Η πίτσα θρύλος

11
7772
img_6824.jpg
Στα βραβεία FNL για τη γαστρονομία στην Αθήνα στην κατηγορία Street Food βρέθηκε μια αγαπημένη pizza της πόλης. Το μοναδικό street food point της Θεσσαλονίκης. Ας δούμε το γιατί.

Για τον καθένα η λέξη pizza σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε στην Ελλάδα μια άποψη ότι αρκεί κάτι να είναι ψωμωμένο και λιγδερό για να χορταίνει. Η Κρίση αποθέωσε το πρόχειρο και τις συνέπειες της τις βλέπει κανείς καθημερινά γύρω. Κυρίως στη διατροφή. Η πίτσα όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Ή δεν είναι σε όλα τα μέρη του κόσμου, αυτά τα πλαστικά κομμάτια ψωμιού με ατάκτως ριγμένα επάνω υλικά αμφιβόλου ποιότητας. Για όλους μας υπάρχει μια γεύση πίτσας που θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία και αγάπη. Που κάπου τη δοκιμάσαμε και μας έμεινε. Για κείνη τη σπάνια γεύση πάλεψαν και τα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια, έξι φίλοι που έστησαν μια όμορφη ιστορία γεύσης που μιλούν όλοι για αυτήν. Που έγινε talk of the town, διαδόθηκε στόμα με στόμα και αποτελεί προορισμό μέρας και νύχτας.

Ο Μανώλης Νίκας, ο άνθρωπος που τη γέννησε λέει πως ήταν η απουσία της γεύσης της από την πόλη που τους ώθησε να το κάνουν. Και σήμερα την επιτυχία τους ακολούθησαν πολλοί στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας ξανά την πίτσα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό.

Η Ιταλία ήταν βέβαια από την αρχή ο πόλος έλξης, η πηγή της έμπνευσης. Και το στοίχημα είχε καθαρές ωραίες γεύσεις, φρεσκάδα που δίνουν τα λαχανικά, η ρόκα που τόλμησαν να βάλουν στην κορυφή της, τα φλεξ αυθεντικής παρμεζάνας, ακόμα και το λάδι τρούφας, που ανακάλυψαν σε τοπικούς παραγωγούς στη Φλώρινα και έσπασαν του ταμπού του απλησίαστου οικονομικά που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.

Δημιούργησαν έναν ολόκληρο νέο κόσμο γεύσης. Με ιδέες που υπάρχουν στην Ιταλική κουζίνα και πινελιές που προστέθηκαν στο υπέροχο κτίριο της Στοάς Μαλακοπή που τη στεγάζει. Ο φούρνος της ανάβει από τις 12 το μεσημέρι και όποτε και να περάσεις κάποιος ζυμώνει το λεπτό ψωμάκι της, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, κάποιος άλλος στολίζει τα φρέσκα υλικά και οι περισσότεροι, από την μπροστινή πλευρά του πάγκου περιμένουν υπομονετικά για ένα κομμάτι ταρτούφο, μπολονέζ, καπριτσιόζα, διάβολα, κασιατόρε, γκρέκα και όλα τα υπόλοιπα μαγικά ονόματα που κρύβουν γευστικούς θησαυρούς.

Το κοινό που συναντάς είναι κάθε είδους. Δικηγόροι από τα κοντινά δικαστήρια, εργάτες από τα έργα ανάπλασης, φοιτητές, ξενύχτηδες, τουρίστες που διάβασαν για αυτήν σε αναφορές σε διάφορα σάιτ, περίεργοι που άκουσαν για αυτήν από όποιον τη δοκίμασε ή ακόμα και διάσημοι της γεύσης που την αποθεώνουν. Από το σεφ της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι το Σκαρμούτσο και την Ψυχούλη που δηλώνουν τρελοί φαν.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του εγχειρήματος είναι η εικόνα των μικρών παιδιών που τρώνε με χαρά πίτσα με ωραία λαχανικά! Αυτό κάνει χαρούμενο το μάγειρα που δεν έχει κουραστεί λέει ούτε μια μέρα να ανοίγει τη ζύμη της, να σκέφτεται νέες γεύσεις και να διδάσκει τους καινούργιους που μπαίνουν στην ιστορία της πιτσαρίας τους…

Η Poselli βρίσκεται στην Βηλαρά 1 και το τηλέφωνο της είναι 2314019687.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Comment
    Μου είχαν δώσει να δοκιμάσω δωρεάν λίγη πίτσα τους σαν διαφήμιση κάνα δυο φορές που περνούσα από έξω.Πολύ καλή κίνηση αυτό(μιλάμε για την ίδια πιτσαρία νομίζω:)) και ντάξ είχε ωραία γεύση αλλά όχι και 2,5 με 3 ευρώ το κομμάτι στο χέρι μέσα στην κρίση ρε παιδιά. Ελεος!

    Η πραγματική πίτσα θρύλος στην πόλη πιστεύω ότι είναι το chris πάνω από την ροτόντα.Την φτιάχνουν μπροστά σου.Είναι πάντα φρέσκια και ζεστή γιατί την φτιάχνουν και την πουλάνε αμέσως και τέτοιος πανικός που γίνεται από κόσμο νομίζω ότι δεν γίνεται σε καμιά άλλη πιτσαρία στην Θεσσαλονίκη.Η πίτσα golden επίσης δίπλα στο νοσοκομείο Γενηματά θα μπορούσε να πάρει και αυτή τον τίτλο “η πίτσα θρύλος της πόλης” γιατί ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να πουλάει το κομμάτι από 0,80€ και μετά ακολούθησαν και οι άλλες.Ακόμη ψιλοχαμός γίνεται πάντως αν πας:)

  2. Comment
    Ότι πιο γευστικό και ποιοτικό έχω φάει σε pizza στην πόλη… η τιμούλα λίγο τσιμπημένη αλλά αξίζει.. Όσον αφορά το σχόλιο του φίλου από πάνω… Πιτσαρίες με 1 ευρω το κομμάτι εμένα μονο καούρες μου φέρνουν.. φθηνά τυριά και αμφιβόλου καταγωγής αλλαντικά.. μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα
  3. Comment
    πριν γραψεις 10 σειρες κειμενο βεβαιωσου αν μιλας για την την ιδια πιτσαρια γελοιε τυπε
    γιατι μια πιτσα θρυλος δεν μοιραζει δωρεαν κομματια για διαφημιση μπερδεψες τις
    πιτσαριες και τις φωτογραφιες
    κατα λαθος μαλλον
    φιλια HATER
  4. Comment
    οι 10 σειρές δεν είναι για αυτήν την πιτσαρία μόνο
    2,5 σειρές για το δωρεάν κομμάτι(αυτής)
    0,5 σειρά για την τιμή(αυτής)
    6 σειρές για άλλες 2 πιτσαρίες
    πριν γράψεις ένα νούμερο βεβαιώσου και εσύ αν είναι σωστό γελοίε!αν δεν ξέρεις να μετράς μπορείς να πεις να σε βοηθήσει κάποιος που ξέρει!
    φιλιά και σε εσένα και θα επανέλθω αν διαπιστώσω ότι ήταν όντως αυτή η πιτσαρία.Να δούμε μετά τι θα κάνεις!

    Nick είσαι σίγουρος για το αν βάζουν αγνά υλικά όλες οι πιτσαρίες που πουλάνε την πίτσα πάνω από ένα ευρώ;
    Από τον chris και την golden έχει φάει χιλιάδες κόσμος πάντως και συνεχίζει να τρώει και δεν έχω ακούσει κανέναν να έχει αισθανθεί τίποτα.

  5. Comment
    Τι πάει να πει δεν μοιράζει δωρεάν κομμάτια μια πιτσαρία αν είναι θρύλος ;Αν είσαι στο ξεκίνημα και θες να σε μάθουν μια χαρά δίνεις και δωρεάν δείγματα γιατί θρύλος γίνεσαι δεν γεννιέσαι. Βλέπε Mikel starbuck κτλ.
  6. Comment
    Η πραγματική πίτσα θρύλος είναι ο Σάκης στη Λεωφ.Στρατού. Υπάρχει από το 1980-’85 νομίζω αρχικά στην Αετοράχης κι έπειτα σε ιδιόκτητο κατάστημα Στρατού με Αετοράχης γωνία. Η πίτσα κόστιζε 80 δρχ τότε κι ερχόταν άνθρωποι από άλλες πόλεις να φάνε “πίτσα Σάκης” λόγω της ιδιαίτερης γεύσης στη σάλτσα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δοκιμάσει “πίτσα Σάκης”. Τότε είχε και καταπληκτικές κασερό-πιτσες που πραγματικά τέτοιας γεύσης και ποιότητας κασέρι δεν έχω συναντήσει πουθενά.
    Πλέον κοστίζει 1,50ε από κει και την έχω βρει και 2ε και 2,50ε σε άλλα καταστήματα που τη διαθέτουν γιατί τα τελευταία χρόνια κάνει και χονδρική – αφού θέλετε να μπούμε και στο τριπακι “τιμή”.
    Και κάτι για την parallaxi.. καλή η διαφήμιση αλλά να είμαστε και αντικειμενικοί. Οι λέξεις “Θρύλος” και “est2012” δεν ταιριάζουν.
  7. Comment
    Πολύ καλή η πίτσα αλλά να πρόσεχουν και λίγο τα ρέστα τους να μην δίνουν πλαστά δεκάευρα πάνω στην αναμπουμπούλα του κόσμου.
  8. Comment
    Θρυλο δεν την λες με 2 χρονια παρουσιας. Νόστιμη, φρέσκια, ποιοτική την λες. Και ακριβή! Η golden με τα 0,80 απαραδεκτη, τι συγκρινεις;;;; Ο Σακης, μια κατηγορία μονος του!!
  9. Comment
    Απ’τις πιτσαρίες της Ροτόντας έχω φάει αρκετές φορές λόγω εγγύτητας, αλλά πλέον έχω σταματήσει. Τις περισσότερες φορές υπήρχαν διάφορες “ενοχλήσεις”, ενώ η ποιότητα “τυροκομικών” (υποκατάστατα πρέπει να βάζουν) και αλλαντικών (βοήθεια!) είναι..τρέχα γύρευε. Άλλωστε ξεχωρίζει κιόλας ένα “κασέρι” που τρέχουν τα διάφορα ζουμιά από ένα τουλάχιστον κανονικό κι ΟΧΙ απαραίτητα top ποιότητας. Το γεγονός οτι τρώνε χιλιάδες κόσμος ισχύει, αλλά αν λάβει κάποιος σαν μέτρο σύγκρισης τη φοιτητική σαβουροφαγία (λόγω κόστους) την οποία και εγώ έκανα στο παρελθόν σαν φοιτητής, δεν νομίζω οτι βγάζει ασφαλή συμπεράσματα. Τα πιο γεμάτα μαγαζιά στο εξωτερικό είναι τα MακΝτόναλντς..έχουν και καλό φαγητό;;
    Προσωπική άποψη για πίτσα στο κέντρο Θεσσαλονίκης : Poselli και Pizzicotto στην Καστριτσίου.
  10. Αμφιβάλλω αν κανεις απο εσάς εχει φάει αυθεντική ιταλική πιτσα. Αν μου συγκρίνετε την Πιτσα Σάκης ή αυτην που είναι στην Ροτόντα ή τίποτα domino κτλ με την Πιτσα Posseli ή την εξαιρετική pizza please τότε σας προτείνω να δώσετε ενα 50€ στην Ryanair και να πάτε μια βολτα στην Ρώμη. Έχουμε βαρεθεί να τρώμε και καλά ιταλικές πίτσες που δεν είναι τίποτε άλλο απο μπουκωμένα υλικά, λαδίλα και ζυμαρια. Και όπως είπα πιο πάνω οι μοναδικές πιτσαρίες που φτάνουν να είναι καθαρά ιταλικές είναι η Posseli και η please.

  11. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον προλαλισαντα με την Pizza Please να έρχεται πρώτη με απόσταση από τους υπόλοιπους , βέβαια και λόγω σχολής πίτσας και της μελέτης που έχουν κάνει τα παιδιά στο θέμα. Μια προταση αυθεντικής ναπολιτάνικης πιτσας σε ΟΛΑ (υλικά, μαστοριά ).Και οι δύο πάντως μαζί με το last slice είναι για εμένα πολύ μπροστά από τους υπολοίπους και μόνο επείδη το ψάχνουν και το κάνουν μέρακλιδικά….Και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω όσοι το εκτιμούμε. Για αλλά και άλλα δίνουμε ….Πιτσα της προκοπής με 1 ευρώ δεν υπάρχει. Ουτε γύρος με 2.80. Υπάρχει μόνο ανοσία στα σκουπίδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ