Featured

Με πίτα ξεκινάνε οι ημέρες στη Θεσσαλονίκη — 4 αγαπημένες και για τη νηστεία

Θα κολλήσουν ακόμα και όσοι "ψηφίζουν" αρτύσιμα.

Parallaxi
με-πίτα-ξεκινάνε-οι-ημέρες-στη-θεσσαλο-421782
Parallaxi
Kεντρική Εικόνα Αρχείου

Mία πόλη, αμέτρητες επιλογές για φαγητό, δεν αφήνει παραπονεμένους ακόμα και όσους νηστεύουν. Γι’ αυτό επιλέξαμε 4 σημεία στην Θεσσαλονίκη όπου η πίτα αποθεώνεται -γενικά όλο το χρόνο- και ειδικά, δεν σταματάει ούτε τις περιόδους νηστείας, παράγοντας καθημερινά με εξαιρετικά υλικά δυνατές γευστικά προτάσεις στην πίτα, που κάνουν μέχρι και όσους τρώνε αρτύσιμα, να κολλήσουν.

Στο “πιτάδικο” για ένα θεϊκό φύλλο πίτας με σπανάκι και μανιτάρια

Ένα “πιτάδικο” με όλη την έννοια της λέξης, στη Βλάστη, πρόκειται για ένα μαγαζάκι που στέκεται σε μια ανύποπτη γωνία της Παπάφη στην Τούμπα, που εδώ και 23 χρόνια φτιάχνει ίσως το καλύτερο φύλλο της πόλης. Πίτες άπιαστες με σπανάκι, πράσο, μανιτάρια, ελιά και ντομάτα ή γλυκιά εκδοχή μηλόπιτας με μαυροκέρασο. Όχι ότι όσοι τρώνε αρτύσιμα μπορούν να σταθούν αναποφάσιστοι για ώρα μπροστά από τις κρεατόπιτες και τις πολίτικες πίτες με φέτα! Να τα λέμε και αυτά.

*Βλάστη, Παπάφη 211, Τηλ. 2310947815, Ώρες: 7.30-16.00

Χορτόπιτα ή κρεμμυδόπιτα με 24 χειροποίητα φύλλα

Από τα χέρια της Τούλας έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, κακώς. Τραγανή, χορταστική μα πάνω από όλα φρέσκια. Στο Δια Χειρός Ρεσινιώτου έχουν επιλεγμένη παραγωγή και καλή γιατί όλα τα υλικά από το λάδι μέχρι τα χόρτα προέρχονται από τον κήπο της οικογένειας. Ανάμεσα στα λουκανικοπιτάκια όπως εκείνα που τρώγαμε στα παιδικά πάρτι, τα χειροποίητα της μαμάς και στην λαχταριστή τυρόπιτα, σε άλλες νηστίσιμες επιλογές σε πίτα, όταν το θέλει η περίοδος, έρχονται οι κρεμμυδόπιτες με μαγειρεμένα κρεμμύδια και η χορτόπιτα με σπανάκι και μυρωδικά. Θα νηστεύεις κάθε μέρα.

*Δια Χειρός Ρεσινιώτου, Καστριτσίου 12, 231 026 4107, facebook 

Πιροσκί, vegan μπουγάτσα ή κολοκυθόπιτα από τον Μπαντή

Για την πίτα του Μπαντή συρρέουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Και όχι άδικα. Ένα μικρό σε τετραγωνικά μπουγατσατζίδικο άλλαξε τα δεδομένα του πεδίου του στην Θεσσαλονίκη! Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά, είναι χειροποίητο με φρέσκα υλικά και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις νηστίσιμες επιλογές που στέκονται δίπλα στις ξακουστές τρεις εκδοχές μπουγάτσας του Μπαντή (τυρί, κρέμα, κιμάς). Τώρα για την νηστεία εκτός από την σπανακόπιτα και την πρασόπιτα, θα βρείτε γλυκειά κολοκυθόπιτα, μπουγάτσα με μήλο και σταφίδα αλλά και πιροσκί με μανιτάρια και πατάτα, με πατάτα αλλά και πατάτα με ελιά. Επίσης από την Κυριακή 4 Μαρτίου, ο Φίλιππος Μπαντής λανσάρει και μία vegan εκδοχή της μπουγάτσας, κατάλληλη και για νηστεία, με γλυκιά κρέμα από γάλα αμυγδάλου!

*Μπαντής, Παναγίας Φανερωμένης 33, Τηλ. 2310510355

Ταχινόπιτα, πράσο μανιτάρι σε φύλλο ολικής ή μανιταρόπιτα με ρύζι στο ΑριστοΤέλειον

Στον φούρνο ΑριστοΤέλειον, για την απίθανη ζύμη τα φρέσκα υλικά και το πάθος των ανθρώπων του για αυτό που κάνουν. Κάντε μια στάση στο στενό της Βασ. Ηρακλείου για ένα κομμάτι τραγανής πίτας γιατί εδώ τα φύλλα της τα προετοιμάζουν με μεράκι για ώρες και στη νηστεία. Επιλογές λαχταριστές μέσα σε παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο από πατατόπιτα και πίτα με μανιτάρια και ρύζι μέχρι πρασόπιτα με μανιτάρια σε φύλλο ολικής, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα γλυκειά και ταχινόπιτα! Γλείφετε ήδη τα δάχτυλά σας;

*Αριστοτέλειον, Βασιλέως Ηρακλείου 37-39, τηλ. 2310279804, facebook

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα