Ήρθε από το Περού στη Θεσσαλονίκη για να μας αποπλανήσει γευστικά

Μια μοναδική περουβιανή εμπειρία θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει από σήμερα είτε στη βραδινή εκδοχή a la carte είτε στο Κυριακάτικο brunch την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 όποιος βρεθεί στο Hyatt Regency Thessaloniki όπου ο chef Bruno Santa Cruz θα σας ταξιδέψει στις εξωτικές γεύσεις του Περού

Η Περουβιανή κουζίνα, η πιο ανερχόμενη ίσως γαστρονομική τάση αυτή τη στιγμή διεθνώς, μια μίξη γεύσεων από τις Άνδεις, τον Αμαζόνιο και τον Ωκεανό συστήνεται για ένα τετραήμερο στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσω ενός σπουδαίου εκπροσώπου της.

Ο Chef Bruno Santa Cruz γεννήθηκε στη Λίμα του Περού και ενώθηκε με την οικογένεια της Hyatt ως Chef de Cuisine το 2015. Λίγο πριν μας πάει σε αυτό το μοναδικό ταξίδι γαστρονομίας στις γεύσεις της πατρίδας του, μίλησε αποκλειστικά στην Parallaxi.

peruvian

Μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις γαστρονομίας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη είναι η Περουβιανή κουζίνα. Από τον Alain Ducasse μέχρι τον Ferran Adria, οι μεγάλοι σεφ υποκλίνονται. Πως προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον;

Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε πως η Περουβιανή κουζίνα είναι ένα τεράστιο μίγμα πολιτισμών καικληρονομιάς. Οι Περουβιανοί σεφ μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή την μίξη γεύσεων, συστατικών, δημοφιλούς κουλτούρας και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές χώρες, γι’αυτό είναι λοιπόν που γίνεται τόσο δημοφιλής και αποκτά την τάση της.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας της πατρίδας σας;

Τα χαρακτηριστικά της Περουβιανής κουζίνας περιλαμβάνουν επιρροές από τον ιθαγενή πληθυσμό, τους Ίνκας και κουζίνες που έφτασαν με μετανάστες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Χωρίς τα γνώριμα συστατικά των πατρίδων τους, οι μετανάστες τροποποίησαν τις παραδοσιακές κουζίνες τους, χρησιμοποιώντας συστατικά που ήταν διαθέσιμα στο Περού, δημιουργώντας αυτό το μίγμα γεύσεων όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο συνδυασμός βουνού (Άνδεις) και νερού (Αμαζόνιος και Ωκεανός) στις πρώτες ύλες μοιάζει εντυπωσιακός. Είναι έτσι;

Παραδοσιακές τροφές όπως η κινόα, η kiwicha (αμάρανθος), οι πιπεριές τσίλι, και αρκετές ρίζες και βολβοί έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή τις τελευταίες δεκαετίες, αντανακαλώντας μια αναβίωση ενδιαφέροντος στις ντόπιες Περουβιανές τροφές και τεχνικές μαγειρικής. Επιγραμματικά, στο Περού έχουμε γύρω στα 3000 είδη πατάτας, 300 είδη καλαμποκιού και πολλές ποικιλίες τσίλι.

peru brunch

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων του Περού στη γαστρονομία τα τελευταία χρόνια. Πως εξηγείται αυτό;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι άνθρωποι έψαχναν κάτι για το οποίο να είναι περήφανοι. Το Περού σαν χώρα δεν ήταν ενωμένο λόγω της πολιτικής κατάστασης και οι άνθρωποι σκέφτονταν να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουντην επιτυχία στο εξωτερικό. Ανακαλύψαμε ξανά την γαστρονομική μας κληρονομιά και νιώθουμε περήφανοι γι’αυτήν, και θέλουμε να το δείξουμε αυτό στον κόσμο. Γι’αυτό είναι λοιπόν που οι νέοι αλλάζουν γνώμη και γυρνούν στις κουζίνες και το χρησιμοποιούν σαν ένα κοινωνικό όπλο για να ενώσουν μια διαλυμένη χώρα.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη δική σας δουλειά; Πόσο κοντά στην παράδοση της χώρας σας είστε και τι νεωτερικά στοιχεία έχετε εισάγει;

Αυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ να πω μια ιστορία, να μοιραστώ μια παιδική ανάμνηση, αυτό που μαγείρευαν για μένα η μητέρα μου, οι θείες μου, αλλά την ίδια στιγμή να το κάνω ελκυστικό και ενδιαφέρον για τους καλεσμένους μου. Στην σχολή γαστρονομίας μου έχω παραδοσιακούς και μοντέρνους εκπαιδευτές, που μου δίνουν την προοπτική να μαγειρέψω σύμφωνα με τις οικογενειακές αξίες μου, αλλά να δώσω στα πιάτα μου μια διαφορετική πινελιά. Σέβομαι την παράδοση, την γεύση και τα συστατικά αλλά συνεχίζω να εξελίσσομαι για να γίνω καλύτερος σεφ.

aji de gallina

Τι να περιμένει κάποιος που θα έρθει στη γευστική σας δοκιμή στη Θεσσαλονίκη;

Θα παρουσιάσω κάποια κλασικά Περουβιανά πιάτα, φρέσκα και πικάντικα πιάτα θαλασσινών. Η αποστολή μου είναι να σας πάω σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Περού.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ ελληνική κουζίνα και, αν ναι, τι σας άρεσε;

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ανυπομονώ γι’αυτό.

Είναι η γαστρονομία σήμερα ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του τουρισμού στο Περού;

Έχουμε μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, παλιά άνθρωποι επισκέπτονταν το Περού για να δουν το Μάτσου Πίτσου ή για ένα ταξίδι στις Άνδεις. Τώρα έχουμε ανθρώπους να ταξιδεύουν στη Λίμα μονάχα για τις γευστικές εμπειρίες.

yellow fin tuna, mango and passion fruit

Εκτός από το περουβιανό brunch αυτή την Κυριακή, θα είναι διαθέσιμο a la carte το Περουβιανό μενού από 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου. Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το αυθεντικό περουβιανό ceviche!

*Κυριακή 30 Απριλίου 2017, Hyatt Regency Thessaloniki, Ώρα: 13.30-17.00, Η τιμή του είναι €45 ανά άτομο, Πολιτική παιδιών: 0-6 ετών χωρίς χρέωση, 6-12 ετών 50% έκπτωση. Για περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις καλέστε στο 2310 401295.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ