίνεται αποκλειστικά σε παλιά γαλλικά βαρέλια και η ωρίμαση σε ένα και μοναδικό foudre 100 ετών χωρητικότητας 4000lt για 15 μήνες. Εντυπωσιακό ρουμπινί χρώμα με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων (κεράσια, μύρτιλα), βοτανικές νύξεις (θυμάρι και μέντα) και ωραίες υπόνοιες μαύρης σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι σαν μια υπέροχη αγκαλιά. Δεν υπάρχει καμιά γωνία και μιλάμε για τον ορισμό της ισορροπίας με βελούδινες τανίνες και ολοστρόγγυλη επίγευση. Το συγκεκριμένο κρασί ισχυροποιεί την άποψή μου για το next big thing του νέου κόσμου, που είναι τα Cabernet Franc από την Αργεντινή. Alc 13,9%

Η δοκιμή ήταν πραγματικά υπέροχη και μια σπάνια ευκαιρία για εμάς τους βόρειους. Δοκιμάσαμε κάποια πολύ σπάνια κρασιά, ενώ κακά τα ψέματα το τελευταίο είναι από τα πιο συγκλονιστικά κρασιά που έχω δοκιμάσει τους τελευταίους μήνες. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα δείτε πόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι Alejandro Vigil. Παθιασμένος, οραματιστής, έχει έρωτα με τη γη και το κρασί ενώ πάντα του αρέσει να λέει ότι «το να φτιάχνεις κρασί είναι ένας τρόπος ζωής που εμπλέκει τη συνεχή επαφή με τη φύση και την πραγματική αγάπη για τη ζωή. Για να παράγεις καλά κρασιά από ένα μέρος πρέπει να αναπνέεις τον ίδιο αέρα με το αμπέλι, να υποφέρεις το κρύο και τον καύσωνα και να αισθάνεσαι διαρκώς ότι ανήκεις σε αυτό το μέρος». Αργεντίνος είναι ο άνθρωπος. Τι θα έλεγε;

Η δοκιμή έγινε στην Κάβα Αμπατζής στον Εύοσμο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα