Γευση

Η πίτσα θρύλος

Φιναλίστ στην κατηγορία street food στα γαστρονομικά βραβεία FNL 2016! To άξιζε.

Parallaxi
η-πίτσα-θρύλος-31912
Parallaxi
img_6824.jpg
Στα βραβεία FNL για τη γαστρονομία στην Αθήνα στην κατηγορία Street Food βρέθηκε μια αγαπημένη pizza της πόλης. Το μοναδικό street food point της Θεσσαλονίκης. Ας δούμε το γιατί.

Για τον καθένα η λέξη pizza σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε στην Ελλάδα μια άποψη ότι αρκεί κάτι να είναι ψωμωμένο και λιγδερό για να χορταίνει. Η Κρίση αποθέωσε το πρόχειρο και τις συνέπειες της τις βλέπει κανείς καθημερινά γύρω. Κυρίως στη διατροφή. Η πίτσα όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Ή δεν είναι σε όλα τα μέρη του κόσμου, αυτά τα πλαστικά κομμάτια ψωμιού με ατάκτως ριγμένα επάνω υλικά αμφιβόλου ποιότητας. Για όλους μας υπάρχει μια γεύση πίτσας που θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία και αγάπη. Που κάπου τη δοκιμάσαμε και μας έμεινε. Για κείνη τη σπάνια γεύση πάλεψαν και τα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια, έξι φίλοι που έστησαν μια όμορφη ιστορία γεύσης που μιλούν όλοι για αυτήν. Που έγινε talk of the town, διαδόθηκε στόμα με στόμα και αποτελεί προορισμό μέρας και νύχτας.

Ο Μανώλης Νίκας, ο άνθρωπος που τη γέννησε λέει πως ήταν η απουσία της γεύσης της από την πόλη που τους ώθησε να το κάνουν. Και σήμερα την επιτυχία τους ακολούθησαν πολλοί στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας ξανά την πίτσα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό.

Η Ιταλία ήταν βέβαια από την αρχή ο πόλος έλξης, η πηγή της έμπνευσης. Και το στοίχημα είχε καθαρές ωραίες γεύσεις, φρεσκάδα που δίνουν τα λαχανικά, η ρόκα που τόλμησαν να βάλουν στην κορυφή της, τα φλεξ αυθεντικής παρμεζάνας, ακόμα και το λάδι τρούφας, που ανακάλυψαν σε τοπικούς παραγωγούς στη Φλώρινα και έσπασαν του ταμπού του απλησίαστου οικονομικά που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.

Δημιούργησαν έναν ολόκληρο νέο κόσμο γεύσης. Με ιδέες που υπάρχουν στην Ιταλική κουζίνα και πινελιές που προστέθηκαν στο υπέροχο κτίριο της Στοάς Μαλακοπή που τη στεγάζει. Ο φούρνος της ανάβει από τις 12 το μεσημέρι και όποτε και να περάσεις κάποιος ζυμώνει το λεπτό ψωμάκι της, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, κάποιος άλλος στολίζει τα φρέσκα υλικά και οι περισσότεροι, από την μπροστινή πλευρά του πάγκου περιμένουν υπομονετικά για ένα κομμάτι ταρτούφο, μπολονέζ, καπριτσιόζα, διάβολα, κασιατόρε, γκρέκα και όλα τα υπόλοιπα μαγικά ονόματα που κρύβουν γευστικούς θησαυρούς.

Το κοινό που συναντάς είναι κάθε είδους. Δικηγόροι από τα κοντινά δικαστήρια, εργάτες από τα έργα ανάπλασης, φοιτητές, ξενύχτηδες, τουρίστες που διάβασαν για αυτήν σε αναφορές σε διάφορα σάιτ, περίεργοι που άκουσαν για αυτήν από όποιον τη δοκίμασε ή ακόμα και διάσημοι της γεύσης που την αποθεώνουν. Από το σεφ της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι το Σκαρμούτσο και την Ψυχούλη που δηλώνουν τρελοί φαν.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του εγχειρήματος είναι η εικόνα των μικρών παιδιών που τρώνε με χαρά πίτσα με ωραία λαχανικά! Αυτό κάνει χαρούμενο το μάγειρα που δεν έχει κουραστεί λέει ούτε μια μέρα να ανοίγει τη ζύμη της, να σκέφτεται νέες γεύσεις και να διδάσκει τους καινούργιους που μπαίνουν στην ιστορία της πιτσαρίας τους…

Η Poselli βρίσκεται στην Βηλαρά 1 και το τηλέφωνο της είναι 2314019687.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα