Εστιατόρια

By the cook: Εδώ πρωταγωνιστεί ο μάγειρας

Το όνομα του μαγαζιού είναι εδώ όνομα και πράμα! By the cook

Parallaxi
by-the-cook-εδώ-πρωταγωνιστεί-ο-μάγειρας-130008
Parallaxi

DSC_0035

Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας

Τι μπορεί να κάνει ένα εστιατόριο στέκι εκτός από το περιβάλλον; Η αγάπη του μάγειρα του για αυτό που κάνει. Στην περίπτωση του ολοκαίνουριου by the cook η αγάπη του Σπύρου Απταλίδη για τη μαγειρική αγγίζει τα όρια της αφοσίωσης.

Μαθημένος μέσα στις κουζίνες από νωρίς, καθώς η μητέρα του είχε το θρυλικό μεζεδοπωλείο Βρωτός, ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης, εξέλιξε το οικογενειακό χάρισμα με ένα έναν εντυπωσιακό τρόπο που διαπιστώνεις από τα πρώτα ακόμα πιάτα. Η καταγωγή από τη Ρωμυλία και την Ξάνθη συναντά τις σύχρονες επιρροές.

DSC_0010

DSC_0005

DSC_0007

Στο ολοκαίνουριο στέκι της οδού Σκρα, με το βιομηχανικό γκρι και τα έργα τέχνης στους τοίχους να επικρατούν και να ορίζουν το σκηνικό το φαγητό είναι το κυρίαρχο στοίχημα. Σε μια εποχή που η γαστρονομία είναι η μοντέρνα αρένα της ευγενικής άμιλας των σεφ, η περίπτωση του νεόκοπου By the Cook γίνεται ένας ισχυρός παίκτης άμα τη αφίξει του.

DSC_0051

DSC_0017

Μας καλοσώρισε ένα ωραίο πιάτο τριών ειδών μανιταριών με μπαλσάμικο, μέλι και σκόρδο, τα πιο ωραία μανιτάρια που δοκιμάσαμε τελευταία. Ο πειρασμός του Αϊβαρίου μας έκανε να ξεστρατίσουμε προς το σκουμπρί αν και ήρθαμε για κρέας, όπου Αϊβάρι το απαύγασμα της μακεδονίτικης μίξης μελιτζάνας-κόκκινης πιπεριάς μας συνεπήρε, διαλέξαμε μια έξοχη τάρτα με κολοκύθι και φέτα για αντρέ.

Δοκιμάσαμε πανσέτες με πετιμέζι, μπούκοβο και θυμάρι ωραιότατες και ένα χοιρινό στο φούρνο που το λούζει με την πιο ωραία sause bbq που δοκιμάσαμε ποτέ. Λουκούμι.

Όσο θα χειμωνιάζει οι σάλτσες βασισμένες σε λίγο πιο βαριές γεύσεις θα επικρατούν και πιάτα όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα, οι πένες με τον καβουρμά του Σαρρή από τη Δράμα θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η πράσινη σάλτσα κλέβει την παράσταση στο νουά στη σχάρα, και τα μαυρομάτικα φασόλια μπλέκονται ιδανικά με τη ντομάτα, τις ελιές και την πάπρικα βάζοντας ιδέες και για το σπίτι.

DSC_0121

DSC_0075DSC_0091

κουκ

bythecook

Πολλή ενδιαφέρουσα λίστα χύμα επώνυμων κρασιών και ωραία ρακή από τα Χανιά για συνοδεία.

DSC_0049

Κλείσαμε με το ξεχωριστό cheese cake με μαρμελάδα νεκταρίνι. Προσκύνημα.

Το όνομα του μαγαζιού είναι εδώ όνομα και πράμα, αφού υποδηλώνει όλη την προσπάθεια του μάγειρα του να επικεντρωθεί στον βασικό λόγο που επισκέπτεται κάποιος ένα εστιατόριο. Το φαγητό. Εύγε.

Ανοίγει κάθε μέρα μεσημέρι βράδυ, πλην Κυριακής και Δευτέρας που οι άνθρωποι ξεκουράζονται τα βράδια.

DSC_0023DSC_0031DSC_0052

DSC_0015

*By the cook, Σκρά 3, Τ. 2310222392

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα