19ο ΦΝΘ: 20 εστιατόρια της πόλης μαγειρεύουν για χάρη του

1
689

Το νέο τμήμα Food vs. Food του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται για να αντιμετωπίσει το φαγητό όπως του αξίζει. Ως απόλαυση αλλά και εργαλείο εκμετάλλευσης, πολύτιμο αγαθό σε αφθονία ή έλλειψη το φαγητό θα γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Το culinary cinema ως ιδιαίτερο είδος ντοκιμαντέρ υπάρχει ως ξεχωριστό τμήμα σε μεγάλα φεστιβάλ διεθνώς όπως η Μπερλινάλε και το Σαν Σεμπάστιαν. Ιστορίες που συνδέουν γεύσεις, ζωή, έρωτα, αλλά και τη σκοτεινή όψη του ανθρώπου, αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ τα οποία πιάνουν το νήμα του φαγητού από την καλλιέργεια, περνούν στην παραγωγή και φτάνουν είτε στο τραπέζι μας, είτε σε νέα γαστρονομικά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο η γευστική μνήμη αλλά και ο πολιτισμός που κουβαλά μέσα του το φαγητό αναδεικνύονται μέσα από την αποκαλυπτική ματιά των δημιουργών.

MIRMIGIA SE MIA GARIDA

Με αφορμή λοιπόν την ενότητα food vs food του 19ου ΦΝΘ η Θεσσαλονίκη θα αφήσει την φαντασία της γαστρονομικής της σκηνής ελεύθερη συμμετέχοντας σε μια γαστριμαργική γιορτή γεμάτη εκπλήξεις.

Για τον επόμενο μήνα, 20 εστιατόρια της πόλης θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν ένα πιάτο αφιερωμένο στο φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνεται στα μενού τους, θα βαθμολογείται από το κοινό και από κριτική επιτροπή και στο τέλος θα αναδειχθεί το καλύτερο πιάτο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

• Δημήτρης Κοπαράνης (Executive Chef: Estella Thessaloniki & Estrella Athens, Food Editor: Glow)
• Γεωργία Δώδου (PR/Communications Manager Greece Sani Resort – Ikos Resorts)
• Νίκος Στεφανίδης (Παραγωγός: Μύλος, Principal Club Theater, Ράδιο 88μισό / Εστιατόριο Πανελλήνιον)

Δείτα τα 20 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που με αφορμή το Food vs. Food συμμετέχουν στην γαστρονομική αυτή έκπληξη του 19ου ΦΝΘ και τα πιάτα που σερβίρονται στο καθένα από αυτά: 

Ακαδημία

Aπό το 2011 στον υπέροχο δρόμο με τις νεραντζιές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στην Αγίου Μηνά. Διακόσμηση ιδιαίτερη, με ενδιαφέρουσες κιτς πινελιές που σε εκπλήσσουν. Το φαγητό είναι όμως σίγουρα το δυνατό χαρτί του μαγαζιού. Το μενού είναι μεσογειακό και αρκετά μεγάλο με κρεατικά και ψαρικά.
Πιάτο: Κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και βούτυρο τρούφας 9,00€

*Αγίου Μηνά 3, Τηλ. 2310 521803

Αψέντι

Αψέντι

Σε ένα χώρο που θυμίζει συναπάντημα χαρακτήρων διαφορετικών και ιδιοσυγκρασίας χαλαρής το Αψέντι στην Π.Π.Γερμανού είναι το καφενείο μεζεδοπωλείο που θα δεις να μπλέκει τα παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια με το σπανάκι το τσιγαριστό και σάλτσα ροκφόρ. Τόπος συνάντησης του κέντρου, ανανεώνει διαρκώς την κάρτα του και κυρίως τις ιδέες του για το πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να συστήσει την παράδοση με το μέλλον.
Πιάτο: Σπανάκι τσιγαριστό με κουκουνάρι και σως με μπλε τυρί 3,20€

*Αψεντι, Π.Π Γερμανού 19, 2310284225

By the cook

Στο καινούριο στέκι της οδού Σκρα, με το βιομηχανικό γκρι και τα έργα τέχνης στους τοίχους να επικρατούν και να ορίζουν το σκηνικό, το φαγητό είναι το κυρίαρχο στοίχημα. Σε μια εποχή που η γαστρονομία είναι η μοντέρνα αρένα της ευγενικής άμιλας των σεφ, η περίπτωση του νεόκοπου By the Cook γίνεται ένας ισχυρός παίκτης άμα τη αφίξει του. Πανσέτες με πετιμέζι, μπούκοβο και θυμάρι; Χοιρινό στο φούρνο που το λούζει με την πιο ωραία sause bbq που δοκιμάσαμε ποτέ; Λουκούμι; Ναι.
Πιάτο: Μοσχαράκι με μανιτάρια σε μαύρη μπύρα με πουρέ καρότου 9,50€

*By the cook, Σκρά 3, Τ. 2310222392

Γιουκάλι

Σε μια πολυκατοικία αστικής ομορφιάς του εξήντα, στην απόληξη της Εθνικής Αμύνης, σου δίνει την αίσθηση πως ο χρόνος εδώ δεν πέρασε ποτέ από πάνω του ή ακόμα καλύτερα άφησε την πατίνα του στο χώρο με ένα μοναδικό τρόπο. Παρέες που το επιλέγουν για τις κρητικές ρακές του, τα τσίπουρα και το βιολογικό κρασί από το Παγγαίο. Οι μεζέδες, στο ύφος των παλιών καφενείων με τον σεφ να αλλάζει το μενού κάθε τρεις τέσσερις μέρες, ακριβώς όπως έκαναν και τα παλιά καφενεία της γειτονιάς για να μη βαριέται ο πελάτης τα ίδια και τα ίδια.
Πιάτο: Καβουρμάς με πουρέ γλυκοπατάτας, ψητό μανούρι και σως καπνιστής πάπρικας 6,00€

*Youkali, Εθνικής Αμύνης 6, Τηλ. 2310220310

Ζύθος και Ζύθος Ντορέ

H ιστορική μπυραρία στα Λαδάδικα συνδυάζει την αγάπη για την μπύρα με την εμμονή στην ποιότητα της καλής μεσογειακής κουζίνας. Χώρος γνώριμος, ζεστός από το 1990 έχει αλλάξει το πλαίσιο της μπυραρίας στην Θεσσαλονίκη. Το 1995 ανοίγει το δεύτερο κατάστημά του στην ιστορική περιοχή Ντορέ, όπου στη σκιά του Λευκού Πύργου μεγαλουργεί σταθερά από τότε στον ίδιο προσανατολισμό με το πρώτο.

Πιάτο στο Ντορέ: Αρνίσια κεμπάπ σε πίτα, με σάλτσα γιαουρτιού, πάπρικα, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι 8,70€
Πιάτο στην Κατούνη: Κοτόπουλο τυλιχτό, γεμιστό με μανιτάρια, γραβιέρα και βυζαντινή σάλτσα ροδιού 9,70€

*Ζύθος, Κατούνη 5, Λαδάδικα, τ: 2310 540284/ Ζύθος Ντορέ, Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, τ: 2310 279010

Η κουζίνα της Αγλαΐας

Πίσω απ΄τα λουλουδάδικα η Κουζίνα της Αγλαϊας με σπιτικό φαγητό και θέα στο Γιαχουντί Χαμάμ. ”Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή” λέει ο Επίκουρος και ασπάζεται η επιχείρηση. Αυτό τα λέει όλα.
Πιάτο: Συκώτι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια και ατζέμ πιλάφι 6,90€

*Η κουζίνα της Αγλαϊας, Φραγκίνη 5, 2310280044

folia4

Η Νέα Φωλιά

Η νέα Φωλιά, συνεχιστής από τη νεότερη γενιά μιας οικογένειας μιας κλασικής ταβέρνας, προσαρμοσμένης στις γευστικές ανάγκες του σήμερα, αποτελεί την απόλυτη ανακάλυψη και συνύπαρξη διαφόρων φυλών της πόλης. Πιάτα που δεν θυμίζουν σε τίποτε κάτι που έχετε δοκιμάσει αλλού, σερβιρισμένα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μαγεριά κρυμμένα σε γειτονιές της Ελλάδας που έμειναν αλώβητες στο βίαιο πέρασμα του χρόνου.
Πιάτο: Σαλάτα λάχανο με καπνιστή πανσέτα Καρδίτσας, πιπεριά Φλωρίνης και σως ροδιού 7,50€

*Νέα Φωλιά, Αριστομένους 4, 2310960383

Ίωνος – Στοά Δραγούμη

Tο υπέροχο νέο εστιατόριο στον επάνω όροφο της Στοάς Δραγούμη. Ένας εξαιρετικά καλαίσθητος χώρος που τον λούζει το φως και κυριαρχεί το ξύλο και οι δερμάτινοι brit style καναπέδες και το χρώμα. Στο τιμόνι, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος δημιουργεί μια εξαιρετική κάρτα συνδιάζοντας ζυμαρικά, κρεατικά και ψαρικά με νότες παράδοσης και μια ατμόσφαιρα τόσο στυλάτη.
Πιάτο: Βurger με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, γέμιση από χειροποίητο λουκάνικο Τσουμαγιάς, χειροποίητο ψωμί, cheddar, αυγό μάτι, καραμελωμένα κρεμμύδια με πιπερόμελο, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σαλάτα μεσκλάν με ντοματίνια 10,00€

*Ίωνος Δραγούμη 3, Πλατεία Ελευθερίας, Τηλ. 2310514545

Ίωνος2

Μαστίχα

Μεζεδοπωλείο και bar στην καρδιά της πόλης με ιδιαίτερη αισθητική και περιεχόμενο που προκαλεί φανατικούς θαμώνες. Σαρμαδάκια στην μαστίχα; Εμπειρία.
Πιάτο: Γεμιστό κοτόπουλο στον φούρνο με σάλτσα ροδιού 12€

*Μαστίχα, Λυκούργου 2, 231 050 4020

Μυστίλλη

Στο υπέροχο κτίριο της παλιάς γαλλικής σχολής, πλάι στα δυτικά τείχη της πόλης και τοπ χάνε, εκεί που διέπρεψε το punto es ένα καινούργιο μπιστρό άνοιξε τις πόρτες του. Και το όνομα αυτού Μυστίλλη. Ένα πλούσιο μενού μεσογειακής κουζίνας σας περιμένει για να επιλέξετε νόστιμα πιάτα για το γεύμα ή το δείπνο σας ενώ το βράδυ τα κοκτέιλ έχουν την τιμητική τους.
Πιάτο: Κριθαρότο με καπνιστή μπριζόλα 7,50€

*Φράγκων 2-4, τηλ. 231 600 9999

Νεγροπόντε

Στεγασμένο σ’ενα κτίριο του 1888, το Νεγροπόντε προσφέρει εξαιρετικά εδέσματα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και πιάτα που αγαπάμε εδώ και χρόνια.
Πιάτο: Κεφαλογραβιέρα Κρήτης σε καταΐφι με μαρμελάδα πορτοκάλι 5,90€

*Νεγροπόντε, Αιγύπτου 24, 2310523571

κιποσ

Ο κήπος του Θερμαϊκού

Ο Κήπος του Θερμαϊκού είναι το σπίτι των παππούδων μας. H ανοιχτή κουζίνα για την επαφή αυτών που ετοιμάζουν τα πιάτα σας μπροστά στα μάτια σας και των πελατών που τα καταναλώνουν με όρεξη τρομερή και επιφωνήματα θαυμασμού.
Πιάτο: Λεπτοκομένο συκώτι, ψημένο στην σχάρα, με σάλτσα από κόκκινο κρασί και βωλίτη 7,00€

*Ο Κήπος του Θερμαϊκού, Ν. Φωκά 2, Πλ. Τσιρογιάννη, 2310224073

Παπαρούνα

Διεθνής κουζίνα με λεπτομέρειες από Μεσόγειο. Πλούσια, απολαυστικά πιάτα.
Πιάτο: Ταλιατέλες τομάτας από την Τήνο με φρέσκιες καραβίδες και σάλτσα από bisque με ημίλιαστη τομάτα, creme fraiche και φρέσκο σχοινόπρασο 15,00€

*Παπαρούνα, Παγγαίου 4 & Δόξης, 2310510852

extravaganza1_0

Extravaganza

Στη στοά της οδού Πτολεμαίων, στον αριθμό 29Α, θα βρει κανείς ένα ιδιαίτερο σημείο, που σερβίρει καλό και ιδιαίτερο φαγητό το Extravaganza. Το ταξίδι στις γεύσεις ξεκινάει καθηµερινά στη µία το µεσηµέρι, οπότε και ο σεφ με την οµάδα του ανάβουν τις φωτιές, ζεσταίνουν τα σκεύη και στολίζουν µε κάθε λεπτοµέρεια τα δηµιουργικά πιάτα τους στην ανοιχτή κουζίνα, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του µαγαζιού.
Πιάτο: Ριζότο άγριων μανιταριών με κρέμα πορτσίνι, λάδι τρούφας και φρέσκια μαύρη τρούφα 9,50€

*Στοά Πτολεμαίων 29Α με Αμβροσίου

Plaisir Brasserie

Εξαιρετικός χώρος στην καρδιά της πόλης. Ελληνική, κουζίνα, καφές, ποτό και πεντανόστιμα επιδόρπια.
Πιάτο: Φρέσκο φιλέτο τσιπούρας σχάρας με ζεστή πατατοσαλάτα και μυρωδικά 10,00€

*Plaisir, Αριστοτέλους 9 και Μητροπόλεως, 2310277444

Σέμπρικο

Το «Σέμπρικο» εστιατόριο που άνοιξε το 2012 μια παρέα νέων ανθρώπων, περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τοπικά και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις. Πατροπαράδοτες κι αυθεντικές γεύσεις.
Πιάτο: Ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια, πάστα φουντουκιού και φρέσκια μαύρη τρούφα 12,50€

*Σέμπρικο, Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 557513

τσέρκι

Τσέρκι

Έχει πολύ ωραίο πατάρι αλλά έχει και το καλύτερο χάζι στον πεζόδρομο. Μια ομάδα ανθρώπων συνεπικουρούμενοι από έναν εξαιρετικό μάγειρα, το Μανώλη Καδικιώτη, αποφάσισαν έστησαν ένα εστιατόριο-μεζεδοπωλείο καθημερινού φαγητού που βασίζεται σε παραδοσιακά προϊόντα, φρέσκα κρέατα και θαλασσινά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαγειρεμένα όμως με πινελιές του σήμερα.
Πιάτο: Αυγά μάτια με καβουρμά Κομοτηνής, ημίσκληρο κασέρι Σοχού, σε τσέρκι από χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης 6,80€

*Τσέρκι, Κατούνη 19, Λαδάδικα, Τηλ. 2310523136

Φανός της Πόλης 

Mε σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα και με περηφάνια για τις καταβολές της από την Σμύρνη, μία οικογενειακή επιχείρηση έγινε ένα από τα ωραιότερα μεζεδοπωλεία της πόλης.
Πιάτο: Μποχτσαδάκια πολίτικα από μοσχαράκι κοκκινιστό τυλιγμένο με μελιτζάνα στο φούρνο και γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο και κόλιανδρο 8,50€

*Φανός της Πόλης στην Αγ.Μηνά 8, 211 311 5555

hoz61

Χοζεβά Καφέ-Μεζέ

Μέσα στο Καπάνι η μαγική μεταμόρφωση ενός παλιού μαγαζιού σε μια εξαιρετικής αισθητικής γωνιά για καφέ στη χόβολη και τσίπουρα με σπιτικά μαγειρεμένους μεζέδες. Πιάζ, καφτερές, λακέρδα, τουρσάκι, πιροσκί, ντολμαδάκια, ρεβύθια με σπανάκι, ρολάκια μελιτζάνας.
Πιάτο: Ρεβύθια με σπανάκι 3,00€

*Χοζεβά, Σπανδωνή 5, τηλ 2310277833

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Shares

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ